Test solární tašky E-Mission Messenger Bag: energie na cestách
recenze

Test solární tašky E-Mission Messenger Bag: energie na cestách

3

Externí baterie neboli powerbanky se za poslední roky staly naprosto běžným příslušenstvím k chytrým telefonům či tabletům. Je to dáno zejména malou evolucí na poli klasických akumulátorů, které naše chytré pomocníky pohání. Kromě powerbank se stále častěji objevují také solární nabíječky a na jednu takovou v podobě tašky přes rameno se podíváme v dnešní recenzi.

Jmenovitě jde o brašnu E-Mission Messenger Bag, která kombinuje solární panely, externí baterii v podobě 2 200 mAh powerbanky a tašku do jednoho celku. Že taková kombinace zní přehnaně? Možná ano, ale dává poměrně smysl. A to zejména v letních měsících, kdy lze sluneční svit využít i na něco jiného, než jen opalování u vody.

Solární taška E-Mission

Výrobce na to totiž šel takříkajíc od lesa. Do tašky, která je vyrobena z kvalitního textilu a působí sportovním dojmem, integroval dva již zmíněné solární panely, které mohou nabíjet buď samotné zařízení skrze microUSB konektor, který je vyveden přímo uvnitř tašky, anebo powerbanku, třeba tu s kapacitou 2 200 mAh, která tvoří součást balení.

Design a provedení: kvalitní materiály ve sportovním hávu

Již v předchozím odstavci jsem zmiňoval, že je brašna E-Mission Messenger Bag vyvedena spíše ve sportovním stylu. To udává nejen samotný materiál ve formě nepromokavého textilu, ale i zelený interiér, který se do business prostředí dvakrát nehodí. Neznamená to však, že v tašce nemůžete nosit pracovní počítač či stohy dokumentů. Ba naopak, do brašny se totiž vejde opravdu velké množství věcí: od pracovních nástrojů v podobě nabíječky, powerbanky, fotoaparátu a počítače (můj Canon 100D se základním objektivem se k 13" notebooku a dalším věcem vejde bez potíží, větší zrcadlovky by však mohly mít problém) až po nákup i na větší večeři. Jen nutno počítat s tím, že všechny věci, které se vám do tašky Messenger Bag vejdou, v ní budou společně v jedné hlavní kapse, kde se nachází jen dvě menší kapsičky právě na powerbanku či telefon. Další organizace uvnitř hlavní kapsy však chybí a potěšila by alespoň přepážka na počítač či dokumenty. Takto se totiž až moc lehce stane, že v hluboké kapse budete mít nepořádek á la dámská kabelka (dámy prominou).

Přesto je však přímo pod solárními panely na boku brašny alespoň jedna menší kapsa na zip, kam se pohodlně vejde například peněženka, klíče od domu či automobilu i menší svačina.

Solární taška E-Mission

Obecně je provedení a zpracování brašny Messenger Bag na vysoké úrovni a musím jej pochválit. Co už však pochválit nemohu, je menší elegance. Kožené tašce „italského“ stylu se prostě nevyrovná a dojem udělá spíše svými solárními panely, nežli vzhledem.

Nabíjení

Přesuňme se však k tomu, čím E-Mission Messenger Bag opravdu zaujme, a sice nabíjením skrze dva solární panely. Ty, jak jistě tušíte, dokáží přeměnit sluneční svit na elektrickou energii, kterou lze využít pro napájení různých přenosných zařízení. .

Samotné dobíjení, ať už přímo zařízení či externí baterie, probíhá samozřejmě pouze v případě, že na solární panely na boku brašny dopadá sluneční svit. A vůbec nejlepší je ten přímý. Věřte, že pokud budete chtít „solární brašnu“ využívat opravdu naplno, budete tomu muset přizpůsobit svou chůzi a orientaci ke Slunci obecně. Například raději přejdete na chodník, který není ve stínu, či si přehodíte brašnu z jednoho ramena na druhé, protože na původní umístění nesvítí Slunce. Někdy si i ušetříte jednu zastávku v MHD za cílem drobného dobití svého záložního zdroje v tašce.

Ono přizpůsobení nemusí býti problémem, někdy však úplně nelze ovlivnit počasí či svou chůzi a obecně orientaci ve městě či hromadné dopravě. Bez výjimek se tak může stát, že bude 3 dny v kuse pršet a zbylé dva dny v pracovním týdnu strávíte pouze na trase metro – kancelář a sluneční paprsky na bok tašky dopadnou opravdu jen výjimečně, a to i v případě, že se budete snažit. Tašku samozřejmě lze dát například za okno či dokonce na parapet a tímto stylem svůj záložní zdroj dobíjet. V takovém případě mi však dává větší smysl si powerbanku či samotné zařízení připojit rovnou do elektrické zásuvky.

Solární taška E-Mission

Jednoduše řečeno, pokud trávíte opravdu hodně času na cestách a slunce spíše vyhledáváte, než se před ním schováváte, nebudete mít problém skrze kombinaci „solární brašna + powerbanka“ své zařízení dobít. Pokud však cestujete spíše v rychlosti a stresu, v MHD či autem a pohybujete se ve vyšší zástavbě, na nějaké zázraky spíše zapomeňte. Například přímé nabíjení ani na letním slunci není dvakrát rychlé. V mém případě po připojení Samsungu Galaxy S7 rovnou na solární panely telefon při 75 % kapacity baterie hlásil do úplného nabití 1 hodinu a 48 minut. Za tuto dobu lze telefon za pomocí Quick Charge nabíječky bez problému nabít z úplné nuly až do 100 %, v případě powerbanky se za tuto dobu dá stejný telefon nabít minimálně o 50 až 70 %.

Daleko lepší variantou, se kterou počítá i samotný výrobce brašny, je nabíjení skrze powerbanku. V jejím případě totiž není třeba stále sledovat procenta na displeji. Můžete si tak nechávat záložní zdroj dobíjet klidně i celý týden a použít jej až dle potřeby. Pokud se tak například až v pátek někam na delší dobu vydáte lovit pokémony, může se vám hodit nashromážděná energie ze solárních panelů v powerbance za celý předešlý týden. A nemusí jít pouze o lovení pokémonů. Smysl dává přibalenou powerbanku sem tam dobít i klasicky z elektrické sítě.

Závěr

Solární taška E-Mission Messenger Bag se nehodnotí úplně jednoduše. Jde totiž o nevšední nápad, který kombinuje hned dva velmi moderní a užitečné kusy příslušenství do klasické a běžně používané věci, kterou v jisté podobě používá každý. Jde na to skrze kvalitní materiály, sportovnější provedení a powerbanku jako bonus přímo v balení. A své zájemce si jistě najde, a to zejména v řadách aktivních lidí, kteří za den běžně nachodí několik kilometrů, pohybují se spíše na slunci a téměř vždy mají nouzi o energii pro svůj chytrý telefon či tablet. V opačném případě brašnu pravděpodobně nevyužijí uživatelé, kteří denně jezdí autem s nabíječkou ve slotu na zapalovač a ve stresu obráží jedno obchodní setkání za druhým.

Solární taška E-Mission

V každém případě však musíme na závěr dnešní recenze pochválit nápad, kvalitní materiály, zpracování i cenovou politiku. Námi testovaná brašna E-Mission Messenger Bag totiž z oficiální distribuce vyjde na 1 390 Kč, a to i včetně několikrát zmíněné powerbanky. Výrobce pak nabízí i další velikosti a provedení solární brašny a nechybí ani větší batoh do města i přírody.

Klady
  • velký objem tašky
  • integrovaný microUSB kabel
  • nápad a provedení
Zápory
  • pomalejší nabíjení
  • ne zrovna elegantní design
Diskuze ke článku
Michal
Nejdůležitější parametry chybí. Tak třeba výstupní proud té powerbanky a výkon solárních panelů. A co váha?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze