Samsung na IFA 2015 ukázal chytrou domácnost

Samsung na IFA 2015 neukázal jen nové hodinky, ale i svoji představu, jak by měla vypadat chytrá domácnost, co vše by měla umět a především, jak nám ulehčí život. Vše Samsung poskládal pomocí dostupných zařízení pro ulehčení života a pokud máte zájem, chytrou domácnost si můžete zřídit i u vás doma. Jak by to mohlo vypadat?

Samsung měl uprostřed stánku speciálně vyhrazené místo, které bylo zastíněné a na podsvícených panelech ukazoval, jak by chytrá domácnost měla vypadat. Návštěvníci veletrhu IFA si v kruhu mohli vše projít a vždy se seznámit s danou vymožeností. Začněme ovšem ještě před samotným oddělením chytré domácnosti, kde bylo možné jednotlivé senzory prozkoumat.

Chytré senzory jsou spojené přes Bluetooth nebo přes Wi-Fi a upozorní vás na veškeré dění v domácnosti. Máte například problémy se spodní vodou? Dejte si do sklepa senzor, který vás na vniknutí vody upozorní, stejný senzor se samozřejmě hodí také do koupelny proti vyplavení. Malý senzor vás také upozorní na pohyb po domě a nic vám neunikne, okamžitě na svém telefonu uvidíte, kdo opustil domácnost a nemusí se jednat jen o partnera, ale třeba i o domácího mazlíčka. Samozřejmostí jsou také senzory kontrolující zavření dveří a oken, případně detekující pohyb v objektu. Nikoho následně asi nepřekvapí chytrá zásuvka ovládaná telefonem.

Po vstupu do showroomu chytré domácnosti uvidíte, jak by to u vás doma mohlo fungovat. Přijíždíte z dovolené, telefonem nastavíte teplotu doma i ohřev teplé vody. Když přijdete domů, senzory vás detekují a pustí vám vaši oblíbenou písničku, po vstupu do obývacího pokoje se může sama spustit televize s vaším oblíbeným pořadem nebo s předpovědí počasí, vše záleží jen na vás. Pokud následně usednete k televizi, lze si ztlumit světla a domácnost libovolně přizpůsobit. Když jdete spát, jenom aktivujete noční režim, který zkontroluje zavřené dveře, okna a o situaci vás informuje, zároveň nastaví noční režim i na ostatních zařízeních, například na klimatizaci. Až ráno vstanete, samozřejmě v té nejlepší fázi spánku, tak se opět můžete těšit na spuštění televize, kde uvidíte ranní dopravní situaci a předpověď počasí. Vzbudit se samozřejmě můžete nechat i čerstvou kávou z vašeho kávovaru.

V chytré domácnosti samozřejmě nechybí ani místo na fitness a udržování se v kondici. Samsung ukázal například držák telefonu na řidítka kola, případně senzor na oblečení, který monitoruje vaši celkovou aktivitu a následně ji samozřejmě vyhodnotí.

K chytré domácnosti patří i správa auta. Ze zápěstí, tedy například z Gear S2, si můžete zkontrolovat, zda je vaše auto skutečně zamčené, nebo si lze dopředu nastavit klimatizaci. Už si taky nemusíte pamatovat, kde jste parkovali a za jak dlouho vám vyprší parkovací hodiny, to vše můžete nechat na chytrých zařízeních.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze