Samsung začne používat vylepšené ohebné sklo. Je tvrdší, ale také dražší

1
Samsung začne používat vylepšené ohebné sklo. Je tvrdší, ale také dražší
  • Sklo UTG je tenké 0,1 milimetru
  • Je poměrně obtížné a drahé jej vyrobit
  • Další ohebný smartphone od Samsungu se má ohýbat jako „véčko“

Displej ohebných smartphonů jako například Samsung Galaxy Fold kryje z pochopitelných důvodů poměrně měkká polyimidová vrstva, která umožňuje zařízení ohnout, ale zároveň je možné jej relativně snadno poškrábat. Podle informací ET News chce Samsung s tímto problémem zatočit pomocí skla označeného jako „Ultra Thin Glass“ (UTG), jež pravděpodobně uvidíme na druhé generaci ohebného Foldu, která se údajně představí příští rok.

Další ohebný smartphone od Samsungu se údajně ohýbá podobně jako „véčko“ a měl by být cenově dostupnější s cenou kolem 1 500 amerických dolarů (zhruba 41 tisíc korun s DPH). Za podobné peníze by se mimochodem mohla prodávat i ohebná reinkarnace známé Motoroly RAZR. Velikost displeje chystaného Samsungu by měla tentokrát činit 6,7 palce oproti 7,3 palcům u současného Galaxy Fold.

Samsung UTG

Sklo UTG je tenké 0,1 milimetru a je poměrně obtížné i drahé jej vyrobit. Přesto se zdá být mnohonásobně lepší variantou oproti současné polyimidové vrstvě. Hlavní výhodou má být menší šance jej poškrabat, na druhou stranu bude více náchylné na prasknutí – typicky při pádu zařízení.

Podle dostupných informací by měl Samsung využívat také sklo od společnosti SCHOTT AG, které má být po stránce technologické vyspělosti před konkurencí o čtyři až pět let napřed. Finální povrchová vrstva, která by byla v tomto případě právě UTG, je pak vyrobena DOWOO INSYS.

Samsung Galaxy Fold

Na ohebných sklech pracují i známé společnosti jako Corning, Asahi či NEG, přestože se zatím nepustily do sériové výroby. Nového ohebného smartphonu se sklem UTG bychom se mohli dočkat v prvním čtvrtletí dalšího roku. Načasování však bude záležet také na tom, jak se na trhu povede současnému Galaxy Fold.

Diskuze ke článku
αΩ
Corning ukázal testování skla dovolující ohyb při tloušťce skládačky 1cm, tj. teoreticky použitelného u ekvivalentu Mate X (t=11mm). Otázkou je jeho aktuální dlouhodobá výdrž.........
https://youtu.be/lopwv2ViNMw?t=7m38s (záběr má jen 1 sec)
Jejich CSO hovoří (od 7:58) o pár letech, než budou schopni ho dodat masovce.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze