Siemens A75: low-end jak má být
recenze

Siemens A75: low-end jak má být

  • Siemens A75 představuje typický telefon nejnižší třídy a ceny. Co vše malý Němec nabídne a zda-li i přes své stáří udrží krok s novějšími telefony ve své kategorii,
  • se dozvíte v naší minirecenzi.

Siemens A75 se na našem trhu objevil téměř před rokem; od té doby se stal stálicí. Za cenu kolem tisíce korun poskytne všechny základní funkce, potěší navíc jednoduchým barevným displejem, malou pamětí na vlastní soubory a také WAP prohlížečem.

Technické parametry

Rozměry101 × 44 × 20 mm
Hmotnost78 gramů
SítěGSM 900 / 1800 / 1900 MHz
Displej101 x 80 px, pasivní, 4 tisíce barev
Paměť0,55MB
MultimédiaObrázky, 16-ti hlasé polyfonní vyzvánění, 2 hry
PřipojeníGPRS (třídy 8)
VýdržLi-ion 600 mAh, až 250 hodin pohotovost, až 300 minut hovoru

Design a konstrukce – plastový sympaťák

Sympaticky malé (101 × 44 × 20 mm) a lehké (78 gramů) plastové tělo působí hodnotnějším dojmem, než ve skutečnosti je. Mobil padne díky zaobleným hranám dobře do ruky. Vzhled je strohý, žádné módní výstřelky v této kategorii čekat nemůžeme. Pouze plochu kolem displeje zdobí stříbrný leštěný rámeček. Blok klávesnice a plocha okolo displeje jsou vyvedeny v tmavě modré, nebo bílé barvě. My jsme měli zapůjčenou dle mého názoru elegantnější tmavě modrou variantu.

Stříbrné plastové boky telefonu nejsou přerušeny žádnými ovládacími prvky. Zadní strana nenabídne kromě loga výrobce, otvoru pro poutko a krytu baterie také žádné zajímavosti. Pro cílovou skupinu Siemensu A75 jsou často typické výměny SIM karty. Pro ně mám dobrou zprávu: jak kryt baterie, tak samotná baterie o kapacitě 600 mAh a nakonec také SIM karta jsou vyjmout velice snadno. To je změna k lepšímu oproti předchozím generacím, kdy bylo vyjmutí SIM karty považováno téměř za nadlidský výkon.

Ve spodní části nalezneme klasický konektor nabíječky. Celá konstrukce telefonu je příkladně pevná, povrzávat začíná až při silnějším promačkání.

Displej a klávesnice – zpátky do minulosti

Po zapnutí telefonu a pohledu na displej se nutně musí dostavit pocit z minulosti. Rozlišení 101 x 80 a 4 tisíce barev dnes nikoho neohromí, ale na druhou stranu slouží svému účelu stále dobře. Zamrzí také použitá pasivní technologie, kvůli které je na slunci velmi špatně čitelný displej.

Klasické Siemensovské rozložení kláves s dvojicí kontextových kláves a zeleným a červeným telefonkem nechybí ani zde. Funkční tlačítka klávesnice mají stříbrný povrch, jsou dostatečně velká a dobře se tisknou. Zpočátku si ale musíte zvyknout na jejich vyšší tuhost. To samé platí pro tmavě modrou číslicovou část klávesnice. Ta se směrem dolů značně zužuje a spodní řada (zejména * a #) je na můj vkus až příliš malá. Pokud jsou kontextové klávesy tuhé, tak to pro alfanumerickou část platí dvojnásob. Po několika prvních zprávách si však na nestandardní tuhost lze zvyknout. Oranžové podsvícení klávesnice má nižší intenzitu, zvláště kontextové klávesy nejsou ve tmě téměř vidět.

Menu a ovládání – barevný hlemýžď

Klasická nabídka, jak ji známe již mnoho let, ničím nepřekvapí. Po zapnutí se telefon dožaduje potvrzení vašeho úmyslu, poté se již po úvodní animaci zobrazí pohotovostní režim. Pod názvem operátora, datumem a časem může být také tapeta. Dolní směr kurzorového kříže slouží ke vstupu do telefonního seznamu, směr vlevo zobrazí počet přenesených KB a směr vzhůru změní vyzváněcí profil. Levá kontextová klávesa je uživatelsky nastavitelná, standardně však spouští psaní nové SMS zprávy

Siemens A75 Siemens A75 Siemens A75 Siemens A75

Graficky strohé hlavní menu tvoří 9 velmi jednoduchých ikon, které se po vybrání lehce animují. Další nabídky jsou již textové. K dispozici je modré, nebo červené barevné schéma. Telefon je celkově velmi pomalý, není problém mu v nabídce utéct a on poté několik chvil dodatečně vykresluje váš pohyb v menu.

Telefonování a telefonní seznam – pamatuji si 250 přátel

Telefonní seznam nepřináší žádné překvapení, odpovídá cenové kategorii. Nabízí místo pro 250 jednopoložkových záznamů, mezi kterými vyhledává pouze podle prvního znaku. Ke každému kontaktu si lze navíc přiřadit obrázek z vnitřní paměti. Nabídka vyzváněcích tónů se skládá z dobře známých, několik let starých melodií. Trocha invence by neuškodila. Kvalita zvuku při telefonování je dobrá, A75 nabízí také hlasité handsfree, které však není příliš silné a kvalitou se řadí k průměru.Ještě zbývá dodat že telefon je triální, dovoláte se s ním tak i za „Velkou louží“.

Siemens A75 Siemens A75 Siemens A75

Zprávy – Píšu a pamatuji si

V nabídce zpráv nabízí Siemens A75 skutečně pouze to základní. I když ve výbavě nechybí GPRS, multimediální zprávy zde nenajdeme. Vystačit si proto musíte se zprávami SMS, kterých si telefon zapamatuje rovnou stovku. Na jeden displej se vejdou čtyři řádky textu. Při psaní může pomoci slovník T9, ten český však chybí. I v editoru se projevuje pomalost telefonu, naštěstí ale všechna písmena dodatečně poctivě zapisuje. Do zpráv lze vkládat jednoduché obrázky a zvuky, stejně tak jsou v nabídce také jednoduché možnosti formátování textu. p>

Siemens A75 Siemens A75

Organizační a datové funkce – Vzbudím a spočítám

V oblasti organizace času hraje prim budík, který vás budí každý den ve stejný čas, dokud jej nevypnete. V nabídce ještě nalezneme jednoduchou kalkulačku a stopky.

Siemens A75 Siemens A75 Siemens A75 Siemens A75

Příjemným překvapením je přítomnost WAPu, která v této kategorie není zdaleka samozřejmá. Prohlížeč zobrazí i jednoduché xHTML stránky, jako například textovou verzi našeho serveru. Ke spojení lze použít vytáčený přenos, nebo GPRS třídy 8. I když prohlížeč rychlostí neoplývá, práce s ním je relativně pohodlná.

Zábava a multimédia – škoda malé vnitřní paměti

Multimédia nejsou silnou stránkou modelu A75, který se tak ani netváří. Paměť 550 KB slouží k ukládání stažených melodií a obrázků, jimiž lze procházet v nabídce „Vlastní soubory“.

Siemens A75 Siemens A75 Siemens A75 Siemens A75

Nudu mohou pomoci zahnat dvě vestavěné hry, které však příliš chytlavé nejsou. Jednou z nich je starý známý Stack Attack, v němž skládáte bedny. Ve druhé hře máte za úkol poskládat puzzle. Další hry do telefonu nenahrajete, nemá JAVU.

Siemens A75 Siemens A75 Siemens A75 Siemens A75

Závěr a hodnocení

Siemens A75 je dobře vypadající telefon nejnižší třídy. Ničím nepřekvapil a beze zbytku plní to, co se od něj očekává, tedy psaní zpráv, telefonování a trochu té zábavy. Škoda absence MMS zpráv, jež by zde díky přítomnosti GPRS být mohly. A75 se dobře hodí do rukou nejmenších školáků, kteří s ním díky jeho dobrému tvarování a malé velikosti nebudou mít problém.

siemens-a75
Klady
  • rozměry a hmotnost
  • cena
  • wapový prohlížeč
  • GPRS
Zápory
  • pasivní displej
  • pomalé reakce v menu
  • chybí MMS a vícepoložkový seznam
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze