Sony Xperie XZ2 a XZ2 Compact v redakci: více změn, než se může zdát

Fotogalerie
33
Sony Xperie XZ2 a XZ2 Compact v redakci: více změn, než se může zdát
  • V redakci již testujeme Xperie XZ2 a XZ2 Compact, barcelonské novinky od Sony
  • Obě nabídnou pevný kovový rám, mezigeneračně tenčí rámečky okolo displeje a inovovaný design
  • Líbí se nám kvalita provedení i vzhled samotný, v ruce telefony působí opravdu poctivým dojmem
  • Potěší i fakt, že Xperie XZ2 jsou dále odolné vůči vodě a prachu dle certifikace IP68

Do redakce nám exkluzivně dorazily novinky od Sony, a tak jsme se okamžitě pustili do jejich testování. Ještě před tím, než vám ukážeme, jak fotí a jak se s nimi žije, podíváme se na design, který se mezigeneračně dost změnil. Víte, jaké hlavní změny se na Xperiích XZ2 v obou velikostech odehrály?

Sony Xperia XZ2: luxus s odlesky

Začneme velkou Xperií XZ2. Již na první pohled je jasné, že XZ2 nabídne mnohem tenčí rámečky okolo zobrazovače, díky čemuž se jeho úhlopříčka mohla zvětšit z 5,2 na 5,7 palců při zachování velice podobné výšky. Ta sice narostla, avšak s přihlédnutím na velikost úhlopříčky opravdu přijatelně. Co možná překvapí je nárůst tloušťky z 7,4 na 11,1 milimetrů. Proč takový skok? Sony opustilo designovou linku OmniBalance a vsadilo na zcela nové, mnohem zaoblenější, pojetí. Původní OmniBalance design byl více hranatý, zkosený a přímočarý, novinky jsou zcela někde jinde. Telefony jsou tenké pouze v části, kde je kovový rámeček, avšak postupně se zadní kryt zaobluje, přičemž ve středu je zcela nejtlustší, konkrétně zmíněných 11,1 milimetrů.

Sony Xperia XZ2

Jste v šoku? Nemusíte! Xperia XZ2 nejenom že skvěle padne do ruky, ale pocitově vám vyšší tloušťka dává větší pocit jistoty. Zadní kryt je nově skleněný, protože je XZ2 opatřena cívkou pro bezdrátové nabíjení, kov již tedy možný nebyl. I na zadní straně se nachází sklo Gorilla Glass, které je velice odolné i vůči škrábancům a také hází atraktivní odlesky.

Xperia XZ2 Sony Xperia XZ1
Rozměry 153 × 72 × 11,1 mm 148 × 73,4 × 7,4 mm
Hmotnost 198 gramů 155 gramů
Umístění čtečky na zádech na boku
Konstrukce sklo Gorilla Glass 5, kovový rámeček sklo Gorilla Glass, kovový rámeček, kovový zadní kryt

Abychom pouze nechválili – kvůli novému designu s tenčími rámečky displeje musela ustoupit čtečka otisků prstů, jež jsme doposud vídávali na boku pod odemykacím tlačítkem. Čtečka se nově přemístila na záda a bohužel ne zcela na vhodné místo.

Původní OmniBalance design byl více hranatý, zkosený a přímočarý, novinky jsou diametrálně jinde.

Čtečka je až zbytečně nízko, takže pokud telefon držíte klasicky, prst sklouzne většinou až na čočku fotoaparátu a zbytečně si ji umažete. Bohužel je umístění čtečky zřejmě největším ústupkem nové designové linky a i když je samotná čtečka poměrně rychlá, její obsluha již není tak pohodlná.

Sony Xperia XZ2

Rozměry153 × 72 × 11,1 mm, 198 g
DisplejTFT IPS, 5,7" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát19 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 845, 4×2,8 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 180 mAh, doba nabíjení: 2:16 hodin

Celkově vzato jsme s novým designem spokojeni, líbí se nám jak tenčí rámečky, tak také poctivý kovový rám, který z telefonu dělá bytelný kus elektroniky. Doplníme, že kromě námi testované šedostříbrné varianty dorazí také tmavě zelená a černá, o osudu růžovofialové prozatím není rozhodnuto.

Sony Xperia XZ2 Compact: větší, ale stále malá

Pokud patříte mezi příznivce menších telefonů, mohla by vás oslovit nová Xperia XZ2 Compact. Sony se po několika letech rozhodlo úhlopříčku displeje zvětšit z 4,6 na 5 palců. Rozměry vzhledem k tomu lehce narostly, na výšku je nová Xperia o 6 milimetrů větší. Šířka je téměř totožná, narostla ovšem tloušťka, a to opět vzhledem k novému pojetí designu. Zda zákazníci větší rozměry i displej novinky přijmou nebo ne, ukáží až prodejní čísla.

Sony Xperia XZ2 Compact

Vzhledem k tomu, že je Xperia XZ2 Compact o pořádný kus menší než XZ2, je větší tloušťka opravdu nepřehlédnutelná. Nemůžeme říci, že by nám vadila, díky ní a zaobleným zádům XZ2 Compact skvěle sedí v ruce a navíc máte pocit, že v ruce držíte „opravdové železo“. I když je zadní kryt plastový s matnou úpravou, spolu s výrazným kovovým rámečkem působí XZ2 Compact velice hodnotným dojmem a za zpracování se stydět nebudete. V černé barvě se navíc kryt tváří jako kovový, což jsme nečekali.

Co překvapí trochu méně příjemně je opětovný nárůst hmotnosti z původních 140 gramů u Xperie XZ1 Compact na aktuálních 168 gramů. Proč takový nárůst? XZ1C byla převážně plastová, kov tvořil jen vrchní a spodní lištu, XZ2 Compact má opravdu poctivý kovový rám.

Xperia XZ2 Compact Sony Xperia XZ1 Compact
Rozměry 135 × 65 × 12,1 mm 129 × 64 × 9,3 mm
Hmotnost 168 gramů 140 gramů
Umístění čtečky na zádech na boku
Konstrukce sklo Gorilla Glass, kovový rámeček, plastový zadní kryt sklo Gorilla Glass, plastovo-skleněný zadní kryt

Stejně jako u XZ2, i u verze Compact se čtečka přemístila z boku na záda. Zde už budeme kritizovat o trochu méně, protože na čtečku opravdu prst sklouzne, neboť je umístěná výš než v případě XZ2. Pokud bychom samozřejmě umístění měli srovnávat s XZ1 Compact, čtečku ani tentokrát nepochválíme, avšak v sourozeneckém duelu XZ2/XZ2 Compact jde o menší zlo. Ani Xperii XZ2 Compact nechybí odolnost vůči vodě a prachu dle certifikace IP68 a zachovány zůstaly i stereo reproduktory.

Sony Xperia XZ2 Compact

Rozměry135 × 65 × 12,1 mm, 168 g
DisplejTFT IPS, 5" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát19 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 845, 4×2,8 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor2 870 mAh, doba nabíjení: 2:07 hodin

I když jsme XZ2C dostali na testování v nejobyčejnější černé barvě, nelze ji upřít velká dávka exkluzivity. Nejenom, že vypadá dobře na fotografiích, ale takto se tváří i na živo.

Sony Xperia XZ2 a XZ2 Compact

Na závěr si můžete prohlédnout Xperie XZ2 a XZ2 Compact vedle sebe. I když jsou oba smartphony opravdu výrazně jinak velké, designová linka je shodná. Obě novinky působí opravdu poctivým dojmem a zaoblená záda si nás získala. Více než když jindy doporučujeme prohlédnout si Xperie naživo a nesoustředit se jen na „tabulkové hodnoty. Možná budete stejně překvapení, jako jsme byli my.

Sony Xperia XZ2 a XZ2 Compact

Jisté je, že nový design nemusí oslovit každého, dokonce ani původní majitelé Xperií nemusí přijmout nový design s libostí. Sony vcelku zariskovalo, když přímočarý a naprosto čistý design linie OmniBalance vyměnilo za oblázkovité ztvárnění, stejně tak se nemusí líbit přemístění čtečky otisků prstů. Jaký máte na nový design názor vy?

Diskuze ke článku
Dragereker
Videl som nazivo, a dizajn je krajsi. Ramceky sa dost zmenili, displej je konecne vacsi nez ramy ktore tam boli predtym :D Za mna krok vpred :)
Lukas
198 gramu je brutal..
Vojta
To ze SONY zmenilo design, a vymenilo hranate a ostre linie za zaoblene.. to je myslim prijatelne. osobne se mi vice libil cisty a jednodussi design prechozi generace, ale na druhou stranu, tto reseni take neni uplne spatne. Urcite ocenuji skutecnost, ze displej/zobrazovac nema zaoblene rohy.. to je vec, co se mi osobne nelibi. proste jsem zastance pravouhle reseneho displeje. I rekmene skokovy narust tloustky pristroje bych akceptoval. v tabulce to mozna opravdu vypada hrozive, ale je nutno rici, ze neni v cele plose takto "tluste" telo, takze pocitove v ruce muze pusobit prijemne. Co se mi ovsem nelibi je: 1- u vetsi verze sklenena zada.. ptam se proc? je to takovy lapac otisku. na produktovych fotografiich je to krasne. ale je to totalne neprakticke. nelibi se mi tento trend, kdy snad skoro vsechny vlajkove lode maji sklenena zada.. vim, rika se ze kvuli bezdratovemu nabijeni.. ale uprimne, kdo to pouziva. moc lidi ne, a kdyz uz tedy zada, proc nenei jine reseni-matne sklo, apod. proto je pro me varianta compact s polykarbonatem lepsi a praktictejsi reseni,a nevypada to ani lacinne. 2 vec ktera se mi opravdu nelibi je ctecka na zadech. je to vec, kterou nemam rad, a nemam ji rad ani u meho soucasneho telefonu. je to nutne zlo, a mrzi me ze i SONY ktomu pristoupilo. ctecka na boku byla podle meho nazoru SKVELA, a libilo se mi jine a netradicni reseni, ktere fungovalo. mozna to je pro nekoho hloupost, ale pro me je to pomerne dulezity aspekt.. preci jen ctecku a odemykani clovek pouziva denne nescetne krat. a to ze to je kvuli USA..? nechapu, a nekdy fakt cloveka zastane rozum, co si urady (ne)vymysli.. :/ v globalu tedy celkem pekne zarizeni, urcite kvalitni, atd.. ale ty ctecka, sklenena zada.. a ke vsemu jeste "bonbonek" eliminace JACK-u (v 11mm tlustem zarizeni).. ma za dusledek, ze tento telefon si neporidim, a to jsem se uprimne na nove SONY tesil a uvazoval jsem ze bych si nove SONY koupil. skoda.
Avenged
Nebýt šíleně tlustých rámečků, byl pro mě předchozí design tím nejlepším co se vyrabelo.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze