Sony Xperia XA2 v redakci! Naše první dojmy a fotogalerie

39
Sony Xperia XA2 v redakci! Naše první dojmy a fotogalerie
  • Xperia XA2 byla spolu s dalšími dvěma telefony Sony představena na veletrhu CES 2018
  • Volně navazuje na poměrně úspěšný model XA1, proti kterému však nabízí lepší výbavu
  • Potěší kovové tělo, 5,2palcový Full HD displej, 3 300mAh baterie a 23Mpx fotoaparát

I s 5,2palcovým displejem je Xperia XA2 poměrně kompaktní a dobře padne do dlaně. Vděčí za to minimálním bočním rámečkům, kdy je displej roztažený až ke krajům. Stejně tak Sony neplýtvá místem ani nad a pod displejem. Design typický pro Sony pak podtrhují i zaoblené boky a ostré hrany.

K dobrému úchopu přispívá kromě zaoblených boků i větší tloušťka telefonu. S necelými 10 milimetry si Sony nehraje na nejtenčí smartphone na trhu, ale to vůbec není na škodu. Díky tomu se ostatně do těla vešla i velká baterie. Tělo je z kovu, což je poznat i na jeho hmotnosti, neboť 171 gramů už v ruce nebo kapse pocítíte.

Sony Xperia XA2

Displej, který zabírá většinu čelní strany, je stejně jako u Xperie XA1 typu IPS. Došlo zde ale k nárůstu úhlopříčky z 5 na 5,2 palce a rozlišení z HD na Full HD. Barevné podání je velice dobré a ke zkreslení nedochází ani při pohledu z extrémnějších úhlů. Část displeje vám nicméně ukousne proužek s tlačítky, která jsou bohužel pouze virtuální. Na druhou stranu je však nutné říci, že brada telefonu je natolik úzká, že by se do ní fyzická tlačítka ani nevešla.

Podobně málo místa je i nad displejem, kde má své místo logo Sony a vpravo od něj drobné oko se senzory a čočka širokoúhlého fotoaparátu s rozlišením 8 Mpx. Sony slibuje, že díky objektivu, který obsáhne až 120 stupňů, pořídíte selfie ve větší skupině lidí. Ještě zajímavější je však zadní fotoaparát. Je vybavený velkým 1/2,3" Exmor RSTM snímačem s rozlišením 23 Mpx, který nabízí citlivost ISO 12 800, což má zajistit ostré snímky i při slabém osvětlení. Video pak můžete natáčet až ve 4K rozlišení. O tom, že to Sony u XA2 myslí s fotografováním vážně, pak svědčí i hardwarová spoušť na boku telefonu, což dnes již není tak časté. Na vynášení soudů nad kvalitou snímků a videa je však zatím ale ještě brzy.

Ukázkové fotografie z telefonu

Kromě hardwarové spouště fotoaparátu musíme ocenit i rychlou a přesnou čtečku otisku prstů. Ta již není na boku, jak bylo u Sony běžné, ale stejně jako u nedávno testované Xperie L2 se přesunula na záda pod fotoaparát, jak je tomu u většiny výrobců.

Pod kapotou telefonu tepe úsporný Snapdragon 630, který doplňují 3 GB RAM. Interní paměť má kapacitu 32 GB, ze kterých je při prvním spuštění obsazeno 13,08 GB, což představuje 40 procent. Co nepotěší je fakt, že Sony použilo hybridní slot, takže si musíte vybrat mezi druhou SIM a paměťovou kartou. Všechny reakce systému jsou krásně plynulé a svižné. Jednoznačně palec nahoru přitom Sony zaslouží za to, že Xperia XA2 běží na Androidu 8.0.

Celkově zatím vypadá Xperia XA2 velice slibně. Za necelých 9 tisíc korun by se mohlo jednat o povedený telefon vyšší střední třídy. Zvědavi budeme zejména na výdrž, která by mohla být vzhledem k použití baterie s kapacitou 3 300 mAh nadprůměrná. Zajímat nás bude i výkon fotoaparátů.

Než se na telefon podíváme podrobněji v recenzi, můžete se mezitím ptát, co vás zajímá nejvíce a na co byste chtěli v recenzi najít odpověď.

Sony Xperia XA2

Rozměry142 × 70 × 9,7 mm, 171 g
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát23 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 630, 8×2,2 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDHC
Akumulátor3 300 mAh
Diskuze ke článku
Pesedm
Jak to fotí?
Za světla celkem dobře, jen je větší měkkost v rozích.
Za šera je mnoho foto rozmazáno algoritmem redukce šumu.
Noční fota nejsou na 23MP nic moc.
Panaromatická fota průměr.
4k je průměr s velkým kontrastem a zvuk jen 96kbp nízké kvality.
Přední kamera je KO.
Brt
Cenťák tloušťka, to je nářez.
jirkas
Co tam je proboha nainstalovaný?? Kam zmizelo těch 19 GB? Mám jiný telefon s 16GB a s nadstavbou výrobce a při prvním spuštění tam bylo okolo 6GB volno.
Jakub
Asi nejzajímavější telefon Sony je ted pro mě XZ2 Compakt. Kdy ho budete testovat?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze