Samsung Notebook 9 Pen na CESu: v hlavní roli S Pen a nízká hmotnost

2
Samsung Notebook 9 Pen na CESu: v hlavní roli S Pen a nízká hmotnost
  • Samsung přivezl do Las Vegas i nedávno představený Notebook 9 Pen, který nabízí zejména integraci s S Pen
  • Notebook je vyroben z nové kovové slitiny, díky čemuž se hmotnost vešla pod jeden kilogram
  • Maximální výbava čítá procesor Intel Core i7, 16 GB RAM a 512GB SSD
  • Do prodeje by měl notebook přijít v prvním čtvrtletí roku 2018, avšak cenu prozatím neznáme

Samsung se rozhodl pro menší změny v rámci své řady Notebook 9, kterou přivezl do Las Vegas na veletrh CES. Ten nejzajímavější stroj se jmenuje Notebook 9 Pen a tak trochu navazuje na loňský Notebook 9 Pro. Jedná se o zařízení typu 2v1, které se zaměřuje především na využití známého S Penu, který známe z nejdražších telefonů korejského výrobce.

Samsung Notebook 9 Pen

Tělo Notebooku 9 Pen je vyrobeno ze speciální slitiny hořčíku a hliníku, kterou nazývá Samsung Metal12. Díky němu by měl být notebook pevnější a především mnohem lehčí, což opravdu je. Hmotnost stroje se totiž zastavila těsně pod jedním kilogramem. Největším tahákem tu má být ovšem v těle integrovaný S Pen, který je stejný jako ve smartphonu Galaxy Note8 a rozpozná 4 096 stupňů tlaku. Právě pro pero je v systému od Samsungu připraveno pár vlastních aplikací a především jde s ním i ve Windows 10 vyvolat Air Command stejně jako v Notu8, kde najdete seznam zkratek do vybraných funkcí a aplikací.

Jelikož jde o úplně stejný S Pen jako u Notu, může být drobnou zajímavostí, že pokud vlastníte Note8 a použijete jeho stylus na Notebook 9 Pen, bude i u něj bez problémů fungovat. Pokud ovšem zapomeneme na S Pen, je už nový notebook naprosto standardně vybavený výkonný stroj. Hardwarová výbava nabízí až procesor Intel Core i7 osmé generace, až 16 GB DDR4 RAM či 512GB SSD. Grafická kartou je UHD 620 od Intelu.

Samsung Notebook 9 Pen

Dotykový displej má 13,3 palců, nabídne Full HD rozlišení a je jej možné otočit až o 360 stupňů. Portová výbava je spíše chudší. Máme tu jen jedno USB-C, klasické USB-A 3.0, slot pro microSD kartu, 3,5mm jack a HDMI výstup. Baterie má 39 Wh, což má dle Samsungu vystačit na 9hodinové přehrávání Full HD videa.

Samsung Notebook 9 Pen sice není nijak zvlášť velký fešák, naopak vypadá spíše nudně, ale jedná se rozhodně o zajímavý kousek spojující výkon, produktivitu spojenou s S Pen a především mobilitu díky nízké hmotnosti. Do prodeje se má dostat zařízení někdy v prvním čtvrtletí letošního roku, ale cenu nám Samsung prozatím tají. Nízká ale určitě nebude.

Samsung Notebook 9 Pen

Konstrukce205,7 × 309,8 × 17,8 mm, 997 g, konstrukce: konvertibilní, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,3" (1 920 × 1 080 px)
Procesor
PaměťRAM: 16 GB, disk: 512 GB (SSD)
akumulátorLi-Ion (39 Wh)

Zdroj: engadget.com, laptopmag.com