Ředitel Vodafonu odhalil, které mobily táhnou

Ředitel Vodafonu odhalil, které mobily táhnou
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Generální ředitel operátora Vodafone, Petr Dvořák, se s námi podělil o několik zajímavých faktů
  • Vodafone inovuje v různých oblastech a také prodává více telefonů s cenou nad 15 tisíc korun

V rámci setkání se zástupci Vodafonu jsme se dozvěděli celou řadu zajímavých informací o tom, jak se červenému operátorovi vede. Tak například to, že v březnu 2023 tvořily více než dvě třetiny prodaných tarifů ty s neomezeným objemem dat, stejně jako to, že nárůst objemu dat přenesených u Vodafonu činil mezi lety 2017 až 2022 výrazných 864 %. Jaké další zajímavosti jsme se dozvěděli od generálního ředitele, Petra Dvořáka?

  • Počet zahraničních hostů, kteří v letních měsících roku 2022 využili mobilní síť Vodafonu, už jasně překonal předcovidové léto 2019. Například jen v srpnu 2022 šlo o téměř 2,5 milionu zahraničních SIM karet. V srpnu 2019 to bylo 1,7 milionu SIM.
  • Síť Vodafonu navštívilo i více „strojů“. Počty M2M zařízení na návštěvě v síti narostly mezi srpnem 2019 a srpnem 2022 na více než dvojnásobek. Šlo o více než milion SIM v srpnu 2022 – třeba o automobily se SIM kartou.
  • Jen za prvních 14 dní v probíhajícím květnu 2023 se do 5G sítě přihlásilo a datovalo přes 700 tisíc zařízení (převážně zákazníci Vodafonu, ale také in-roameři).

Zaznělo také několik zajímavých čísel z prodejů zařízení u Vodafonu v Česku mezi obdobím 1. dubna 2022 až 31. března 2023:

  • Podíl 5G telefonů ze všech prodaných mobilů byl už 77 %, za poslední kvartál dokonce 81 %.
  • Podíl Android versus iOS je nyní 3:1, poslední dva roky se nemění.
  • Velmi narostl podíl prodaných telefonů s cenou nad 15 tisíc korun, meziroční nárůst dělá 50 %. V praxi tedy podíl narost z 18 na 27 %. Rostoucí hodnotu táhnou primárně produkty Apple a prémiové modely Samsung.
  • Pokud jde o podíl jednotlivých značek na počtu prodaných telefonů, tak první 4 jsou: Samsung (34 %), Xiaomi (27 %), Apple (26 %) a Honor (4 %).

Podpora inovací

Inovace se týkají například trhu práce, jde třeba o zkrácené úvazky – ve společnosti narostl podíl mužů, například odborníků z oblasti IT. Před dvěma lety Vodafone výrazně rozšířil možnosti práce na částečný úvazek. Pracovat jen část týdne může od té doby ve firmě každý, ať už jde o pozici v prodejně nebo managementu. Této možnosti už využívá 21 % nováčků, kteří od té doby do firmy nastoupili. Přitom obliba part-time úvazků u mužů za poslední dva roky stoupla. Ze všech nováčků na part-time zhruba 28 % tvoří muži, což je meziročně o 8 procentních bodů více.

Operátor v Brně provozuje #VodafoneUnilab, kde si mohou firmy i další zákazníci snadno otestovat své produkty nebo nápady. Jedná se o platformu, kde Vodafone poskytuje nejen teoretickou konzultaci, ale také urychlí vývoj nových technologických řešení pro start-upy i velké nadnárodní společnosti. Nabízí zde prostor pro testování a vývoj zařízení v oblasti internetu věcí (IoT) nebo Průmyslu 4.0. V minulém roce zde probíhalo například testování kybernetické bezpečnosti chytrých elektroměrů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze