Samsung rozšiřuje program na ochranu divoké zvěře v jihoafrické buši

Samsung rozšiřuje program na ochranu divoké zvěře v jihoafrické buši
Fotografie: Samsung

Technologie má sloužit dobrým účelům, proto Samsung ve spolupráci s organizací Africam a protipytláckou jednotkou Black Mamba rozšiřuje pilotní přístroj Wildlife Watch. Telefony Galaxy S21 Ultra a S23 Ultra nepřetržitě snímají divoká zvířata v rezervaci Balule v Krugerově národním parku.

Samsung oznámil rozšíření pilotního programu Wildlife Watch ve spolupráci s neziskovými organizacemi Africam a Black Mamba. Cílem je chránit zvířata v přirozeném prostředí jihoafrické buše před útoky pytláků.

Program Wildlife Watch funguje od roku 2021, technologie Samsung v něm slouží coby monitorovací systém, díky němuž může kdokoli online sledovat nepřetržitý přenos života v divoké přírodě v jihoafrické rezervaci Balule ve známém Krugerově národním parku. Pilotní projekt zaznamenal velký úspěch v ochraně afrických nosorožců, což je jeden z nejohroženějších druhů současného světa. Zásadní zásluhu na tom mají virtuální strážci parku, kteří ke sledování používají právě přístroje Samsung.

Leitah Mkhabela, strážkyně protipytlácké jednotky Black Mamba říká: „Od začátku projektu pytlácké útoky na nosorožce v rezervaci zcela ustaly, nezaznamenali jsme ani jediný. Pro některé jiné druhy to ovšem bohužel neplatí. Počet turistů pořád nedosáhl předpandemických čísel a tím pádem zvířata v parku nejsou pod takovým dohledem, růst životních nákladů se projevil větším rozšířením chudoby a nabírání nových strážců je obtížné, chybí nám peníze na vyšší výplaty a pracovní podmínky jsou náročné.“

Po aktuálním vylepšení programu bude Samsung k nepřetržitému monitoringu a streamingu zvířat v divoké přírodě používat kamerovou technologii z telefonů Galaxy S21 Ultra a z nové S23.

Samsung

Modely Samsung Galaxy S23 Ultra budou filmovat 24 hodin denně 7 dnů v týdnu. K jejich největším přednostem patří nejvyspělejší kamerový systém v historii značky, vylepšené schopnosti pro noční fotografování a natáčení, snímač s rozlišením 200 MPix a technologií Adaptive Pixel či teleobjektiv s desetinásobným optickým zoomem. Záznam přenášený do centrály strážců parku je natolik kvalitní, že ho lze využít jako důkazní materiál při vyšetřování pytláckých útoků, a odolné telefony umožňují využití i v náročných přírodních podmínkách na hlídkách. Model S23 Ultra získal certifikát IP68 svědčící o odolnosti proti vlhkosti i prachu.

Zároveň se chystají testy, nakolik strážcům při koordinaci jejich činnosti pomohou monitorovací přívěsky Galaxy SmartTag a zda dokážou zvýšit jejich bezpečí. Pracovníci v sídle organizace Black Mamba budou sledovat pohyb strážců v rezervaci pomocí aplikace SmartThings Find.

Samsung se zároveň ve spolupráci s organizací Black Mamba snaží mezi místním obyvatelstvem šířit informace o tom, jak důležitá ochrana přirozeného prostředí je. Vzdělávací programy jsou určené i pro nejmenší děti – právě pro ně vznikl výukový projekt The Samsung Bush Babies Animal Insights, jehož námětem je význam diverzity přírodních druhů, zásady ochrany přírody a zachování přírodních rezervací pro příští generace. Při výuce členové organizace využívají kompaktní přenosné projektory Samsung Freestyle, které se dají použít prakticky v jakémkoli prostředí.

Mark Holloway, ředitel pro řízení produktových kategorií v Samsung Europe prohlašuje: „Pilotní projekt Wildlife Watch umožnil tisícům lidí po celém světě, aby se podíleli na ochraně zvěře v africké buši před pytláky. Projekt slouží jako důkaz, že technologie hraje pozitivní roli při řešení reálných problémů v každodenním životě. Samsung hodlá pokračovat v osvětové činnosti ohledně ochrany divoké přírody i nadále, nejen při příležitosti dnešního Mezinárodního dne zvířat. Chceme stále povzbuzovat lidi po celém světě, aby podporovali organizaci Black Mamba v její snaze o ochranu přírody a aby se na této ochraně sami svým pozorováním podíleli.“

Do monitorování ohrožených druhů v reálném čase v přirozeném prostředí se coby „virtuální strážce“ může zapojit kdokoli a kdekoli na světě, klidně z pohodlí domova. Může tak k ochraně ohrožených zvířat výrazně přispět.

Virtuální strážci sledující rezervaci na webu wildlife-watch.com mohou pracovníky organizace Black Mamba upozornit v případě, že spatří zvíře v ohrožení nebo si všimnou jakéhokoli náznaku pytlácké činnosti – stačí kliknout na dolní lištu streamingového okna.

Snímky ze streamu mohou virtuální strážci také sdílet na vlastních sociálních sítích, případně lze na činnost Black Mamba přispět finančně. Odměnou je samozřejmě i samotná možnost sledování slonů, lvů či žiraf v jejich přirozeném prostředí.

Další informace o rozpoznávání a potírání pytláctví jsou pro virtuální strážce případně k dispozici v seriálu The Black Mambas Boot Camp. V šestidílné sérii zkušení strážci radí, na co si při sledování a naslouchání v africké buši dávat především pozor, a vysvětlují, v čem spočívá práce hlídačů v terénu.

Živý přenos a možnost přispět na činnost organizace Black Mamba najdete na webu wildlife-watch.com. Další informace o projektu Wildlife Watch se nacházejí zde.