Xiaomi 12 Pro
recenze

Xiaomi 12 Pro

Dokonalosti na dosah
17

Extrémní výkon, špičkový displej, povedené reproduktory či superrychlé nabíjení? Pokud jsou pro vás tyto aspekty důležité, nemělo by vám uniknout nové Xiaomi 12 Pro, která má navrch opravdu povedený design. Jak si vedlo v u nás v redakci?

Vlajkové telefony Xiaomi se v minulosti proslavily povedeným hardwarem, který v kombinaci s příznivou cenou zlákal nejednoho uživatele. S rostoucími nároky uživatelů se však Xiaomi začalo zabývat také více tím, jak telefon vypadá a jak prémiově působí. Nové Xiaomi 12 Pro nás má tak přesvědčit, že Xiaomi nemá problém skloubit povedenou výbavu s krásným designem.

Xiaomi 12 Pro (RECENZE) - Dokonalosti na dosah

Obsah balení: se vším všudy

V černé krabičce najdeme telefon, ochranné pouzdro, 120W adaptér i datový/napájecí kabel typu USB-A/USB-C. Zákazník si tak nemusí zhola nic dokupovat, vše na něj čeká přímo v balení.

Xiaomi 12 Pro
Líbilo se nám
  • bohatý obsah balení

Konstrukční zpracování: Xiaomi zkrátka umí

Současnému vlajkovému modelu Xiaomi se podařilo vstoupit do úzkého okruhu opravdu prémiových zařízení – záda kryje Gorilla Glass 5, displej Gorilla Glass Victus a kovové rámečky skvěle dotváří pocit luxusu. A ačkoliv se to jen obtížně popisuje, věřím, že pokud se vám novinka dostane do ruky, jistě mi dáte za pravdu, že tento telefon se zkrátka povedl. Všechno perfektně lícuje, díky zaobleným bokům se příjemně drží a od konkurence jej odlišuje také originálně tvarovaná mřížka reproduktorů.

Nejvíc však musím Xiaomi pochválit za povrch zad, která v podstatě nemáte (alespoň u testované šedé varianty) šanci ušpinit. Rozhodně si tak nemusíte dělat hlavu s leštěním, a to ani rámečků, které jsou rovněž matné. Při podrobnějším zkoumání si jistě všimnete i loga Harman Kardon, který se podílel na zvuku. Dokonce nechybí ani pro Xiaomi typický infraport, postrádat ale naopak budete certifikaci zvýšené odolnosti.

Mobil asi bez problémů zvládne déšť a podobně, ale proč nemůže mít oficiální certifikaci, když ji mají i sluchátka Xiaomi Buds 3 v hodnotě 2,5 tisíce korun? To je zkrátka záhadou. Prémiový pocit výrazně dotváří také haptická odezva, která je v tomto případě na velmi slušné úrovni, ačkoliv na iPhony se Xiaomi zatím rozhodně nechytá.

Líbilo se nám
  • elegantní design
  • praktický povrch zad
  • hodnotné materiály
  • pohodlně se drží
Nelíbilo se nám
  • bez certifikace zvýšené odolnosti

Displej: kvalita od Samsungu

Co se obrazovky týče, můžete se těšit na naprosto luxusní 6,73" zobrazovací panel od Samsungu s maximálním rozlišením WQHD+, jež si lze bez problémů užívat se zároveň aktivovanou 120Hz obnovovací frekvencí. Z hlediska výdrže bude však pravděpodobně lepší ponechat obnovovací frekvenci na automatice, kdy se mění podle toho, jak je potřeba, čímž šetří baterku. Kromě toho, že je displej velmi povedený a podporuje i Dolby Vision či HDR10+, se chlubí také schopnou čtečkou otisků prstů, která není zbytečně nízko. Reakce na přiložení prstu je svižná a čtečka funguje, i když jste si zrovna umyli ruce. V neposlední řadě potěší také úzké rámečky či jen mírné zaoblení po stranách.

Líbilo se nám
  • krásný displej s velkou uhlopříčkou
  • velmi vysoké max. rozlišení s podporou 120 Hz
  • prakticky umístěná čtečka otisků prstů
  • rychlá odezva čtečky
  • podpora HDR10+ i Dolby Vision

Zvuk: Harman Kardon

Dvojice reproduktorů vykouzlí pěkný prostorový efekt zejména díky tomu, že hrají stejně nahlas a nechybí jim ani solidní náznaky basů. Ani náročnější tak nebudou zklamáni a telefon lze klidně využívat jako náhradu menšího přenosného reproduktoru.

Líbilo se nám
  • kvalitní stereo reproduktory

Výkon hardwaru: to nejlepší pro ty nejnáročnější

Xiaomi 12 Pro nenabízí jen extra rychlé nabíjení, k němuž se teprve dostanu, ale také vysoký výkon. Snapdragon 8 Gen1 s 12 GB RAM a 256GB úložištěm (nepodporuje paměťové karty) musí podle mě postačit snad úplně každému, ať už chce natáčet 8K video, hrát hry na nejvyšší detaily nebo mít otevřených dvacet aplikací najednou a plynule mezi nimi přecházet. Kladně hodnotím rovněž fakt, že ani při delším natáčení 8K videa či hraní her jsem nezpozoroval výraznější zahřívání.

Líbilo se nám
  • extrémní výkon

Výdrž baterie: nabitý v mžiku oka

Kde Xiaomi 12 Pro drtí s přehledem většinu konkurence, to je rychlost nabíjení. Maximální výkon drátového nabíjení totiž činí fantastických 120 W, díky čemuž není problém nabít mobil z 0 na 100 % zhruba za 20 minut. Fantasticky zní také 50W bezdrátového nabíjení, které jsem si však nemohl vyzkoušet, nebo reverzní nabíjení s výkonem 10 W. To by mělo být mimochodem asi nejvýkonnější reverzní bezdrátové nabíjení současnosti. Líbí se mi také, že si můžete u zpětného bezdrátového nabíjení (tak Xiaomi označuje reverzní bezdrátové nabíjení) nastavit přesný limit, a to dokonce na jednotky procent kapacity baterie, kdy se má funkce deaktivovat (viz videorecenze). Přes noc si tak můžete nabít třeba chytré hodinky Xiaomi Watch S1 (Active).

Xiaomi 12 Pro

Jediné, co mi v nastavení baterie schází, je možnost „zastropovat“ si maximální úroveň nabití třeba na 80 % nebo si snížit nabíjecí výkon, podobně jako to umí konkurence od Samsungu. Hlavu si nemusíte dělat ani s výdrží, která činí díky baterii o kapacitě 4 600 mAh bez problémů jeden náročný den plný focení, brouzdání na internetu či hraní her. Bez větších problémů se můžete dostat na jeden a půl dne, ale díky extra rychlému nabíjení bych si o výdrž opravdu starosti nedělal.

Líbilo se nám
  • extrémně výkonné nabíjení
  • 10W zpětné bezdrátové nabíjení
  • slušná výdrž
Nelíbilo se nám
  • nabíjecí výkon nelze softwarově omezit, stejně jako max. úroveň nabití

Konektivita: 5G i infraport

Kromě 5G disponuje Xiaomi 12 Pro rovněž NFC pro rychlé párování/bezkontaktní placení nebo navigačními službami GPS, GLONASS, BDS i Galileo. Využít můžete i Dual SIM (eSIM podporována není). Nechybí ani Wi-Fi 6 či již zmíněný infraport, na technologii UWB se však již nedostalo.

Líbilo se nám
  • bezproblémová konektivita

Fotoaparát: třikrát 50 Mpx

Jedním z hlavních lákadel je třikrát 50 megapixelů na zadní straně s novým senzorem Sony IMX707 u hlavního snímače, který má fyzicky větší rozměry než 108Mpx snímač u Galaxy S22 Ultra a skládá čtyři pixely do jednoho. Když do toho započítáme světelnost f/1.9, optickou stabilizaci a rychlé fázové ostření, jedná se asi o jeden z nejzajímavějších snímačů na trhu. Kvalita pořízených fotografií přitom rozhodně nezklame, neboť mají spoustu detailů, které se neztratí ani při podrobném zkoumání fotky na velkém monitoru, pěkné barevné podání, které není přehnaně saturované, a spolehnout se můžete i na správně nastavený kontrast či dobře fungující HDR.

Hlavní fotoaparát Ultraširokoúhlý objektiv Teleobjektiv Selfie
Rozlišení 50 Mpx 50 Mpx 50 Mpx 32 Mpx
Clona f/1.9 f/2.2 f/1.9 f/2.45
Velikost snímače 1/1,28" ? ? ?
Ohnisko/rozsah 24 mm 115° 48 mm 26 mm
Typ ostření Dual Pixel PDAF fixní PDAF fixní
Optická stabilizace ano ne ne ne

Pochválit lze také ultraširokoúhlý objektiv, který má za denního světla velmi podobné barevné podání jako hlavní snímač a rovněž pořizuje pěkně ostré snímky, které mají dostatek detailů i v oblasti okrajů. Zamrzí jen absence automatického ostření

Teleobjektiv je tentokrát pouze dvojnásobný, navíc bez optické stabilizace. I tak ovšem dokáže vykouzlit pěkně ostré snímky s dostatkem detailů a využít jej můžete i jako chybějící makro. Zklamáním je snad jen selfie kamerka, která by mohla být vzhledem k ceně zařízení lepší, jak co se kvality fotografií týče, tak záznamu videa (maximálně umí natáčet jen ve Full HD). Zadní kamery pak dokáží zprostředkovat kvalitní záznam v maximálním rozlišení až 8K ve 24 FPS. Pochválit lze také rychlé přeostřování během natáčení videa.

Ukázka hlavního snímače, ultraširokoúhlého objektivu, teleobjektivu, selfie kamerky a různých úrovní přiblížení

Xiaomi 12 Pro 8K 24 FPS

Xiaomi 12 Pro 8K 24 FPS

Líbilo se nám
  • kvalitní fotovýbava
  • 8K video a další vychytávky
  • rychlé ostření
Nelíbilo se nám
  • selfie kamerka umí natáčet max. ve Full HD
  • ultraširokoúhlý objektiv bez AF

Software: garance tří aktualizací systému

Operační systém Android 12 s březnovými bezpečnostními záplatami a nejnovějším MIUI nabídne spoustu možností podrobného nastavení a funkcí, včetně měření srdečního tepu pomocí čtečky otisků prstů. Ocenil bych snad jen, kdyby Xiaomi nechalo na rozhodnutí uživatele, jestli chce mít v telefonu předinstalovaný Facebook, Amazon Shopping či Netflix. Zásadní je také garance tří velkých aktualizací systému a čtyř roků bezpečnostních updatů, což hraje při nákupu nového smartphonu důležitou roli.

Líbilo se nám
  • příslib dlouhé softwarové podpory
  • široké možnosti nastavení
Nelíbilo se nám
  • zbytečně předinstalované aplikace

Zhodnocení

Xiaomi 12 Pro se snad až na chybějící certifikaci odolnosti opravdu povedlo. Má krásný design, špičkový výkon, superrychlé nabíjení i slušnou fotovýbavu. Zákazníci se tak budou rozhodovat pravděpodobně především podle toho, jak jim vyhovuje MIUI a zda jim nevadí zmíněná absence odolnosti.

Xiaomi 12 Pro 256 + 12 GB
Kde koupit nejvýhodněji

Xiaomi 12 Pro 256 + 12 GB

Konkurence

Za podobnou částku lze zakoupit Samsung Galaxy S22+ s certifikací IP68, UWB i trojnásobným teleobjektivem. Nenabídne však extrémně rychlé 120W nabíjení.

Samsung Galaxy S22+ 256+8 GB

Rozměry157,4 × 75,8 × 7,6 mm, 196 g
DisplejAMOLED, 6,6" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 7 680 × 4 320 px, 24 FPS
ProcesorSamsung Exynos 2200,
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor4 500 mAh

Konkurencí může být také OnePlus 10 Pro se stejným procesorem, větší baterií a certifikací IP54.

OnePlus 10 Pro 256+12 GB

Rozměry163 × 73,9 × 8,6 mm, 201 g
DisplejAMOLED, 6,7" (3 216 × 1 440 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 7 680 × 4 320 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 8 Gen1, 1×3 GHz + 3×2,5 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor5 000 mAh

Osobně bych zvážil rovněž nákup Pixelu 6 Pro, který má čtyřnásobný teleobjektiv i o ještě něco delší softwarovou podporu.

Google Pixel 6 Pro 512 GB

Rozměry163,9 × 75,9 × 8,9 mm, 210 g
DisplejOLED, 6,7" (3 120 × 1 440 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 3 840 × 2 410 px, 60 FPS
ProcesorGoogle Tensor,
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 512 GBne
Akumulátor5 003 mAh

Foto: Petr Vojtěch, mobilenet.cz

xiaomi-12-pro
Klady
  • bohatý obsah balení
  • elegantní design s prémiovými materiály
  • spolehlivá čtečka otisků
  • krásný AMOLED displej se 120 Hz
  • kvalitní stereo reproduktory
  • brutální výkon
  • extrémně výkonné nabíjení + slušná výdrž
  • kvalitní fotovýbava na zadní straně
  • příslib dlouhé softwarové podpory
Zápory
  • bez certifikace zvýšené odolnosti
  • selfie kamerka bez podpory 4K videa
  • ultraširokoúhlý objektiv bez AF
Diskuze ke článku
Lukas Klima
Lukas Klima
Xiaomi za třicet. Víc netřeba dodávat.
Ju Rgen
Ju Rgen
Má to MIUI a to je asi neodpustitelné, tyhle přebarvené nadstavby nasákle reklamou na každém kroku, jsou prostě s.it.. o intuitivitě si můžete nechat zdát.. nemluvě o té zbytečné a zdlouhavé kontrole při instalaci aplikací a nemožnost vypnutí této funkce je prostě děs..design je subjektivní a mě se rozhodně nelíbí, xiaomi to prostě neumí, nemá styl, vkus, taková směsice nudy a prehnanosti se jen tak nevidí.. a za ty peníze? Ne
Ben Ben
Ben Ben
Zajimave je, ze v jinych ceskych recenzich (i zahranicnich) pisou jak to na max rozliseni a 120Hz je ohledne vydrze problem. Max 4-5h SoT. A tady i s hrama krasne den az den a pul 😁 Jako opet mavnout nad vydrzi rukou a odkazovat se na rychle nabijeni asi neni uplne cesta. Nabijecku asi clovek netaha vzdy v kapse a do vecera ocividne nemusi vydrzet.

Stejne je to fuk. Za ty penize si to vesmes u nas nikdo nekoupi... stejne jako predchudce.
Aspon ze je letos klasicka 12ctka celkem fajn kvuli velikosti a v predprodeji celkem za zajimave penize. Rozhodne bych to vzal radsi nez trapny Realme GT2 Pro.
Lukáš Moravák
Lukáš Moravák
Už bych zahnutý displej nikdy nechtěl, ani za rok jsem si nedokázal zvyknout na S10, tak šla z baráku, pořád se to lesklo při čtení webu, hry, videa. Pořád vzpomínám na Mi 9, to byl parádní telefon ještě snesitelných rozměrů a hlavně plochý/normální displej. Byla doslova radost používat 20W bezdrátovou nabíječku, nabito za hodinu a 20 minut, bohužel jsem ji prodal a dnes se už nová koupit nedá, toho opravdu lituji.. :-(

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze