Samsung U900 Soul: dokáže číst vaše myšlenky
recenze

Samsung U900 Soul: dokáže číst vaše myšlenky

131

Samsung U900 Soul je vlajková loď korejského výrobce, která si získá přízeň především díky propracovanému designu, unikátnímu dotykovému ovládání a také bohaté výbavě. V té nalezneme hudební přehrávač, FM rádio s funkcí RDS, dvojici EDGE a HSDPA, 5 Mpx fotoaparát s autofocusem a detekcí tváře či slot pro paměťové karty microSD. 3x VIDEO

Korejský výrobce představil svůj top model pro letošní rok hned začátkem února 2008 na kongresu MWC, který se konal ve španělské Barceloně. Už od prvních dnů bylo jasné, že Samsung přikládá svému modelu U900 opravdu velkou váhu. Telefon je prvním zástupcem nové řady Ultra Edition III, kterou charakterizuje naprostá vyváženost mezi designem a funkční výbavou. Výrobce dokonce přístroj pojmenoval jako Samsung Soul (v překladu duše), a to už je co říci, rozdávání jmen pro jednotlivé modely totiž není u Samsungu rozhodně zavedeným pravidlem.


Samsung U900 Soul - oficiální fotografie

Technické parametry

Rozměry105,6 x 49,8 x 12,9 milimetrů
Hmotnost110 gramů
Konstrukce výsuvná
Barevné provedení stříbrné (Sterling Steel, Soul Gray a Platinum Silver), černé (Black), zlaté (Gold), růžové (Pink)
SítěGSM 900 / 1800 / 1900 Mhz + UMTS 2100 MHz
Displejaktivní, typu TFT, rozlišení QVGA (240 x 320 px), 16 milionů barev, úhlopříčka 2,2"
druhý dotykový displej, ovládání "Magic Touch by DaCP"
Paměťvnitřní 124 MB + paměťové karty microSD (až 8GB)
Operační systémne / (vlastní UI)
Organizační funkcee-mailový klient s přílohami a automatickým stahováním, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, časovač, stopky, 5 opakovaných budíků, synchronizace s PC, SMS, MMS, Google mail/vyhledávač, RSS čtečka, flight-mód, SyncML, internetový prohlížeč
Multimédiavíce-hlasá polyfonie, reálné tóny, hudební přehrávač (MP3, AAC, AAC+, eAAC+, WMA) s technologií ICEpower od společnosti Bang & Olufsen, video přehrávač, přehrávač videosekvencí ve formátech 3GP a MP4, JAVA MIDP 2.0 s podporou 3D, FM rádio s RDS
Fotoaparát5 Mpx (2560 x 1920 pixelů), autofocus, až 4x digitální zoom, LED dioda, stabilizátor obrazu, detekce tváře, efekty, panorama
nahrávání QVGA videa, přední VGA kamerka pro videohovory
Datové funkceUSB 2.0 (Samsung konektor), Bluetooth 2.0 (profil A2DP)
GPRS (třída 12), EDGE (třídy 10), UMTS (až 384 kb/s), HSDPA (až 7,2 Mb/s)
Baterie a výdržLi-Ion 880 mAh
Hovor: až ? minut, pohotovostní režim: až ? hodin
Cena a dostupnost 10 500 Kč
v Evropě od dubna 2008


Samsung U900 Soul - oficiální fotografie

V krabici naleznete:

  • uživatelskou příručku
  • CD (software Samsung PC Studio 3)
  • mobilní telefon Samsung U900 Soul
  • Li-Ion baterii
  • nabíječku
  • stereo headset
  • datový USB kabel

Pro koho je Samsung U900 Soul?

  • pro ty, kteří hledají stylový telefon zároveň s maximální funkční výbavou
  • pro všechny, které osloví nový způsob ovládání pomocí druhého dotykového displeje

Samsung Soul - demo tour video:

Design a konstrukce: nejlépe vybavený zástupce řady U

Výsuvný Samsung U900 Soul je vyroben z velmi pevného materiálu, převážně z kovu. Přesto se hmotnost udržela na přijatelných 110 gramech. Rozměrově telefon nevybočuje z předchozí ultra tenké řady Ultra Edition II. Údaje 105,6 x 49,8 x 12,9 milimetrů se liší například oproti úspěšnému Samsungu U700 jen nepatrně, tloušťka se u Soulu zvýšila o pouhých 0,8 mm. Telefon se v ruce drží velmi dobře, výrobce dokonce uvádí, že použil speciální protiskluzový povrch. To však ve skutečnosti nehraje žádnou velkou roli. Samsung U900 Soul výrobce prodává celkem v šesti barevných provedeních: ve stříbrném (Sterling Steel, Soul Gray a Platinum Silver), černém (Black), zlatém (Gold) a růžovém (Pink).


Samsung U900 Soul se v ruce drží dobře, ani hmotnost 110 gramů není příliš znát

Konstrukční zpracování je jako vždy jedna z nejvíce skloňovaných otázek. U výsuvného telefonu, jako je například i Soul, to platí dvojnásob. Během testování jsme byli spokojeni s ochrannými kryty, které na sebe prvotřídně lícovaly, a nikde se neozývaly nepříjemné pazvuky. Co se týče výsuvného mechanismu, tak tady už takovou chválu nemůžeme pět. Do horní úvratě nám totiž téměř vůbec nepomáhá zabudovaná pružina. Někdy se vám proto může stát, že telefon vysunete a nevšimnete si ani, že se pod přední částí telefonu ještě skrývá trojice tlačítek umístěných nad numerickou klávesnicí. Je proto potřeba si dávat pozor, abyste vždy Soul důkladně vysunuli. Co se nám naopak líbilo, byla šikovně zaoblená hrana spodní strany a také tvrzené sklo v místech přechodu z displeje na ovládací blok. Telefon je tak možné bezproblémově vysouvat i zasouvat.


Telefon na pevné podložce v zasunutém stavu, v porovnání s kreditní kartou a vysunutý

Na přední straně Samsungu U900 Soul nalezneme nad displejem název korejského výrobce, reproduktor pro hovory a kamerku, která slouží pro uskutečnění videohovorů v sítích 3. generace. Pod displejem je umístěn ovládací blok, jenž se skládá z dvojice kontextových tlačítek, tlačítek pro přijmutí hovoru a ukončení hovoru a hlavního ovládacího prvku, malého dotykového displeje. Na pravém boku přístroje se usídlila spoušť fotoaparátu a slot pro paměťové karty microSD, který chrání plastová krytka. Na protějším boku nalezneme univerzální konektor od Samsungu, do kterého lze připojit headset, USB kabel i nabíječku. Zde se také nachází dvojice tlačítek pro regulaci hlasitosti a dírka pro uchycení šňůrky. Horní ani spodní bok telefonu žádný prvek nenabízí. Na zadní straně se sluší zmínit o kovovém krytu baterie, v němž je zabudovaný konektor externí antény.


Soul z ladných boků a zadní strana telefonu s 5 Mpx fotoaparátem

Video - Samsung U900 Soul: konstrukce a design

Baterie a výdrž: bolístko telefonu

V Soulu najdeme baterii typu Li-Ion s kapacitou pouhých 880 mAh. Od špičkového high-endu výrobce bychom čekali mnohem více, obzvlášť když jiné modely Samsungu disponují baterií s kapacitou například 1000 mAh (třeba Samsung G800). V případě Soulu je to ale spíše daň za tenké provedení. Při standardní zátěži nám telefon vydržel bohužel zhruba jen dva dny. Baterie se nachází pod ochranným zadním krytem, se kterým můžete mít zpočátku problémy jej vyjmout. Uvnitř je také vedle baterie umístěn slot pro SIM kartu. Její výměna je bezproblémová.


Zadní strana telefonu bez kovového krytu baterie a boky s konektorem a slotem pro karty microSD

Klávesnice: kov sem, kov tam

Abychom se dostali ke klávesnici, musíme ji nejprve vysunout. Poté se objeví uspořádaná tlačítka v rozestavení 3x5. První řada kláves se skládá zleva z tlačítka pro rychlé spuštění videohovoru, mazací klávesy „c“ a tlačítka pro přepínání mezi předem danými funkcemi (hovor, zprávy, internet a hudební přehrávač) a možnosti ukončení všech spuštěných aplikací. Pod touto řadou již nalezneme klasickou numerickou klávesnici. Ta je vyrobena z lesklého plastu imitující kov, na kterém ale naštěstí neulpívají otisky prstů. Podsvícení klávesnice je rovnoměrné a s dostatečnou intenzitou. V nastavení lze zapnout podsvícení také pouze v určitou dobu dne.


Numerická klávesnice ve dne a v noci...intenzitu podsvícení můžeme pochválit

Displej: klasický, ale i dotykový pro ovládání telefonu

Telefon nabízí aktivní TFT displej s rozlišením QVGA (240 x 320 px), schopností zobrazit až 16 milionů barev a úhlopříčkou 2,2 palce. Potěší zejména skvělé pozorovací úhly, výborný jas i živé podání barev. Sluneční paprsky mu ale trochu ztrpčují život. Pokud se totiž nedíváte kolmo, tak je téměř nemožné díky zrcadlové přední ploše na displeji něco přečíst. Při správném natočení jsou ale informace na jakémkoliv tématu uspokojivě čitelné. Samsung U900 nenabízí aktivní pohotovostní režim. Chybí také možnost zobrazení kalendáře nebo poznámky na úvodní obrazovce, kterou již známe z jiných modelů korejského výrobce. Soul disponuje také druhým dotykovým displejem, který slouží jako hlavní ovládací prvek telefonu.


Prostředí telefonu v různých schématech

V nastavení displeje lze zvolit úroveň jasu v pěti stupních, čas podsvícení, nechybí různá témata (Élégance Noire, Monolithic Purity, Spazio) nebo možnost vytváření vlastních témat. Bohužel zamrzí absence hodin úsporného režimu. V telefonu najdeme již známé rozhraní uGo, které můžeme zvolit jako tapetu v pohotovostním režimu. Telefon automaticky zobrazí animovaný motiv země, ve které se právě nalézáte. V případě České republiky je to pražské Staroměstské náměstí, nad nímž poletují ptáci. K večeru nastanou změny, na náměstí se efektně rozsvítí světla a hejna ptáků vystřídají občasné padající hvězdy. Nápaditá maličkost, která dokáže mile potěšit.


Nastavení displeje: motiv, tapeta, pozdrav, styl hlavního menu a další

Hlavní menu, ovládání: skutečně intuitivní jak výrobce prorokuje?

Samsung U900 se ovládá pomocí druhého displeje s technologií Magic Touch využívající DaCP. Tento displej je dotykový a umožňuje jednoduchý, intuitivní a pohodlný pohyb v navigačních nabídkách tím, že mění funkce tlačítek v závislosti na potřebách uživatele. Lze nastavit čtveřici ikonek, které se zobrazí na dotykovém displeji v pohotovostním režimu. Do menu vstoupíte přidržením prstu na prostřední ikonce zhruba po dobu dvou vteřin. Po úspěšném stisknutí nabídky vždy telefon pod dotykovým displejem zavibruje.

Citlivost doteku je možné v nastavení regulovat. Intenzitu vibrace taktéž můžeme vybrat z trojice přednastavených stupňů nebo ji i případně vypnout. V nastavení lze také změnit barvu doprovázejícího efektu a ikonek či vybrat si typ ikonek. Výrobci můžeme vytknout pouze to, že je zprvu horší přechod z dotykového displeje na okolní kontextové klávesy či tlačítka pro přijmutí/ukončení hovoru, neboť klávesy mají jinou odezvu, než dotykový displej.



Dotykový displej a jeho různé podoby podle potřeby

Soul nabízí speciální klávesu nad numerickou klávesnicí, která má na starosti funkci přepínání mezi běžícími aplikacemi (hovor, zprávy, internet a hudební přehrávač) a ukončení všech spuštěných aplikací. Užijeme si tedy alespoň jakési ořezané varianty „multitaskingu“, jakou známe z mnoha Sony Ericssonů. Šikovná pomůcka, která je však bohužel omezená pouze na zmíněné čtyři funkce, další přidat nelze. Hlavní menu je plně v duchu Samsungů Ultra Edition. Nechybí 3 x 4 jednoduše animované ikonky. Můžeme také zvolit zobrazení v podobě seznamu. V nastavení je možné zvolit, zda se má při zasunutí telefonu vše ukončit nebo pokračovat v činnosti. Vysunutí může sloužit k přijmutí hovoru. V menu se lze pohybovat pomocí přiřazených klávesových zkratek a následnému stisknutí určité číslice. Proto při opuštění menu a následném navrácení zůstane aktivní vždy naposledy použitá položka. Většina uživatelů si už pěknou řadu let stěžuje na to, že nejde zmenšit velké písmo. Změna se nekoná ani u Soulu. Chybí také tzv. inteligentní vyhledávání, pomocí kterého lze snadno najít v mobilu veškeré soubory.


Stav paměti...citlivost doteku...vibrační zpětná vazba...zkratky...ořezaný multitasking

Video - Samsung U900 Soul: menu

Fotoaparát: fotografem i v útlém těle

Soul není takovým typem telefonu, který by byl pouze o patřičné eleganci. V tenkém těle se nachází také fotoaparát s rozlišením 5 Mpx a autofocusem. Po vysunutí se na zadní straně objeví nápomocná přisvětlovací LED dioda a zrcátko pro autoportréty. Potěší i 4x digitální zoom, stabilizátor obrazu, funkce detekce tváře, režim scény, vícenásobný záběr, mozaikový záběr, rámečky, makro režim, samospoušť, vyvážení bílé (automaticky, denní světlo, žárovka, zářivka, oblačno), efekty (bez efektů, šedá, sépiová, negativ, starodávný, barva vody) a možnost nastavení hodnoty expozice. S přední kamerkou bohužel nelze pořizovat fotografie ani video.


Objektiv 5 Mpx fotoaparátu, zrcátko pro autoportréty a LED dioda

Fotoaparát lze nejrychleji aktivovat stisknutím a přidržením spouště fotoaparátu. Poté, zhruba do tří sekund, naběhne notoricky známé prostředí z jiných Samsungů. V nastavení je možné upravit široký dynamický rozsah, zvuk závěrky (3 druhy závěrky, možnost úplně vypnout zvuk závěrky), kontrast, saturaci, ostrost, výchozí paměť pro ukládá fotografií (paměť telefonu, paměťová karta), hodnotu ISO (automaticky, 50, 100, 200, 400) či měření expozice (normální, bod, vyváženo na střed). Rozlišení fotografie lze měnit (5 Mpx, 3 Mpx, 2 Mpx, 1,3 Mpx nebo VGA). Rychlejší ovládání zaručí čtveřice ikonek na dotykovém displeji, která slouží pro aktivaci/ukončení makro režimu, spuštění samospouště, nastavení hodnoty expozice a aktivace/ukončení přisvětlení v podobě LED diody.


Prostředí fotoaparátu a různá nastavení

Zkušební fotografie – Samsung U900 Soul:


Exteriér v podání Samsungu U900 Soul a pro porovnání i interiér


S makrem si telefon poradí dobře


Ukázka textu, podání barev a přesvětlení scény s velmi silnou LED diodou

Kvalita pořízených fotografií nás příliš nenadchla. Oproti Samsungu G800 je to veliké zklamání. V interiéru jsou snímky díky horším světelným podmínkám rozostřené, můžeme také zpozorovat mírný šum či náznak slévání barev. Za dobrých světelných podmínek v exteriéru se však telefon nemusí stydět. Dobré je také podání barev. Mile nás potěšil taktéž režim makro. Telefon nabízí například i nastavení různé hodnoty ostrosti, což se následně projeví tak, že při zvýšené hodnotě jsou na snímcích více vykresleny sebemenší detaily. Pokud budete chtít dosáhnout co nejlepších fotografií, pak doporučuji používat režim scény. Mezi nimi nechybí: sport, západ slunce, soumrak/úsvit, noční záběr, protisvětlo nebo text. Při pořizování snímků s přisvětlovací LED diodou jsme byli bohužel zklamáni z její nadměrné intenzity, což mělo za následek nadměrné přesvětlení scény.


Prostředí fotoaparátu a různá nastavení

S telefonem můžete pořizovat také video nahrávky v maximálním rozlišení QVGA (320 x 240 px) s rychlostí 30 snímků za sekundu. Lze však zvolit také nižší rozlišení 176 x 144 px či velikost videa pro MMS zprávy. Výsledný formát nahrávky je MP4 nebo 3GP, podle volby v nastavení, kde se dále nachází volba aktivace/ukončení zvuku při nahrávání, efekty nebo vyvážení bílé. Při nahrávání videa je možné použít přisvětlovací LED diodu. Za přechod v zoomu bohužel nemůžeme Soul pochválit. Přibližování není plynulé, ale zpomaleně sekané. Maximální délka videozáznamu odpovídá přímo úměrně velikosti volné paměti. Následně se také naskýtá možnost videonahrávku upravit v kvalitním editoru videí.

Zkušební video (MP4, 1 151 KB, 320 x 240 bodů)

Zábava: hudební přehrávač, video přehrávač a FM rádio

Hudební přehrávač v Samsungu U900 podporuje formáty MP3, AAC, AAC+, eAAC+ a WMA. Telefon umí třídit skladby podle ID3 tagů do sekcí interpreti, žánry, alba a skladatelé. Soul dále rozlišuje skladby: poslední přehrané, nejčastěji přehrávané a vybrat se dá i ze všech hudebních souborů v jedné sekci. Nechybí možnost vytváření vlastních playlistů či podcasty. V nabídce však není možné skladby vyhledávat postupným zadáváním textu. Pokud tedy máte, například na paměťové karty, více skladeb, pak se obrňte trpělivostí. Co se nám u Soulu naopak líbilo, je hodnocení skladeb během přehrávání od jedné do pěti hvězdiček. Přehrávač nabízí i jednoduchý ekvalizér (normální, pop, rock, tanec, klasika, jazz, široký, dynamický a prostorový), bohužel jej není možné upravit podle svých potřeb. Hudbu je možné poslouchat skrze headset nebo přes reproduktor, který se nachází na přední straně telefonu nad displejem.


Hudební přehrávač hraje na pozadí...prostředí přehrávače...nastavení

Telefon dokáže zobrazit obal desky, jenž je připojený k hudebnímu souboru. Samotné prostředí se výrobci velmi povedlo, může jej klidně srovnávat i s hudebními modely Walkman od Sony Ericssonu. Přehrávač umožňuje opakování skladeb, náhodné přehrávání nebo přehrávání na pozadí. V přehrávaných skladbách je možné samozřejmě přeskakovat dopředu i dozadu. Potěší také FM rádio s funkcí RDS. Rádio umí hrát na pozadí při práci s ostatními funkcemi telefonu a lze jej odtud také přímo ovládat. Hudební přehrávač to zvládá také, navíc je možné i listování ve skladbách přímo z pohotovostního režimu. Pro uložení multimédií přístroj poskytne vnitřní paměť o velikosti 124 MB. Tu však můžeme dále rozšířit pomocí paměťových karet microSD (do velikosti až 8GB). Pokud jste náruživými posluchači hudby z mobilu nebo budete hodně fotografovat, pak pro vás bude celkem nezbytné přikoupit nějakou tu paměťovku. Veškeré soubory přesunete z počítače do mobilu přes USB kabel či Bluetooth. Nejprve je ale nutné nainstalovat v PC software PC Studio 3, díky kterému lze přesouvat soubory z vnitřní paměti mobilu do počítače a naopak. Při připojení telefonu k počítači nelze používat fotoaparát, hudební přehrávač, internetový prohlížeč ba dokonce ani otevřít zprávy.


FM rádio nabízí také funkci RDS, dokáže zobrazit název stanice, přehrávané písně a automatické přelaďování

Hlasitost přehrávače se dá regulovat postranními tlačítky na pravém boku telefonu pouze tehdy, když se nacházíte přímo v hudebním přehrávači nebo když je spuštěný na úvodní obrazovce. Pokud se tedy nacházíte kdekoliv jinde v menu, hlasitost nezměníte a tlačítky na regulaci hlasitosti pouze listujete v menu. Paradoxně to ale neplatí při zamknuté klávesnici, to se dá hlasitost regulovat bez problémů. V letadle lze použít tzv. flight-mód, který vypne telefonní část kromě zbylých funkcí (například hudebního přehrávače, fotoaparátu apod.). V Samsungu U900 se tato funkce aktivuje v telefonních profilech (profil Offline).

Telefonování a telefonní seznam: až 1000 kontaktů

Telefon pojme až 1000 kontaktů, přičemž ke každému záznamu můžeme přidělit kromě několika telefonních čísel také přezdívku, e-mailovou adresu, www stránku, poznámku, narozeniny, obrázek, libovolné vyzvánění či tón zprávy, apod. Kontakty jsou řazeny abecedně podle křestního jména. Vyhledávání je možné pouze zadáním prvních písmen křestního jména. V nastavení můžeme zaškrtnout, jaké kontakty chceme zobrazovat v telefonním seznamu (z paměti telefonu, ze SIM karty, všechny). Nechybí vytváření skupin kontaktů, ke kterým lze přidělit obrázek či libovolné vyzvánění. V telefonu také nalezneme funkci „rychlá volba“, kde stačí přidělit k jednotlivým číslům numerické klávesnice dané kontakty a lze tím docílit následného rychlejšího vytáčení daných čísel.


Telefonní seznam...přidání nového kontaktu...telefonní profily...videohovor

Program Samsung PC Studio 3 umožňuje pohodlně synchronizovat telefonní seznam s Microsoft Outlookem. Na příchozí hovor je samozřejmě možné nechat se upozornit také hudbou ve formátu MP3, AAC nebo WMA. U Samsungu U900 Soul také potěší plnohodnotné vyzváněcí profily, které korejský výrobce dlouho ignoroval. Sice pořád není možné vytvářet své vlastní profily (jako ani u Samsungu U700), ale šestici přednastavených lze libovolně upravovat. Telefon nabízí 3G včetně videohovorů, které lze uskutečnit v jediném pásmu sítí 3. generace 2100 MHz. Jediné, co u Soulu zamrzí, je absence ovládání hlasem (tzv. hlasové vytáčení).

Zprávy: pamatuje si jen 500 zpráv

Samsung U900 pojme maximálně pouze 500 zpráv, více se do telefonu nevejde. Při psaní lze využívat chytrého slovníku T9, který ale bohužel zkracuje s českou diakritikou výslednou délku zprávy. Potěší odpočítávání znaků již od prvního zadaného znaku a také počítadlo celkového počtu sms zpráv, do kterých bude následně zpráva rozdělena. Soul nabízí dále možnost posílat zprávy zároveň více příjemcům najednou. V nastavení nechybí aktivace posílání doručenky po odeslání sms zprávy. Samozřejmostí je podpora multimediálních zpráv MMS (v maximální velikosti 300 KB). Telefon nabízí e-mailového klienta (POP3, IMAP4, SMTP), který podporuje správu až pěti e-mailových účtů. Stahované e-maily mohou mít maximální velikost 300 KB. Stahovat lze pouze hlavičky nebo celé zprávy.


Prostředí editoru zpráv, kde je vidět zbývající počet znaků už od prvního zadaného znaku

Datové funkce: kvalitní výbava jak má být

Samsung U900 nabízí datovou výbavu na špičkové úrovni. Zahrnuje totiž kompletní kvarteto datových služeb v podobě GPRS (třída 10), EDGE (třída 10), UMTS (až 384 kb/s). Rychlá nástavba HSDPA 2.generace je k dispozici dokonce s rychlostí až 7,2 Mb/s. Pro bezdrátové spojení s okolím nechybí Bluetooth 2.0 (profil A2DP). Pomocí USB kabelu (USB 2.0, konektor Samsung) je možné propojit telefon také s počítačem a třeba jej použít jako modem. Softwarová výbava je také velmi dobrá. Telefon nabízí internetový prohlížeč NetFront ve verzi 3.4, který je poměrně kvalitní. Samsungu U900 nechybí čtečka RSS zpráv nebo přístup k mobilnímu blogu přes klienta ShoZu.


Internetový prohlížeč NetFront 3.4 a různá nastavení

Organizační a datové funkce: omezená paměť kalendáře

Základem organizace času je v Soulu kalendář. Nabídne měsíční, týdenní i denní náhled a možnost zapsat 5 typů událostí (schůzka, výročí, svátek, důležité, soukromé). Událostem nechybí upozornění ani opakování. Paměť kalendáře je však omezena na 100 schůzek, 50 výročí, 50 svátků, 20 důležitých a 20 soukromých událostí. To může představovat problém při synchronizaci s Outlookem, který většinu událostí posílá jako schůzka. Kdo má více událostí, nemusí se mu do telefonu všechny vejít. Organizaci času doplňují kvalitně zpracované poznámky a úkoly. Obě aplikace se vzorně a bez problémů synchronizují s Outlookem. Své nápady si můžete zaznamenat rychle i pomocí diktafonu, který váš tok myšlenek utne až po 1 hodině. Výsledný zvukový soubor je ve formátu .amr.


Kalendář s denním, týdením a měsíčním zobrazením, kalkulačka a převodník

Jako skutečně kompletní lze označit i další organizační výbavu. Samsung nezapomněl na stopky, odpočítávací měřič ani užitečný převodník jednotek. Jednoduchá kalkulačka zná prioritu operací, setkáme se zde, stejně jako u dvojice modelů G800 a U700, s nedokonalým překladem (výsledek je přeložen jako „odpovědět“). Organizační funkce uzavírá světový čas s textovým náhledem a pětice propracovaných opakovaných budíků s volbou dnů upozornění. Zmínit se musím také o prohlížeči dokumentů NetFront. Samsung totiž jako jeden z mála výrobců umožňuje i u obyčejných telefonů prohlížet dokumenty Word, Excel nebo i PDF, zklamalo nás ale, že nedokáže otevírat dokumenty nejnovější edice Office 2007, tedy .docx a .xlsx, na otevírání těchto dokumentů si tedy budeme muset ještě chvíli počkat. Samsung U900 podporuje Javu (JAVA MIDP 2.0). V mobilu však nenajdeme žádné výrobcem nainstalované hry. Pokud si budete chtít nějaké opatřit, nezbývá vám nic jiného, než stahovat přímo přes WAP. Telefon nabízí vyhledávání přes Google.


Časovač...stopky...budík a možností opakování

Zhodnocení: nejvybavenější z Ultra Edition

Samsung U900 byl rozhodně milým překvapením. Telefon tenké konstrukce, díky které se stal zástupcem oblíbené řady Ultra Edition, nabízí špičkovou výbavu. Premiéru si odbyl nový ovládací prvek – druhý dotykový displej tzv. „Magic Touch“, na kterém se automaticky mění ikonky v závislosti na volbách menu. Mírně nás pouze zklamal přechod z dotykového displeje na okolní kontextové klávesy, které mají jinou odezvu. Také jsme nebyli příliš nadšeni výdrží telefonu. Na druhou stranu se ale Soul vytáhl hudebním přehrávačem, FM rádiem s RDS a 5 Mpx fotoaparátem.

Fotogalerie v přírodě - Samsung U900 Soul:



samsung-u900-soul
Klady
  • vytříbený design a tenké provedení;ovládání pomocí druhého dotykového
  • 3G včetně videohovorů a HSDPA (až 7
  • 2 Mb/s);hudební přehrávač s ekvalizérem a FM rádio s RDS;technologie I
Zápory
  • Li-Ion baterie s nízkou kapacitou 880 mAh;nejistá výsuvná konstrukce (
Diskuze ke článku
PSsoul
Skutečně jste testovali 8GB kartu?
Já jsem zkoušel 4GB microSDHC Kingston a telefon její formát nepoznal (karta nebyla vadná), 2GB microSD funguje bez problémů...
Luboš Srb
Luboš Srb
Dobrý den, s telefonem jsme testovali 2GB kartu microSD SanDisc Premiere a vše bylo bezproblémové. Je však možné, že si Soul nerozumí s karty Kingstone, podobný problém se například objevuje u některých modelů od HTC.
RS
Ráda bych se zeptala,kdy budou u nás v prodeji další barevné varianty,konkr.růžová?
Luboš Srb
Luboš Srb
Dobrý den, prozatím nejsou žádné informace o dostupnosti dalších barevných variant, kromě již prodávaných Soul Gray a Platinum Silver.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze