Sony Xperia Z5: zase o krok dále

16

I když na sebe na tiskové konferenci Sony strhla pozornost hlavně Xperia Z5 Premium, ani základní model nezůstal pozadu. Vychází z osvědčených základů celé série, ke kterým přidává moderní prvky. V tomto případě jde například o čtečku otisků prstů, výrazně vylepšený fotoaparát a nejmodernější procesor.

Fotoaparát v hlavní roli

Nejdůležitější roli v novém smartphonu zjevně hraje jeho fotoaparát, protože jeho vylepšením bylo věnováno zdaleka nejvíce prostoru. Xperia Z5 je vybavena zcela novým velkým obrazovým snímačem 1/2,3" Exmor RS pro mobilní zařízení s rozlišením 23 megapixelů a objektivem G Lens se světelností F2.0 – je to první kompletně inovovaný modul fotoaparátu v chytrém telefonu od modelu Xperia Z1, který byl navržen na základě technologií známých z fotoaparátu Sony Alpha.

Sony Xperia Z5

Fotoaparát má nejrychlejší automatické ostření v chytrém telefonu. Poskytuje tedy výkonnou kombinaci rychlosti a přesnosti, díky které snadno zachytí i ty nejprchavější okamžiky. Nabízí revoluční rychlost – jen 0,03 vteřiny, což je méně než je potřeba pro mrknutí lidského oka (v průměru 0,1 až 0,4 vteřiny).

Sony slibuje, že zapracovalo i na softwaru pro zpracování snímků, který byl v minulosti mnohokrát kritizovanou slabinou. Díky pokroku v oblasti fotografování za horšího světla (low-light) mají mít nyní fotografie pořízené v noci nebo ve tmě daleko méně šumu a jsou ostřejší. Potěší také pětinásobný zoom bez ztráty kvality.

Dalším vylepšením prošla technologie Sony SteadyShot s Intelligent Active Mode pro záznam videa. Tato inovace znamená, že nyní budete moci natáčet plynulé video třeba z jedoucího kola nebo na skateboardu bez otřesů a nárazů. Vaše snímky budou nyní mnohem kvalitnější a ostřejší, a to i za horších světelných podmínek.

Sony Xperia Z5

Design, vodotěsnost, barvy, otisky prstů

Sony u svých smartphonů vždy dbalo na designové zpracování a ani tento nebude výjimkou. Za designem tohoto kousku stojí Sony Creative Center ve Švédsku. Telefon má kovový rámeček a zadní díl z matného skla. Xperia je vodotěsná stejně jako její předchůdkyně, a to i navzdory chybějící krytce na microUSB portu. Na výběr bude navíc široká paleta barev – od elegantních po výrazné, ze kterých si vybere každý. Xperia Z5 dokreslí váš osobní styl: ať už v bílé, grafitové černé, zlaté nebo zelené variantě.

Čtečka otisků prstů je integrovaná do bočního spouštěcího tlačítka. Stačí vzít telefon do ruky a krátce stisknout tlačítko. Novinka bude také podporovat standard FIDO, tj. ověření totožnosti pomocí otisku prstů pro účely online plateb. Podrobnosti o prvních partnerech budou zveřejněny před uvedením modelů na trh.

Sony Xperia Z5

V hlavní roli Snapdragon 810

Jako procesor použilo Sony Snapdragon 810. I když je to prakticky to nejlepší, co dnes můžete v mobilu mít, na tomto modelu ulpěl stín minulosti v podobě afér spojených s přehříváním. Doufejme, že pro současnou revizi budou podobné problémy minulostí.

Celosvětová distribuce Xperia Z5 a Z5 Compact startuje od října 2015. Telefon bude v prodeji i ve variantě podporující dvě SIM karty. Předběžná cena Xperie Z5 bude 18 999 Kč.

Technické parametry Sony Xperia Z5

Kompletní specifikace
Konstrukce146 × 72 × 7,3 mm, 154 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát23 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 28 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 810 MSM8994, CPU: 4×2 GHz + 4×1,5 GHz, GPU: Adreno 430
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 300 / 100 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 900 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:21 hodin
DostupnostQ4 2015,
Diskuze ke článku
Hexagon
Som zvedavy na cenu. Zeby to bol nastupca mojej Z1 Compact? I ked sa mi Z3 Compact paci,tak moc noveho tam nie je.
Dunco
Raději nechci znát cenu, to bude Darda.
Xwert Is
Xwert Is
Som zvedavý na snímky nie tie reklamné ale tie testovacie dúfam že Sony konečne zapracovalo na svojej slabine a to foťáku.
Honza
Počtvrté (5.) a zase skoro stejné. Na yt už jsou sample videa pořízená Z5 a velká sláva to není.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze