Sony Ericsson W660i: trochu ve stylu MegaBass
recenze

Sony Ericsson W660i: trochu ve stylu MegaBass

5

Sony Ericsson W660i je v podstatě převlečený model W610i, kterému přibyla podpora 3G. Těšit se tedy můžeme na 2 Mpx fotoaparát, 512MB paměti, hudební přehrávač s rozdělením skladeb podle ID3 tagů a FM rádio s RDS. Přečtěte si naši podrobnou recenzi a posuďte sami, jestli stojí za to tohoto krasavce koupit.

Hledáte telefon s propracovaným hudebním přehrávačem, postačujícím fotoaparátem a lehce vábivým vzhledem? Pak byste měli zbystřit! Právě pro Vás je tu Sony Ericsson W660i. Přečtěte si naši podrobnou recenzi a posuďte sami, jestli stojí za to tohoto krasavce koupit.


Sony Ericsson W660i v tmavé verzi

Technické parametry

Rozměry 102 x 46 x 14 mm
Hmotnost93 gramů
SítěTri- band GSM 900 / 1800 / 1900 Mhz + 3G UMTS 2100 Mhz
Displej aktivní TFT, 176 x 220 bodů , 262 tisíc barev
Paměť16 MB + paměťová karta Memory Stick Micro (512MB v balení)
Operační systém-
Organizační funkcee-mailový klient s přílohami a automatickým stahováním, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, časovač, stopky, 5 opakovaných budíků, synchronizace s PC, čtečka RSS
Multimédia72 hlasá polyfonie, reálné tóny, hudební přehrávač s podporou rozdělení podle ID3 tagů, FM rádios funkcí RDS, TrackID, přehrávač videosekvencí ve formátech 3GP a MP4, editor obrázků, JAVA 2.0 s podporou 3D, MegaBass
Fotoaparát 2 Mpx (1600 x 1200 px), video 176 x 144 bodů, přední VGA kamerka pro videohovory
Datové funkce USB 2.0 (podpora Mass Storage), Bluetooth 2.0, GPRS (třída 10), 3G UMTS (až 384 kbps)
Baterie a výdržLi-pol 950 mAh
Cena a dostupnostnyní 7 900 Kč
od srpna 2007

V krabici naleznete:

  • návod
  • CD
  • nabíječku
  • telefon
  • baterie (950 mAh)
  • sluchátka HPM-70
  • hudební kabel MMC-70

plus Plusy

  • výborný hudební přehrávač
  • MegaBass
  • kvalitní klávesnice
  • VGA kamerka pro videohovory
  • paměť na 1000 kontaktů
  • výdrž při poslechu hudby
  • Bluetooth 2.0

minus Mínusy

  • horší rozlišení displeje (176 x 220)
  • chybí autofocus
  • nahrávání videa pouze v kvalitě 176 x 144 bodů
  • absence Infraportu

Pro koho je Sony Ericsson W660i?

  • pro hudební šílence, kteří bez pořádně našláplé hudby neudělají ani krok
  • pro ty, co rádi investují peníze do něčeho vzhledově velmi povedeného
  • pro lidi, co si potrpí na hodně štíhlém typu mobilu

Design a konstrukce: chlubí se právem

Líbivý, co se designu týče a povedený po stránce konstrukční, takový je Sony Ericsson W660i z řady Walkman. Má jasně určená pravidla ze kterých nikterak nevybočuje. Logo „W“ umístěné pod displejem dává najevo, v jakém rytmu se nese celkový ráz telefonu.

S rozměry 102 x 46 x 14 a přiměřenou váhou 93 gramů se z něj stane opravdový miláček početné skupiny hudebních nadšenců. Celé tělo je vytvořeno z plastu a co je důležitější, při promačkání hlavně zadního krytu baterie vůbec nevrže. Tento kryt skvěle zapadá ke zbytku telefonu a drží pevně. Nebude tak v žádném případě docházet k samovolnému otevírání.

Prostor kolem displeje je vyřešen velmi zajímavě. Lesklá plocha, která je kolem celého displeje, se dále roztéká směrem ke klávesnici a téměř pohlcuje funkční klávesy, které jsou přeci jenom malinko více vystouplé. Vzhůru jí zastavuje až horní rám telefonu, ze kterého pak vykukuje kamerka pro videohovory.

Boky telefonu jsou opatřeny zlatým pruhem a několika tlačítky. Pravý bok nese klasicky tlačítka hlasitosti a fotoaparátu, levý pak slot pro paměťové karty typu M2 a tlačítko spuštění/zastavení přehrávače. Ty doplňuje ještě popiska, o jakou řadu telefonu se jedná, která je vyryta do zlatého pruhu. Vršek přístroje je opatřen klávesou pro zapnutí/vypnutí telefonu, spodek konektorem Fastport pro nabíječku, pc či sluchátka. Zamrzí opět absence klasického 3,5 mm Jacku a mini-USB konektoru.

Zadní strana nese fotoaparát s rozlišením 2 Mpx, ale nenajdeme tu ani krytku čočky, ani přisvětlovací diodu. Fotoaparátu dělá společnost jen reproduktor. Okolí je vyřešeno ve stylu gramofonové desky, jejíž povrch je vylisován do krytu a působí to velice zajímavě. Kryt baterie, na němž nemohou chybět znaky „W“ a Sony Ericsson, končí právě zmíněným výliskem, o který se jakoby opírá.

Baterie: ta má panečku výdrž

Do hudebního telefonu patří baterie s dobrou výdrží, což zde typ BST-33 s kapacitou 950 mAh splňuje. Mohli jsme uskutečňovat hovory, psát zprávy, mít zapnutý walkman a brouzdat po internetu a i přesto nám vydržel minimálně dva dny. Na běžnou práci je tedy velmi dobrým společníkem, který Vás nezradí.

Klávesnice: prosil bych větší funkční klávesy ...

Sony Ericsson si zakládá na skvěle propracované klávesnici, nejinak je tomu u modelu W660i. Šestnáct dostatečně vystouplých kaskádovitých oblázků Vám dopřeje pohodlné datlování za jakýchkoliv podmínek. Rozestupy mezi tlačítky jsou na první pohled velmi malé, ale nestane se Vám téměř nikdy, že byste stiskli dvě najednou.

Materiál použitý na klávesy se nám zdá trochu tvrdší a je potřeba si nejdříve zvyknout, po čase ale nebude činit sebemenší problém. Tvar funkčních kláves je příznivcům této značky dobře znám. Výrobce sází na dvojici půlkruhů, na kterých najdete jak kontextová, tak návratová a korekční tlačítka. Uprostřed levého půlkruhu se nachází tlačítko na spuštění Walkmanu, uprostřed pravého klávesa činností.

Mezi těmito půlkruhy naleznete čtyřsměrný kříž s potvrzovacím tlačítkem uprostřed, které však dost nešikovně vylézá nad úroveň a občas si jej lze plést s joystickem. Co se týče otisků prstů zůstávajících na povrchu kláves, tak ty budete hledat marně. Celkově je klávesnice osvětlena bílými diodami, které dodávají modelu potřebný šmrnc.

Displej: pánové ze Sony Ericssonu usnuli?

W660i nabízí displej se standardním rozlišením 176 x 220 pixelů, který je aktivní typu TFT a dokáže zobrazovat pro oko dostačujících 262 tisíc barev. Je to ovšem trochu zklamání, jelikož jemnost displeje nabízí jen průměr v porovnání s ostatními Walkmany nebo konkurencí.

Lépe je na tom mobil s čitelností na přímém slunečním světle. Zde displej obstál výtečně a je třeba za tento fakt výrobce pochválit. Samozřejmě máte možnost nastavit si úroveň jasu. Škoda chybějících hodin úsporného režimu. Nezbývá tak, než pokaždé při nutnosti zjistit čas aktivovat displej stisknutím kláves.

Jediná věc, která nás zarazila, že se displej občas sám od sebe vypnul, když jsme procházeli menu. Poté se znovu aktivoval až při druhém nebo třetím doteku jakékoliv klávesy. Věřme, že se jednalo o vadu pouze daného kusu.

Hlavní menu, ovládání: zaběhlý systém nezměněn

Menu je taktéž klasicky uzpůsobené dle ostatních telefonů, matice 3 x 4 je ideální, proto další převratné novinky nečekejte. Přednastavené zlaté téma působí velice honosně, ale samozřejmě jej lze změnit. Při zapnuté vibraci Vám navíc při každé změně pozice v hlavním menu telefon krátce zavibruje.

Zkratky telefonu, to je báječná věc, která Vám ušetří hodně času. Nastavit můžete čtyři směry kurzorového kříže, díky kterým se dostanete právě tam, kam nejčastěji potřebujete. Tlačítko činností pak využijete zejména při přepínání mezi aplikacemi. Ani zamykání telefonu nedoznalo žádných změn, jako obvykle funguje syntaxe levého spodního a následně pravého kontextového tlačítka.

Fotoaparát: 2 Mpx do nekonečna?

Generace nynějších modelů walkman střední třídy má asi doopravdy smůlu a o autofocus bude dále ochuzována. Je to velká škoda a výrobce za to sklízí oprávněnou kritiku. Takovýto fotoaparát Vám postačí jen na občasnou momentku. Digitální fotoaparát opravdu nenahradí.

Možnosti nastavení jsou u fotoaparátu celkem pokročilé, ale kvůli již zmíněným 2 Mpx bez autofocusu je příliš nevyužijete. Z fotek je patrný šum a o detailech, které byste chtěli na fotkách mít, si nechte zdát. Sami zhodnoťte z přiložených zkušebních fotografií, jestli si fotoaparát zaslouží lepší hodnocení než mu věnujeme my.

Samozřejmě máte na výběr mezi focením nebo natáčením videa. Video je opět natáčeno v nedostatečném rozlišení 176x144 bodů a nízké kvalitě. Toto je bohužel velký nedostatek Sony Ericssonu, na kterém by měl výrobce pořádně zapracovat.

Přehrávač hudby: skvost celého mobilu

Nacházíme se u kapitoly, kterou má model W660i pevně vrytou v srdci a za kterou je připraven se kdykoliv a kdekoliv rvát. Když k tomu přidáme funkci MegaBass a špuntová sluchátka, vyjde nám dokonalý hudební přehrávač.

Kdo z Vás už měl v ruce nějaký model walkman, může potvrdit, že přehrávač je bezchybný. Při přehrávání zobrazuje ID3 tagy dané skladby, a to název interpreta, skladby a cd, ze kterého pochází. Pokud máte i fotografii daného alba, tak bude ve walkmanu taktéž vidět. Nechybí možnost vytváření playlistů, nastavení náhodného výběru nebo opakování skladeb.
Novinkou pro nás byla skutečnost, že při minimalizování walkmanu se aktuální informace z přehrávače přenesou na pozadí a Vy máte přehled o hraných písních i když zrovna nejste přímo v přehrávači. Zmiňovat funkci MegaBass už je celkem zbytečné, ta se stala naprostou dominantou řady walkmanů.

Dostatek písní můžete nahrát na 512 MB paměťovou kartu, která je součástí balení. Na tu se Vám vejde přibližně 100 písní v kvalitě 192 kbps. Komu by nestačila, lze pořídit karty o kapacitě až 4 GB, které dodává firma Sandisk.
K poslechu jistě uvítáte špuntová sluchátka HPM-70, na které lze popřípadě připojit libovolná vlastní díky redukci na 3,5 mm jack. Kvalita poslechu je výborná a neruší Vás žádný zvuk z okolí, pokud máte sluchátka správně zastrčena v uších. Pokud Vám špunty nevyhovují, můžete kromě vlastních sluchátek připojit i Bluetooth stereo sluchátka díky podpoře A2DP profilu. V krabici naleznete také kabel MMC-70, který zajistí propojení telefonu k libovolným reproduktorům s 3,5mm jackem.

FM rádio nepustíte dříve, než zapojíte sluchátka, která posléze fungují jako anténa. Styl rádia zůstává nezměněný, velmi užitečná je zajisté funkce RDS a taktéž AF. Do paměti lze uložit až dvacet rádiových stanic. S povděkem kvitujeme integrování praktické funkce TrackID, která vám pomůže s poznáváním názvu a detailů skladby, kterou slyšíte v rádiu nebo zachytíte pomocí diktafonu.

Telefonování a telefonní seznam: na úrovni jak se patří

Seznam kontaktů umožňuje uložení až jednoho tisíce kontaktů, přičemž ke každému je možno přiřadit několik dalších údajů, jako např. emailovou nebo poštovní adresu, několik dalších telefonních čísel nebo datum narozenin. Taktéž lze přiřadit ke kontaktům různá zvonění nebo obrázek.Vytvářet lze vyzváněcí skupiny, do které přidáte libovolný počet kontaktů a můžete pak rozesílat hromadné sms zprávy určené dané skupině kontaktů, nebo filtrovat volání.

Zprávy: není co vytýkat

Psaní zpráv je naprosto bezproblémové, vytknout můžeme snad jen odpočet posledních dvaceti písmen ve zprávě. Kdyby výrobce dal možnost výběru mezi počítáním písmen od začátku psaní a touto variantou odpočtu posledních pár písmen, rozhodně by to vyvolalo pozitivní ohlas.

Slovník T9 je standardně zapnut, lze jej však v menu zpráv vypnout. Do slovníku můžete v poklidu přidávat nová slova a psát bez diakritiky. Zprávy MMS podporují přílohy typu obrázek, zvuk, video a text. Celkově je možno odeslat v jedné MMS zprávě objem dat až 300 kB.

Kvalitní je také emailový klient, který si až z pěti účty typu POP3/IMAP4, se stahováním hlaviček, nebo rovnou celých emailů i s přílohami. Druhá verze uživatelského prostředí přinesla také známou podobu psaní i čtení zprávy: obojí stylizované do žlutého listu papíru. Novinkou je navíc možnost zmenšit si písmo pro čtení emailu ve třech krocích a také přepnout na celoobrazovkový režim, kdy zmizí horní stavový pruh se signálem a baterií. Také emailový klient může běžet na pozadí a pomocí menu činností se do něj lze přepínat.

Zvuky příchozích zpráv jakéhokoliv typu lze snadno nastavit, na výběr je tradičně šestice nahraných nebo můžete zvolit jakýkoliv svůj hudební soubor. Upozornění na zprávy je samozřejmě možné i vibracemi.

Datové funkce: na EDGE se jaksi pozapomnělo?

Jelikož předchozí model W610i vlastnil EDGE, čekalo se, že jej Sony Ericsson zakomponuje i do nového modelu W660i. Bohužel tomu tak není a důvod není znám. Kdo shání rychlé datové přenosy v síti GSM, bude bohužel u tohoto modelu ochuzen. Zaručena je pouze podpora GPRS (třídy 10) a 3G včetně videohovorů.

K propojení s jiným přístrojem nebo počítačem jistě využijete Bluetooth ve verzi 2.0, podporující A2DP profil pro bezdrátový stereo poslech hudby. K přenosu souborů z počítače bude rozhodně rychlejší využít USB kabel podporující rychlý přenos dat. Nadobro se můžeme loučit s Infraportem, který u nových telefonů již tradičně schází.

Organizační funkce: jsem maximálně spokojen

Jediná položka v menu telefonu je plně věnována organizačním funkcím. Kromě dobře zvládnutého kalendáře, kterému nechybí absolutně nic, najdeme dále také celkem pět budíků s opakováním, úkoly a poznámkový blok.

Zajisté si dobře budete rozumět i s kalkulačkou, i když je funkcemi velmi neobsáhlá. Hodit se můžou taktéž stopky, časovač nebo paměť kódů, kterou ocení zejména zapomnětlivci. Pro příznivce her je připravena dvojice přeinstalovaných, a to jízda na snowboardu a stavění měst.

Přidat si samozřejmě můžete i kterékoliv další JAVA aplikace s příponou jar. Vyzkoušeli jsme funkčnost Face Warp, Jimm a Opery Mini. Všechny fungovaly bez jakýchkoliv problémů (samozřejmě bylo potřeba správně nastavit datovou komunikaci).

Zhodnocení - Sony Ericsson: hudební mistr

Sony Ericsson W660i se stane zajisté dobře prodávaným walkmanem s velmi dobrou výbavou. Zamrzí snad jen absence EDGE, kterou předchozí model W610i naopak měl, a taktéž u fotoaparátu autofocus, bez něhož nemají fotografie patřičnou kvalitu. Tradičně na vysoké úrovni se představil hudební přehrávač s funkcí MegaBass a nově také zobrazováním aktuálně přehrávané písně přímo na ploše, na kterém se hledaly nedostatky jen velmi obtížně. Překvapením byla rozhodně výdrž baterie dovolující nepřetržité přehrávání skladeb až třináct hodin. Můžeme konstatovat, že W660i je plnohodnotný mobilní telefon nabízející širokou škálu využití.

sony-ericsson-w660i
Klady
  • výborný hudební přehrávač
  • MegaBass
  • kvalitní klávesnice
  • Bluetooth 2.0
  • podpora 3G
  • VGA kamerka pro videohovory
  • paměť na 1000 kontaktů
  • výdrž při poslechu hudby
Zápory
  • horší rozlišení displeje (176 x 220)
  • chybí autofocus
  • nahrávání videa pouze v kvalitě 176 x 144 bodů
Diskuze ke článku
lover
ahoj, tento mobile je super, ale nelíbí se mi oranžové podsvícení textu i navigačního středu - popřípadě kdybych si stáhla jiné schéma, změní se to? a dále když stisku omylem tlačítko W(pro zapnutí volkmenu), když mám vypnuté zvuky, zapne se? u nokii se přehrávač spustí a začné vyřvávat, jak je to tady? děkuji za zodpovězení
Ondřej Svoboda
Dobry den, mam par dotazů k tomuhle telefonu....na jedne strance sem četl, že nejdou posilat obrazky přes Bluetooth je to pravda??A jaka nejvetší pamětova karta jde vložit do tohoto telefonu?? Prave se rozmyšlim o W660i a nebo K800i a nevim ktery si mam vybrat....predem dekuji za odpovedi!!!
Jindřich Srb
Jindřich Srb
Dobry den, obrazky pres Bluetooth jdu normalne odesilat i prijimat, nevim, kde jste takovou informaci cetl, ale nezaklada se na pravde. Paměťovou kartu byste mel v pohode vyuzivat 2GB, vetsi bude nutne radeji primo pri zakoupeni v prodejne vyzkouset, jestli ji telefon nacte. Nebojte se si pri koupi rict o vyzkouseni :) W660i ma ovsem displej s mensim rozlisenim, avsak zas lepsi prehravac, tak koupi peclive zvazte :)
ferro
muzu se zeptat jestli ma tenzo mobil stejny yoistick jako napr.sony ericsson k750i

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze