Sony Xperia ZU: odolný tabletofon s obrovským FullHD displejem

52

Sony představilo na Mobile Asia Expo v Šanghaji svůj první tabletofon Sony Xperia ZU a opravdu stojí za to. V pouhých 6,5 milimetrů tenkém voděodolném těle nabízí 6,44" FullHD displej, nový výkonný procesor Snapdragon 800 a osmimegapixelový fotoaparát. Zajímavostí je, že na displej můžete kreslit nejen stylusem, ale i jakoukoliv tužkou.

Se Sony Xperia ZU („U“ jako Ultra) vstupuje japonský výrobce do rychle rostoucí segmentu tabletofonů, obřích telefonů, respektive mini tabletů se zachovanými všemi telefonními funkcemi. S rozměry na výšku 179,4 milimetrů a na šířku 92,2 milimetrů už toto zařízení skutečně do klasické kapsy nedáte. Je tenké ale pouhých 6,5 milimetrů, což by ještě nedávno stačilo na titul nejtenčího smartphonu na světě, nyní to však stále stačí na první příčku v žebříčku telefonů s FullHD displejem. Hmotnost se pak zastavila na ještě přijatelných 212 gramech, což je ale na druhou stranu o více než 30 gramů více, než hlavní konkurent novinky, Samsung Galaxy Note II, který má však "pouze" 5,5palcový displej.

Svým vzhledem vychází Xperia ZU, jak již napovídá její název, ze smartphonu Xperia Z a tabletu Xperia Tablet Z. Její OmniBalance design se projevuje využitím čistých linií a hran. Přední a zadní strana telefonu jsou vyrobené z tvrzeného skla vytvářející jednolitý povrch.

Sony navíc pokračuje ve svém nastoleném trendu po Xperii Z a Xperii Tablet Z i co se týče zvýšené odolnosti. Tabletofon Xperia ZU splňuje certifikaci odolnosti IP55/IP58, takže je odolný nejen proti vniknutí prachu, ale i vody.

Jedním z hlavních lákal Xperie ZU je obří 6,44 palcový displej. Sony zde poprvé použilo svůj nový TRILUMINOS displej a podařilo se mu jako zatím jedinému výrobci i na této úhlopříčce dosáhnout FullHD rozlišení. Zde získává proti ostatním výrobcům tabletofonů jasnou konkurenční výhodu. Jejich modely, jako je například Huawei Ascend Mate s 6,1“ displejem nebo Galaxy Note II mají vesměs rozlišení pouze 720p.

Displej je zároveň vybavený řadou dalších technologií pro zvýšení kvality obrazu, jako je například technologie X-Reality™ for mobile, která provádí analýzu každého obrazu a dopočítává chybějící obrazové body, čímž dochází k optimalizaci kvality a vzniku nejostřejšího možného obrazu. Na displeji můžete přitom psát a kreslit nejen speciálním kapacitiním stylusem, ale dokonce i jakoukoli tužkou nebo kovovým perem s průměrem hrotu větším než 1 mm. Vaší kreativitě se tak meze nekladou.

Úctyhodný výkon i kapacita baterie

Uvnitř zařízení naleznete nový procesor Snapdragon 800, který má každé ze svých čtyř jader taktované na 2,2 GHz. To doplňuje nový grafický čip Adreno 330 a 2 GB RAM, což ve výsledku dává skutečně brutální výkon. Pro ukládání dat nabízí Xperia ZU interní paměť 16 GB, ze kterých má uživatel k dispozici 11 GB. Pokud by vám to však nestačilo, tak můžete využít i microSD kartu s kapacitou až 64 GB.

Takový výkon a obří displej si žádají i velkou kapacitu baterie. Sony v tomto případě použilo vestavěnou baterii s kapacitou 3000 mAh, což není nijak mnoho, a jiné tabletofony s menším displejem s nižším rozlišením a menším výkonem mají kapacitu vyšší. Sony každopádně udává, že by baterie měla stačit až 550 hodin pohotovosti v síti GSM (530 hodin v síti 3G) a 11 hodin hovoru v síti GSM (14 hodin v 3G). Vystačit by to mělo dále na až 120 hodin přehrávání hudby a 5,5 hodiny přehrávání videa.

Tabletofon si poradí kromě GSM i s 3G sítěmi, ale nabídne i rychlejší LTE. Kromě toho samozřejmě nechybí z dalších bezdrátových možností připojení Wi-Fi, Bluetooth ve verzi 4.0 a ani NFC. K počítači připojíte Xperii ZU pomocí microUSB. Škoda, že při takovém výkonu a zaměření na obraz nenabídlo Sony i microHDMI konektor.

Středobodem multimediálních funkcí je aplikace WALKMAN, která umožňuje zařízením od Sony přístup k jeho Sony Entertainment Network s 18 miliony skladeb a 100 tisíci filmů a seriálů. Nicméně tuto možnost stejně jako nákup knih přes aplikaci Sony Reader v našich končinách bohužel nevyužijeme. Nic vám však nebrání, abyste si do zařízení nahráli svůj vlastní obsah. Nechybí zde ani podpora 3D her s certifikací Playstation nebo FM rádio s RDS.

Natáčet video můžete i pod vodou

Fotoaparát s rozlišením 8 Mpx a možností natáčení videa ve FullHD rozlišení je vybaven technologiemi Exmor RS for mobile, HDR, tedy vysokým dynamickým rozsahem, pro pořizování fotografií i videa, a režimem Superior Auto, který automaticky podle potřeby nastavuje jak HDR, tak i potlačení šumu, což oceníte zejména při zhoršených světelných podmínkách. A díky odolnosti proti vodě můžete s Xperii ZU natáčet v plném rozlišení i pod vodní hladinou. Přední kamera pak má rozlišení 2 Mpx.

Na trhu se Sony Xperia ZU objeví v průběhu třetího čtvrtletí. Data začátku prodeje se budou v jednotlivých zemích různit. K dispozici bude ve třech barevných provedeních - černé, bílé a fialové, za dosud nespecifikovanou cenu. Ta ale rozhodně nebude nízká a lze očekávat, že bude ještě o poznání vyšší, než v případě Xperie Z.

Bohaté příslušenství

Spolu s novým tabletofonem nabídne Sony i řadu příslušenství, jako jsou například bezdrátová dynamická sluchátka SBH52 Smart Bluetooth Handset, která umožňují snadné telefonování a ovládání jediným tlačítkem, zatímco telefon může zůstat pohodlně uložen v tašce. Displej OLED umožňuje snadné procházení seznamem hovorů, čtení textových zpráv i zobrazení volajícího. Sluchátka je stejně tak možné využít k poslechu hudby či FM rádia, včetně funkce RDS. Spárování a spojení obou zařízení lze dosáhnout snadno prostým dotykem telefonu Xperia ZU se sluchátky nebo jiným zařízením s funkcí NFC. Sluchátka v uhlazeném a minimalistickém provedení jsou odolná proti potřísnění vodou, takže je možné je používat kdekoliv a za jakéhokoliv počasí.

Magnetická nabíječka DK30 obsahuje magnetický čep, který umožňuje vložení telefonu Xperia Z Ultra do nabíječky snadno jednou rukou, bez ohledu na to, zda na telefonu ponecháte kryt nebo ne. Během nabíjení je tak telefon v poloze, kdy je na něj dobře vidět a můžete tak sledovat své oblíbené filmy, zatímco se telefon nabíjí.

Co říkáte na nové Sony Xperia ZU? Nejsou už rozměry příliš velké? Nebo to je naopak podle vás ideální skloubení telefonu a tabletu?

Technické parametry Sony Xperia Z Ultra

Kompletní specifikace
Konstrukce179,4 × 92,2 × 6,5 mm, 212 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT IPS, 6,44" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), , autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 29 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 800 MSM8974, CPU: 4×2,2 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 3:15 hodin
Dostupnostzáří 2013,
Diskuze ke článku
wider
Muzu se vas jenom zeptat co je zac Xperia C?
Martin
Luxusní, Sony je v konstrukci prostě nejlepší!
mental.disease
Xperia C je dual-sim 5" qHD. Obsahuje čipset MTK MT6589 (quad-core), 1GB ram..
Zial iba pre cinsky trh..
mental.disease
Xperia C je dual-sim 5" qHD. Obsahuje čipset MTK MT6589 (quad-core), 1GB ram..
Zial iba pre cinsky trh..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze