Samsung Galaxy Note 3: podrobné první dojmy a videopohled

43

Nová generace prémiového tabletofonu je zase větší, chytřejší a lepší než jeho předchůdce. Samsung do modelu Galaxy Note 3 napěchoval špičkovou výbavu, vylepšil spolupráci s perem S Pen a i usnadnil ovládání jednou rukou. Telefon pro vás už několik dní testujeme a zde jsou naše první dojmy, doplněné o videopohled.

Galaxy Note 3 je pro Samsung klíčový model. Navazuje jím na dvojici předešlých zařízení Note, kterými v podstatě založil a definoval segment tabletofonů, respektive phabletů. Novinku Korejci představili teprve začátkem září v Berlíně, ve velmi krátkém čase se nyní dostává jak na český trh, tak i k nám do redakce.

Větší, ale menší. Kožený, ale plastový

První dojem? Je to obr. Opět. Ale elegantní obr, kterému to, i přes mnohokrát recyklovaný a známý design sluší. Displej se zvětšil na 5,7 palce, rámečky kolem něj jsou ale naopak užší a celé zařízení je i přes větší displej menší než Note II. Opakuje se tedy situace, kterou jsme viděli u Galaxy S III a Galaxy S4, a u takto velkého telefonu je to ještě o řád důležitější, počítá se totiž každý milimetr. Do ruky telefon moc dobře nesedne, jedná se totiž o velkou a tenkou placku a jistota úchopu není nikdy moc velká. Note 3 také není žádné pírko, velké rozměry přinášejí i vysokou hmotnost 168 gramů. Ta je však také o poznání menší než u Note II a i zde tedy Samsung hodně zapracoval.

Celkový dojem ze zařízení je opět dost plastový, i když celkově působí zařízení hodnotně a oproti předchozí generaci se zlepšil pocit i při držení v ruce. Samsung totiž místo lesklého úpravy zadního krytu použil hrubý plast, který má imitovat kůži. Samsung šel dokonce tak daleko, že do plastu vylisoval obšití stehy, které u kožených výrobků nalezneme. Nutno uznat, že se mu na první pohled napodobení kůže daří, při bližším zkoumání a hlavně při uchopení do ruky je to ale jasné, jde o obyčejný plast. Kryt je opět stejně pružný, jako u předchozí generace. Líbí se mi ztvárnění stříbrných boků, které jsou sice samozřejmě také plastové, ale díky rovnoběžným linkám elegantní.

Samsung Galaxy Note 3 – videopohled

Jde to i jednou rukou!

Palcem samozřejmě v žádném případě neobsáhnete celý ohromný displej, musíte neustále přehmatávat. I přes velké rozměry se ale Samsung snaží maximálně zjednodušit ovládání jednou rukou, a nutno uznat, že se mu to, na rozdíl od jiných výrobců, daří dobře. Nechybí samozřejmě to, co už známe z dřívějška i od konkurence, tedy přesunutí klávesnice a některých prvků na levou nebo pravou stranu podle toho, zda jste leváci nebo praváci. Nebyl by to ale Samsung, kdyby nevymyslel něco navíc. A protože jsme u Samsungu, to „něco navíc“ se spouští speciálním gestem v pravé části obrazovky kdekoliv a kdykoliv v menu jste. Poté se jednoduše celý obsah displeje zmenší do okna, které lze přesunout a zvětšovat. Okno navíc obsahuje i virtuální klávesy, které se normálně nachází pod displejem, a i když není grafika dvakrát hezká a u některých aplikací změna velikosti nefunguje ideálně, jedná se o cennou pomůcku, kdy prostě druhou ruku nemáte a něco na telefonu potřebujte udělat.

Když už jsme u toho displeje, nelze vyřknout nic než chválu. Velký 5,7palový Super AMOLED displej má živé barvy, výborné pozorovací úhly a překvapivě velmi dobrou čitelnost na přímém slunci, což u tohoto typu displeje není vůbec běžné. Díky FullHD rozlišení je displej krásně jemný, jednotlivé body lze rozlišit jen s největšími obtížemi, a to u bílých tvarů kvůli PenTile matici. Zklamáním pro mě byl naopak hlasitý reproduktor, který zcela postrádá basy a disponuje plochým, i když hlasitým zvukem. Do takto velkého zařízení by určitě nebyl problém dostat kvalitnější reproduktor.

Chytré S Pen a povedený fotoaparát

To, co Samsung Galaxy Note odlišuje od konkurence, je chytré pero S Pen, jehož funkčnost povýšil Samsung u Note 3 na další úroveň. Opět je elegantně schováno v těle telefonu a při jeho vytažení se může automaticky spustit nabídka funkcí a aplikací dostupných pro S Pen nebo aplikace Akční poznámka. Pokud s telefonem odejdete bez toho, abyste zasunuli S Pen, Note 3 vás po několika krocích upozorní, což je také šikovná věc. Zadávání textu i kreslení pomocí S Pen je opět hodně pohodlné. Některé funkce jsou spíše méně užitečné, ale někdy se hodit mohou. Co se ale hodit bude určitě je fakt, že se pomocí S Pen dají ovládat kapacitní tlačítka pod displejem i všechny ovládací prvky.

Prostředí je propracované a S Pen má mnoho funkcí. Pádů se ale bohužel nezbavíte

Uživatelské prostředí je celkově poměrně dobře vyladěné, animace jsou plynulé a většina akcí je rychlá. Některým aplikacím, zejména těm od Samsungu, by ale přeci jen slušel rychlejší běh. Setkal jsem se také několikrát s pádem celého prostředí nebo několika sekundových zaseknutím. I přes super výkonný hardware se Snapdragonem 800 a 3 GB RAM zde tedy ještě jsou stále rezervy ve vyladění.

Vyzkoušeli jsme samozřejmě také fotoaparát, který potěší kvalitními a vyváženými snímky za všech podmínek. Snímky mají věrné barvy, nízký šum i v interiérech a poměrně dobrou úroveň detailů, i když zde Note 3 na ty nejlepší trochu ztrácí. U některých snímků se detaily vlivem komprese trochu slévají a všimnout si lze i neostré oblasti v levé části fotografií. Celkově ale fotí Note 3 nadprůměrně a dle očekávání se zařazuje mezi kvalitně fotící telefony.

Exteriér
Interiér
HDR fotografie

Samsung Note 3 pro vás právě v redakci testujeme. Ptejte se nás na to, co vás zajímá!

Technické parametry Samsung Galaxy Note 3

Kompletní specifikace
Konstrukce151,2 × 79,2 × 8,3 mm, 168 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 5,7" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 128 × 3 096), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 800 MSM8974, CPU: 4×2,3 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor3 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ano (nutno dokoupit kryt)
Dostupnostzáří 2013,
Diskuze ke článku
SE
Samsung - imitace kovu, imitace kůže, imitace dřeva, imitace skla.
Jen aby jednou nebyla v balení jen imitace telefonu :o))
Nic proti Samsungu nemám, pěkná "mašinka".
Recenze i HW OK.
MK
"I když zde Note 3 na ty nejlepší trochu ztrácí" prosím , které nejlepší dle vás s OS androidem nebo s iOS? Děkuji
David Kolář
David Kolář
Nemá náhodou tenhle telefon 3GB RAMky? :)
rio
neuveritelna cena za taketo nieco fakt,kam su schopni az zajst Ti vyrobcovia fuuu

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze