Samsung vysvětluje, jak funguje portrétní režim u telefonů řady Galaxy S21

1
Samsung vysvětluje, jak funguje portrétní režim u telefonů řady Galaxy S21
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Během pořizování portrétních snímků vše začíná tzv. segmentací
  • Celé zprocesování portrétního snímku zabere přibližně tři sekundy

Samsung na oficiálních stránkách zveřejnil relativně detailní popis „kouzel“, která stojí za vytvořením působivého selfie a portrétního snímku u nové řady Galaxy S21.

V případě zprocesování obrázků ze selfie kamerky dochází nejprve k identifikaci obličejů a jejich označení (obkreslení), které je nutné pro následnou úpravu. Poté přichází na řadu zvýraznění detailů vlasů, očí a dalších obličejových rysů a zároveň je upraveno vyvážení bílé tak, aby bylo dosaženo co nejreálnějšího odstínu pokožky bez ohledu na osvětlení scény.

Samsung Galaxy portrétní režim

Během pořizování portrétních snímků vše začíná tzv. segmentací, kdy dojde k rozpoznání a oddělení oblastí, na kterých je zachycená focená osoba, případné focené zvíře od ostatních částí (pozadí snímku). Takto jsou vytvořena surová data, se kterými telefon dále pracuje.


Posléze přichází na řadu tzv. tri-map proces, který zvýrazní okraje mezi focenou osobou/zvířetem a pozadím snímku. Důležitým mezikrokem je detailní analýza okrajů u focených objektů, neboť je potřeba je správně oddělit tak, aby nesplývaly s pozadím (jedná se typicky o vlasy). Poté je přiřazen efekt hloubky, který oddělí focený objekt od pozadí a vytvoří tak portrétní efekt. Na snímků níže můžete vidět oddělení vlasů od pozadí. Nakonec dojde ke kontrole oddělení objektu od pozadí a uživatel se dočká finálního výsledku. Celý výše popsaný proces přitom zabere zhruba tři sekundy.

Samsung Galaxy portrétní režim
Diskuze ke článku
Honza Krass
Honza Krass
Už ten portrétní režim opravili, když je horší jak na S10+ a IP12? Mrwhosetheboss dělal porovnání a byl horší, proto mě zajímá, jestli to třeba vyřešila softwarová aktualizace. To stejný u kvality videa (4K), který nebylo nic moc. O tomhle by jste tady měli psát.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze