Samsung Galaxy Beam s projektorem v redakci: první dojmy

13

Poslední dobou je čím dál těžší přinést nový chytrý telefon, který je něčím zvláštní, nějak výjimečný. Samsung to tentokrát zkusil tak, že do telefonu integroval video projektor. I bez něj před sebou ale máme velmi dobře vybavený telefon s Androidem a 4 palcovým displejem. Jak si Galaxy Beam stojí po prvních pár dnech testování?

Samsung Galaxy Beam - oficiální fotografie

Hned na začátek se sluší zmínit, že mobilní telefon s projektorem není žádná novinka. Toto spojení si totiž Samsung vyzkoušel už v roce 2010, avšak například k nám se model I8520 Galaxy Beam nedostal. Větší štěstí máme letos. Před pár dny Samsung I8530 Galaxy Beam vstoupil do prodeje a zároveň nastoupil i do naší redakce na test a my vám nyní přinášíme první dojmy.

Samsung Galaxy Beam – videopohled

V podstatě střízlík

První věcí, kterou nás Beam překvapil, je design. Jihokorejský výrobce zvolil kombinaci černé a žluté barvy, kterou vybarvil boky telefonu. Za sebe mohu říci, že výsledek vypadá opravdu dobře a telefon rozhodně nepůsobí fádně. Další pochvalu si Samsung zaslouží za použití měkčených plastů na zadním krytu. Velmi příjemná změna oproti mnohým modelům z portfolia výrobce s nepěknými levně působícími tvrdými plastovými kryty.

Galaxy Beam není nijak velký

Telefon a integrovaný projektor, ten bude velký a také těžký. Věta, která jistě napadla mnoho z vás a přiznám se, že i mne. Samotná velikost v podstatě projektorem nijak ovlivněna nebyla. Výška 124 milimetrů a šířka 64 milimetrů jsou typickými hodnotami pro dnešní lepší smartphony. Trochu větší je tloušťka, která se vyhoupla na 12,5 milimetru, přičemž v místě projektoru je o malinko větší. Nejde však o nijak markantní nárůst a žádného „batohu“ na zádech se obávat nemusíte. Příjemně mě překvapila i hmotnost. Papírových 145,3 gramů se sice může jevit jako dost, nicméně realita je opačná. Galaxy Beam nepůsobí nijak extrémně těžce. Nedochází ani k přepadávání dopředu.

Žlutý pruh telefon pěkně oživuje

Hlavní tahák - projektor

Pojďme se nyní podívat na boky přístroje, které jsou nečekaně hustě posety různými prvky. Pokud začneme levou stranou odspodu, narazíme na slot pro SIM kartu. Jásat mohou ti, kterým se nechce karta ořezávat, protože Galaxy Beam ještě podporuje běžnou SIMku. Nad slotem je dvojtlačítko regulující hlasitost a nad ním, poměrně nečekaně, 3,5 mm jack konektor. Umístění netradiční, ale pro někoho možná ideální. Telefon se v kapse dost často přetočí a takto nebude docházet k lámání jacku. Na druhou stranu pokud máte zapojen objemnější konektor, je problém vůbec telefon do kapsy dát. Na horní straně je samozřejmě zmiňovaný projektor. Nachází se přesně uprostřed a je osazen do stříbrného rámečku. Ačkoliv je poměrně malý, nabízí světelnost 15 lumenů, měl by dosvítit až na 2 metry a vytvořit obraz o úhlopříčce až 50 palců. Na to se ale zaměříme až v recenzi. Jak to vypadá v praxi, ukazujeme podrobně také ve videorecenzi.

Hlavním tahákem je samozřejmě projektor

Pravý bok začneme pro změnu odshora. První tlačítko úzce souvisí s projektorem, neb jej spouští. O něco níže nemůže chybět odemykací klávesa. Nutno podotknout, že se tlačítka skvěle tisknou. Ještě o další kousek níže se nachází další slot schovaný pod krytkou. Samozřejmě jde o prostor pro paměťovou kartu, která rozšíří interní 8 GB (reálně 6GB) paměť o dalších až 32 GB. Spodní strana dle očekávání ubytovala microUSB konektor a nezbytný mikrofon.

Projektor v akci

Výbavou klasika

Nebýt integrovaného video projektoru, byl by Beam zcela obyčejný telefon vyšší střední třídy s výbavou ne nepodobnou modelu Galaxy S Advance. Displej nabízí úhlopříčku 4 palce a klasické rozlišení 800 x 480 pixelů. Je jasné, že se Beam nebude účastnit hitparád jemností displeje, ale to nikomu vadit nebude. Trošku nečekaně je displej typu TFT PLS. Jde o podobný displej jako u typu IPS, avšak měl by nabízet ještě lepší pozorovací úhly. Výsledek ale není tak oslnivý, jako v případě Super AMOLED displejů, nicméně někomu by reálnější barvy mohly připadat přeci jen lepší. Pozorovací úhly jsou opravdu skvělé a ani při ostrém úhlu nedochází k inverzi barev.

Podoba prostředí

Klasický je rovněž procesor. Pracuje se dvěma jádry a taktem 1 GHz. Nechybí 768 MB RAM a grafická akcelerace Mali-400. Menším zklamáním je použití postaršího Androidu 2.3.6 Gingerbread. Aktualizace na Ice Cream Sandwich by ale měla být v plánu. Prostředí jako takové žádné inovace nepřináší. Stále stejné TouchWiz, které je ale skvěle plynulé. V základní softwarové nabídce potěší plná verze aplikace Polaris Office, čtečka Wooky a chybět nemůže ani aplikace pro správu projektoru.

Výdrž krát dva

S přítomností projektoru také vyvstává otázka, jaká je výdrž telefonu? Výrobce nechtěl nic podcenit a vybavil telefon Li-Ion akumulátorem s kapacitou 2000 mAh. Dle oficiálních materiálů by to mělo stačit na tři hodiny nepřetržitého používání projektoru. Tuto skutečnost samozřejmě otestujeme a výsledek se dozvíte v recenzi. Co ale hodnotíme kladně již nyní, je přítomnost druhé baterie, a to včetně externí nabíječky v základním balení. Výslednou výdrž si tak v podstatě můžete vynásobit dvěma.

Baterie dostanete hned dvě

Telefon s projektorem, Samsung Galaxy Beam, právě intenzivně testujeme v redakci. Pokud vás cokoliv zajímá, neváhejte se nás v diskuzi pod tímto článkem zeptat. Odpovíme vám buď přímo pod dotaz, nebo odpověď zahrneme do plánované recenze.

Technické parametry Samsung Galaxy Beam

Kompletní specifikace
Konstrukce123,9 × 64,2 × 12,6 mm, 148 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT PLS, 4" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetST-Ericsson NovaThor U8500, CPU: 2×1 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 768 MB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor2 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostsrpen 2012, 6 499 Kč
Diskuze ke článku
pepa
Moc pěkná recenze. Stále se zlepšujete a to je dobře.
Tom
Musím souhlasit, vaše video-recenze jsou vážně super :-) Tímto vážně dost odbíháte konkurenci např.Mobilmania atad... Jen tak dál :-)
dawe
Všechno je krásný ale!!! Jde mi o výdrž čočky která bude mít určitě nějakou svoji životnost a potom co?
jan
Dobry den, telefon mel mit 8 gb systemove pameti. Ve skutecnosti ma 4 gb. Mel jsem telefon v ruce v prodejne samsungu. Prezentace se povedla.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze