Samsung Galaxy S22 vs. iPhone 13 mini: zaostřeno na konstrukci a zpracování

2. díl miniseriálu Hledáme nejlepší kompakt
Samsung Galaxy S22 vs. iPhone 13 mini: zaostřeno na konstrukci a zpracování
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • iPhone 13 mini je menší a lehčí, zato má však pouze 60Hz displej
  • Oba smartphony využívají ochranných skel od společnosti Corning
  • Haptická odezva je silnou stránkou iPhonu

Přestože se výrobci soustředí převážně na smartphony s větší uhlopříčkou displeje, kvůli čemu nelze (navzdory tenkým rámečkům) zabránit fyzicky větším rozměrům, najde se na trhu i několik kompaktních modelů. Mezi ně se rozhodně řadí Apple iPhone 13 mini i Samsung Galaxy S22, které jste mohli v prvním dílu miniseriálu porovnat z hlediska fotovýbavy. Tentokrát se zaměřím na samotný design, kvalitu zpracování, ale třeba i haptickou odezvu.

Za zapůjčení Apple iPhonu 13 mini děkujeme iWant – Apple Premium Reseller, kde si jej můžete zakoupit.

Design a kvalita zpracování

Oba telefony se chlubí na dnešní poměry relativně kompaktními rozměry, jasným vítězem v tomto srovnání je však iPhone 13 mini, který navíc váží neuvěřitelných 141 gramů. Předchůdce, iPhone 12 mini, byl v době svého představení (a možná stále je) se svými 135 gramy dokonce nejlehčím 5G telefonem na světě. Zařízení je díky svým malým rozměrům a nízké hmotnosti velmi snadné vměstnat i do menší kapsy, stejně tak se spolehlivě vejde do jakékoliv přihrádky pro bezdrátové nabíjení ve voze, což může občas s většími telefony (a menšími přihrádkami) problematické.

Pohodlně se rovněž oba telefony drží v ruce. iPhone 13 mini se může zdát zpočátku možná až příliš malý, je to však pouze otázkou zvyku, podobně jako když se přechází na větší telefon či větší uhlopříčku televizoru. Osobně jsem během psaní používal „svajpování“, které je podle mě pro menší displej mnohem vhodnější než vyťukávání tlačítek klávesnice. V tomto ohledu má Galaxy S22 díky většímu displeji rozhodně navrch a klasické psaní na klávesnici rozhodně bylo komfortnější. Velkou výhodou je rovněž 120Hz obnovovací frekvence a menší průstřel než podstatně rozměrnější výřez a jen „základních“ 60Hz iPhonu 13 mini. Potěšující je, že oba displeje mají zcela dostačující maximální jas a jsou ploché, což znamená absenci rozpoznávání jakýchkoliv nechtěných dotyků.

Zvýšená odolnost

Po stránce odolnosti vsází oba smartphony na ochranná skla, v případě Galaxy S22 se jedná o Corning Gorilla Glass Victus, zatímco u iPhonu 13 mini je využíván Ceramic Shield, který má rovněž na starost společnost Corning. V obou případech se lze spolehnout na tu nejvyšší možnou úroveň ochrany proti poškození. Rámečky jsou u obou telefonů z hliníku, který je méně odolný na rozdíl od nerezové oceli využívané u iPhonů Pro. Pozitivně lze hodnotit, že je u obou mobilů rámeček matný, u Galaxy S22 je dokonce matná i povrchová úprava skleněných zad, což se hodí, pokud telefon stejně nenosíte v pouzdru.

Jak je u vlajkových modelů zvykem, disponují oba certifikací IP68. Zatímco Samsung testuje své telefony na ponoření do hloubky až 1,5 metru po dobu 30 minut, Apple dokonce do hloubky 6 metrů. V každém případě není problém telefony používat v dešti nebo dokonce opláchnout pod vodou (odvážnější mohou zkusit natáčet pod vodou), dobré je se však nespoléhat na záruku, která se (jako u všech ostatních smartphonů) na vytopení nevztahuje.

Haptická odezva

Celkový dojem z používání smartphonu do velké míry ovlivňuje také haptická odezva, tedy v případě, že veškeré vibrace plně nedeaktivujete. V tomto ohledu se mi mnohem lépe osvědčil Apple iPhone 13 mini, jehož haptická odezva (u iPhonů obecně) patří k nejlepším, s jakou se můžete u chytrých telefonů setkat. Vibrace mají různou intenzitu a jsou propracované do nejmenšího detailu. Také Galaxy S22 má velmi solidní haptickou odezvu, kvalit iPhonu 13 mini však bohužel nedosahuje.

Samsung Galaxy S22 256+8 GB

Rozměry146 × 70,6 × 7,6 mm, 168 g
DisplejAMOLED, 6,1" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 7 680 × 4 320 px, 24 FPS
ProcesorSamsung Exynos 2200,
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor3 700 mAh

Apple iPhone 13 mini 128 GB

Rozměry131,5 × 64,2 × 7,7 mm, 140 g
DisplejOLED, 5,4" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorApple A15 Bionic,
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor2 438 mAh
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze