Sony Ericsson Z555i: první dojmy

8

Sony Ericsson Z555i je stylové véčko se zajímavým vzorem přední strany, který zaujme především ženy. Výbava zahrnuje vnější OLED displej, 1,3 Mpx fotoaparát, hudební přehrávač, FM rádio s RDS nebo témata měnící se podle ročního období a denní doby.

Námi testovaný Sony Ericsson Z555i byl zatím prototypem telefonu s nefinální verzí firmwaru. Vlastnosti telefonu a chování jednotlivých funkcí se tak nemusí shodovat s konečným sériově vyráběným telefonem.

TIP: Přečtěte si také naše preview Sony Ericssonu Z555i.

Technické parametry

Rozměry 95 x 49 x 16,5 mm
Hmotnost 95 gramů
Barevné varianty černá (Diamond black) a starorůžová (Dusted Rose)
Sítě GSM 900 / 1800 / 1900 MHz
Hlavní displej TFT, rozlišení 176 x 220 pixelů, 262 000 barev, úhlopříčka 1,9 palce
Vnější Displej OLED, rozlišení 36 x 128 px, monochromatický
Paměť 12 MB
paměťové karty Memory Stick Micro (M2) (až do 4GB, v balení není karta)
Operační systém ne / vlastní UI Sony Ericsson
Multimédia Hudební přehrávač (podpora formátů MP3, AAC, AAC+, AAC++, WMA), přehrávač videa (podpora formátů MPEG4, WMV, H.264, H.263), FM rádio s RDS, JAVA MIDP 2.0, PlayNow™ 4.0, upload obrázků do blogu, Gesture control
Organizační fukce Emailový klient s automatickým stahováním (POP3/IMAP4), kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, odpočítávací měřič, stopky, webový prohlížeč NetFront, RSS čtečka, WAP
Fotoaparát 1,3 Mpx (1280 x 1024 px), 4x digitální zoom, vyvážení bílé, sekvence snímků
Připojení Bluetooth 2.0 (A2DP), USB 2.0, GPRS (třída 11), EDGE (třída 10)
Baterie a výdrž Li-Ion 920 mAh
Doba hovoru: až 504 minut (8,4 hodin), pohotovostní doba: až 360 hodin
Dostupnost a cena březen 2008
4000 Kč včetně DPH

Vzhled, konstrukce: působivá modelka

Konstrukční zpracování Sony Ericssonu Z555i je prvotřídní. Nikde nic nevrže a otisky prstu ulpívají pouze mírně na přední lesklé části telefonu. Novinka je vyvedena v podobném stylu jako modely Prism od Nokie, alespoň mě to tak připadá. Nejedná se sice v tomto případě o trojúhelníčkový vzor, ale jde o mnoho obdélníčků různé velikosti, které se objevují pouze na přední skleněné straně. Elegantní véčko Sony Ericsson Z555i s rozměry 95 x 49 x 16,5 milimetrů a příjemnou hmotností 95 gramů by mělo zaujmout především ženy. Do prodeje se totiž dostane kromě černé varianty také model ve starorůžovém barevném provedení.

V zavřeném stavu telefon působí velmi elegantně. Na přední straně nalezneme reproduktor, objektiv fotoaparátu ve čtvercovém vzoru, logo výrobce a také vnější OLED displej, který když zhasne, tak je téměř neviditelný. Pro otevření Sony Ericssonu Z555i je většinou potřeba druhá ruka. Škoda, že výrobce tuto novinku nevybavil rozevíracím tlačítkem kterým disponují například některá véčka od finské Nokie. Na pravém boku přístroje nalezneme dvojici tlačítek pro regulaci hlasitosti, na levém boku pouze konektor Fast-port. Dírka pro uchycení šňůrky se nachází na hraně ohybného kloubu.

Po rozevření telefonu se objeví v dolní části numerická klávesnice s ovládacím blokem. V horní části je hlavní TFT displej, lapač mnoha otisků prstu, nad kterým se usadilo logo výrobce. V části pod displejem najdeme jednoduché čidlo, které reguluje podsvětlení displeje v závislosti na okolním světle. Pokud se tedy budete pohybovat venku na přímém slunci, pak bude displej podsvětlený více, aby se zlepšila jeho čitelnost. Naopak v noci bude jeho podsvětlení co nejmenší. Tím se totiž celkem podstatně šetří baterie telefonu. Na zadní straně telefonu najdeme pouze logo švédsko-japonského výrobce a gumové nožičky, které brání ochranný plast proti poškrábání, když si například telefon položíte na stůl. Kryt baterie jde vyjmout poměrně dobře, jen jsem se poprvé bál, že bych jej mohl svoji nešikovností zlomit. Sundává se totiž bez jakéhokoliv posunutí po pomocných kolejničkách, pouze jej stačí rukou vyvrátit, a to se vždy ozve mírné skřípnutí.


Klávesnice, ovládání, podsvícení: přesně jak to má být...

Numerická klávesnice je uspořádána klasicky ve vzoru 3x4 tlačítka. Nad nimi se nachází další řada trojice tlačítek. Levé slouží pro přístup na internet, uprostřed je tlačítko pro vypnutí/zapnutí telefonu (slouží také pro přepínání profilů) a napravo najdeme tlačítko s funkcí menu činností. Ovládací blok je v tomto složení: čtyřsměrné ovládací klávesa s potvrzovacím středem, dvojice kontextových tlačítek, vracečka a mazací tlačítko „c“. Stisk jednotlivých tlačítek je bezproblémový, jen jsme zaregistrovali nepříjemné zvuky v podobě jejich nadměrnému cvakání. Podsvícení tlačítek bylo u prototypu nerovnoměrné a zdálo se nám, že je intenzita až příliš malá. Snad to výrobce ještě do uvedení finálního produktu vylepší.

Baterie a výdrž: 920 mAh typu Li-Ion

Sony Ericsson Z555i v sobě skrývá baterii Li-Ion s kapacitou 920 mAh. Není to ani moc ani málo, podle několikadenního testování nám vydržel zhruba 2 až 3 dny. Oficiální informace hovoří o výdrži až 360 hodin v pohotovosti nebo až 8,4 hodin dobu neustálého hovoru. Slot pro SIM kartu se sice nachází vedle baterie, ale i tak je nejprve nutné pro výměnu karet operátorů baterii vyjmout. SIM kartu lze bez problémů vysunout i zasunout do daného slotu. Vedle slotu na karty operátorů se nachází také slot pro paměťové karty Memory Stick Micro (M2). Ty se zasunují do volného místa na levém boku přístroje, přímo pod konektor Fast-port.

Displej: nezvykle kvalitní

Sony Ericsson Z555i nabízí dvojici displejů. Začneme s tím vnějším. Jedná se o použitou technologii OLED, která se vyznačuje lepším podáním barev a především nižší energickou spotřebou. Vnější displej je schovaný pod lesklým zrcadlovým povrchem a když po chvíli zhasne, tak není vůbec vidět. Problém nastává na přímém sluníčku, kde je velmi špatně čitelný. Dokáže zobrazit sílu signálu, stav baterie, čas a informuje také o zmeškaných událostech. Nabízí rozlišení 36 x 128 pixelů. Hlavní displej je typu TFT s rozlišením 176 x 220 pixelů a možností zobrazit až 262 tisíc barev. Úhlopříčka činí pouze 1,9 palce. Vyznačuje se ale podáním sytých barev, oproti QVGA rozlišení na oko téměř nepatrný rozdíl. Takový pokrok udělal Sony Ericsson.

Prostředí a ovládání: Gesture control

Výrobce u véčkového modelu Z555i přichází s jednou velmi zajímavou novinkou, a to je funkce Gesture control. Sám jsem se předem těšil, jak tato funkce bude v praxi využitelná. Jedná se o novinku, díky které můžete pouhým mávnutím ruky nad telefonem ztlumit vyzvánění příchozího hovoru nebo zvuk budíku. Během testování se mi párkrát podařilo pouze ztlumit zvuk budíku, vyzvánění nikoliv. Tato funkce tedy zřejmě ještě není stoprocentně vyladěna. I tak jsem byl ale mile překvapen.

Prostředí Sony Ericssonu Z555i je už dobře známé. Do menu se dostaneme pravým kontextovým tlačítkem nebo potvrzovacím středem čtyřsměrného tlačítka. Levé kontextové tlačítko slouží pro vyvolání přehledu hovorů. Nechybí možnost přiřadit si k jednotlivým směrům čtyřsměrného tlačítka nějakou zkratku. Menu je složeno klasicky z 3x4 ikonek. Chybět nemohou ani témata či pozadí. Nad numerickou klávesnicí nalezneme tlačítko menu činností, díky kterému lze rychle a jednoduše přepínat spuštěné aplikace.

Multimédia: potěší FM rádio s RDS

Novinka Z555i nabízí jednoduchý hudební přehrávač, ve kterém najdeme ekvalizér s přednastavenými režimy (normální, bass, voice, treble boost). Nechybí vytváření vlastních playlistů nebo řazení písní podle připojených ID3 tagů do sekcí podle interpreta nebo skladby. Hudební přehrávač lze minimalizovat. Po zavření telefonu se objeví název skladby na vnějším OLED displeji. Pro zábavu je v telefonu také připraveno FM rádio, které disponuje také funkcí RDS, dále video přehrávač, aplikace MusicDJ a dvojice předinstalovaných her, a to FotoQuest Fishing a JewelQuest 2. Nechybí JAVA 2.0, takže je možné do telefonu následně nainstalovat i další hry. Pro multimédia je připravena vnitřní paměť 12 MB, kterou však dále můžeme rozšířit paměťovými karty Memory Stick Micro (M2) až do velikosti 4GB. Bohužel v balení nenalezneme žádnou kartu.

Novinka disponuje také fotoaparátem s maximálním rozlišením 1,3 Mpx (1280 x 1024 px), který doplňuje 4x digitální zoom (pouze při VGA rozlišení). Bohužel se pozapomnělo na autofocus a jakýkoliv přisvětlovací prvek. V nastavená lze zvolit režim (normální, sekvence snímků), rozlišení fotografií, noční režim, samospoušť, efekty (vypnuto, černobíle, negativ, sépiová kost), vyvážení bílé, kvalitu fotografií nebo zvuk závěrky. Videosekvence Sony Ericsson Z555i nahrávat bohužel neumí.

Organizační a datové funkce: opakovaný budík i EDGE

Sony Ericsson Z555i přináší základní organizační výbavu, ve které najdeme 5 opakovaných budíků, kalendář s možností zobrazení měsíce nebo týdne, úkolovník, poznámky, časovač, stopky, kalkulačku, paměť kódů a záznamník. Datové přenosy zajistí dvojice GPRS (třída 11) a EDGE (třída 10), 3G se ale bohužel nekoná. K dispozici je také bezdrátové Bluetooth 2.0 včetně profilu A2DP pro bezdrátový poslech hudby či USB konektor (USB 2.0) k propojení telefonu s počítačem. Ve výbavě nechybí RSS čtečka, emailový klient ani kvalitní webový prohlížeč NetFront.

Zhodnocení: zahraje, umí fotit a stojí málo

Sony Ericsson Z555i je velmi pěkné elegantní véčko, které je spíše zaměřeno pro ženy. Kromě zajímavého designu se může pochlubit také hudebním přehrávačem, FM rádiem, podporou EDGE, 1,3 Mpx fotoaparátem nebo novou funkcí Gesture control. Této novince by měla nahrávat také příznivá cena, která začne na hranici 4 tisíc Kč. Pokud tedy hledáte elegantní véčko se základní výbavou, pak popřemýšlejte, zda-li by nebyl právě Sony Ericsson Z555i pro vás tou správnou volbou.


Diskuze ke článku
Pavlína
Jsou u toho telefonu sluchátka abych mohla poslouchat mp3 nebo to hraje jen nahlas?děkuji
Luboš Srb
Luboš Srb
Dobrý den, ano, v balení se Sony Ericssonem Z555i bude dodávaný headset HPM-62.
Mirek
Lze u tohoto telefonu nastavit velikost písma pro psaní SMS? Původní velikost je dost malá. Děkuji
Luboš Srb
Luboš Srb
Dobrý den, velikost písma v editoru zpráv u Sony Ericssonu Z555i bohužel nejde změnit.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze