Sony Xperia XA2 Ultra: nový hardware a duální selfie fotoaparát

11
Sony Xperia XA2 Ultra: nový hardware a duální selfie fotoaparát
  • Těšit se můžeme na telefon s 6palcovým displejem a konečně také čtečkou otisků prstů
  • Výkon tentokrát obstará Snapdragon 630, systémem bude Android 8.0 Oreo a baterie má slibně vypadajících 3 580 mAh
  • Hlavní předností má být však přední duální fotoaparát s 16Mpx senzorem, optickou stabilizací a druhým 8Mpx senzorem se 120stupňovým úhlem záběru
  • Velká Xperia XA2 Ultra Dual SIM přijde na náš trh v únoru 2018 ve stříbrné a černé barvě

Podle vzhledu byste novou Xperii XA2 Ultra od loňské generace nemuseli jen tak rozeznat. Design je veskrze stejný, ale nasazeny jsou tentokrát hliníková záda v kombinaci se zaoblenými boky z anodizovaného hliníku. Největším rozdílem je tak pouze předání kulaté čtečky otisků prstů na záda telefonu, na kterou jsme čekali u levnějších Xperií už roky. Sony zároveň popisuje konstrukci jako „bez rámečků“ a byť boční rámečky zde stejně jako loni prakticky nejsou, brada a zejména čelo telefonu nikdo jen tak nepřehledné. Přesto to ale telefonu sluší a vypadá v mnoha ohledech dokonce i lépe než loňské vlajky od Sony.

Sony je očividně stále také velmi fascinováno myšlenkou selfie fotek, o čemž svědčí hlavní vlastnosti, které u nové Xperie XA2 Ultra vyzdvihuje. Už loňský model nabídl přední kamerku s netradičně vysokým rozlišením 16 Mpx a vlastní přisvětlovací diodou. Letos však posouvá Sony hranice ještě dál prostřednictvím duálního předního fotoaparátu. Ten hlavní zde má 16 Mpx a optickou stabilizaci, druhý 8 Mpx a široký úhel záběru 120 stupňů. Zachovalo se zároveň i vlastní přisvětlení pro focení za špatných podmínek.

Na zádech najdeme hlavní fotoaparát, se kterým se setkáváme u Sony již po několikáté. Jedná se totiž stále o 23Mpx modul s velkým 1/2,3" snímačem Exmor RS, který nabídne citlivost ISO až 12 800. Letos už ale nechybí ani možnost natáčet až 4K video či slow motion záběry ve 120 FPS.

Ani displej nezaznamenal viditelné změny. Máme tu stále 6palcový Full HD IPS zobrazovač, který se má chlubit vysokým jasem a chrání jej odolné sklo Gorilla Glass. Pod ním našel své místo namísto MadiaTeku novější procesor Snapdragon 630, 4 GB RAM a až 64 GB interního úložiště s možností rozšíření microSD kartou. To vše rozhýbe na obrazovce už novější Android 8.0 Oreo, což moc rádi vidíme.

Velmi dobrou zprávou je také dramatický narůst kapacity baterii oproti první generaci telefonu. Tentokrát má akumulátor hned 3 580 mAh a stále u něj najdeme i režim chytrého nabíjení, který prodlužuje životnost. Nabíjena bude baterie v dnešní době jak jinak než přes USB-C, avšak nechybí ani 3,5mm jack pro sluchátka.

Sony Xperia XA2 Ultra

Slibně vypadající Sony Xperia XA2 Ultra bude v České republice dostupná ve stříbrné a černé barvě, zlatá varianta se k nám zřejmě nedostane. Dočkat se přitom máme již v únoru letošního roku.

Sony Xperia XA2 Ultra

Rozměry163 × 80 × 9,5 mm, 221 g
DisplejTFT IPS, 6" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát23 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 630, 4×2,2 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB / 32 GB, microSDXC
Akumulátor3 580 mAh, doba nabíjení: 1:47 hodin

Zdroj: sonymobile.com

Diskuze ke článku
Areon
Za vyzdvihnutí stojí použití Androidu 8 i u této třídy. Někteří výrobci jako LG toho nejsou schopni ani u vlajkových modelů...
Refael
Ach ty rámečky nahoře a dole. Nejsem příznivcem bezrámečkového designu, ale u Sony tradičně je to opačný extrém.
Plně chápu, že stereofonní reproduktory musí mít nějaké místo, ale ať alespoň dolní brada skýtá tlačítka, aby zbylo více místa na displeji samotném. Takto je především dolní část nijak nevyužita.
htcjirka
htcjirka
Naposledy upraveno: 8. 1. 2018 18:16
Nádherný kousek a ještě, že má ty rámečky a originální design, než ty nepraktické nevzhledné nudle ala Samsung.
Pavel
XA1 ultra má hrozný fotoaparát. Včera 144 snímků za různých podmínek, všechny neostré. Nevím už, jak fotoaparát nastavit. Pokud máte někdo podobnou zkušenost nebo radu pjakark@gmail.com, děkuji. Mám telefon dva měsíce a radši ho prodám, než se bát každé fotografie.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze