Sony Xperia E5
recenze

Sony Xperia E5

Osamělý ninja
58

Sony a levné telefony, to není příliš obvyklá kombinace. Každý si vybaví především vlajkové lodě s velmi sebevědomě posazenou zahajovací cenou, ale máme tady i zástupce dalších segmentů. V tom kolem pěti tisíc se snaží zaujmout Xperia s označením E5. Má nějakou naději na úspěch, nebo bude roztrhána smečkou konkurentů?

Se Sony je to v poslední době všelijaké. Sem a tam prosakují zprávy, že chystá výrobu mobilů opustit úplně, aby byly vzápětí dementovány. Stejně tak je evergreenem informace, že se Sony zaměří jen na špičkově vybavené telefony.

Sony Xperia E5

V tomto ohledu je tak Xperia E5 možná posledním mohykánem, který se pokouší uhájit japonskou čest v záplavě čínských značek, které se mohou přetrhnout, aby toho za co nejmenší peníze nabídly co nejvíc. Má potom smysl odvolávat se na těžko hmatatelné pojmy jako síla značky, kvalita zpracování nebo vyladěné detaily? Na to se budou snažit zodpovědět následující řádky.

Za zapůjčení Xperie E5 děkujeme společnosti Sony Mobile.

Obsah balení: z levného kraje

Jen nabíječka, kabel a velmi stručné manuály, to je všechno, co na vás z prosté papírové krabičky vypadne.

Minimalismus ve všech ohledech.

Technické parametry Sony Xperia E5

Kompletní specifikace
Konstrukce144 × 69 × 8,2 mm, 147 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek 6735M, CPU: 4×1,3 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 1,5 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:54 hodin
Dostupnostčerven 2016,

Design a konstrukce: nenápadný půvab

Posuzování designových linií jednotlivých výrobců telefonů je spíše otázkou zvyku a osobního vkusu, takže Sony se spíše zavděčí všem, kteří preferují minimalismus bez zbytečných výstřelků. Pro jiné však něco takového může být neskonale nudné a obyčejné. Tak si vyberte.

Nuda, nebo dokonalost? Záleží na vkusu.

I v tomto případě se Sony snaží, aby základní linii kvádru s oblými rohy narušovalo co nejméně. Tlačítka pro ovládání operačního systému se zobrazují na displeji s úhlopříčkou 5 palců, z toho důvodu bychom rádi viděli spodní okraj menší. Na horním místo zaplňuje nejenom jméno výrobce, ale i senzory jasu a přiblížení, druhý fotoaparát a v levém horním rohu najdeme i poměrně výraznou notifikační diodu, která v závislosti na aplikaci umí vykouzlit všechny barvy spektra, případně ji můžete úplně vypnout.

Hrany telefonu jsou osazeny rovnoměrně. Nahoře 3,5mm jack a sekundární mikrofon. Dole pak microUSB port a hlasitý reproduktor. Na levém boku najdeme za krytkou schované sloty pro nanoSIM a microSD. Zhruba ve stejné výšce, tedy u horní hrany displeje, se na protější straně rýsují ovladače hlasitosti a zapínací tlačítko. Fotky mohou budit dojem, že je to dost vysoko, ale ergonomii ovládání to nijak nevadí, a to jak pro pravou, tak i levou ruku.

Vše na svém místě.

Záda svůj plastový původ odhalí až při dotyku, na pohled mohou působit jako sklo nebo kov z dražších Xperií. Jejich designovou čistotu narušuje jen čočka fotoaparátu s jednotónovou přisvětlovací diodou a také loga výrobce a NFC.

Zpracování telefonu je příkladné, unibody konstrukce neodhaluje jediné slabé místo a ve spojení s tloušťkou osm milimetrů působí opravdu luxusně. Plus záda nevypadají upatlaně. Váha blížící se 150 gramům už takovou parádu neudělá, ale stále je přijatelná. Pro úplnost dodejme, že vedle testované grafitové varianty se můžete ptát ještě po bílé.

Líbilo se nám:

  • minimalistický design
  • nízká tloušťka

Nelíbilo se nám:

  • plasty

Displej: nezklame vás

Velmi dobře zařízení působí zejména díky IPS displeji. Sice můžete namítnout, že 1 280 × 720 bodů na pěti palcích je málo a kdejaká „čína za trojku umí ful-há-dé“, ale kdo se nehoní za papírovými parametry, ví, že to zcela dostačuje.

Pochválit musíme maximální jas, který se se ctí pere i s přímým letním sluncem, naopak při tom minimálním obraz stěží uvidíte i při úplné tmě. Barvy jsou hezky živé a jejich podání se mění jen lehce a až při naprosto extrémním úhlu. Vzhledem k ceně ale zapomeňte na luxusní výstřelky typu Gorilla Glass nebo probouzení poklepáním.

Líbilo se nám:

  • podání barev
  • široký rozsah jasu
  • pozorovací úhly
Sony Xperia E5

Zvuk: snaha byla

Funkci hlasitého reproduktoru zastává jeden ozvučovač na spodní hraně. Žádné zázraky nečekejte, avšak ve srovnání s jinými telefony je zde alespoň jakýs takýs náznak hlubokých tónů. Není to sice tak poznat jako u dražších Xperií, kde jako ozvučnice funguje celé tělo telefonu, ale i to málo se počítá. Výstup do sluchátek nebo při hovoru nevykazuje problémy.

Líbilo se nám:

  • o kousek lepší hlasitý reproduktor

Baterie a výdrž: dva dny maximálně tak v šuplíku

Sony při propagaci telefonu používá obvyklou zmínku o dvoudenní výdrži. A zatímco u dražších telefonů, zejména pak jejich kompaktních verzí, to není daleko od pravdy, tady se jedná spíše o teoretický příslib.

Těžko říci, co za to může. Na jednu stranu tady máme průměrně velkou baterii s kapacitou 2 300 mAh a displej s relativně nízkým rozlišením. Jeho jas je při aktivované automatické regulaci posazen docela vysoko a možná svůj podíl ponese také čipset od MediaTeku. V praxi je tak Xperia E5 obvyklý jednodenní telefon. Pokud se pokusíte pokořit dvoudenní limit, pak už budete hledat nabíječku kolem oběda.

Stamina prokáže dobrou službu, pokud telefon nevyužíváte příliš intenzivně.

Sony sice nabízí režimy Stamina a Ultra Stamina, ale první zmiňovaný pomůže jen v případě, že telefon používáte jen zlehka. Druhý pak udělá z chytrého telefonu „hloupý“, tedy nechá vám k dispozici jen pár základních funkcí.

Nepřesvědčivé výsledky potvrzuje i náš redakční test, při němž necháme na displeji s 50% jasem běžet streamované video s polohlasitým zvukem vedeným do sluchátek. A výsledek? Xperia E5 ukončila toto počínání po 6 hodinách a 45 minutách. Není to vyloženě špatný výsledek, jen vzhledem k pověsti značky bychom čekali více.

Sony Xperia E5

Dojem alespoň trochu zachraňuje nabíjení. Z nuly na osmdesáti procentech jste za hodinu půl, na stovce pak za nějaké dvě hodiny.

Líbilo se nám:

  • rychlé nabíjení
  • úsporný režim Stamina

Nelíbilo se nám:

  • nepřesvědčivá výdrž

Hardware a výkon: moc se v tom nešťourejte

MediaTek MT6735 je asi největší papírovou slabinou tohoto přístroje. Obvykle se s ním setkáváme v těch nejlevnějších přístrojích a zdejší cenovka by zasluhovala něco lepšího. Jeho čtyři jádra na frekvenci 1,3 GHz sice operační systém a základní aplikace rozhýbou celkem svižně, ale to je asi tak všechno. Na druhou stranu si takový telefon kupují nejspíše lidé, kteří nemají o čipsetu ani ponětí.

Výsledky benchmarků. Spíše slabší kousek.

Podobná situace panuje i v otázce paměti RAM. Zde je osazena méně obvyklá hodnota 1,5 GB, ze které je po startu zabraných asi 900 MB. Zajímalo by mě, jaký bude cenový rozdíl mezi tímto a obvyklými dvěma gigabajty. Asi ne moc velký, takže půjde spíše o politické omezení. Naštěstí je systém v podání Sony tak odladěný, že mu ani snížený příděl paměti nečiní problémy. Ale všimnete si například takových věcí, že i třeba jednoduchý dialer (telefonní klávesnice) se při každém spuštění načítá od znova. Sice rychle, ale načítá.

K hodnotě vnitřní paměti nemáme připomínky. Z deklarovaných 16 GB zbývá něco málo pod deset, což dostačuje. Pár stovek MB lze vydolovat odinstalováním aplikací. A pokud by to bylo málo, můžete si přidat až dalších 200 GB pomocí paměťových karet. Hodnota telefonu pak ale vzroste skoro na dvojnásobek.

Není to žádný zázrak, ale běží to dobře.

Líbilo se nám:

  • dostatek pamětí
  • podpora 200GB karet

Nelíbilo se nám:

  • slabší procesor

Operační systém a uživatelské prostředí: klasika po japonsku

Roli operačního systému zde zastává Android ve verzi 6.0. Někteří se možná těší na nové prostředí, které má přijít společně s Xperiemi ze řady X, ale ne, tady zůstalo všechno při starém. Prostředí se tak prakticky shoduje se „zetkovou“ řadou, ale samozřejmě s tím omezením, že chybí pokročilejší funkce, jako například inteligentní ovládání hovorů. Alespoň že celkem povedený přehrávač hudby zůstává stejný.

Android v podání Sony.

Další drobnou změnu představuje absence klávesnice Xperia, kterou zde nahrazuje SwiftKey. Ta rovněž umožňuje psaní pomocí tahů a umí se učit podle vašeho obvyklého stylu psaní, takže to nemůžeme označit jako krok špatným směrem.

Jedinou změnou je výměna klávesnice.

Líbilo se nám:

  • čistota a jednoduchost vnitřního prostředí

Nelíbilo se nám:

  • málo doplňkových funkcí

Fotoaparát a videokamera: nečekejte zázraky

Fotoaparát s rozlišením 13 megapixelů, f/2.0 a přisvětlovací LED dioda. To je nic neříkající specifikace, kterou nabízejí prakticky všechny telefony, od těch nejlevnějších, až po vlajkové lodi.

Co se samotné kvality snímků týče, Xperia E5 se pohybuje tak někde uprostřed. Pokud fotíte venku za jasného dne, pak dokáže vykouzlit překvapivě povedené snímky, tedy pokud se nebudete příliš detailně zabývat kompresí, kterou mají v Sony tak rádi.

Ukázkové snímky. I za dne v interiéru si fotoaparát často dopomáhá bleskem.

Kde se ale začne lámat chleba, jsou zhoršené světelné podmínky. Nemusí jít přímo o noc, stačí zamračené nebe nebo nepříliš osvětlená místnost. Pak začne E5 ztrácet jistotu, což se projevuje různě. Někdy je kvůli dlouhému času expozice snímek rozmazaný, jindy se zase rozjedou barvy směrem k modré.

Snímek z předního fotoaparátu a z úplné tmy.

Podobně je na tom i video. Full HD se třiceti snímky za sekundu je běžný standard, kvalita záznamu odpovídá cenové relaci a vytknout snad lze jenom trochu línější zaostřování.

Sony Xperia E5 – testovací video, 1080p, exteriér, den, 30 FPS

Líbilo se nám:

  • fotky za dobrého světla

Nelíbilo se nám:

  • fotky za špatného světla

Funkční výbava: slušný základ

V přehledu funkční a komunikační výbavy určitě musíme zmínit podporu LTE. To obsahuje všechna pásma používaná v Česku a ještě nějaká navíc, kdybyste se vydali na daleké cesty.

Sony Xperia E5

Podobně milé překvapení nám přichystala i přítomnost NFC, které čínská konkurence zhusta ignoruje. Není to sice nic zásadního, ale pro někoho s patřičně vybaveným příslušenstvím to může být rozhodující. Také potěší přítomnost FM rádia (RDS, stereo, hraje jen když připojíte sluchátka), které začíná z telefonů pomalu mizet.

Líbilo se nám:

  • české LTE
  • NFC

Zhodnocení a závěr: těžký boj

Sony Xperia E5 to bude mít na trhu opravdu těžké. Pokud si prolétnete specifikace, pak byste cenu odhadovali na nějaké tři tisíce a pár stokorun, telefon však stojí výrazně více. Za danou cenu byste mohli chtít například kovovou konstrukci, jemnější displej, výrazně lepší čipset a tak dále a tak dále…

Sony Xperia E5

Za zapůjčení Xperie E5 děkujeme společnosti Sony Mobile.

Přednosti tohoto modelu nespočívají v hrubé síle, ale naopak v nenápadných detailech, které však nedokáže ocenit každý, ať už jde o jednoduchost designu nebo vnitřního prostředí. Taky na vás zde nečíhá podraz v podobě polofunkčního LTE nebo nedostačující paměti.

Takže až cena klesne, což je vzhledem k cenové politice značky docela pravděpodobné, bude to zajímavá koupě pro zákazníky, kteří shánějí levnější telefon, ale nechtějí se pouštět do experimentů s exotickými značkami.

Sony Xperia E5

Konkurence

Když mluvíme o čínské konkurenci s lepším poměrem ceny a výkonu, nelze pominout smartphony vyráběné pro Vodafone, které v tomto ohledu nabízí opravdu hodně. Třeba takový Smart prime 7 má jen o něco málo horší parametry, ale dá se pořídit už za tři tisíce.

Vodafone Smart prime 7.

Naopak pokud máte zhruba pět tisíc, pak je zajímavou volbou Vodafone Smart ultra 7 s Full HD displejem, osmijádrovým procesorem nebo baterií s kapacitou 2 960 mAh.

Vodafone Smart ultra 7.

Jak vypadá zástupce Samsungu v této třídě? Model Galaxy J5 (2016) stojí zhruba stejně, ale dostanete Super AMOLED displej, Snapdragon 410 nebo baterii s kapacitou 3 100 mAh.

Samsung Galaxy J5 (2016).

A nesmíme pominout ani konkurenci z vlastní stáje. Pokud jste ochotni zaplatit nějakých sedm tisíc, pak můžete mít Xperii Z3 Compact, která dokáže i po dvou letech držet krok a navíc disponuje kompaktními rozměry.

Sony Xperia Z3 Compact.
sony-xperia-e5
Klady
  • minimalistický design
  • kvalitní konstrukce
  • podařený displej
  • dostatečná kapacita úložiště
  • LTE na všech frekvencích
  • umí NFC
Zápory
  • slabší procesor
  • výsledky fotoaparátu za horšího světla
  • méně RAM paměti
  • relativně vysoká úvodní cena
Diskuze ke článku
Pesedm
To je tedy i lepší Huawei P7 vydaný někdy květnu 2014 :=)
David Novotný
David Novotný
Mám Xperii E5 už 3. týden, používám ji jako druhý mobil s iPhonem a nevím jak vy, ale v normálním prodejním balení jsou pecková sluchátka, která za moc nestojí.
Standa
Samsung J5 2016 nemá rozhodně osmijadro Exynos ani 3300 mAh baterii. To má až J7 2016 za 7500 Kč. V J5 je čtyřjádro Snapdragon 410, 2 GB RAM, 16 GB ROM a baterii 3100 mAh. I tak bude fotit podstatně lépe. Mám loňskou verzi a se správným softwarem dokážete vymáčknout s foťáku mnohem víc než s vestavěnou aplikací od výrobce. A to i na automatiku.
Lukáš
Za ty peníze je to šrot.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze