Samsung představil nové 0,7µm senzory ISOCELL. V telefonech mají ušetřit místo

Samsung představil nové 0,7µm senzory ISOCELL. V telefonech mají ušetřit místo
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Kvůli menším pixelům došlo ke zmenšení fyzických rozměrů senzorů
  • Samsung odhalil 108Mpx snímač, 48Mpx teleobjektiv i 32Mpx selfie kamerku

Samsung skrze oficiální stránky představil několik nových senzorů s velikostí pixelu pouhých 0,7 µm, což by mělo v konečném důsledku vést ke zmenšení mnohdy masivních modulů fotoaparátů. Ve srovnání se snímači o velikosti pixelů 0,8 µm totiž mohou být nové senzory až o 15 % menší. O jaké snímače se tedy vlastně jedná?


Prvním z nich je ISOCELL HM2, který je v pořadí již třetím 108Mpx senzorem od Samsungu. Podobně jako HM1, i on spoléhá na technologii skládání devíti pixelů do jednoho, zároveň má však v případě potřeby zvládnout až trojnásobné bezztrátové přiblížení. Kromě toho dokáže nahrávat videa ve 4K při 120 FPS. Velikost senzoru činí 1/1,52", což je méně než v případě HM1 (1/1,33").

Další novinkou je ISOCELL GW3 s pixely o velikosti 0,7 µm. Jedná se o 64Mpx senzor, jehož rozměry odpovídají přibližně 48Mpx 0,8µm snímači. ISOCELL GW3 zvládne natáčet videa ve 4K při 60 FPS s podporou elektronické stabilizace, disponuje rovněž technologií Tetracell a Smart-ISO.

Jihokorejský výrobce představil rovněž ISOCELL GM5 o rozlišení 48 megapixelů, který lze využít jako teleobjektiv či ultraširokoúhlý objektiv. Jako teleobjektiv dokáže nabídnout pětinásobné optické přiblížení, díky 0,7μm pixelům však nevyžaduje tolik prostoru v modulu fotoaparátu. V případě ultraširokoúhlého objektivu dokáže nabídnout natáčení Full HD videí až ve 480 FPS. Samozřejmostí je podpora HDR i Tetracell.

Samsung ISOCELL

V nabídce Samsungu nechybí ani 32Mpx senzor o velikosti 1/3,14" s označením ISOCELL JD1. Tento selfie snímač je podle výrobce ideálním řešením pro bezrámečkové displeje s moderním průstřelem, případě telefony s vyjíždějící pop-up kamerkou. Díky vysokému rozlišení má zajistit vysoce detailní selfies, fyzická velikost snímače má být přitom srovnatelná s 20Mpx snímačem (0,9μm) nebo 16Mpx senzory (1,0μm). Podobně jako GM5, i JD1 těží z vylepšeného HDR.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze