Sony Xperia Z1 Compact: první dojmy a videopohled z Las Vegas

130

Sony představilo na CESu v Las Vegas mezinárodní zmenšenou verzi své vlajkové lodě Xperia Z1, a to bez jakýchkoliv kompromisů ve výbavě. Je tu výkonný procesor, 2GB RAM, vodotěsné tělo, 20,7Mpx fotoaparát a spoustu dalších funkcí, to vše v kompaktním těle se 4,3palcovým displejem.

Konečně. Konečně tu máme kompaktní telefon s Androidem se špičkovou výbavou, konečně dorazila "mini" verze vlajkové lodě bez kompromisů ve výbavě. Jaké jsou naše první dojmy z této nadějné novinky?

Luxusní vzhled, příjemné rozměry

Po celou tiskovou konferenci jsem se těšil, až si budu moci Xperii Z1 Compact vyzkoušet a nezklamala. Na pohled krásný telefon s kovovým rámem působí i v ruce velmi dobře a díky zaobleným hranám a kompaktním rozměrům padne dobře do ruky. Design a zpracování je ostatně hodně podobné Xperii Z1, a to je dobře. Nové ale budou barvy. Kromě černé se dočkáme bílé, ve které vypadá doopravdy exkluzivně nebo také žluté či růžové, která zaujme zejména dámy. Ano, přední a zadní strany jsou opět magnety na otisky prstů, zde se nic nezměnilo.

Porovnání s Xperií Z1

Výrazně se ale zmenšily rozměry, které jsou orientačně podobné například iPhonu 5, i když Xperia je o něco širší, tlustší a těžší. Novinka je nepatrně větší, než Samsung Galaxy S4 mini, avšak menší oproti HTC One mini. Pohodlně lze celý displej ovládnout jednou rukou ať už držíte telefon jakkoliv, a to je důležité. Celkově jde na dnešní poměry o kompaktní telefon, který potěší všechny, kdo nemají ruce jako lopaty a nebaví je neustálé přehmatávání při používání jejich smartphonu.

Sony Xperia Z1 compact – první pohled z CES 2014

Nebojí se vody a bude dobrým fotografem

Zatímco ostatní výrobci vždy svou "mini" verzi vlajkové lodě něčím pokazili, Sony zde nezaváhalo a výbava je až na méně podstatné výjimky prakticky totožná s vlajkovou lodí, a to je přesně to, na co mnoho lidí čekalo. Ostatně mohli jsme vědět, co očekávat, protože nedávno Sony představilo velmi podobný model Xperia Z1f, který ovšem nebyl určen pro mezinárodní trh. Velmi se bude hodit voděodolnost, opět s certifikací IP55/58. Krytky jsou dobře zpracované a vypadají stejně pevně nebo dokonce pevněji, než u Xperie Z1.

Xperia Z1 Compact disponuje 4,3palcovým HD TFT Triluminos displejem, který je na pohled krásně jemný, dobré jsou i pozorovací úhly i barevné podání. Dobrou zprávou je rovněž přítomnost barevné LED diody na displejem, která spolehlivě upozorní na nové události. Rychle jsme vyzkoušeli také 20,7Mpx fotoaparát, který je stejný, jako v případě Xperie Z1. Potěší dobrá světelnost F/2.0 a technologie jako Exmor RS nebo BIONZ. Podle prvních fotografií fotí opravdu stejně nebo velmi podobně, jako velká vlajková loď, což je rozhodně dobrá zpráva, protože Xperia Z1 je jeden z nejlépe fotících telefonů na trhu.

Také další výbava je špičková. Uvnitř nalezneme jeden z nejrychlejších čipsetů od Qualcommu - Snapdragon 800, kterému pomáhá 2GB RAM a Adreno 330. Poměrně velkorysá je vnitřní paměť o velikosti 16 GB, která je dále rozšiřitelná o paměťové karty microSD. Sony nezapomnělo (na rozdíl od HTC) ani na NFC a v telefonu najdeme například i FM rádio. Na druhou stranu telefon přišel například o infraport, to je ale drobnost, kterou této jinak povedené mini verzi odpouštíme. Otázkou je, jaká bude v praxi výdrž vestavěné a poměrně velké 2300 mAh baterie, to ale odhalí až naše testy.

Dorazí za měsíc, připravte si více než 10 tisíc Kč

K těm se Sony Xperia Z1 Compact dostaví v únoru, kdy se začne prodávat na světových trzích, potažmo i v České republice. Cena ale nízká nebude. Jak nám zástupci Sony na místě prozradili, cenovka bude jen o něco málo nižší než u Xperie Z1 a Sony si za svou malou novinku díky špičkové výbavě nechá náležitě zaplatit. Cena 13 až 14 tisíc korun se tak zdá reálná, ale zatím jde pouze o náš odhad.

Technické parametry Sony Xperia Z1 Compact

Kompletní specifikace
Konstrukce127 × 65 × 9,5 mm, 137 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP55 / IP58
DisplejTFT IPS, 4,3" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát20,7 Mpx (5 248 × 3 936), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 800 MSM8974, CPU: 4×2,2 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor2 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:49 hodin
Dostupnostleden 2014,
Diskuze ke článku
Kristián Míža
Kristián Míža
myslím že se sony právě trefilo do černého.. :D
dave_kopr
Poslouchejte od 1:00... poznáte hlas týpka v pozadí? :D

http://youtu.be/-ig5iRiT66U?t=1m
M-I
Paradni :-) ted uz tam staci dat jen CM11 hned do nej jdu :-)
René
Nadhernej kousek,to se musi nechat....Chlapci od SONY me udelali velikou radost s timto kouskem :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze