Sony Ericsson C702: první dojmy

27

Sony Ericsson C702 je první odolný model řady Cyber-shot - 3,2 Mpx fotoaparát s autofocusem a detekcí tváře, GPS navigaci, hudební přehrávač, FM rádio s RDS nebo kvarteto datových služeb. Jak se model povedl, se dozvíte v našich prvních dojmech.

Jelikož se Sony Ericsson C702 dostane na trh až za několik měsíců, tak jsme testovali teprve prototyp telefonu s nefinální verzí firmwaru. Vlastnosti telefonu a chování jednotlivých funkcí tak nemusí být konečné a od budoucího sériově vyráběného telefonu se mohou odlišovat.

TIP: Přečtěte si také naše preview Sony Ericssonu C702.


Sony Ericsson C702 na oficiálních fotografiích

Technické parametry

Rozměry106 x 48 x 15,5 mm
Hmotnost105 gramů
Konstrukce klasická
Barevné provedení černá (Speed Black), modrá (Cyan Blue)
SítěQuad - band GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 Mhz + UMTS 2100 MHz
Displejaktivní, typu TFT, rozlišení QVGA (240 x 320 px), 262 tisíc barev, úhlopříčka 2,2 palce
Paměť38 MB vnitřní paměti (finální verze bude mít 160 MB) + paměťové karty Memory Stick Micro (až 8GB)
Operační systémne / vlastní UI Sony Ericsson
Organizační funkcee-mailový klient s přílohami a automatickým stahováním, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, časovač, stopky, 5 opakovaných budíků, synchronizace s PC, čtečka RSS kanálů, flight-mode
Multimédia72-hlasá polyfonie, reálné tóny, hudební přehrávač (MP4, AAC, AAC+, eAAC+, MP3, M4A, 3GPP, AMR-NB, AMR-WB, WAV, G-MIDI 1, SP-MIDI, RealAudio 8, iMelody, XMF, WMA, WMA Pro), FM rádio s RDS, přehrávač videosekvencí ve formátech 3GP a MP4, TrackID, PhotoDJ, VideoDJ, MusicDJ, PlayNow, JAVA 2.0 s podporou 3D, webový prohlížeč NetFront 3.4
Fotoaparát3,2 Mpx (2048 x 1536 pixelů), autofocus, LED dioda, až 3,2x digitální zoom (pouze ve VGA rozlišení), detekce tváře, scény, vyvážené bílé, rámečky, sekvence snímků, přiřazení GPS souřadnic k fotografii, pokročilé efekty, panorama
nahrávání videa v QVGA (320 x 240 pixelů) s 30 snímky/s ve formátu mp4
přední VGA kamerka pro videohovory
Navigace GPS vestavěný GPS přijímač, Google Maps, Tracker, Wayfinder Navigator 7.1.4 (za poplatek)
Datové funkceUSB 2.0 (Fast-port konektor, podpora Mass Storage), Bluetooth 2.0 (profil A2DP)
GPRS (třída 11), EDGE (třídy 10), UMTS (až 384 kb/s), HSDPA (až 3,6 Mb/s)
Baterie a výdržLi-Pol 950 mAh
Hovor: 7 hodin(GSM), 5 hodin (UMTS)
Pohotovostní režim GSM/UMTS: 300 hodin
Cena a dostupnost ? Kč
2. čtvrtletí 2008

Video: Sony Ericsson C702 naživo ze všech stran

Vzhled, konstrukce: odolný Cyber-shot

Sony Ericsson C702 velmi připomíná dvojici legendárních modelů švédsko-japonského výrobce, T610 a T630. Design se opravdu vyvedl. Mírně pogumovaný barevný povrch působí v rukou dobrým dojmem. Oku lahodící je stříbrný ochranný plast, který je zdařilou imitací kovu. Konstrukční zpracování můžeme už i u prototypu pochválit. Nikde nic nevrže, vše je na špičkové úrovni. Od modelu, který má být podle informací odolný vůči mírnému namočení a prachu se to také dalo předem čekat. Sony Ericsson C702 je telefon klasické konstrukce s rozměry 106 x 48 x 15,5 milimetru a hmotností 105 gramů. Patří do řady Cyber-shot. K dispozici budou dvě barevná provedení - černé (Speed Black) a modré (Cyan Blue).

Na přední straně této novinky najdeme QVGA displej, nad ním název výrobce, reproduktor a kamerku pro videohovory, v dolní části telefonu si o své místo řekl ovládací blok, numerická klávesnice, mikrofon a název Cyber-shot. Na pravém boku najdeme spoušť fotoaparátu a dvojici tlačítek pro regulaci hlasitosti. Na levém boku se nachází slot pro paměťové karty Memory Stick Micro (M2), který je krytý gumovou krytkou. Ta však není k telefonu nastálo připevněna, takže hrozí její ztráta. Na horním boku si našlo své místo tlačítko pro vypnutí/zapnutí telefonu. Dolní bok skýtá konektor Fast-port.

Na zadní straně telefonu nechybí logo s názvem výrobce, objektiv fotoaparátu, krytý posuvnou krytkou, dvojice přisvětlovacích LED diod, reproduktor, vystouplý prvek pro uchycení šňůrky a najdeme zde také otočný zámek krytu baterie. Bohužel pro jeho odemknutí/zamknutí je zapotřebí šroubovák, kapesní nožík či jiný podobný nástroj. Kryt baterie zato drží poté jako přibitý. Pod ním najdeme baterii, která je po obvodu chráněná gumičkou, jenž má za úkol ochránit baterii proti navlhnutí. Pokud vyndáme baterii, tak se dostaneme ke slotu pro SIM kartu. Tady si výrobce pochvalu nezaslouží. SIM karta se totiž vyndává s potížemi.

Klávesnice, ovládání, podsvícení: intuitivně a rychle

Odolný Cyber-shot C702 nabízí jako hlavní ovládací prvek čtyřsměrnou ovládací klávesu s potvrzovacím středem. Té pomáhá dvojice kontextových kláves, dvojice tlačítek pro přijmutí/ukončení hovoru, menu činností a mazací tlačítko „c“. Pod ovládacím blokem se nachází alfanumerická klávesnice, která se skládá z dostatečně velikých a vystouplých tlačítek. Psaní zpráv bude tedy pohodlné. Podsvícení jednotlivých tlačítek je však nerovnoměrné.

Baterie a výdrž: Li-Pol 950 mAh

Sony Ericsson C702 v sobě ukrývá Li-Pol baterii s kapacitou 950 mAh. Během testování s průměrnou denní zátěží, (tzn. několik hodin poslechu hudby, pořízení několika fotografií, brouzdání po internetu a uskutečnění několika hovorů) nám telefon vydržel na příjmu zhruba po dobu 3 až 4 dnů. Důležité je ale zmínit, že z důvodu nefunkčnosti jsme nebrali v úvahu vestavěnou GPS navigaci. Ve finálním produktu je tedy nutné počítat raději s nižší výdrží. Celková výdrž pak bude záležet na tom, jak dlouho budete využívat GPS navigaci.

Displej: QVGA a 262 tisíc barev

Novinka C702 nabízí TFT displej s rozlišením QVGA (240 x 320 px). Dokáže zobrazit až 262 tisíc barev a jeho úhlopříčka činí 2,2 palce. Čitelnost na slunci není ani tentokrát ideální. V nastavení nám alespoň trochu pomůže možnost zvolit si hodnotu jasu. Nechybí ani témata, pozadí nebo nastavení velikosti hodin v pohotovostním režimu.

Prostředí a ovládání: pěkná grafika

Cyber-shot C702 přichází s platformou A200, která je založená na trojici kontextových tlačítek. V pohotovostním režimu jsou tedy k této trojici tlačítek přiřazeny následující funkce: levé kontextové tlačítko nabízí vstup do médií, uprostřed najdeme nabídku menu a napravo vstup do kontaktů. Odezva je téměř okamžitá. Sony Ericsson přichází s novou a velmi zdařilou grafikou. Jedná se o ikonky v menu, které se po jejich výběru plynule zvětšují až se zobrazí námi vybraná nabídka. Jednoduché a dle mého názoru velmi pěkné. V modelu C702 lze změnit zobrazení menu na matici, seznam ikonek a nebo rotující ikonky (sice s velmi pěknou grafikou, ale jde spíše o zdlouhavý prvek). Telefonu nechybí jednoduchý multitasking.

Multimédia: lehce ořezaný Walkman přehrávač

Veškerý multimediální obsah nalezneme v nabídce média (a také ve správci souborů). Poté máme na výběr, kam se vydáme dále. Můžeme otevřít obrázky, hudební přehrávač, video přehrávač, hry, TV (pouze u operátorů, kteří tuto funkci poskytují), RSS čtečku a nebo nastavení, ve kterém se nachází pouze způsob zobrazení (na výšku nebo na šířku). Oproti modelům W910i, K850i nebo také novinky W760i telefon postrádá gyroskop, takže chybí automatické převrácení displeje na šířku/na výšku a také funkce Shake control.

Začneme s hudebním přehrávačem. Sony Ericsson vybavil tuto novinku hudebním přehrávačem, který se velmi podobá známému Walkmanu ve verzi 3.0. Skladby jsou tříděny podle ID3 tagů, nechybí rozšířené stereo, obrázek alba, opakování, náhodné přehrávání a lze také vytvářet playlisty. K dispozici bohužel není funkce SensMe. Sony Ericsson W760i nabízí ekvalizér, v kterém máte na výběr z režimů: Normal, Bass, Mega Bass, Voice a Treble boost.

Reproduktor, umístěný na zadní straně telefonu, kvalitou příliš neoplývá. Zabavit dokáže FM rádio, které disponuje funkcí RDS. Lze použít i funkci TrackID. Sony Ericsson C702 nabízí trojici aplikací pro úpravu multimédií: VideoDJ, PhotoDJ a MusicDJ. K telefonu zřejmě nebude dodávána žádná paměťová karta, takže bude potřeba si nejdříve vystačit s vnitřní paměť o velikosti 160 MB. Námi testovaný prototyp však nabízel pouze 38 MB úložného prostoru. Sony Ericssonu C702 nechybí slot pro paměťové karty Memory Stick Micro (až do velikosti 8GB).

Samozřejmostí je podpora her JAVA 2.0 s podporou 3D. V telefonu byla předinstalována dvojice her: Brain Juice a FotoQuest Fishing. Novinka disponuje také vestavěným GPS modulem. Neboť jsme měli k dispozici pouze prototyp Sony Ericssonu C702, tak byla zatím GPS navigace (stejně jako u modelu W760i) v praxi nefunkční, telefon stále ověřuje kód a nenajde ani po půl hodině v otevřeném prostranství žádnou družici. Pojďme si tedy alespoň přiblížit funkce navigace. V telefonu jsou připraveny tři aplikace, které s GPS spolupracují. Klasické mapy v podobě Google Maps poslouží nejenom k vyhledání nejbližších klubů nebo památek. Odolný Cyber-shot C702 poslouží i aktivním uživatelům jako fitness trenér. Funkce Tracker totiž dokáže zaznamenávat rychlost a vzdálenost, kterou uživatel uběhl nebo ušel. K dispozici je i klasická plnohodnotná navigace Wayfinder Navigator ve verzi 7.1.4, která vás například v automobilu navede k cíli hlasovými pokyny. Za použití této funkce však bude potřeba zaplatit. Chování aplikace a platby jsou stejné, jako v případě shodné aplikace k externímu GPS modulu HGE-100. Navigační funkce je možné přiřadit jako zkratku ke směrům čtyřsměrné klávesy. V případě navigace se Sony Ericssonem C702 v autě však bude limitující nepříliš velký 2,2 palcový displej. V zahraničí se pak prodraží nutnost připojení na internet pro vypočítání trasy nebo stažení map.

Fotoaparát: Cyber-shot s detekcí tváře

Jedním z největších lákadel na Sony Ericssonu C702 bude bezesporu fotoaparát. Ten nabízí maximální rozlišení 3,2 Mpx, autofocus, dvojici přisvětlovacích LED diod, až 3,2x digitální zoom, zrcátko pro autoportréty, širokou paletu nastavení a hlavně, objektiv je krytý posuvnou krytkou. Ta je tak akorát tuhá, k její samovolné aktivaci v kapse by v žádném případě docházet nemělo. Novinkou je u švédsko-japonského výrobce funkce detekce tváře. Během testování jsme zjistili, že telefon dokáže rozeznat a označit obdélníčkem na displeji obličej až na vzdálenost 2 metrů. Sony Ericsson C702 bez problémů stojí na levém boku, takže jej lze jednoduše položit na rovnou plochu a využít například samospoušť.

Prostředí fotoaparátu je na chlup stejné s tím, které již známe z modelů řady Cyber-shot od tohoto švédsko-japonského výrobce. V nastavení nechybí režimy (normální, panorama, rámečky, sekvence snímků), scény (automaticky, krajina v šeru, portrét v šeru, krajina, portrét, pláž nebo sníh, sport, dokument), rozlišení fotografie (3 Mpx, 2 Mpx, 1 Mpx, VGA), zaostření (automaticky, detekcí tváře, makro režim, nekonečno), přisvětlení pomocí LED diod, samospoušť, vyvážení bílé, efekty (vypnuto, černobíle, negativ, sépiová kost, solarizace) a další nastavení (kvalita fotografie, pohled pořízeného snímku, přidání GPS souřadnic, uložit do, zvuk závěrky). Novou zajímavou funkcí je možnost přidat současnou pozici ke snímkům, kde byly pořízeny díky vestavěné GPS navigaci. Bohužel jsme tuto funkci nemohli otestovat, neboť byla zatím nefunkční. Pořízené fotografie je možné následně upravit nebo odeslat přímo do blogu. Výrobce vybavil tento odolný Cyber-shot také schopností nahrávat video v maximálním rozlišení QVGA (320 x 240 pixelů) s 30 snímky/s ve formátu mp4. Nechybí noční režim, efekty nebo vyvážení bílé.

Zkušební fotografie ze Sony Ericssonu C702:


Organizační a datové funkce: dokonce i s HSDPA

Sony Ericsson C702 v sobě ukrývá 5 opakovaných budíků, kalendář s možností zobrazení měsíce nebo týdne, poznámky, úkolovník, časovač, stopky, kalkulačku (bohužel stále pouze se základními operacemi plus, mínus, krát, děleno, procenta a rovná se), diktafon, paměť kódů a také svítilnu. Co se týče datové výbavy, tato odolná novinka přináší kvarteto datových služeb, tedy GPRS, EDGE, 3G a HSDPA. Se Sony Ericssonem C702 můžete uskutečňovat videohovory, na přední straně totiž nechybí VGA kamerka. Rychlá data se budou hodit při stahování map do GPS aplikací nebo pro surfování pomocí vestavěného HTML prohlížeče NetFront. Z výbavy se pochopitelně nevytratily ani další funkce, jako například RSS čtečka, emailový klient nebo organizační funkce. Bezdrátově lze telefon propojit s okolím také pomocí technologie Bluetooth 2.0 (včetně profilu A2DP pro bezdrátový poslech hudby). Sony Ericsson C702 nabízí šikovnou možnost minimalizovat přenos skrze Bluetooth při přijímání dat. K počítači novinku připojíme USB kabelem (USB 2.0, podpora Mass Storage).

Zhodnocení: odolný Cyber-shot, co umí navigovat

Sony Ericsson C702 je velmi zdařilý model švédsko-japonského výrobce. Kvalitní multimediální výbava zahrnuje 3,2 Mpx fotoaparát Cyber-shot s detekcí tváře, propracovaný hudební přehrávač téměř totožný s Walkman přehrávačem, vestavěnou GPS navigaci, kvarteto datových služeb a to vše navíc ve slušivém kabátku, který je navíc odolný vůči mírnému namočení či prachu. Pokud hledáte špičkový telefon bez operačního systému, pak zvolte Sony Ericsson C702.


Diskuze ke článku
ORION
Skoda ze SE robi minimalne zmeny v prostredi v menu... je pravda ze v novych modeloch pozmenil trosku ikony menu ale to je malo su to len drobne graficke upravy co som si vsimol tak v kalendari su teraz dni v sobotu vyznacene modrou farbou a dni v nedelu cervenou co predtym nebolo ale to je detail skor by mohol vylepsit napr. kalkulacku pridat viac funkcii, pridat prehliadac dokomentov atd.
mr.a
do této chvíle mám se w800i - c702 mě velice láká, rád bych se ale zeptal na jednu věc - umí walkman, stejně jako u w800i, hrát na pozadí? tzn abych mohl s telefonem pracovat a zároveň poslouchat hudbu ..... a jaká je vůbec kvalita dodávaných sluchátek? nevyplatí se nechat si sluchátka od w800-ky?
tomopk
Všetky nové Sony Ericssony nad 5 tisíc dokážu prehrávať na pozadí. A slúchadlá budú určite dodávané také ako k ostatným modelom rady K. nízkej kvality.
Luboš Srb
Luboš Srb
Dobrý den, mohu jen potvrdit, že hudební přehrávač v Sony Ericssonu C702 je naprosto propracovaný, od Walkman přehrávače se liší pouze tím, že nenabízí některé nové funkce z Walkmanu 3.0 (např. SensMe, Shake control), ale to až zas tak nevadí. Přehrávač lze minimalizovat a pomocí tlačítka menu činností jej vždy jednoduše zase otevřít. Jinak, kvalitu dodávaných sluchátek jsme zatím neměli příležitost vyzkoušet, neboť jsme k prototypům neobdrželi žádné další příslušenství, ani originální krabici. Podle zkušenosti bych odhadoval, že k Sony Ericssonu C702 budou přibalena klasická peckovitá sluchátka, takže pokud si potrpíte na špuntových sluchátkách (např. HPM-70 od Sony Ericssonu W800i), tak bych vám radil si je nechat, popřípadě sehnat novější varianty (např. HPM-82). Přeji pěkný den.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze