Xiaomi Yi Dashboard Camera
recenze

Xiaomi Yi Dashboard Camera

černá skříňka do auta
24

V dnešní recenzi si představíme novinku od čínského dravce Xiaomi. To již v tak širokém portfoliu svých produktů dává prostor i ne úplně typickým mobilním produktům. Xiaomi Yi Dashboard Camera je černou skříňkou do každého automobilu, která zvládá pořizovat velice slušné videozáznamy a dokonce nabídne i jízdního asistenta.

Xiaomi Yi Dashboard Camera

Když se řekne Xiaomi, jistě se vám vybaví celá plejáda mobilních zařízení, v současné době pak nejspíše vlajková loď Mi 5. U nás jste si mimo jiné mohli přečíst o fitness náramku Mi Band i powerbankách. Čínský výrobce své portfolio neustále rozšiřuje, a protože v jeho nabídce nalezneme akční kamerku Yi, která šla cenou tvrdě proti konkurenci, bylo otázkou času, kdy se představí její druhá generace. Očekávání se tak úplně nenaplnila. Ačkoliv v názvu stále zůstává Yi, tak nová kamera od Xiaomi není určená sportovním účelům, nýbrž do auta. Jaké dojmy v nás zanechala po třech týdnech každodenního testování v pražském provozu, se dočtete v naší recenzi.

Obsah balení: bez paměťové karty

V rozměrově velké bílé krabici nalezneme kromě kamery také držák na sklo, který disponuje dvěma klouby pro snadné umístění ve voze. Pro přichycení držáku na čelní sklo pohnete páčkou přísavky, aby vznikl podtlak. Během testu se nám nestalo, že by se držák jakkoliv pohnul, natož aby spadl. Drží opravdu pevně a v tomto ohledu nejsou obavy na místě. To samé platí o nastavitelných kloubech držáku. Ačkoliv se poloha kloubů zajišťuje pomocí plastových koleček, střed tvoří ocelový šroub.

Pokud si vše pečlivě dotáhnete, nemusíte mít sebemenší obavy, a to ani při jízdě přes kočičí hlavy. Jedinou výtkou k držáku je uchycení kamery, kdy do jezdce na ní zasunete konec držáku. Těžko říci, zda se jedná o námi testovaný kus, ale opětovné sejmutí kamery z držáku jde velmi ztuha, až má člověk obavy, aby plastové části nepolámal. Je možné, že se plasty po čase ochodí a sundání kamery půjde snáz.

Xiaomi Yi Dashboard Camera

Nasazení kamery do držáku nečiní žádný problém a jde velmi lehce. Že je kamera správně uchycená, poznáte podle cvaknutí. Dále v balení naleznete nabíječku do cigaretového zapalovače v automobilu. Velmi nás potěšila dvojice USB portů, přičemž jeden poskytne proud 2,4 A a druhý port 1 A. Jestliže jste čekali, že si kvůli kameře budete muset kupovat novou nabíječku s dvojicí USB portů, nemusíte. Kamera si vystačí s 1 A, a vy tak druhý port využijete pro nabíjení mobilu či tabletu.

Posledním a neméně důležitým prvkem základního balení je USB - microUSB kabel, který svojí délkou 3 metry uspokojí i řidiče kamionů. Osobně mi délka spíše přidělala vrásky na čele, neboť pro osobní vůz jsou 3 metry až příliš. Z dlouhodobějšího hlediska bych určitě kabel schoval pod čalounění, aby v interiéru vozu nepřekážel. Konec kabelu s microUSB konektorem je velice prakticky zatočen do pravého úhlu, protože výrobce očekává, že kabel povedete směrem nahoru kolem čelního skla. Obsah balení bohužel nezakončuje paměťová karta, která je pro fungování kamery nezbytná. Počítejte tak s další investicí.

Za zapůjčení děkujeme eshopu xm.cz

Design a zpracování: o trochu větší GoPro

Správná kamera do auta by měla být co nejmenší a neměla by budit příliš velký obdiv před nenechavci, pokud jí zapomenete v autě. To Xiaomi splňuje do puntíku, i když jak se to vezme. Rozměry kamery činí 74 × 19,4 × 52,4 mm a hmotnost se zastavila na 74 gramech. Velikost je tedy větší než u většiny akčních kamer, jejichž typické rozměry jsou 60 × 40 × 20 mm. Tělo kamery tvoří tvrdé plasty a na výběr máte ze dvou barevných variant, šedo-černé a zlato-bílé. Čelní stranu okupuje objektiv, jehož kvality si popíšeme později. Na přední straně najdeme ještě mikrofon, který sbírá zvuky z interiéru vozidla. Uvnitř kamery se nalézá reproduktor. Paměťovou kartu typu microSD vkládáme z levé strany, na opačné straně nalezneme microUSB port a resetovací tlačítko.

Zadní stranu zabírá 2,7palcový displej, pod nímž se nachází čtveřice mechanických tlačítek. Ta slouží pro spuštění nahrávání krátkého klipu, kdy jste byli svědky například dopravní nehody a nechcete o daný moment v žádném případě přijít. Dále se na kameře nachází tlačítka pro pořízení fotografie, přístup do galerie a zapnutí/vypnutí kamery spolu s vyvoláním menu nastavení. Napravo od těchto tlačítek se vyskytují dvě diody – oranžová, která svým blikáním dává najevo, že kamerka natáčí, a červená, indikující nabíjení baterie. Kamera se spíná automaticky se startem motoru a vypíná po vytažení klíčků ze zapalování. Nemusíte se tak starat o to, zda nahrávání začne ve chvíli, kdy skočíte do auta a vydáte se na cestu. Pokud je připojená microUSB kabelem do nabíječky, tak se zkrátka o vše postará sama.

Líbilo se nám
  • solidní konstrukční zpracování
  • kompaktní rozměry
Nelíbilo se nám
  • displej kryje pouze (na otisky náchylné) plastové sklíčko

Hardware: na displej nehleď

Vestavěný 3Mpx senzor se světelností f/1,8 je schopen pořizovat videozáznamy v maximálním rozlišení 2304 × 1296 pixelů při 30 FPS. Full HD video lze natáčet buď při 60, nebo 30 snímcích za vteřinu. Zorný úhel dosahuje 165°. Uvnitř tepe dvoujádrový procesor s označením Yi A12 a opomenout nesmíme ani Wi-Fi 802.11 b/g/n a akcelerometr. Posledním hardwarovým prvkem je pak 2,7palcový nedotykový TN displej s rozlišením 426 × 240 pixelů, jenž lze považovat za základní.

Xiaomi Yi Dashboard Camera

Pozorovacími úhly ani podáním barev nijak zvlášť nevyniká, ale pro potřeby rychlého nastavení kamery se velmi hodí. Zabudovaná baterie má kapacitu 240mAh, což zajistí výdrž asi na 5 minut při rozsvíceném displeji. Pro účely stažení záznamu do telefonu je však výdrž dostačující. Záznamy z kamery se ukládají na microSD kartu s maximální velikostí 64GB. K úplné spokojenosti chybí snad jen GPS.

Líbilo se nám
  • výborná světelnost objektivu
  • přítomnost Wi-Fi
Nelíbilo se nám
  • špatný kontrast i pozorovací úhly displeje
  • pouze 5 minut provozu kamery na baterii
  • kamera podporuje microSD karty jen o maximální kapacitě 64GB

Ovládání a aplikace: pořiďte si slovník

Obsluha kamery by se dala považovat za velmi jednoduchou, nebýt jednoho ALE. Menu kamery i samotné aplikace pro iOS a Android je pouze v čínštině. Orientace v rozhraní kamery není tak složitá, neboť čínské texty jsou doplněné o ikonky, ze kterých lze poznat, kam daná funkce povede. Jmenovitě jde o volby pro nastavení rozlišení záznamu, zapnutí mikrofonu, změnu citlivosti detekce kolize, zapnutí ADAS, zapnutí Wi-Fi, určení intervalu vypnutí displeje, naformátování microSD karty, změnu času, reset kamerky a konečně také pro zobrazení informací o samotném zařízení. I přesto chvíli trvá, než se vám ovládání kamery, které mimo jiné probíhá pomocí čtyř hardwarových tlačítek, vryje pod kůži. Pokud si jednou zvolíte nahrávání Full HD videa při 60 FPS, kamerka si to zapamatuje a vy budete mít záznamy vždy právě v této kvalitě.

ukázka aplikace Xiaomi Yi Dashboard Camera
Jak již bylo zmíněno, zařízení disponuje Wi-Fi modulem, s jehož pomocí se spojíte s patřičnou aplikací na mobilním telefonu. Majitelé iPhonů aplikaci naleznou v App Store, avšak v případě Androidu a Google Play to neplatí – aplikaci je potřeba stáhnout přímo ze stránek výrobce. Na českém Xiaomi fóru díky početné komunitě vznikla česká mutace aplikace, stáhnout si jí můžete zde. Párování kamery s telefonem je velmi jednoduché, stačí zadat síťový klíč a kamera se po pár vteřinách spáruje s telefonem. Čínské znaky zpočátku vyvolávají rozpaky, nicméně po chvilce zorientovaní se aplikace dá používat. Ze začátku jsem si však musel vypomoct Google překladačem.

Středobodem aplikace je vstup do galerie pořízených videí, popřípadě fotografií. Nepotěší fakt, že si video nepustíte, dokud si ho nestáhnete do telefonu. Kamera neumí obsah paměťové karty streamovat, jako to známe z akčních kamer. Uložení samotného videa probíhá velice rychle a v průběhu testu se nám nestalo, že by se přenos přerušil. Nastavení kamery je v aplikaci prakticky totožné jako na samotné kameře. Pár výjimek se tu ale najde. Kupříkladu si můžete zapnout vodoznak do videí, který tvoří logo Xiaomi, či „vypálení“ časového kódu do videozáznamu. Přes aplikaci též probíhá aktualizace firmwaru kamery.

Líbilo se nám
  • snadnost ovládání kamery díky mechanickým tlačítkům
  • rychlé spárování kamery s mobilní aplikací
  • automatické spuštění záznamu po nastartování vozu
Nelíbilo se nám
  • rozhraní kamery i aplikace pouze v čínštině
  • záznamy je pro přehrání nejprve nutno stáhnout do telefonu

Funkce: jízdní asistent ADAS

Xiaomi Yi Dashboard Camera se chlubí funkcí ADAS, neboli jízdním asistentem. Ten funguje tak, že kamera díky širokému záběru dokáže sledovat děj před vozem a hlídá vybočení z jízdního pruhu a odstup od před vámi jedoucího automobilu. Pokud kamera jednu nebo druhou situaci vyhodnotí jako nebezpečnou, hlasově vás upozorní. Jak už asi tušíte, bude na vás promlouvat ženský čínský hlas, který navíc z reproduktorů kamery není úplně zřetelný a už po pár minutách vás bude iritovat. ADAS jako takový se během našeho testu jevil vcelku spolehlivě. Ovšem spolehlivost se odvíjí od typu silnice, po které jedete. Na dálnicích se kamera chytala velmi spolehlivě a pokaždé, když jsem přejel z jednoho pruhu do druhého, se hlasová asistentka ihned ozvala.

Xiaomi Yi Dashboard Camera

ADAS upozorňuje nejen hlasově, ale i graficky. Displej se rozsvítí pokaždé, když dojde k významné situaci, a znázorní vám ve velmi jednoduché grafice vybočení z pruhu nebo příliš nízký odstup před vámi jedoucím vozem. Právě odstup mezi vozy kamera vyhodnocovala všelijak. Někdy k pokynu, že máte přibrzdit, stačilo, že v opačném směru jelo jiné auto. Nicméně obecně nám přišlo, že kamera situaci vyhodnocovala ve vzdálenosti asi 30 metrů před vozem. Hlídání jízdních pruhů nefungovalo spolehlivě na silnicích, kde chyběly krajní, popřípadě dělicí čáry, a pro jízdního asistenta bylo téměř nemožné situaci správně vyhodnotit. Co je důležité zmínit, ADAS lze aktivovat pouze v případě záznamu videa v kvalitě 1080p při 30 FPS.

Líbilo se nám
  • hlídání jízdních pruhů je vcelku spolehlivé
  • hlasové i grafické upozornění ADAS
Nelíbilo se nám
  • špatné vyhodnocování rozestupu před vámi jedoucím vozem
  • nedostatečně hlasitý reproduktor kamery
  • ADAS funguje pouze při Full HD videu s 30FPS

Kvalita záznamu: příjemné překvapení

Jak již bylo řečeno, kamera začne automaticky nahrávat ve chvíli, kdy je připojená ke zdroji elektrické energie. V takovém případě nahrává po sobě jdoucí videa v maximální délce 3 minut, a to až do doby, dokud nezaplní celou paměťovou kartu. Poté se nejstarší videa přemazávají. 3minutové video ve Full HD rozlišení při 60 FPS pak zabere přibližně 450 MB. Okolo tohoto čísla se pohybují i záznamy v rozlišení 2 304 × 1 296 pixelů při 30 FPS. Výsledné video ve formátu MP4 obsahuje i zvukovou stopu z integrovaného mikrofonu na přední části kamery. Zvukový výstup by se dal hodnotit jako průměrný, kdy není problém odposlechnout konverzaci cestujících na předních sedadlech, ani když hraje rádio.

Xiaomi Yi Dashboard Camera: 2 304 × 1 296 px

Xiaomi Yi Dashboard Camera: 1 920 × 1 080 px, 60FPS

Xiaomi Yi Dashboard Camera: ADAS

Xiaomi Yi Dashboard Camera: noc

Přihlédneme-li k ceně kamery, kvalita záznamu nás velice mile překvapila a můžeme ji považovat za nadprůměrnou. Za denního světla jsou záznamy velmi dobře světelně prokreslené a úroveň detailů je dostatečná. Pokud si přehrávání videa pozastavíte a obraz si přiblížíte, není problém přečíst SPZ u protijedoucích aut nebo nápisy okolo silnic. Rozhodně je poznat rozdíl mezi 30 a 60 snímky za vteřinu. První týden jsem jezdil a nahrával videa „pouze“ ve 30 FPS. Později s dvojnásobným snímkováním byla videa stran kvality znatelně lepší. Navzdory dobré světelnosti objektivu jsou videa z noci skokově horší. V tomto případě už SPZ u protijedoucích vozidel budete rozpoznávat těžko, a to především díky zvýšenému šumu.

Líbilo se nám
  • kvalitní videozáznamy včetně zvuku
  • maximální rozlišení videa 2 304 × 1 296 pixelů
Nelíbilo se nám
  • Horší noční videozáznamy

Za zapůjčení děkujeme eshopu xm.cz

Xiaomi Yi Dashboard Camera

Závěr

Černá skříňka do auta od Xiaomi u nás zabodovala. Pochválit musíme kvalitu videozáznamu, kdy za dobrých světelných podmínek kamera natáčí ve více než obstojné kvalitě. Zajímavostí je pak jízdní asistent ADAS, který hlídá, zda nevybočujete z jízdního pruhu, či se někomu nelepíte na kufr. Z praktických zkušeností si nedovedu představit každodenní používání, zvlášť pak kvůli čínskému jazyku, který nejde změnit. Není pochyb, že co se týče softwaru, tak tam Xiaomi jistě brzy vydá update s podporou minimálně angličtiny. Jistě by to spoustu uživatelů přimělo nad touto kamerou uvažovat. Žádné další slabiny kamera nemá a pokud se potvrdí česká cena, která by se měla pohybovat okolo 2 500 korun, tak může být silným konkurentem v záplavě černých skříněk dalších výrobců. Nezbývá než Xiaomi fandit.

Konkurence

Alternativ v podobné cenové relaci je mnoho. Vybíráme proto ty nejzajímavější modely.

TrueCam A4 disponuje rozlišením 1 920 × 1 080 pixelů, LCD displejem, českým menu, úhlem záběru 130°, senzorem přetížení a nočním režimem. Cena se pohybuje okolo 2 400 korun.

Mezi dalšího konkurenta můžeme řadit i kameru Lamax Drive C7 s rozlišením snímače 1,3Mpx, jež je schopna pořizovat Full HD videa, obsahuje barevnou 2,4" LCD obrazovku a jako Xiaomi nahrává videa do časové smyčky. Lamax aktuálně zakoupíte za 2 200 korun.

MIO MiVue 600 DashCam je kamera do auta s 2,4palcovým displejem, schopností zaznamenávat do rozlišení Full HD, světelností objektivu f/2.0 a širokoúhlým objektivem s rozsahem 140°. Nabídne noční režim i automatické nahrávání. S cenou 2 300 korun jde o dalšího zajímavého konkurenta.

Klady
  • jízdní asistent ADAS
  • přijatelná cena
  • kompaktní rozměry
  • velký úhel záběru
  • kvalita videozáznamu
Zápory
  • nekvalitní displej kamery
  • chybí GPS
  • čínské prostředí kamery a mobilní aplikace
  • těžkopádný mechanizmus uchycení kamery do držáku
Diskuze ke článku
ANO
Dost me fascinuje, ze kazdy prijde s takovou tezkou picovinou s displejem? K cemu je dobre tam mit proboha display??? Kdo chce displej, at si ho nekam pridela, ale od kamery do auta ocekavam, ze bude mit rozmery MAXIMALNE 1x1cm s vahou 2g a prilepim ji treba na okno. A pak az dratem treba do nejake krabicky s displejem, ktera bude schovana treba v prihradce spolujezdce ..... videl jsem zatim JEDNU takovou kameru. Vsechno ostatni jsou podobne kraviny.
A co budu s tou kamerou delat, kdyz pouzivam treba smartphone (a ne nejaky android nebo ios?). To si ani neupdatuju firmware (zadny asi stejne nebude:) Ale kdyz uz se to takhle pripojuje, PROC to ma ten display? Mohlo to byt 50x mensi!
Ja osobne prisel na chut detskym telefonum s androidem. V podstate jsem prisel na jejich jedine rozumne vyuziti. Jako podobne kamery. Maji mnohdy slusny displej, maji baterku, GPS, daji se pouzit jako wifi kamery a daji se po bazarech sehnat za par stovek:) Kdyz se k tomu sezene sirokouhla cocka, tak je to s
Jerry
Jakým způsobem je to USB vedeno? Dle fotek to vypadá, že směřuje nahoru. To vede ke stropu a pak okolo okna a po palubní desce k 12V zapalovači? To by ten kabel měl tak 2 metry...
Tohle mě pořád od té kamery odrazuje, že by mi při umstění nahoru na okno trčel směrem dolů USB do zapalovače.
All mobile
All mobile
Parádní recenze!Již delší dobu uvažujem s kámošema o něčem takovém..Děkuji za článek.Velmi pomohl! :-)
Milan Kutaj
Milan Kutaj
"... TN displej s rozlišením 426 × 240 pixelů..."
Ako ste prišli na toto absurdné rozlíšenie?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze