Sony Ericsson Xperia ray v redakci: první dojmy a fotografie

45

Střední třída vítá nového nováčka. Je jím osobnost rodu Xperia, ukrývající kvalitní 3,3 palcový displej s jemným rozlišením, výkonný 8 MPx fotoaparát a se špičkovým dílenským zpracováním. Překypuje výkonem a moderními technologiemi. Stojí snad před námi dokonalé zařízení? Pojďte s námi rozlousknout oříšek.

Telefon právě testujeme. Ptejte se nás na to, co vás zajímá. Otázky pokládejte v diskuzi zde pod článkem nebo na Facebooku i Twitteru.

Nový člen rodiny Xperia, novinka ray vytváří dělicí čáru mezi modely Xperia mini a Xperia neo. V kostce podle papírových předpokladů od ní můžeme očekávat špičkovou výbavu za rozumnou cenu. Bude se jednat o důstojného zástupce střední třídy? To se dozvíte v recenzi. Nyní pro vás však máme první dojmy i komentovaný videopohled.

Sony Ericsson Xperia Ray - oficiální fotografie

Xperii ray testuji několik dní a za tu dobu ve mně vyvolala po dlouhé době pocit sympatického a šikovného telefonu v rozměrech, které nevyžadují medvědí ruce. Ač má novinka opravdu malé proporce, nabízí špičkovou výbavu, kterou mu mohou závidět i jiná zařízení vyšších tříd. Xperia Ray je nejen designově vydařený, ale především velmi kvalitně zpracovaný telefon. Precizního dílenského zpracování je dosaženo mimo jiné díky bočním kovovým linkám. Slova chvály udělím i zadnímu krytu, který je sice plastový, ale na svém místě drží bez jakéhokoliv problému, povrzávání nebo vůle. Tělo telefonu je tenké pouhých 9,4 mm.

Novinka má všechny předpoklady, aby nabídla rychlé reakce a především se mohla si chlubit výkonností s velkým V. Již z testování dřívějších xperií vím, že si výrobce dává záležet a umí připravit dokonale odladěný software. Novinka dorazila k nám do redakce se starší verzí operačního systému Android 2.3.3. Již s danou verzí jsem si nemohl stěžovat ani cokoliv vytknout, prostředí je rychlé, svižné a neseká se. Možnou slabinu bych viděl pouze v rychlém tempu mizení dílků baterie, a to doslova před očima.

Pokusil jsem si zjistit, zda není dostupný nový software a vyskočila na mě hláška o dostupnosti nového softwaru, který přináší Android 2.3.4. Provedli jsme aktualizaci, která přinesla řadu změn včetně nové 3D galerie a 3D panoramatu a dalších změn. Zaregistrovali jsme i patrné zlepšení pohotovostní výdrže. Subjektivně se mi zdá, že zařízení je o chlup svižnější. Pohotovostní výdrž je nyní taková, že při neustálé nonstop synchronizaci, pár textových zprávách a několika minutách hovoru za celý den klesne baterie o 35 %, což je solidní výsledek. I při průměrném využívání se tak lze dostat na dva dny provozu, což je o den déle, než u elitních smartphonů dnešní doby.

Maličkosti, které mě zatím potěšily

Nevídaná rychlost fotoaparátu, konkrétně pořízení snímku. Během pěti sekund lze pořídit 2 - 6 snímků. Odezva a reakce od zaostření a následného pořízení snímku je takřka blesková. Pochválit musím také Kontrastní a kvalitní zobrazení dotykového displeje a bleskurychlé a svižné reakce v prostředí telefonu. Od zařízení s " menší " úhlopříčkou dotykového displeje a silnou baterií 1 500 mAh jsem očekával dlouhou pohotovostní výdrž a má očekávání se naplnila. U hlasových hovorů musím ocenit velmi kvalitní zvuk a systém eliminace nežádoucích ruchů a zvuků.

Sony Ericsson XPERIA ray – videopohled

Maličkosti, které mě nepotěšily

U senzorových kláves mám problém s jejich zhoršenou citlivostí, navíc postrádám jejich osvětlení. Ve tmě nebo za zhoršených světelných podmínkách je občas problém s nimi pracovat. Fotoaparát mi udělal radost ale našel jsem i určité skutečnosti, které by měl výrobce odstranit nebo lépe řečeno je optimalizovat. Směřuji ke kompresi fotek, která je zbytečně vysoká a výsledné fotografie nejsou tak kvalitní. Rovněž si neustále kladu otázku, zda je či není přítomen senzor regulující intenzitu osvětlení podle okolního světla...

xLoud technologie je sice pěkné označení, ale myslím si, že marketing převyšuje reálné využití v praxi. Výkon reproduktoru je dostatečný, ale samotná kvalita zvuku je na pomezí hodnocení slov vyhovující/dostatečný. Proč u některých zařízení výrobce je použit kvalitnější reproduktor? Drtivá většina novinek řady Xperia má spíše lehce podprůměrný a ne příliš výkonný reproduktor. Jednoznačně však u mě převládají kladné dojmy a pocity.

Fotoaparát by mohl podávat lepší výsledky, detaily jsou poznamenány značnou kompresí

Telefon právě testujeme. Ptejte se nás na to, co vás zajímá. Otázky pokládejte v diskuzi zde pod článkem nebo na Facebooku i Twitteru.

Technické parametry Sony Ericsson Xperia ray

Kompletní specifikace
Konstrukce111 × 53 × 9,4 mm, 100 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,3" (854 × 480 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S2 MSM8255, CPU: 1×1 GHz, GPU: Adreno 205
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 300 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostzáří 2011, ?
Diskuze ke článku
Pavel
Pavel, chci se zeptat na fotoaparát, je dobrý ve srovnání s Nokií n8
Jakub
Podle mě to je nejkrásnější mobil na trhu v současné době
Pepa
Take jsem tohoto nazoru. Telefon je to opravdu povedeny! Jen jsem si ze zacatku myslel, ze kovovy bude cely zadni kryt, nicmene pocitu kvality prispeji i ty bocni linie. Zlata barva je jednoznacne nejlepsi. Skoda, ze nebudou nabizet i zelenou, to by byla takova vzpominka na legendarni T650i :). Snad prave ty bocni linie nebyly duvodem, ze telefon nema vlastni spoust fotoaparatu. Skoda, ze senzorove klavesy nejsou podsviceny, jako u malych Xperek. Ale ta zhorsena citlivost-to bych se chtel zeptat, je opravdu treba horsi nez u malych Xperek? Nebo je to treba chyba konkretniho kusu? Co se tyka senzoru okolniho osvetleni, zkouseli jste zakryt celou horni cast, jestli se neco deje s intenzitou osvetleni displeje? Jeho pripadna absence by byla asi vetsi chybickou na krase tohoto mobilku-ale tak nic neni dokonale...
JaRyn
Ray mám, s recenzí se v podstatě ztotožňuju. Jen malá drobnost - zmiňovaná černá varianta se naopak vzadu nematle. Není totiž lesklá jako ostatní tři varianty, ale satinovaná (matná). Mobil můžu jednoznačně doporučit - je to skvělý kousek.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze