Vivo Y33s
recenze

Vivo Y33s

Pouze pro skalní fanoušky
9

Vivo Y33s přichází na trh s velkým displejem, 50Mpx fotoaparátem a designem, který zaujme hranatými rámečky s tloušťkou jen 8 mm. Jak si novinka vedla v našem testu?

Vivo na náš trh relativně nedávno přineslo model V21 5G se špičkovou selfie kamerkou nebo stylové a také skvěle vybavené Vivo X60 Pro. V dnešní recenzi se však podíváme na zoubek novince z nižší třídy. Podaří se Vivu Y33s prorazit mezi dravou konkurencí?

Vivo Y33s – videorecenze

Technické parametry Vivo Y33s

Kompletní specifikace
Konstrukce164 × 76 × 8 mm, 182 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,58" (2 408 × 1 080 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 1 080 × 1 920 px, 60 FPS
ChipsetMediaTek helio G80, CPU: 2×2 GHz + 6×1,8 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 11
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnost, 5 999 Kč

Obsah balení: myslelo se na vše

V bílé krabičce najdeme kromě telefonu také sluchátka zakončená 3,5mm jackem, napájecí adaptér, ochranné pouzdro a samozřejmě rovněž kabel, který je typu USB-A/USB-C. Obsah balení je tedy vskutku bohatý.

Vivo Y33s
Líbilo se nám
  • bohatý obsah balení

Konstrukční zpracování: šedá myška

Vivo Y33s vypadá v testovaném barevném provedení na první pohled vcelku obyčejně. Jedná se o klasickou „placku“ s lesklými zády, která však dokáže zaujmout relativně plochými rámečky o tloušťce pouhých 8 milimetrů. Telefon v ruce působí bytelným dojmem a čtečku otisků prstů má klasicky na pravé straně. Ploché/hranaté strany se na komfortu z držení telefonu bohužel příliš pozitivně nepodepsaly.

Kapacitní čtečka však reaguje i na letmé přiložení vcelku svižně, stejně tak si můžete nastavit odemykání obličejem, které je však pochopitelně pouze 2D, takže není zrovna spolehlivé a za zhoršených světelných podmínek se na něj nelze příliš spoléhat. Jakákoliv zvýšená odolnost bohužel nepřichází v úvahu, potěší však alespoň slot pro dvojici nanoSIM a jednu microSD kartu o maximální velikosti 1 TB. Asi největším designovým průšvihem jsou záda, která se extrémně snadno zamastí, což však může řešit přiložené pouzdro.

Líbilo se nám
  • tenký 8 milimetrů
  • slot pro dvě nanoSIM + microSD kartu
  • dobře fungující čtečka otisků prstů na boku
Nelíbilo se nám
  • telefon se nedrží příliš pohodlně
  • záda se velmi rychle umastí

Displej: IPS LCD s 60 Hz

Designem Vivo Y33s nijak moc nezaujme a velkou parádu bohužel neudělá ani plochý 6,58palcový IPS LCD panel s Full HD+ rozlišením, který trpí pro tyto zobrazovače vcelku běžným prosvítáním u spodního a horního rámečku. Také maximální svítivost není kdovíjaká, nehledě na to, že za šest tisíc korun lze v dnešní době sehnat i smartphony s preferovaným AMOLED panelem, jako je třeba Xiaomi Redmi Note 10S nebo Realme 8.

Navzdory nasazení IPS LCD panelu je možné aktivovat tmavý režim, který však nepřinese žádnou energetickou úsporu jako právě u OLED technologie. Notifikační dioda k dispozici není stejně jako (výrobcem přiznané) ochranné sklo a rámečky mají v této cenové třídě vcelku běžnou šířku.

Líbilo se nám
  • velká uhlopříčka
Nelíbilo se nám
  • pouze IPS LCD panel s 60 Hz
  • pozorovatelné prosvítání u spodního a horního rámečku
  • někomu může scházet notifikační dioda

Zvuk: průměr

Na mobilu byste marně hledali sekundární hlasitý reproduktor. Jediný repráček se nachází dole a má přinejlepším průměrnou zvukovou kvalitu. Alternativou jsou však sluchátka s 3,5mm jackem, která najdete přímo v balení.

Líbilo se nám
  • 3,5mm jack

Výkon hardwaru: postačí jen opravdu nenáročným

Srdcem telefonu je procesor Helio G80, který doprovází 8 GB RAM plus 4 GB „softwarové“ operační paměti, které si telefon ukousne ze 128GB interního úložiště. Navzdory celkovým 12 GB operační paměti se však Vivo Y33s dost často zadýchá, má pomalejší reakce a zkrátka se nejedná o zařízení, které by bylo radost používat z hlediska svižnosti.

Líbilo se nám
  • 8 GB RAM
Nelíbilo se nám
  • má pomalejší reakce

Výdrž baterie: jeden den s přehledem

V balení je 18W adaptér, skrze který lze telefon nabít z 0 na 100 % za dlouhé 2,5 hodiny. Baterie s 5 000 mAh na druhou stranu zvládne přinejmenším 1 den používání, takže můžete takto pomalu nabíjet přes noc. Při troše snahy se dostanete i na 1,5 a možná i 2 dny na jedno nabití.

Líbilo se nám
  • slušná výdrž
Nelíbilo se nám
  • velmi pomalé nabíjení

Konektivita: průměrná

Bezproblémovou konektivitu zajistí Bluetooth 5.0, Wi-Fi 5, GPS, GLONASS, Galileo či důležité NFC, které využijete pro bezkontaktní platby či rychlé párování. Nic zásadního tak neschází, je však pravda, že vybraná konkurence okolo šesti tisíc korun již nabídne i 5G konektivitu.

Líbilo se nám
  • nic zásadního neschází
Nelíbilo se nám
  • vybraná konkurence však nabídne i 5G

Fotoaparát: 50 Mpx v hlavní roli

Fotovýbava čítá dva vcelku zbytečné 2Mpx snímače (makro a bokeh), které si mohl výrobce odpustit a namísto toho nasadit ultraširokoúhlý objektiv. Mnohem zajímavější je 50Mpx hlavní kamerka, která standardně skládá 4 pixely do 1, umí však fotit i v nativním rozlišení 50 Mpx. Snímky jsou obvykle dobře zaostřené, mají správně nastavenou expozici a pochválit musím také vcelku střízlivé barevné podání, které však nenudí. S ohledem na cenu zařízení se jedná o velmi slušně fotící hlavní fotoaparát, který má dokonce i solidní noční režim. Díky vysokému rozlišení je k dispozici také dvojnásobný digitální zoom, který nabídne přijatelnou kvalitu. Dojem však opět kazí pomalá fotoaplikace nebo možnost natáčet jen ve Full HD rozlišení. Selfie kamerka s 16 Mpx fotí vcelku pěkné, ale průměrné snímky.

Líbilo se nám
  • hlavní 50Mpx kamerka
Nelíbilo se nám
  • zbytečné 2Mpx snímače
  • potěšil by ultraširokoúhlý objektiv

Software: Funtouch 11.1

Vivo Y33s spoléhá na nadstavbu Funtouch 11.1 s Androidem 11, která měla v době testování zářijové bezpečnostní záplaty, a kromě standardní sady Google aplikací obsahovala také aplikace výrobce, jako je například iManager. Ten má v sobě zabudovaný antivirus, ale také klasické „čištění úložiště“ nebo správu datového provozu. Používání telefonu znepříjemňovaly již zmíněné pomalé reakce.

Nelíbilo se nám
  • pomalejší reakce

Zhodnocení

Vivo Y33s bych doporučil snad jen skalním příznivcům značky toužícím po solidním 50Mpx fotoaparátu a velkém, ačkoliv nijak jinak zajímavém displeji. Za šest tisíc korun lze zakoupit podstatně lépe vybavenou konkurenci, třeba již jednou zmíněné Realme 8, Xiaomi Redmi Note 10s nebo Realme 7 Pro.

Konkurence

Realme 8 nabídne výkonnější procesor Helio G95, 30W nabíjení i 64Mpx hlavní snímač. Hlavní předností je však 6,4palcový AMOLED panel.

Realme 8 128+6 GB

Rozměry160,6 × 73,9 × 8 mm, 177 g
DisplejAMOLED, 6,4" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek helio G95T, 2×2,05 GHz + 6×2 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor5 000 mAh

Redmi Note 10s rovněž nabídne AMOLED displej s uhlopříčkou 6,43" i MediaTek Helio G95. Hlavní snímač má 64 Mpx a nechybí ani 8Mpx ultraširokoúhlý objektiv.

Xiaomi Redmi Note 10S 128+6 GB

Rozměry160,5 × 74,5 × 8,3 mm, 178,8 g
DisplejSuper AMOLED, 6,43" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek helio G95T, 2×2,05 GHz + 6×2 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor5 000 mAh

Foto: Petr Vojtěch, mobilenet.cz

vivo-y33s
Klady
  • velká uhlopříčka
  • solidní výdrž
  • slušný hlavní fotoaparát
Zápory
  • pouze IPS LCD panel s 60Hz obnovovací frekvencí
  • velmi pomalé nabíjení
  • nízký výkon
  • nepraktický povrch zad
  • zbytečné 2Mpx senzory
Diskuze ke článku
Marhule Humule
Marhule Humule
Nevím no, ale tahle recenze mi přijde dost zaujatá. Hodně lidí ocení právě tu dobrou výdrž a ve své třídě jeden z nejlepších fotoaparátů. Nějaký superrychlý nabíjení, xHZ displeje atd spoustu lidí vůbec nezajímá. Osobně mám zkušenost s telefony od Realme a narovinu to po delší době není žádný zázrak. Delší dobu máme v rodině Realme 7, který na papíře vypadal užasně, ale cca po půl roce je z toho dejchavičná hajtra s mizernym foťákem. Note 10s je o něco lepší volba, ale s dostupností to je bída a tak bych mohl pokračovat dál.
Jiří Sekanina
Jiří Sekanina
Jeden čínskej krumpl za druhým, no důležité je, že to je levné, na to Češi slyší, pak běhají po eskalátorech v protisměru aby stihli akci v novém China Storu... Že okopirovane mobilní technologie skončí v čínskejch rukach, to jsem fakt nikdy nechtěl... Peníze jsou holt peníze a v dnešní chudé době je ta levnota vykoupená otrockou prací za misku rýže.
Jan Ottis
Jan Ottis
Telefon jsem zakoupil loni víceméně náhodou, když mi na služební cestě odešel můj starý s tím, že to je nouzovka a pak to nějak vyřeším. Mámho doteď, protože mě nijak neomezuje.
Vydrží nabitý i 3 dny (nemám Facebook apod.) a fotí. HMI lze upravit 3rd aplikacemi, ips nebo amoled je mi fuk.
A proklínané nabíjení? Doporučuji autorovi recenze doplnit technické vzdělání. Když budu li-ion, li-pol akumulátor dobíjet příliš vysokým proudem, nenabiju jej na maximální kapacitu a navic zkracuji jeho životnost. A to je fyzikálně-chemická vlastnost těchto akumulátorů, kterou manažersky nezměním.
Roman Vaněk
Roman Vaněk
mi telefon naprosto vyhovuje,hry nehraju,vykon a fotak je v pohodě a za cenu 3720 korun v datartu nic lepšiho neni,silikonovy obal,sluchatka a folie na telefonu je přijemny bonus, navic
byla dana simkarta od T-mobile s200 korunami---za mně supr koupě

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze