Sony Xperia E5: pětipalcová nižší třída s vyšší cenou

14

Japonské Sony nezapomíná ani na segment nižší třídy, kam tradičně putují Xperie řady E. Dnes představená Xperia E5 se snaží lákat na nově nastolený vzhled, pětipalcový displej s HD rozlišením, tenké tělo nebo kompletní podporu rychlých dat v sítích LTE. Novinka však na druhou stranu neoslní výkonem a zdá se, že ani svou cenou.

Sony Xperia E5

Zvěsti o tom, že Sony zcela ukončí doposud známé řady, se alespoň minimálně z části nepotvrzují. Vyvrací je totiž dnešní oficiální představení nové Xperie E5. Že jste o ni již slyšeli a dokonce ji i viděli? Ano, Sony první obrázky na pár hodin ukázalo minulý týden. Poté je rychle smazalo, aby se vše odtajnilo až dnes.

Sony Xperia E5

Sony Xperia E5 je chytrým telefonem nižší třídy, avšak svůj design přebírá od vybavenějších modelů řady Xperia X. Vsazeno však bylo na plastové materiály a mírně zaoblené kraje zadní strany, což bude přispívat k lepšímu držení. Příjemná bude rozhodně malá tloušťka jen 8,2 milimetrů. Naopak trochu vyšší je hmotnost 147 gramů. Příliš se nám také nezdá umístění tlačítek na pravém boku. Především odemykací klávesa je možná až zbytečně vysoko. Uvidíme, až si telefon vyzkoušíme.

TIP! Sony Xperia XA Ultra představena: obr se zaměřením na selfie

Displej narostl na 5 palců a původní spekulace o spíše kompaktním telefonu se tak rozplynuly. Výrobce nasadil klasické HD rozlišení. Opět se bohužel setkáváme s poměrně velkými rámečky nad a pod displejem, které telefon značně zvětšují. Pod kapotou nacházíme spíše lehký závan historie se čtyřjádrovým procesorem MediaTek 6735. Snad ještě více však zamrzí pouze 1,5GB operační paměť. Reputaci si Xperia E5 spravuje 16GB pamětí, podporou až 200GB paměťových karet a nasazením nejnovějšího Androidu 6.0 Marshmallow.

V další výbavě nechybí dva fotoaparáty. Na zadní straně pracuje fotoaparát se 13megapixelovým rozlišením s automatickým ostřením, přisvětlovací LED diodou a režimem HDR. Na čelní straně je pro potřeby selfies připravena 5megapixelová kamerka. Z další výbavy stojí za zmínku přítomnost čipu NFC nebo podpora sítí LTE se všemi u nás využívanými pásmy. Slušně to vypadá s výdrží. Výrobce slibuje až dva dny na jedno nabití, což s ohledem na kapacitu baterie 2 700 mAh vypadá reálně.

Sony Xperia E5

Sony Xperia E5 dorazí v černé a bílé variantě na konci června 2016. Česká cena prozatím nebyla oznámena, avšak pokud budeme vycházet z té evropské, velké nadšení neočekáváme. Například v Nizozemsku se bude Xperia E5 prodávat za 199 eur, což je takřka 5 500 Kč, a to rozhodně není příliš přívětivá cena.

Technické parametry Sony Xperia E5

Kompletní specifikace
Konstrukce144 × 69 × 8,2 mm, 147 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek 6735M, CPU: 4×1,3 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 1,5 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:54 hodin
Dostupnostčerven 2016,

Zdroj: Tisková zpráva Sony

Diskuze ke článku
Ondřej
Někdo se musel v Sony asi zbláznit. Telefon, který vypadá jako lepší číňan s horší výbavou za dvojnásobnou cenu. Tímhle se určitě z těch špatných čísel dostanou.
ICE
1.5GB RAM u nového mobilu? Že ti výrobci musí tak zběsile šetřit za každou cenu
Mesto
Paci sa mi, vyzera pekne, ale skoda tej ceny.
Vita
Takže zase pětipalec... :(

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze