Xiaomi Smart Band 8 Pro
recenze

Xiaomi Smart Band 8 Pro

Zaznamená trasu s nečekanou přesností
2

Nabídka chytrých náramků je poměrně široká, přesto se mnoho zákazníků automaticky stáčí k výrobkům firmy Xiaomi, která se výrazně podílela na jejich popularizaci. Stojí její nejnovější model za pozornost, nebo byste se raději měli porozhlédnout jinde?

Několik měsíců po příchodu chytrého náramku Smart Band 8 představilo Xiaomi ještě lépe vybavený Smart Band 8 Pro. Novinka slibuje až dvoutýdenní výdrž, velký AMOLED displej i podporu několika navigačních služeb.

Technické parametry Xiaomi Smart Band 8 Pro

Kompletní specifikace
Konstrukce46 × 33,4 × 9,9 mm, 22,5 g, odolnost: ano
Pásekumělý, vyměnitelný: ano, zapínání: flexibilní materiál
DisplejAMOLED, 1,74" (336 × 480 px), tvar: hranatý
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 5.2, Wi-Fi: ne, mobilní sítě: ne, NFC: ne
Chipset
PaměťRAM: 1 MB, vnitřní paměť: 16 MB, paměťové karty: ne
Akumulátor289 mAh, nabíjení: proprietární kolébka, doba nabíjení: 1:20 hodin
Dostupnostúnor 2024, 1 799 Kč

Obsah balení: nic důležitého neschází

Xiaomi Smart Band 8 Pro obdržíte v malé krabičce, kde se kromě náramku (s již připojeným řemínkem) nachází nabíjecí kolébka s USB-A.

Líbilo se nám
  • nic důležitého nechybí

Konstrukční zpracování: lehká váha s kovovým pouzdrem

Xiaomi Smart Band 8 Pro je v podstatě zvětšeným modelem Xiaomi Smart Band 8, což je patrné na uhlopříčce displeje a na celé konstrukci. Pouzdro například převzalo tzv. kovovou texturu NCVM (tj. nevodivé galvanické nanesení kovu), ale také mu chybí jakýkoliv fyzický ovládací prvek, což nepovažuji za zcela šťastné řešení. Tlačítko či korunka s tlačítkem je na hodinkách a náramcích žádoucí minimálně v těch situacích, kdy máte mokrý displej, nicméně jsem narazil na velké množství dalších případů, kdy bych zkrátka ocenil nějaký fyzický ovládací prvek (například během sportování).

Velkou pochvalu si ale naopak zaslouží systém výměny řemínků, který je extrémně jednoduchý a výměna je díky němu skutečně velmi rychlá. V podstatě stačí jen zamáčknout tlačítko a řemínek vytáhnout/nasadit. Na různých e-shopech je navíc již nyní možné objednat řemínky nejrůznějších barev i materiálů, čímž si lze náramek řádně „vyšperkovat“. Osobně jsem si tak kromě dodávaného silikonového provedení vyzkoušel i zelenou textilní verzi, která je dostatečně dlouhá a flexibilní na to, aby obejmula i širší zápěstí. Zapínání pak probíhá pomocí suchého zipu. Z dalších vlastností stojí zmínit, že spodní strana je klasicky plastová a odolnost je nastavena na 5 ATM, tedy dnes již „nutný základ“.

Líbilo se nám
  • (jakoby) kovové pouzdro
  • odolnost vůči vodě
  • snadný systém výměny řemínků
Nelíbilo se nám
  • absence jakéhokoliv fyzického tlačítka

Displej: velký a povedený

„Velkou“ předností tohoto náramku je nepochybně uhlopříčka 1,74", která je na poměry chytrých náramků nadprůměrná. Nutno však zároveň podotknout, že linie mezi definicí chytrého náramku a chytrých hodinek je již skutečně tenká. Samotný panel je typu AMOLED, má parádní kontrast i pěkně živé barvy a také jas, který by mu mohl nejeden konkurent závidět – 600 nitů. Rozhodně tak nebudete mít problém s čitelností ani na sluníčku, trochu zvláštně však občas funguje automatická regulace jasu. Jedná se o poměrně specifický případ, kdy se například vydáte běhat s náramkem, který máte schovaný pod dlouhým rukávem mikiny. Ve chvíli, kdy se chcete podívat na naměřené hodnoty a vyhrnete si rukáv, abyste na displej náramku viděli, se mi však několikrát stalo, že se jas reguluje velmi pozvolna, snad až s jakousi prodlevou. Pozitivní je, že se zřejmě jedná pouze o softwarový nešvar, který může být později odstraněn. Pokud dáte náramku více času na to se přizpůsobit okolním světelným podmínkám, funguje automatická regulace bez problémů.

Xiaomi Smart Band 8 Pro

Obrazovka zaujme rovněž ochranou v podobě skla Gorilla Glass 3 či pěkně zpracovaným režimem Always-On s několika AoD ciferníky či možností jej naprogramovat jen na určitou dobu. Rovněž nabídka běžných ciferníků je dostatečně bohatá, aby si každý přišel na své, ať už preferujete digitální či analogovou verzi. Hodinky reagují příkladně rovněž na gesto zakrytí obrazovky dlaní, které je funkční, i když se zrovna nenacházíte na domácí obrazovce, ale třeba někde v sekci nastavení.

Líbilo se nám
  • kvalitní AMOLED displej s mnoha možnostmi nastavení
  • široká nabídka ciferníků i podpora Always-On
  • ochrana Gorilla Glass 3
Nelíbilo se nám
  • v některých případech pomalejší automatická regulace jasu

Systém a výkon: svižný chod a bezproblémové notifikace

Srdcem tohoto náramku je, stejně jako u modelu Smart Band 8, čipová sada Apollo 4 Blue Lite, kterou doplňuje Bluetooth 5.3, avšak NFC stále chybí, což znamená, že s tímto náramkem u terminálu zkrátka nezaplatíte. Stejně tak nelze počítat s Wi-Fi, naopak navigační služby tento náramek podporuje.

Důležité je rovněž zmínit, že proprietární systém náramku je pěkně svižný a má i dostatek funkcí. Jedná se například o možnost vyhledat telefon, používat stopky, budík či mít informace o událostech z kalendáře. Notifikace si pak lze v omezené míře prohlédnout, což znamená, že například u e-mailů uvidíte pouze předmět, respektive pouze jeho část, zareagovat však (na e-mail, zprávy na soc. sítích či SMS) nelze.

Osobně se mi hodně líbil budík, který disponuje funkcí chytrého rozpoznávání lehké fáze spánku, kdy vás může probudit o několik minut dříve/později oproti nastavenému času. Buzení probíhá pouze pomocí vibrací, neboť náramek nemá reproduktor (potažmo ani mikrofon). Mají ale dostatečnou intenzitu na to, aby vás spolehlivě probudily.

Líbilo se nám
  • svižnost systému
Nelíbilo se nám
  • potěšilo by NFC pro bezkontaktní platby

Výdrž a nabíjení: s AoD týden

Xiaomi Smart Band 8 Pro disponuje baterií o kapacitě 289 mAh, která by dle výrobce měla zajistit až dvoutýdenní výdrž. V případě aktivovaného režimu AoD (v mém případě 12 hodin denně) však počítejte spíše s výdrží 5 až 7 dní, a to za předpokladu, že budete s náramkem rovněž měřit chůzi a občas si půjdete zaběhat. Nabíjení probíhá skrze proprietární kolébku a je relativně rychlé. Konkrétně jsem takto nabil z 0 na 85 % za hodinu.

Líbilo se nám
  • slušná výdrž na nabití

Sportovní a zdravotní funkce: přesný záznam trasy

Xiaomi Smart Band 8 Pro je vybaven hardwarem pro monitoring srdečního tepu, okysličení krve, stanovení úrovně stresu, kvality spánku a dalších základních metrik. V tomto ohledu tedy jeho schopnosti nijak nepřekvapí, na druhou stranu jsou v rámci mobilní aplikace Mi Fitness naměřené hodnoty přehledně prezentovány uživateli (s exportem do GPX apod. však nepočítejte) a průměrně náročnému uživateli podle mého názoru nebude nic scházet.

Velkou předností jsou pak překvapivě přesné navigační služby, které jsem testoval během procházek městem, ale také, když jsem si šel zaběhat do přírody. Přesnost je na velmi slušné (až nečekaně vysoké) úrovni, což u takto levného náramku jistě potěší. Náramek je zároveň schopen automaticky detekovat běh či chůzi, kdy vám následně nabídne možnost „aktivního“ měření. Nutné je však počítat zhruba s 10minutovou prodlevou, než vám tuto možnost nabídne.

Líbilo se nám
  • monitoring okysličení krve, srdečního tepu, spánku a další
  • přesný záznam trasy

Zhodnocení

Xiaomi Smart Band 8 Pro lze doporučit všem, pro které je důležitý velký (a kvalitní) displej, podpora navigačních služeb s relativně přesným záznamem trasy či svižný systém s řadou zdravotních a sportovních funkcí. Podobně jako u Smart Bandu 8 i zde vytknu chybějící fyzické tlačítko, které by se zkrátka alespoň občas hodilo, stejně tak zamrzí absence plateb pomocí NFC.

Konkurence

V cenové relaci okolo dvou tisíc korun se pohybují i chytré hodinky Redmi Watch 4, jež nabídnou ještě větší displej, povedený design, ale také delší výdrž na nabití. Jejich předností je rovněž fyzické ovládací tlačítko.

Xiaomi Redmi Watch 4

Konstrukce47,6 × 41,1 × 10,5 mm, 31,5 g, odolnost: ano
Pásekumělý, vyměnitelný: ano
DisplejAMOLED, 1,96" (390 × 450 px)
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 5.3, ne, NFC
Akumulátor470 mAh, nabíjení: proprietární kolébka, doba nabíjení: 1:25 hodin

Méně náročným by mohl postačit i Xiaomi Smart Band 8, který je v podstatě pouze menším provedením testované verze Pro, má tak v podstatě stejné přednosti i nedostatky jako Xiaomi Smart Band 8 Pro.

Xiaomi Smart Band 8 (2023)

Konstrukce48 × 22,5 × 11 mm, 24 g, odolnost: ano
Pásekumělý, vyměnitelný: ano (22 mm)
DisplejAMOLED, 1,62" (490 × 190 px)
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 5.1, ne, ne
Akumulátor190 mAh, nabíjení: proprietární kolébka

Foto: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz

xiaomi-smart-band-8-pro
Klady
  • přesný záznam trasy
  • velmi snadno vyměnitelné řemínky
  • povedený design
  • svižný systém
  • velký AMOLED displej
Zápory
  • absence fyzického ovládacího prvku
  • nepodporuje bezkontaktní placení