Solidní výkon v kompaktním balení. iPad mini překvapí v mnoha ohledech

Solidní výkon v kompaktním balení. iPad mini překvapí v mnoha ohledech
Fotografie: CZC.cz

Je nejmenší v nabídce, větších bratříčků se ale nejnovější iPad mini nezalekne. Nový design s displejem přes celou plochu, výkonný čip A15 Bionic či rychlé datové přenosy v sítích 5G. To jsou jen některá jeho lákadla.

Nejnovější generace iPadu mini zaujme na první pohled svým designem. Zcela přepracovaný displej se totiž táhne od jednoho okraje ke druhému, kolem dokola je 8,3palcový Liquid Retina displej lemován jen velmi tenkým rámečkem. Obrazovka s True Tone se vyznačujee širokým barevným rozsahem P3 a nízkou odrazivostí, díky čemuž je v praxi text vždycky dokonale ostrý a barvy krásně živé.

Obrazovku můžete ovládat také pomocí Apple Pencil, který magneticky přicvakne k boku iPadu mini. Bude tedy stále po ruce, ať už si budete chtít něco načrtnout nebo poznamenat.

Co se vzhledu týče, vybírat je možné ze čtyř různých barev – vesmírně šedé, růžové, fialové a hvězdně bílé. Vyzdvihnout si zaslouží také nové stereo reproduktory na šířku, které oceníte nejen při sledování filmů. Potěšující je také přítomnost Touch ID v horním tlačítku, které umožňuje rychlé, snadné a bezpečné ověřování. Můžete tak otiskem prstu odemykat iPad nebo rychle a bezpečně platit.

Apple iPad mini
Na výběr jsou čtyři různé barvy

Důraz na vysoký výkon

Mezigeneračně si iPad mini velmi polepšil také v otázce výkonu. V útrobách se totiž ukrývá čip A15 Bionic. Toto šestijádrové CPU a je rychlejší až o 40 procent a jeho Apple Neural Engine zvládá úlohy strojového učení až dvakrát rychleji. iPad mini má taky až o 80 procent rychlejší grafiku, která se chlubí pěti jádry.

Pod taktovkou operačního systému iPadOS pracuje vše velmi svižně. Tato platforma je navíc velmi intuitivní, práci si například velmi usnadníte Multi-Touch gesty, které vám dovolí pohodlně používat i více aplikací najednou.

Obávat se nemusíte ani toho, že by se nárůst výkonu nějak negativně podepsal na výdrži baterie. S iPadem mini můžete pracovat celý den – a pochopitelně i hrát nebo tvořit. Vybírat můžete mezi modely s Wi‑Fi 6 a s mobilním připojením 5G. Ten nejrychlejší internet tak můžete využívat doma i na cestách.

Co se konektivity týče, multifunkční port USB‑C slouží nejen k nabíjení, ale také k připojování nejrůznějšího příslušenství. Kompatibilní je dokonce i s doplňky na hudební tvorbu, ale také s dokovacími stanicemi a dalšími šikovnými periferiemi.

Apple iPad mini
Výkon bohatě stačí i na náročné aplikace

Ultraširokoúhlá kamera se povedla

Na čelní straně tabletu naleznete 12megapielovou ultraširokoúhlou kameru. Jedním z jejich lákadel je centrování záběru, tato funkce se postará o přirozenější videohovory. Když se pohybujete, kamera vás automaticky sleduje a udržuje uprostřed obrazu. Problém nenastane ani ve chvíli, kdy se k hovoru přidá někdo další, závěr se jednoduše rozšíří.

Také fotoaparát na zadní straně iPadu se chlubí rozlišením 12 megapixelů, dále pak technologií Focus Pixels a malou clonou na dělání ostrých, živých fotek. Širokoúhlý fotoaparát využívá plně obrazový signálový procesor v čipu A15 Bionic podporuje Smart HDR 3, které posouvá kvalitu fotek na novou úroveň. Zadní fotoaparát má navíc True Tone blesk, díky čemuž můžete fotografovat či zachycovat 4K video při jakémkoliv světle.

Velkou výhodou iPadu mini je i bohatá nabídka volitelného příslušenství. To zakoupíte stejně jako tento povedený tablet od Applu na e-shopu CZC.cz.

Apple iPad mini
Vzadu nalezneme 12megapixelový fotoaparát s True Tone bleskem