Vivo Y72 5G
recenze

Vivo Y72 5G

Vhodný jen pro skalní fanoušky
5

Na vlně 5G telefonů z (nižší) střední třídy by se rádo svezlo i Vivo s novinkou Y72 5G. Čím je tento telefon zajímavý, respektive jaké jsou jeho slabé stránky? To se dočtete na řádcích níže.

Cenově dostupné Vivo Y72 5G cílí nejen na ty, kterým jde o příznivou cenu, ale také na všechny toužící po 5G, velké baterii či dlouhé softwarové podpoře. Jak si novinka vedla v testu? To prozradí tato recenze.

Technické parametry Vivo Y72 5G

Kompletní specifikace
Konstrukce164 × 75,3 × 8,5 mm, 193 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,58" (2 408 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, LED dioda, video: 1 080 × 1 920 px, 60 FPS
ChipsetMediaTek Dimensity 700,
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 11
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostčervenec 2021, 7 499 Kč
Využijte jedinečnou slevu na nákup! Po zadání kódu mobilenetY72 na webu MP.cz získáte na tento kousek slevu ve výši 1 379 Kč . Kód může být použit jen 7×, tak neváhejte. Nakupovat se slevou můžete zde.

Obsah balení: Apple by se mohl inspirovat

V balení je kromě samotného smartphonu rovněž průhledné ochranné silikonové pouzdro, napájecí adaptér, kabel typu USB-A/USB-C a dokonce i drátová sluchátka pro základní použití (zakončená 3,5mm jackem). Absolutně nic tak nebude scházet ani těm nejnáročnějším.

Líbilo se nám
  • bohatý obsah balení

Konstrukční zpracování: neoslní, ale ani nezklame

Novinka je nabízena ve dvou barevných variantách s označením Graphite Black a Dream Glow, z nichž k nám do redakce se dostala prvně zmíněná verze. Telefon má lesklá záda s barevným přechodem ze stříbrné do tmavě modré/černé a bohužel působí jako magnet na otisky. Více mě tak potěšila pravá strana, kde je prostorově relativně tenká kapacitní čtečka otisků prstů, její odezva i schopnost rozpoznat přiložený prst je však naštěstí bezproblémová. Nad ní umístěná kolébka ovládání hlasitosti pak zakončí výčet fyzických ovládacích prvků mobilu.

Na horní straně se nachází slot pro dvojici nanoSIM karet, případně kombinaci jedné nanoSIM a jedné paměťové karty microSD. Šuplíček má silikonovou objímku, která má zabránit vniknutí nečistot či vlhkosti/vody. Vivo Y72 5G však podle katalogu výrobce zvýšenou odolností nedisponuje. Spodní strana nabízí pohled na 3,5mm jack, USB-C a mřížku hlasitého reproduktoru.

Telefon může relativně vyklouznout z ruky.

Na závěr zmíním modul fotoaparátu, který je podle mě také jediným prvkem, který jinak dost všední design smartphonu ozvlášťnuje. Dvojici hlavních senzorů lemují stříbrné kroužky a makro snímač je v blízkosti přisvětlovací diody. Telefon se drží poměrně pohodlně, kvůli povrchové úpravě zad však může relativně snadno vyklouznout z ruky. Doporučuji proto využít přiložené pouzdro.

Líbilo se nám
  • slot pro karty chrání silikonové těsnění
  • spolehlivá čtečka otisků prstů
Nelíbilo se nám
  • všední vzhled

Displej: velký, ale „jen“ IPS LCD

Výrobce u Viva Y72 5G vsadil na 6,58palcový IPS LCD panel s Full HD+ rozlišením a slušnou jemností 401 PPI. Ačkoliv zobrazovač nevypadá vyloženě špatně, nelze si nevšimnout efektu prosvítání u spodního a horního rámečku a také nijak ohromující maximální svítivosti, která by mohla za slunečného dne představovat problém. Chuť bohužel nespraví ani širší spodní rámeček a dnes již ne tolik moderní kapkovitý výřez. V neposlední řadě nelze opomenout fakt, že u telefonů v podobné cenové kategorii mnohdy natrefíme na lepší (AMOLED) obrazovky. Pro zaryté vyznavače notifikačních diod dodám, že u tohoto modelu schází, nechybí však alespoň ochrana v podobě fólie nainstalované z výroby.

Vivo Y72 5G
Líbilo se nám
  • dostačující rozlišení + velká uhlopříčka
  • předinstalovaná fólie
Nelíbilo se nám
  • efekt prosvítání a nepřesvědčivý maximální jas
  • konkurence nabídne za stejné peníze AMOLED
  • někomu může scházet notifikační dioda

Zvuk: na maximální hlasitost zapomeňte

Hlasitý reproduktor má Vivo Y72 5G pouze jeden a k tomu nepříliš povedený. Při poslechu na maximální hlasitost velmi nepříjemně tahá za uši a zní extrémně „plechově“. Nízké frekvence ani střední jsou bohužel také zklamáním. Jediným pozitivem je tak snad jen 3,5mm jack.

Líbilo se nám
  • 3,5mm jack
Nelíbilo se nám
  • pouze jeden reproduktor
  • podprůměrná kvalita zvuku

Výkon hardwaru: konečně světlá stránka

Mozkem telefonu je 7nm MediaTek Dimensity 700, který se v průběhu testování osvědčil jako dostatečně výkonný procesor, který se nezalekne multitaskingu ani hraní her. Společnost mu dělá 8 GB RAM typu LPDDR4 i rychlé úložiště UFS2.1 s kapacitou 128 GB, z něhož si operační systém ukousne zhruba 20 GB. O dostačujícím výkonu svědčí i níže přiložené výsledky benchmarku Geekbench 5.0.

Líbilo se nám
  • dostatečně výkonný procesor
  • velkorysých 8 GB RAM LPDRR4

Výdrž baterie: bez problémů

Vivo Y72 5G nemá díky 5 000mAh baterii problém překonat na jedno nabití celý den. Při úsporném stylu používání výdrží činí i jeden a půl až dva dny. Výkon nabíjení se zastavil na 18 W, kdy lze s přiloženým adaptérem nabít telefon z 0 na 100 % zhruba za hodinu a půl. Bezdrátové nabíjení z pochopitelných důvodů schází.

Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž

Konektivita: Bluetooth 5.1 i 5G sítě

Telefonu nechybí podpora NFC, Bluetooth 5.1, Wi-Fi 5 či navigačních služeb GPS, GLONASS, BDS a Galileo. Největší předností v oblasti konektivity je pak podpora 5G.

Líbilo se nám
  • podpora 5G
  • nic důležitého nechybí

Fotoaparát: spásných 64 Mpx?

Vivo vsadilo na hlavní 64Mpx snímač v doprovodu s 8Mpx ultraširokoúhlým objektivem. Hlavní fotoaparát skládá čtyři pixely do jednoho a díky vysokému rozlišení nabízí i vcelku obstojné dvojnásobné digitální přiblížení. Jestliže fotíte za dobrého světla, odpovídají fotky průměru v dané cenové kategorii, za zhoršených světelných podmínek jsou patrnější problémy s kontrastem i nastavením expozice. Při focení v naprosté tmě pak Vivo prodlouží závěrku, avšak pouze zhruba na jednu až dvě sekundy, snímek tak nijak zvlášť nevysvítí.

Ultraširokoúhlý objektiv je rovněž pouze průměrný. Nabídne sice slušný rozsah i ne úplně zlé barevné podání, chybí mu však detaily a často jsou snímky nezaostřené. 2Mpx makro kamerka je zde kvůli nízkému rozlišení i ošklivým barvám zcela zbytečná. 16Mpx selfie kamerka rovněž neoslní, avšak pro pořízení momentek poslouží. Video lze natáčet maximálně ve Full HD ve 60 FPS, což jen potvrzuje, že tento telefon příliš velké foto/video ambice zkrátka nemá.

Vivo Y72 5G 1080p 30 FPS

Líbilo se nám
  • slušný dvojnásobný digitální zoom
Nelíbilo se nám
  • nízká kvalita za zhoršených světelných podmínek
  • pouze Full HD video
  • zbytečná makro kamerka

Software: garance tří let

O chod telefonu pečuje Android 11 s nadstavbou Funtouch OS 11.1, která je pěkně svižná a během používání obsahovala červencové bezpečnostní záplaty. Prostředí se tedy nijak neliší od dříve recenzovaných novějších modelů čínského výrobce. Hráče potěší přítomnost herního režimu, kde si mohou nastavit notifikace, aktivovat režim „e-sports“, uzamknout jas nebo pořídit snímek obrazovky. Z předinstalovaných aplikací udělá radost s výjimkou Facebooku minimum balastu. Chybějící notifikační diodu lze pak zastoupit aktivací blikání přisvětlovací diody na zádech při příchozích hovorech podobně jako u iOS. Potěší také možnost naprogramovat tlačítko snížení hlasitosti, jeho podržením lze pak (při vypnuté obrazovce) například aktivovat fotoaparát, svítilnu nebo zapnout konkrétní aplikaci. Největší předností je však podle mě garance výrobce, že bude v průběhu tří let nabízet pravidelné aktualizace systému, včetně těch bezpečnostních. Tento model by tak měl obdržet (minimálně) Android 14.

Zhodnocení

Mezi silné stránky tohoto modelu se jistě řadí příslib tříleté softwarové podpory, dlouhá výdrž či slušný výkon. Méně pak již potěší nekvalitní hlasitý reproduktor, obyčejný IPS LCD panel, všední vzhled či přinejlepším průměrný fotoaparát. Telefon bych tak doporučil pouze skalním fanouškům značky, neboť se u konkurence dají za stejné peníze pořídit lépe vybavené smartphony.

Konkurence

Zajímavou alternativou může být například Redmi Note 10 Pro s 6,67" 120Hz AMOLED Full HD+ displejem, procesorem Snapdragon 732G, odolností IP53 a 33W nabíjením 5 020mAh baterie.

Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128+8 GB

Rozměry164,5 × 76,2 × 8,1 mm, 192 g
DisplejSuper AMOLED, 6,67" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát108 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 732G, 2×2,3 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor5 020 mAh

Lepší volbou než Vivo Y72 5G je také Realme 7 Pro s 6,4" AMOLED displejem, 8 GB RAM a Snapdragonem 720G s podporou 65W nabíjení.

Realme 7 Pro 128+8 GB

Rozměry160,9 × 75,4 × 8,7 mm, 182 g
DisplejAMOLED, 6,4" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 720G, 2×2,3 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor4 500 mAh

Foto: Petr Vojtěch, mobilenet.cz

vivo-y72-5g
Klady
  • spolehlivá čtečka otisků prstů
  • tříletá garance softwarové podpory
  • podpora 5G sítí
  • dostatek výkonu
  • bohatý obsah balení
Zápory
  • neoslnivý IPS LCD panel
  • nekvalitní hlasitý reproduktor
  • všední vzhled
  • zbytečný 2Mpx makro senzor
Diskuze ke článku
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
A stejně vedle nových Nokií je tohle jak dělo.
Pc Wifi
Pc Wifi
Naposledy upraveno: 6. 8. 2021 08:19
Mínusy : "někomu může scházet notifikační dioda"

nerozumim, dyt ji nema skoro zadny telefon, mozna tak 5 ze 100 ? tak dejte tem 5ti + za LEDku ale nedavejte ten 95 zbylejm minus za to ze ji nemaji.
Lukáš Vrábel
Lukáš Vrábel
A vy uz nerobite video recenzie? Ako je sranda to zase vsetko citat ale bolo lepsie si to pozriet vo videu 😀🙂😉 ale inak super. Dobre recenzie vzdy si necham poradit 🙂
Jan Kasik
Jan Kasik
Naposledy upraveno: 6. 8. 2021 08:31
Narzo 30 5G, Realme 8 5G, Poco M3 Pro 5G a Redmi Note 10 5G
všechna stejné, akorát za 5 tis

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze