Sony představilo hybridní ultrabook VAIO DUO 13

Sony v dnešních ranních hodinách předvedlo tři nové ultrabooky v rámci série Vaio, jeden z ultrabooků funguje též jako tablet. Hybridní zařízení Vaio Duo 13, Vaio Pro 13 a 11 jsou poháněna procesorem Intel Haswell a běží na Windows 8.

Původně vyšlo na tabletnet.cz, autor: Marek Vacovský



Stejně jako ostatní slidery, tak i Vaio Duo 13 nabízí dotykovou obrazovku a vysouvací klávesnici, která je právě pro podobná zařízení zcela typická. Nejnovější slider od Sony také přichází s "inovativní standby technologií", která zaijšťuje, že je tablet neustále, tedy i v režimu spánku, připojen k internetu, což znamená, že například o vašich konverzacích budete mít neustále přehled. Sony deklaruje i to, že zařízení se z režimu spánku do plného provozu probudí méně než za 1 sekundu. Krom toho společnost slibuje při bězném provozu výdrž až 18 hodin.

vaio1

Sony Vaio Duo 13 je dále vybaveno zadní 8megapixelovou kamerou se snímačem Exmor RS. Podle vyjádření společnosti poslouží díky speciálnímu sotfwaru zadní fotoaparát také jako přenosný skenner. Pozornost si zaslouží zejména 13,3palcový displej zařízení. Ten totiž do vínku dostal rovnou Full HD rozlišení se zobrazovacími technologiemi Sony Bravia a Triluminos. O kvalitní reprodukci zvuku se postará technologie ClearAudio.

Podle redaktorů světoznámého deníku The Verge je QWERTY klávesnice slideru Duo 13 dostatečně velká a tak i komfortní. Japonské společnosti se podařilo na klávesnici umístit i malý trackpad. Ten však pravděpodobně využijete jen zřídkakdy, neboť dotykový displej funguje skvěle. K zařízení je dokonce dodáváno i dotykové pero. To uživatel využije zejména u předinstalovaných aplikací, jako jsou Studio Art Rage a VAIO Movie Creator, které ze slideru Vaio Duo 13 dělají ideální nástroj i pro kreativní jedince.

Zbylá dvě dnes představená zařízení ze série Vaio, Vaio Pro 11 a 13, můžeme označit jako nejtenčí a pravděpodobně i nejlehčí dotykové ultrbooky na trhu. Model Pro 11 totiž váží pouhých 870 gramů, přičemž hmotnost většího 13,3palcového modelu Pro 13 se vyšplhala na 1 060 gramů.

vaiopro13

Technické parametry slideru Duo 13 by mohly vypadat podobně jako ty modelu Vaio Pro 11, který pracuje s dvoujádrovým procesorem Intel Core i5 Haswell o taktu 1,6 GHz, 4 GB RAM, 128 GB SSD a 6 320 mAh baterií - ta by měla být u modelu Vaio Duo 13 větší přibližně o 50 %.

Sony Vaio Pro 11 se ve vybraných zemích začne prodávat už 9. července a to za cenu 1 399 dolarů (28 000 Kč bez DPH). Uvolnění i cena slideru Vaio Duo 13 je v současné době tajemstvím.

Zdroj: The Verge