Vodafone 353
recenze

Vodafone 353

Klasika bez dotykového displeje
7

Mobilní telefony, to nejsou jen placky s dotykovým displejem. Stále se ještě prodávají telefony klasické, které obsahuji nedotykový displej a alfanumerickou klávesnici. Jeden takový vám představíme v dnešní recenzi. Půjde o model Vodafone 353, který potěší nízkou cenou a dlouhou výdrží na jedno nabití.

Úvod

V dnešní recenzi se přesuneme od drahých chytrých telefonů na úplně opačný konec cenového spektra, představíme vám low-end Vodafone 353. Jde o telefon klasického designu, vybaveného nedotykovým displejem a alfanumerickým blokem hardwarových kláves. Jaké jsou jeho přednosti a slabiny?

Vodafone 353: oficiální fotografie

Technické parametry Vodafone 353

Kompletní specifikace
Konstrukce109,2 × 46 × 12,2 mm, 68 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 1,8" (128 × 160 px)
Fotoaparát0,3 Mpx (640 × 480), , video: 320 × 240 px, 6 FPS
Chipset, GPU: ne
Paměťvnitřní paměť: 3 MB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 1.0, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor770 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostlistopad 2012, 777 Kč

Obsah balení

Mimo samotného telefonu Vodafone 353 najdete v balení:

  • baterii
  • nabíječku
  • sluchátka s mikrofonem
  • český návod
  • záruční list

Design a konstrukce

Na první pohled působí Vodafone 353 dražším dojmem, než ve skutečnosti je. Než si na něj poprvé sáhnete, budete si myslet, že je přední část vyrobena z kovu. Z kovu však není kromě obvodu joypadu nic, vše je plast. Telefon je vyráběn v kombinaci dvou barev, přední části dominuje barva hliníku, zadní kryt je barvy černé.

Telefon má rozměry 109,2 x 46 x 12,2 milimetrů, díky plastové konstrukci je velmi lehký, váží jen 68 gramů. Jde o telefon klasické konstrukce, který dnes už v nabídce prodejců vídáme jen zřídka. Přední strana telefonu neobsahuje pouze displej, ale i alfanumerickou hardwarovou klávesnici.

Klávesnice je uspořádána klasicky v matici 3 x 4 alfanumerických kláves, nad nimi je pětisměrný ovládací joypad. Po jeho stranách jsou tlačítka pro příjem / odmítnutí hovoru a dvojice funkčních kláves. Jejich aktuální funkce je zobrazena nad nimi v pravém a levém rohu displeje. Žádná jiná tlačítka se na telefonu nenachází. Tlačítka jsou z plastu, jejich zdvih je malý, zhruba půl milimetru. Při stisku cítíte jasný doraz, doprovázený slabým lupnutím, vždy jste si tedy jistí tím, že jste klávesu správně zmáčkli. Dá se na ní ní psát docela rychle a bez překlepů, konstrukčně se povedla na jedničku.

Podsvícení klávesnice je oranžové, aktivuje se až v okamžiku, kdy telefon odemknete. Není moc rovnoměrné, prostřední sloupec kláves je podsvícen na pohled více, než sloupce krajní. Naprosto nepovedené (sotva postřehnutelné) je podsvícení tlačítek se symbolem zeleného a červeného sluchátka. Dokud si nebudete spolehlivě pamatovat které je které, bude vám jejich slabé podsvícení činit v šeru a tmě problémy.

Na pravé boční straně se nachází konektor pro nabíjení, kousek od něj je očko pro poutko na zápěstí (není součástí dodávky). Na opačné straně je 3,5 mm „jack“ port pro připojení sluchátek.

Podíváte-li se pořádně na stranu horní, uvidíte tam malou podlouhlou LED diodu. Neslouží pro notifikace, jde o vysocesvítivou diodu, díky které je možné telefon použít jako svítilnu. Ta se aktivuje delším stiskem klávesy „0“.

Výrobcem telefonu je čínská společnost ZTE. Navzdory plastovému tělu je kvalita konstrukce výborná, nikde nic nevrže. Otázka je, zdali bude konstrukce kvalitní i po několika měsících.

Displej

Vodafone 353 má nedotykový displej s velikostí úhlopříčky 1,8 palců. Jeho rozlišení je 128 x 160 bodů a umí zobrazit 65 536 barev. Pokud si telefon nakloníte nahoru a dolů, pak už při poměrně malém náklonu dochází ke zkreslení barev. Při pohledu ze stran jsem žádné zkreslení neregistroval.

Displej má kolem sebe poměrně široký rámeček a působí v něm hodně „utopeně“. Vešel by se tam určitě displej o půl palce větší, to by ale cena nemohla být takto nízká. Jas displeje lze regulovat v pěti krocích, automatická regulace pomocí čidla chybí.

Baterie

Zadní kryt je na telefonu nacvaknutý, sejmete ho tak, že nehtem zapáčíte v otvoru v pravé spodní straně. Dostanete se tak k Li-ion baterii s logem ZTE, která má kapacitu 770 mAh (2,9 Wh). Pod baterií je slot na paměťovou kartu microSD a slot na SIM kartu.

Udávaná výdrž od výrobce je 300 hodin v pohotovostním režimu a 360 minut při hovoru. Při nenáročném používání mi vydržel na jedno nabití téměř 14 dní, příjemná změna oproti všem chytrým telefonům s jednodenní výdrží. Pokud budete telefonovat a psát desítky SMS denně, stejně vydrží telefon několik dní.

Telefon se dobíjí skrze microUSB port, pro nabíjení lze tedy použít jakoukoli jinou nabíječku, která je tímto konektorem vybavena.

Zvuk

V balení naleznete obyčejná sluchátka (pecky do uší), jejich součástí je i mikrofon a malý klip pro připnutí k oděvu. Na první pohled působí tato sluchátka docela lacině, jsou vyrobena z černého plastu, molitany k peckám do uší u nich nenajdete. V uších mi ale seděly docela dobře, nemají tendenci vypadávat.

Co se týče kvality zvuku, nečekejte žádné zázraky. Poslouchal jsem několik hudebních stylů, od klasiky až po metal a je poznat že hudbě chybí basy, celé frekvenční spektrum tíhne ke středům. Nikde v nastavení jsem nenašel možnost aktivovat ekvalizér. Často při zahájení přehrávání ve sluchátkách či reproduktoru luplo, během přehrávání jsem ale už žádné rušivé zvuky nezaznamenal.

Mimo sluchátek můžete poslouchat hudbu i přes integrovaný reproduktor. Hudba (včetně vyzvánění) hraje nekresleně, ale docela potichu. Vyzvání-li vám telefon někde v kapse, nemusíte ho slyšet, pro vyzvánění je tedy lepší, když si vyberete ne MP3 soubor, ale nějaký „ječivé“ standardní vyzvánění.

Uživatelské prostředí

Prostředí telefonu Vodafone 353 je proprietární, nejde o žádný běžný mobilní operační systém. Nepodporuje instalaci dalších aplikací (ani Java), musíte vzít za vděk tomu, co do telefonu dodal výrobce.

Prostředí se dělí na pohotovostní obrazovku, kde je v horní liště zobrazen stav signálu, baterie, použitý profil, Bluetooth a podobně. Trochu níže najdete název operátora, pod ním je čas a datum. Na pohotovostní obrazovku nelze vložit žádný widget, můžete jen změnit obrázek na pozadí. Použité písmo v telefonu nelze zvětšit, vzhledem ke své malé velikosti není telefon vhodný ke čtení pro ty, kdo hůře vidí.

Do menu se dostanete stiskem joypadu. Menu je tvořeno devíti ikonami v matici 3 x 3.

Multimédia

I takový základní telefon, jakým Vodafone 353 je, můžete využívat pro multimediální účely. Potěší přítomnost slotu na microSD kartu, kam si můžete nahrát nepočítaně fotografií a videí, limitováni jste pouze jejím volným místem. Díky malému displeji nebude samozřejmě sledování videa žádným zážitkem, ale hodit se někdy může. Zaměříme se proto na zvukovou multimediální část, kterou je přehrávání hudby a poslech FM rádia.

Hudební přehrávač je docela povedený, umí procházet interní paměť i paměťovou kartu. Skladby si můžete přidávat do svých playlistů, zvládá i opakování a přehrávání na pozadí. Neumí ale automaticky vyhledat všechny skladby a vyhledávat mezi nimi.

Omrzí-li vás vaše hudební knihovna, můžete si pustit FM rádio. Pro jeho funkčnost je nutné mít připojena sluchátka, která zároveň slouží jako anténa. Poté si ale můžete v nastavení rádia zapnout možnost přehrávání skrze reproduktor. Aplikace FM rádia umí vyhledat stanice manuálně i automaticky a uložit je do paměti. Neumí ale RDS, takže správně pojmenovat si je musíte už sami.

Mimo hudby umí telefon přehrávat i video, ovšem na tomto displeji s malým rozlišením je sledování filmů či seriálů spíše utrpením. Nepočítejte ale s tím, že přehraje každý formát, video by mělo mít příponu MJPG.

Přímo v hlavním menu najdete šikovný správce souborů, kterým lze procházet obsah interní paměti a paměťové karty. Zobrazí všechny soubory a ty známé, které umí otevřít, odliší jinou ikonkou. Chcete-li otevřít soubor, co telefon nepodporuje, bude vám kromě základních operací se soubory nabídnuta možnost odeslání přes MMS, e-mail nebo Bluetooth.

Fotoaparát a videokamera

Telefon Vodafone 353 je vybaven fotoaparátem s rozlišením 0,3 Mpix (640 x 480 bodů). Čočka objektivu se nachází na zadní straně, nenajdete vedle ní žádnou přisvětlovací diodu, dá se tedy rozumně používat jen ve dne.

Jak už jste si mohli přečíst v první kapitole, na obvodu telefonu nejsou žádná tlačítka, chybí tedy i hardwarová spoušť, díky které by šlo fotoaparát rychle nastartovat. Spuštění fotoaparátu je proto trochu zdlouhavé, není přiřazeno žádné rychlé volbě na pohotovostní obrazovce, nenajdete ho dokonce ani v hlavním menu. Je ukrytý až v druhé úrovni menu pod volbou „Multimédia“.

Kvalita fotografií není nijak valná, od snímače s takto malým rozlišením a fixním zaostřením toho nelze moc očekávat. Při dobrém světle jsou snímky docela ostré, jen je kazí hodně velká komprese. Na druhou stranu mě potěšilo, že univerzálně zaostřený objektiv zvládne vyfotit i běžný text tak, že je poměrně dobře čitelný.

Mimo fotografování můžete nahrávat i videosekvence v rozlišení 320 × 240 při 6 snímcích za sekundu. O (ne)kvalitě videa se dále nemá cenu rozepisovat, počet snímků za sekundu mluví za vše.

Vodafone 353 (testovací video) – 240p

Pro ukládání fotografií a videosekvencí si můžete vybrat buď interní paměť telefonu nebo paměťovou kartu.

Telefonní funkce

Pokud si vědomě uživatel kupuje klasický mobilní telefon, jaký je právě Vodafone 353, pak se dá očekávat, že ho bude využívat hodně k volání. Podívejme se tedy na to, jaké možnosti ohledně telefonních funkcí nám tento telefon nabízí.

Chcete-li telefonovat, máte dvě možnosti. Buď můžete stisknout tlačítko se zeleným sluchátkem, tím se dostanete do seznamu posledních hovorů. Zde si vyberete nějaký posledně použitý kontakt a druhým stiskem tlačítka se sluchátkem ho vytočíte.

Druhá možnost je výběr kontaktu z telefonního seznamu. Tento seznam je přístupný buď přes pravé funkční tlačítko na pohotovostní obrazovce nebo z menu. Telefonní seznam umí zobrazit zároveň kontakty ze SIM karty i z interní paměti. Do interní paměti jich umí uložit 500.

Pro rychlé vytočení kontaktu můžete osm z nich umístit do rychlé volby, na pohotovostní obrazovce pak stačí chvíli podržet příslušné tlačítko, kterému je tento kontakt přidružen.

Ke každému záznamu v telefonním seznamu můžete kromě jména přiřadit až čtyři různá telefonní čísla. Dále tam můžete vložit obrázek volajícího a přiřadit mu nějaký vyzváněcí tón. Vyzváněcím tónem může být kromě předdefinovaných vyzvánění i MP3 soubor. Dále máte možnost ke kontaktu zapsat ještě e-mailovou adresu a název společnosti.

Při procházení v seznamu kontaktů se mi líbí, že se u něj formou pop-up „okna“ zobrazuje i jeho telefonní číslo, nemusíte se přepínat na jeho detail. Kontakty se třídí podle abecedy, spodní řádek je vždy vyhrazen vyhledávacímu poli. Vyhledávat lze jen podle jména a nelze vyhledat jen jeho část. Chcete-li vyhledat například kontakt „Novák Jan“, musíte do vyhledání zadat „Novák“. Zadáte-li „Jan“, nic se nevyhledá.

Zprávy, e-mail

Vodafone 353 podporuje příjem a odesílání SMS a MMS zpráv. SMS zpráv zvládne uložit do interní paměti 100 kusů. Pro MMS lze využít buď interní paměť nebo i paměťovou kartu, v tomto případě jich tam můžete mít uložené klidně tisíce, závisí to jen na kapacitě karty.

Při psaní SMS zprávy se zobrazuje počet zbývajících znaků ze 160, pokud tento limit přesáhnete, začne odpočítávání nanovo, za číslem se v závorce zobrací počet zpráv, do kterých bude výsledná zpráva rozdělena. Během psaní můžete využít ekvivalent slovníku T9, zde je pojmenovaný jako Smart Cs. Stačí pak jen mačkat tlačítka, na kterých se jednotlivá písmenka ze slova nachází a slovník z kombinace písmen automaticky nabídne vhodná slova. Například pro napsání slova „Ahoj“ stačí stisknout vždy jednou tlačítka 2, 4, 6 a 5. Před odesláním je diakritika ořezána a využije se plných 160 znaků.

Mimo SMS a MMS zpráv můžete přistupovat k vaší e-mailové poště a přímo z telefonu e-maily odesílat. Nejprve musíte e-mailový účet nakonfigurovat, máte na výběr několik nejrozšířenějších služeb, stačí tedy zadat jen jméno a heslo a je to hotovo. Pokud máte e-mail na jiném serveru, budete muset kromě přihlašovacích údajů zadat i jeho další konfiguraci, jako jsou adresy serverů porty či typy přístupu. E-maily umí telefon kontrolovat i na pozadí.

K odesílaným e-mailům můžete připojit i přílohu, kterou může být libovolný soubor z paměti telefonu nebo z paměťové karty. Omezeni jste ale velikostí, maximální velikost přílohy je 300 kB.

Organizační funkce

I levný telefon, jakým Vodafone 353 je, umí nabídnout základní organizační funkce. Najdete je v hlavním menu pod příhodným názvem Organizér. Obsahuje kalendář s měsíčním nebo týdenním náhledem, s možností zápisu různých typů událostí (připomínka, schůzka a podobně).

Mimo kalendáře jsou v Organizéru i úkoly, u každého z nich si kromě názvu a termínu splnění můžete evidovat i prioritu a stav.

Hezky zpracovaná funkce je Světový čas, kde si můžete na graficky povedené mapě světa vybrat město a nechat si u něj zobrazit aktuální datum a čas.

Dále v menu organizačních funkcí najdete ještě kalkulačku, stopky a budík.

Hry

V telefonu najdete 2 předinstalované hry. První se jmenuje Copter, létáte v ní s vrtulníkem a snažíte se vyhýbat překážkám. Hra se ovládá jen jednou klávesou, po jejím zmáčknutí letí vrtulník nahoru, v opačném případě padá dolů. Druhá hra má jméno Panda, ovládáte v ní tohoto sympatického medvídka, který šplhá po bambusech a vyhýbá se hmyzu.

Internet, sociální sítě

I tento levný telefon podporuje přístup na síť internet. Stačí si pouze v nastavení telefonu povolit možnost příjmu a odesílání dat a nakonfigurovat připojení. Je možné, že konfigurace se sama stáhne ze sítě konkrétního operátora, v mém případě (T-Mobile) se tak ale nestalo, APN přípojný bod jsem musel zadat ručně.

Pro přístup na Internet má telefon předinstalovaný webový prohlížeč Opera Mini ve verzi 4. Surfování ale z vlastních zkušeností není moc pohodlné, na malý displej se vejde pouze několik řádek textu a počtu několika málo slov. Na nouzové surfování, případně rychlé přečtení aktuálních zpráv a podobně to stačí, nedokážu si ale představit, že bych na něm měl číst například články a aktuality na našem webu během nějaké delší cesty.

Opera Mini je pro uživatele ale výhodná v tom, že již na serveru dokáže zkomprimovat celou stránku a do telefonu poslat mnohem méně dat, než ve skutečnosti stránka má. Výrazně to zkracuje dobu načítání a oceníte to i v případě, kdy jste limitováni nějakým menším měsíčním FUP (omezením počtu přijatých a odeslaných dat).

Zajímavostí je klient pro sociální síť Facebook, který bych v tomto low-end telefonu určitě neočekával. Jde o plnohodnotnou mobilní aplikaci, kterou spustíte buď z menu nebo z pohotovostní obrazovky. Po zadání jména a hesla ho již při opětovném spuštění nemusíte zadávat znova, tato aplikace umí dokonce běžet i na pozadí a informovat o nových komentářích atd.

Stejně jako v případě Opery Mini, i zde je nevýhodou malý displej, kvůli kterému čtení příspěvků není moc pohodlné. Berme ale v úvahu, že statusy na Facebooku obvykle moc dlouhé nejsou, takže se při jejich čtení tolik „neunavíte“, jako v případě čtení dlouhých článků.

Jiný webový prohlížeč či klient pro sociální sítě si do telefonu nenainstalujete, jelikož nepodporuje mobilní Javu.

Závěr

Vodafone 353 je telefonem, který ačkoli patří do low-end kategorie, dokáže méně náročnému uživateli nabídnout vše, co potřebuje. Vhodný je zejména pro ty, kteří nechtějí nebo nepotřebují moderní dotykové telefony. Kromě telefonování zvládne i prohlížení internetu či přímý přístup k Facebooku, jen se musíte spokojit s menším displejem, který moc informací najednou nezobrazí. Trochu zklamáni jsme byli z nahrávání videa, šest snímků za sekundu možná ani videem nazvat nelze.

V čem telefon naopak exceloval, byla výdrž na jedno nabití. To je trumf, který nepřebije sebelepší dotykový telefon.

Konkurence

Pokud vám Vodafone 353 z nějakého důvodu nevyhovuje, můžete sáhnout například po Nokii 113 či Samsungu C3750.

Nokia 113

Nokia 113 je sympatický malý nedotykový telefon, za který se určitě nebudete muset stydět. Mimo základních funkcí, jako je telefonování nebo psaní SMS, zvládne i internet skrze mobilní datovou síť. Holdujete-li sociálním sítím, uvítáte předinstalovaného Facebook a Twitter klienta. Samozřejmostí je podpora Java aplikací a her, které můžete pohodlně stáhnout nebo zakoupit skrze integrovaný obchod s aplikacemi. Nechybí fotoaparát, paměťové karty a další funkce.

Tip: Recenze Nokia 113 – Telefon pro nenáročné

Samsung C3750

Telefon s vysouvací konstrukcí a nedotykovým displejem potěší přítomností microSD slotu, velkou výdrží na jedno nabití a dobrým dílenským zpracováním. Oproti Vodafonu 353 je možné stahovat a instalovat další hry a aplikace.

Tip: Recenze Samsung C3750 – Tak pravil klasik

vodafone-353
Klady
  • Podpora microSD karet
  • Nízká hmotnost
  • Dobrý design i konstrukce
  • Dlouhá výdrž na jedno nabití
Zápory
  • Nekvalitní nahrávání videa
  • Slabší hlasitost vyzvánění
  • Nerovnoměrné podsvícení klávesnice
  • Na malý displej se nevejde moc informací
Diskuze ke článku
škoda 3G
Škoda, že to nemá 3G, jinak pěkný mobil, který si cílovou skupinu jistě najde.
Stodynka
Je to krásný model který si své kupující najde. Chtělo by to více tak hezkých telefonů.
Myčoken
"Klávesnice je uspořádána klasicky v matici 3 x 4 alfanumerických kláves, nad nimi je pětisměrný ovládací joypad. Po jeho stranách jsou tlačítka pro příjem / odmítnutí hovoru a dvojice funkčních kláves." To všechno co vidíme na obrázku si přečteme i v recenzi. Jak se s klávesnicí pracuje, jaký má zdvih kláves, odezvu a podobně, ani slovo ... Jinak celkem dobrá recenze. Jsem rád, že se věnujete i těmto jednoduchým a levným telefonům.
lumik
Máme ho teprve 6 hodin, ale dojem je více než skvělý. Intuitivní ovládání, krásně čitelný displej. Za tu cenu skvěle nabitý funkcemi - které jsme vůbec nečekali. Výborná citlivost i v místě se slabším signálem, původně jsme měli SE T280i - ten si u nás na Vodafone síti ani neškrtl. Koupíme ho i dětem.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze