Otestovali jsme fotoaparát Samsungu Galaxy Note 3

34

V těchto dnech pro vás testujeme nejnovější phablet z dílny korejského Samsungu, a to sice Samsung Galaxy Note 3. Čekání na recenzi si můžete zkrátit prohlídkou fotogalerie, ve které najdete snímky pořízené právě tímto přístrojem. I když je Samsung Galaxy Note 3 papírově neskutečná bestie, jsou také fotografie tak skvělé jako parametry?

Velmi těžko budete dnes na trhu hledat zařízení, které by mělo lepší papírové parametry než právě Samsung Galaxy Note 3. Uznejte sami - Full HD Super AMOLED displej, quad-core 2,3GHz procesor Qualcomm Snapdragon 800 s GPU Adreno 330, 3 GB RAM, 32 GB vnitřní paměti a fotoaparát s rozlišením 13 Mpx! Parametry jsou úctyhodné a my se nyní budeme věnovat poslednímu ze zmíněných parametrů, a to sice fotoaparátu. Už dříve jste si mohli přečíst naše první dojmy a zhlédnout videopohled.

Za zapůjčení Samsung Galaxy Note 3 děkujeme e-shopu Smarty.cz, kde můžete telefon zakoupit

Samsung Galaxy Note 3 je osazen fotoaparátem, který nabízí fyzické rozlišení 13 Mpx se světelností f/2.2 a dokáže nahrávat také video ve 4K rozlišení (3 840 × 2 160 px). Vyzkoušeli jsme tedy pomocí Samsungu Galaxy Note 3 pořídit sérii fotografií při různých příležitostech a v různých podmínkách. Fotografie můžete prohlížet níže.

Exteriér

Samsung Galaxy Note 3 nás svými výsledky trochu zklamal. Výrobce totiž evidentně od minulého modelu na fotoaparátu nijak výrazně nezapracoval, a proto se Galaxy Note 3 nemůže měřit s těmi nejlepšími fotomobily, jako jsou Nokie řady Lumia, iPhone 5s, LG G2 a ztrácí také na stájového kolegu, Samsung Galaxy S4. Fotografie mají sice věrné barvy (na Super AMOLED displeji při prohlížení v telefonu jsou samozřejmě lehce saturovanější), ale Samsung se potýká především se silnou kompresí fotografií. Výsledkem je horší ostrost fotografií a především slévající se detaily.

Interiér

Během běžného focení se mi také často stávalo, že telefon pořídil rozmazaný snímek, i když jsem fotil například jen pohybující se osoby. V takových případech je pak lepší volit některý z mnoha režimů, kterými Samsung Galaxy Note 3 disponuje. Jedním z nich je také režim Sport, který je ideální právě na pořizování pohybujících se objektů. Kromě tohoto režimu jsou dostupné také další možnosti jako je Panorama, HDR, Akční Snímek, Animované fotografie a mnoho dalších. Možností je tedy velká spousta a nabízí mnoho prostoru pro vaší kreativitu.

Fotografie textu a makro

Velice dobře si Samsung Galaxy Note 3 poradí s fotografiemi makro snímků a také vás nezklame ve chvíli, kdy potřebujete vyfotit nějaký dokument, i když je u fotografií textu vidět patrné drobné rozostření způsobené pravděpodobně opět kompresí snímku. S čím však má Samsung Galaxy Note 3 veliké problémy, je orientace fotografií. V telefonu se sice fotografie zobrazí zcela bez problémů, jakmile je však přesunete do počítače, mnoho z nich je nepochopitelně otočených klidně vzhůru nohama a podobně. Tento neduh ještě podrobněji prozkoumáme, protože to opravdu není nic příjemného, když musíte následně polovinu fotografií v počítači otáčet do správné orientace.

Fotografie s použitím blesku

Pokud fotíte při horším ovsvětlení, tak se budete muset vypořádat s lehce vyšším šumem fotografií. Přeci jen Samsung Galaxy Note 3 nabízí na relativně malém čipu rozlišení 13 Mpx a to si při horších světelných podmínkách vybere svou daň. Naopak s použitím blesku se digitální šum vcelku slušně eliminuje, v této chvíli však opět přichází na řadu vysoká komprese fotografií a již zmiňované slévání detailů.

Noční snímky

Samsung Galaxy Note 3 patří v oblasti mobilních zařízení mezi naprostou špičku. Výkonný hardware, přehršel funkcí, kvalitní konstrukce. To vše Samsung Galaxy Note 3 nabízí. V oblasti fotoaparátu však rozhodně mohl výrobce zapracovat trochu lépe, i když celkově fotí velmi slušně a rozhodně jde o silný nadprůměr. Přeci jen ale v ruce držíme zařízení za 19 000 Kč a v této cenové hladině se chyby neodpouštějí, zvlášť když lépe fotí telefony s o třetinu nižší cenou. Při dobrých světelných podmínkách Samsung Galaxy Note 3 předvádí velice slušné výsledky, vysoká komprese výsledných fotografií však celkový dojem trochu kazí. Vyšší šum při slabším osvětlení je pak standardním neduhem malých čipů s vysokým rozlišením. Kvůli malému čipu volí telefon také delší expoziční časy a často se tak i přes den dočkáte mírně rozmazaného snímku vlivem pohybu telefonem.

Máte jakékoliv dotazy týkající se Samsungu Galaxy Note 3? Ptejte se nás v diskuzi pod článkem. Klasická recenze samotného přístroje přijde již zanedlouho.

Technické parametry Samsung Galaxy Note 3

Kompletní specifikace
Konstrukce151,2 × 79,2 × 8,3 mm, 168 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 5,7" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 128 × 3 096), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 800 MSM8974, CPU: 4×2,3 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor3 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ano (nutno dokoupit kryt)
Dostupnostzáří 2013,

Za zapůjčení Samsung Galaxy Note 3 děkujeme e-shopu Smarty.cz, kde můžete telefon zakoupit

Diskuze ke článku
Franklin
Dotaz: opravdu má FM rádio? V katalogu je uvedeno "ano (RDS, stereo)". Můžete to, prosím, ověřit? Díky předem.
anawarr.cz
můžete srovnat rychlost focení s note2?
Kozaa
Recenze dobrá, ake je tam pár nepřesností. Telefon zvlada i 4k video ne jen FullHD jak je psáno. Dale velikost cipu rozhodne neovlivnuje delku casu. Tu ovlivnuje svetelnost objektivu a ISO citlivost a sum nevytvari malo svetla ale nastavena ISO citlivost. Neni problem vyfotit vecerni snimek na nejnizssi citlivost a s dlouhym casem a potom snimek nebude zasumen. Ale chapu ze autor se foceni az tak nevenuje a proto tyto nepresnosti.
Kozaa
Jinak velikost cipu a mnozstvi ci hustota pixelu na tomto cipu samozrejme ovlivnuje kvalitu fotografii prave pri vysokych hodnotach ISO. Tady na tak malej cip je opravdu 13mpx je extremne hodne. Lepsi cestu rozhodne vybral HTC se 4mpx.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze