Telefónica s Mozilou uvádí platformu OWD: srazí ceny mobilů

4

Operátor Telefónica ve spolupráci se softwarovým gigantem Mozilla na MWC 2012 uvádí nový operační systém Open Web Devices. Díky jeho jednoduchosti budou moci vzniknout chytré telefony za cenu běžných hloupých telefonů. První telefon s tímto novým systémem prý uvidíme v prodeji ještě letos.

O2 logo Mozilla Firefox logo

Nadnárodní operátor Telefónica a organizace Mozilla Foundation společně na probíhajícím veletrhu Mobile World Congress v Barceloně představily novou platformu Open Web Devices (OWD), Jejím základním úkolem bude zpřístupnění funkcí chytrých telefonů i do nejlevnějších mobilních telefonů. Vyvíjený systém staví na moderní webové technologii HTML5 a funkce do přístroje zpřístupňuje prostřednictvím prohlížeče. Firmy už ve spolupráci s výrobcem čipů Qualcomm představily prototyp přístroje. První telefony by se na trhu mohly objevit ještě letos.

"Možnosti HTML5 a otevřeného webu se nyní poprvé ukazují v podobě vzniku úplně nové mobilní platformy. Naše zkušenosti ze zemí Latinské Ameriky ukazují, že je stále velká část trhu, která zatím nemá k chytrým mobilním telefonům přístup. S novými přístroji OWD budeme schopni nabídnout zákazníkům funkce chytrých telefonů za dostupnou cenu," říká Carlos Domingo, ředitel vývoje produktů a inovací ve společnosti Telefónica Digital.

Samotný operátor na nové platformě pracuje už od roku 2011. Když v červenci minulého roku Mozilla oznámila projekt Boot2Gecko s cílem vytvořit otevřenou webovou platformu založenou na populárním prohlížeči Firefox, zahájily obě firmy spolupráci. Platforma OWD je tedy výsledkem jejich dosavadní spolupráce.

Platforma OWD plně spoléhá na web, když prostřednictvím HTML5 umožňuje aplikacím neomezený přístup k základním funkcím telefonu. Všechny funkce včetně hovorů, zpráv, prohlížení webu, her a dalších tak mohou být ovládány prostřednictvím HTML5 aplikací a prováděny prostřednictvím webového prohlížeče Firefox. Odpadá tak řada mezičlánků operačního systému, která v současných chytrých telefonech zajišťuje spolupráci aplikací s hardwarem telefonu. To jednak zrychluje fungování přístroje, a jednak razantně snižuje jeho cenu. Ukázku prostředí a funkcí nové platformy najdete na níže přiloženém videu.

Video - ukázka fungování systému

Zaujala vás tato nová platforma a chcete se o ní dozvědět více? Pak zkuste web openwebdevice.com

Zdroje: TZ O2

Diskuze ke článku
Karel
A to bude muset být pořád "online" přes datovou síť ?? To se pak ale provoz dost prodraží. :/
mader96
Zdá se mi to nebo se to strašně seká???

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze