Takto fotí Nokia Lumia 1020: velká galerie fotografií

68

Nokia Lumia 1020 aspiruje na převzetí žezla po modelu 808 PureView, který byl dosud považován za nejlepší fotomobil. Technické předpoklady k tomu má, disponuje totiž velkým čipem s 41 megapixely, xenonovým bleskem a špičkovou optikou. Jak fotí Lumia 1020 v praxi jsme ověřovali posledních několik týdnů. Podívejte se na výsledky.

Nokia Lumia 1020 navazuje na model 808 PureView, který byl v mnohém přelomový. Díky velkému senzoru s nevídaně vysokým rozlišením 41 megapixelů se mohl pochlubit technologií oversamplingu. A to je rovnou odpověď pro všechny, co si při pohledu na tak vysoké rozlišení ťukají na čelo. Oversamplingem se totiž obrazové informace z více sousedních pixelů spojí dohromady do jednoho superpixelu, který pak obsahuje daleko přesnější obrazová data. V reálu to tak znamená fotografie z více detaily a menším množstvím šumu. 808 PureView však ještě neměla optickou stabilizaci obrazu a noční snímky tak nebyly ideální.

TIP: podívejte se, jak fotí Nokia 808 PureView

Nová Lumia 1020 navazuje také na model Lumia 920, která jako jedna z prvních přinesla optickou stabilizaci obrazu a v kombinaci s BSI senzorem a světelným objektivem s clonovým číslem F 2.0 se mohla pochlubit výbornými nočními fotografiemi. Na druhou stranu fotografie za dobrých světelných podmínek nebyly nikdy excelentní a jiné top mobily fotily v těchto podmínkách lépe. Stejnou technologii s 8,7Mpx stabilizovaným fotoaparátem použila Nokia také v mnohem tenčí a lehčí Lumii 925.

Novinka tak má na co navazovat. Spojuje oba světy dohromady, tedy optickou stabilizaci z Lumie 920 a technologii oversamplingu z 808 PureView a dále vše vylepšuje. Jaké parametry tedy má fotoaparát Nokie Lumia 1020?

  • Velikost senzoru 1/1,5“, BSI
  • Rozlišení 41 Mpx, velikost pixelu 1,1 mikronu
  • Rozlišení fotografií 38 Mpx (4:3), 34 Mpx (16:9) nebo 5 Mpx s oversamplingem
  • Schopnost uložit současně 38 Mpx a 5 Mpx snímek
  • 6 optických členů, z toho jeden skleněný
  • Optická stabilizace (OIS)
  • Xenonový blesk + bílá LED dioda
  • Nahrávání FullHD videa rychlostí 30 snímků za vteřinu
  • Speciální HAAC mikrofony a Rich recording pro větší frekvenční rozsah

Na papíře tedy vypadá specifikace fotoaparátu Lumie 1020 výborně. Jak si ale vede v praxi? Níže naleznete série fotografií pořízených v různých podmínkách tak, jak jsme je v uplynulých třech týdnech vyfotili. Fotografie samozřejmě nejsou nijak upravované a přinášíme je v plném 34Mpx rozlišení s poměrem stran 16:9.

Fotografie za dobrých světelných podmínek

Fotografie při zatažené obloze

Fotografie z interiéru bez blesku

Fotografie s xenonovým bleskem

Makrofotografie

Soumrak a noční fotografie

Jak je z výše uvedených snímků zřejmé, Nokia Lumia 1020 fotí úžasně. Úroveň detailů je nadprůměrná a telefon podává špičkové výkony takřka ve všech situacích. Fotografie jsou rovněž ostré, šum je na ucházející úrovni a oproti dřívějším PureView Nokiím si lze všimnou saturovanějších, živějších barev. Fotografie jsou tak na první pohled líbivější. Velmi se hodí stabilizace obrazu a xenonový blesk, které odlišují Lumii 1020 od většiny fotomobilů. Podrobněji se fotoaparátem, hodnocením kvality snímků, jeho rychlostí, možnostmi a ovládáním budeme zabývat v připravované recenzi, které se dočkáte co nevidět.

Jak snímky hodnotíte vy? Je podle vás Nokia Lumia 1020 novou královnou fotomobilů nebo ji něco schází?

Diskuze ke článku
m.
Skvělé fotky. první člověk na českých webech, co umí s tímto skvostem zacházet:-)
Lukáš
Ale jo no, fotí to hezky. Na druhou stranu je dobré, že je pořád kde se zlepšovat.
Pavel
Fotí to v každém ohledu líp než ten americko čínský snímač otisků prstů :-)
petrb
Na to, ze je to mobil, to foti opravdu krasne. Rekl bych, ze se jim to podarilo.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze