THL 2015
recenze

THL 2015

Sázka na čtečku otisků prstů
6

Svou vlajkovou loď pro letošní rok na náš trh uvedlo také čínské THL. Novinka s příznačným názvem 2015 láká na 5palcový FullHD displej, osmijádrový procesor nebo podporu rychlých dat LTE. Výrobce nezapomněl ani na pomyslný trumf v rukávu a novinka se pyšní čtečkou otisků prstů a stále se pokouší držet zajímavé ceny. Bude to však stačit na úspěch?

Čínské THL se na našem trhu stává již poměrně známým výrobce, který produkuje telefony nižší a střední třídy a mnohdy také zajímavé novinky s dlouhou výdrží. Dnešní model 2015 se však má postavit do samotného čela portfolia a působit dojmem vlajkové lodi. Při pohledu na cenu, která aktuálně činí 7 500 Kč je však zřejmé, že někde výrobce musel ušetřit.

THL 2015

Obsah balení: nevídaná nadílka

V mnoha současných telefonech je základní balení velmi chudé. THL jde proti proudu. V základní balení najdete špuntová sluchátka, USB kabel a nabíječku – to je klasika. Výrobce však přibalil ještě flipové pouzdro, silikonový zadní kryt a také OTG redukci. Pomocí ní můžete například nabíjet jiný telefon tím vaším.

Technické parametry THL 2015

Kompletní specifikace
Konstrukce144,6 × 71,6 × 7,5 mm, 147 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6752, CPU: 8×1,7 GHz, GPU: ARM Mali-T760
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor2 700 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:48 hodin
Dostupnostduben 2015, 7 500 Kč

THL 2015 – videopohled

Design a konstrukce: jde na to zostra

Vlajkové lodě mnoha výrobců mají poslední dobou společný znak, kterým jsou prémiové materiály. Čínské THL však hledí především na cenu a tak se jeho vlajková loď jeví spíše jako šedá myš, která snadno zapadne v záplavě jiných podobných telefonů. Celé tělo je vyvedeno v černé barvě a oživujících stříbrných prvků je pomálu. Příjemná je nicméně tloušťka telefonu pouhých 7,5 milimetrů. Naproti tomu zpracování samotných boků se příliš nepovedlo, neboť jsou ostré a pro někoho nepříjemné do dlaně.

Naopak zadní strana je vyvedena z příjemného plastu a díky decentnímu zaoblení padne telefon dobře do ruky. Ideální stav tak kazí pouze ostřejší boky. Adekvátní je pak také hmotnost 147 gramů. Chválím také umístění ovládacích prvků na pravý bok. Tlačítka se pohodlně tisknou a mají jistou odezvu. Veškeré konektory se pak shlukly na horní hraně.

THL 2015

Čelní stranu zabírá samozřejmě displej. Pod ním zbylo místo pro tři senzorové klávesy, které jsou podsvětlené a mají vibrační odezvu. Nad displejem sídlí reproduktor, nezbytná čidla, kamerka a také informační LED dioda, která červeným blikáním upozorňuje na zmeškané události. Nijak ji však bohužel nelze nastavit.

Na zadní straně je nezvykle živo. Kromě fotoaparátu a blízko sousedící LED diody se zde nachází také hlasitý reproduktor. To ale stále není vše. THL totiž model 2015 vybavilo čtečkou otisků prstů, která je těsně pod LED diodou a v podstatě na ni přímo dopadají vaše prsty. O jejím fungování si řekneme později.

Za příkladné lze označit konstrukční zpracování. Telefon působí bytelným dojmem, jednotlivé části k sobě přesně doléhají a nikde nic nevrže.

Displej: příjemná podívaná

V případě displeje THL nijak neexperimentovalo. Nasadilo osvědčený 5palcový IPS panel s FullHD rozlišením a výsledná jemnost 441 ppi je zárukou, že rastr pouhým okem neuvidíte. Displej se může pochlubit velmi dobrým barevným podáním i skvělou čitelností na slunci. Problémem není ani sledování z ostrých úhlů. Nechybí čidlo regulace jasu, které sice tu a tam mívá slabší chvilky, avšak vesměs funguje spolehlivě. O ochranu displeje se stará sklíčko Corning Gorilla Glass 3.

Zvuk: do sluchátek dostačující

Hlavní reproduktor se nachází na zadní straně a je dostatečně hlasitý pro potřeby vyzvánění. Kvalitou již však neoplývá a tudíž se nehodí ani na reprodukci hudby. Jeho zvuk je spíše plechový a takřka postrádající basovou složku. Naštěstí lze připojit sluchátka a výstup skrze 3,5mm jack konektor je mnohem lepší. Zvuk je příjemným se slyšitelnými hloubkami a pro běžné poslouchání plně dostačuje. K poslechu vám postačí i špuntová sluchátka v základním balení, která hraji velmi solidně.

Baterie a výdrž: čekali jsme více

Zadní kryt telefonu je odnímatelný a taktéž baterii lze snadno vyměnit, což je výhodou. Samotná baterie dostala do vínku kapacitu 2 700 mAh, a to není zrovna hodně. Zejména u THL jsme čekali více, protože například u modelu 5000 je baterie s téměř dvojnásobnou kapacitou. Berme však co je, a tudíž je nutno počítat spíše jen s jednodenní výdrží. Při středně náročném využívání, kdy nebudete omezovat konektivitu, ale budete regulovat jas displeje, se dostanete na opravdu jeden celý den a telefon vás nenechá ve štychu ani večer.

Telefon jsme podrobili také standardizovanému testu, při kterém byly hodnoty jasu a hlasitosti nastaveny na 50 % a přes Wi-Fi bylo streamováno video v kvalitě 1080p. THL 2015 dosáhlo na výsledek 7 hodin a 1 minuta. Konkurenční LG G2 se ve stejném testu dokázalo dostat na 7 hodin a 20 minut. V testu nabíjení jsme při nabíjení na 80 % naměřili čas 1 hodina a 38 minut. K úplnému nabití je zapotřebí 2 hodin a 48 minut.

Hardware: vyšlápl si na Galaxy S5

THL neponechalo nic náhodě a telefon vybavilo na první pohled výkonným hardwarem. Ten čítá osmijádrový procesor MediaTek 6752 s taktem 1,7 GHz, kterému napomáhá 2GB operační paměť. V jejím případě počítejte, že ihned po zapnutí systém spolyká zhruba polovinu. Grafickou akceleraci obstarává Mali-T760. Hrubý výkon v benchmarku AnTuTu vykázal zisk přibližně 39 000 bodů, což THL 2015 řadí těsně za Samsung Galaxy S5. Interní paměť dostala do vínku 16 GB, avšak pro aplikace jsou k dispozici pouze necelé 4 GB. Dalších necelých 9 GB je pak připraveno pro jakákoliv další data. Podpora paměťových karet samozřejmě nechybí a to až do velikosti 128 GB a přijde vhod, že lze aplikace na kartu i přesouvat.

Benchmark testy

Prostředí: lízátko se nekoná

THL patří mezi výrobce, kteří si úpravami softwaru příliš hlavu nelámou, což ocení uživatelé, kteří dávají přednost čistému Androidu. Nejvýraznější změnou vůči čistému Androidu 4.4.4 KitKat jsou tak zakulacené rohy u ikon aplikací. THL to však nepřehání ani s bloatwarem a předinstalovaných aplikací je jen pár. Co však kazí dojem ze systému je nedokonalé počeštění. Radost nám nedělá ani samotná verze Androidu, neboť u vlajkového modelu bychom čekali aktuální Lollipop.

Telefon se odemyká klasicky, jak jsme u Androidu zvyklí posunem odemykacího tlačítka doprava. Tahy ostatními směry fungují jako klávesové zkratky pro základní funkce. Nahoru spustíte fotoaparát, doleva se dostanete do telefonní aplikace a dolů do SMS.

Uživatelské prostředí jako takové není ničím překvapující a pro majitele telefonů s čistým Androidem je důvěrně známé. Dole naleznete tradiční pevný pás s ikonami, který je shodný pro všechny domácí obrazovky. Středové tlačítko pro přístup do menu je neměnné, další čtyři si můžete přeskládat nebo nahradit podle svého. Ve výchozím stavu je zde telefon, kontakty, zprávy a internetový prohlížeč. Stejně tak je na všech obrazovkách nahoře políčko vyhledávání. Poměrně nepříjemné je, že domácí obrazovky nerotují v nekonečném pásu. Další si přidáváte přetažením zástupce nebo widgetu. Prázdné se automaticky mažou.

Vysouvací lišta je nijak neupravovaná a postrádá například pás s nejpoužívanějšími zástupci. Dostanete se k nim však pomocí tlačítka v pravém horním rohu. Z nich bych vypíchl funkci Multitasking Window, která dovoluje spouštět vybrané aplikace, jako je SMS, hudební nebo video přehrávač v malém samostatném okně na displeji.

Menu s aplikacemi je tvořeno maticí 4×5. Řazení je pouze podle abecedy a není možné ho nijak změnit. Menu s widgety je zcela odděleno a dostanete se do něj přes tlačítko kontextové volby na domácí obrazovce, které otevře její nastavení.

Ačkoliv je v THL 2015 Android v téměř čisté podobě a hardware působí velmi výkonně, prostředí by si zasloužilo ještě nějakou tu hodinu práce navíc. Většinou vše běží velmi dobře a svižně, ale občas postřehnete, že se některé animace trhají, což rozhodně zamrzí.

Čtečka otisků prstů: premiéra dobrá

Vůbec poprvé se na telefonu THL objevuje čtečka otisků prstů. Tu výrobce umístil na zadní stranu a bohužel jde spíše o starší typ čtečky, přes který je vždy nutné prstem přejet. Raději bychom již viděli čtečku, kde stačí prst pouze přiložit. Na druhou stranu THL si dalo docela práci a čtečka funguje velmi spolehlivě.

THL 2015

V menu telefonu najdete aplikaci FingerPrints, která vše obstarává. Bohužel je celá v angličtině. Po chvilce se v ní však zorientujete i v případě, že anglickému jazyku nevládnete ani na základní úrovni. Nastavit si lze všech deset prstů na vašich rukách a každý může mít na starost jinou funkci. Nejvhodnější je například u praváka nastavit ukazováček pravé ruky na odemčení. Bohužel nestačí pouze přejet prstem, nejprve musíte displej rozsvítit a až poté provést tah prstem po čtečce. Pokud by telefon otisk odmítal, je vše jištěno PIN kódem nebo gestem.

Aplikace pro čtečku otisků prstů

Telefon nabízí také možnost návštěvnického režimu, který lze spustit i ve chvíli, kdy například váš kamarád nezná gesto či PIN kód. V ten moment se ukáže celé prostředí, ale dle vašeho nastavení je omezen přístup k jakýmkoliv funkcím. Hodí se to samozřejmě také jako ochrana ve chvíli, kdy telefon například půjčíte svým ratolestem.

Fotoaparát: maximálně průměrný

THL 2015 nabízí vzadu fotoaparát s rozlišením 13 Mpx, který doplňuje integrovaná přisvětlovací LED dioda a funkce automatického ostření. Ani tyto papírové předpoklady se širokými možnostmi nastavení, včetně kompenzace expozice, vyvážení bílé, HDR, scénických režimů a barevných efektů, však nezaručují nadprůměrné fotografie.

Prostředí fotoaparátu

Ideální stav pro fotografování je venkovní prostředí za slunečného počasí, kdy telefon dokáže podat barevně věrné snímky a trápit vás může maximálně ostrost, ale to až v případě přibližování. S ubývajícím světlem ostrost více klesá.

Ukázkové snímky

Ukázkové snímky

Čelní kamerka dostala do vínku rozlišení 8 megapixelů, ale číslo není vše a výsledné snímky nepůsobí nijak kvalitně. Pro základní potřebu videohovorů či selfies na sociální sítě však postačuje.

Ukázkový snímek z čelní kamerky

Umožněn je také záznam videa a to až ve FullHD rozlišení se 30 snímky za vteřinu. Kvalita odpovídá kvalitě fotoaparátů. Video je vcelku ostré, ale rovněž mírně trhané a občas má telefon problém dostatečně rychle přeostřit.

THL 2015 (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Multimediální funkce: klasická sestava

K přehrávání audia je zde přítomen pouze klasický přehrávač, který si poradí se všemi běžnými formáty hudby. Jinak však nabízí naprosto základní funkce. Co však potěší je poměrně podrobný ekvalizér, který dovoluje i nastavení zpoždění. Po připojení sluchátek se navíc zpřístupní funkce zvýraznění basů a simulování prostorového zvuku. V případě, že by vám vlastní hudba nestačila, je zde i FM rádio s RDS.

Hudební přehrávač

Pro prohlížení fotografií najdete v telefonu klasickou Galerii. V jednotlivých albech si můžete vybrat mezi zobrazením mřížky, která pojme dvě a půl fotografie nebo videa na šířku a čtyři na výšku, nebo filmového pásu. V případě videí se efektně zobrazuje živý náhled. Jinak však žádné nadstandardní funkce ani v tomto případě nečekejte.

Galerie

Také na přehrávání videa máte k dispozici klasický přehrávač. Ten si poradí s 3GPP, H.263, H.264, MPEG-4. Přehraje i video ve FullHD kvalitě. Na podporu titulků můžete bohužel zapomenout.

Telefonní funkce: nic nového pod sluncem

Aplikace Telefon i Kontakty nabízí v podstatě standardní výchozí funkce z Androidu. Šikovnou funkcí na číselníku je dvojice rozměrných barevně odlišených tlačítek pro volání, která jsou samostatná pro obě SIM. Rovnou si tak vyberete, přes které číslo chcete volat. Stejně tak jsem ocenil funkci Telefonní paměť, což je v podstatě klasické rychlé volání, tak jak ho známe z minulosti.

V aplikaci kontakty si můžete vybrat, ze kterého zdroje chcete zobrazit kontakt i jak je řadit. Stejně tak jsou standardní i další funkce. Při zakládání kontaktu si můžete vybrat, kam chcete kontakt uložit. Kromě jména a řady telefonních čísel, můžete ke kontaktu přiřadit fotografii, email, skupinu, ale i celou řadu dalších polí s údaji. S telefonním seznamem je možné synchronizovat celou řadu účtů a jednotlivé kontakty z nich libovolně spojovat a rozdělovat s těmi z telefonu nebo SIM.

Zprávy: spolehnutí na Google

Dvě samostatná tlačítka pro obě SIM jsou přítomná i v editoru SMS. Jinak je však aplikace identická s tou v čistém Androidu. Zprávy se tak řadí do konverzací a doručenky reprezentují zatržítka u jednotlivých zpráv.

Pro zadávání textu máte k dispozici standardní klávesnici Androidu. Na emaily jsou tu stále dvě klasické aplikace. Jednak je tu Gmail a na ostatní emailové účty pak univerzální e-mailový klient E-mail. Ten je však vzhledem k tomu, že Gmail již podporuje i další e-mailové účty nadbytečný. Z klientů IM zde naleznete kromě Google Hangouts předinstalovaný i Skype.

Organizační funkce a GPS: základní sestava

K dispozici zde máte Kalendář, který je možné synchronizovat s účtem Googlu a Microsoft Exchange. Dále je zde úkolovník, poznámky, záznamník. Nechybí kalkulačka, budík, časovač, stopky a světový čas nebo správce souborů. Další aplikace i však budete muset doinstalovat sami.

Kalendář

V případě navigování či určování polohy se můžete spolehnout na A-GPS a také GLONASS, dostalo se dokonce i na e-kompas. Ani to však nezajistilo korektní fungování a vaší polohu telefon občas dlouze hledá, především v městské zástavbě. V hustě obydlených lokacích navíc již nalezenou polohu může snadno ztratit. Pří dobrých podmínkách je však fixace vaší polohy otázkou zhruba 15 vteřin.

Google Mapy

Navigační software je základ Androidu a reprezentují ho pouze předinstalované Google Maps. Ty však, ačkoli nabízejí možnost si stáhnout část mapy pro offline použití, stále z velké části vyžadují neustálé připojení k internetu. To platí zejména o automobilové navigaci, kterou umí Google pouze v on-line režimu. Pokud vám Google Maps nevyhovují, není však problém porozhlédnout se v Google Play po některé z alternativ.

Datové funkce: je tu LTE, i když...

THL 2015 jakožto vlajková loď, musí nabídnout něco navíc oproti ostatním modelům a tak jej výrobce již neošidil o podporu LTE. Podporována jsou pásma 800 / 1 800 / 2 100 / 2 600 MHz, což je poměrně slušný výčet, který oceníte také u nás. K dokonalosti chybí pouze pásmo 900 MHz, které nezvykle využívá Vodafone. Dále nechybí Wi-Fi ve verzích 802.11 b/g/n s funkcemi Wi-Fi Display a Wi-Fi Hotspot. Bluetooth je k dispozici v úsporné verzi 4.0 s A2DP. Co však dále chybí je podpora NFC. Telefon je možné připojit i přes kabel pomocí microUSB 2.0.

Internetový prohlížeč

Na internet se podíváte skrze svižný prohlížeč z čistého Androidu, který odvádí svou práci velmi dobře. Mnohé může potěšit, že výrobce do telefonu předinstaloval Flash Player.

Závěrečné zhodnocení: na cenu to neuhraje

THL se netají s velkými ambicemi, které vkládá i do modelu 2015. Však je to jejich nejvybavenější kousek a nutno uznat, že se opravdu snaží na všech frontách. Snaha se sice cení, ale důležitý je výsledek a ten je bohužel často rozporuplný. Začněme ale veseleji. Velké plus THL 2015 získává za opravdu bohaté základní balení. Líbí se nám také kvalita zpracování či opravdu povedený displej. Potěšující by byl i výkon, nebýt hůře optimalizovaného prostředí.

THL 2015

Kladné body novinka posbírá i za čtečku otisků prstů. Ta sice dokonalá není, ale funguje spolehlivě a může značně urychlit používání celého telefonu. Bohužel tím jsme se dostali na konec výčtu kladných vlastností. Je škoda, že THL nenasadilo novější verzi systému Android, nebo alespoň tu starší řádně neoptimalizovalo. Dvojice fotoaparátů ohánějící se vysokým rozlišením vaše očekávání také zřejmě nenaplní.

V případě datové výbavy je tu sice USB OTG, ale opět neúplná podpora LTE a chybějící NFC. Telefony THL často zachraňuje cena, ta v případě modelu 2015 činí 7 500 Kč. Nabízí se říci, že osud je zpečetěn, neboť v této cenové hladině je konkurence opravdu silná a THL bude moci těžit snad jen ze čtečky otisků prstů nebo jména, které není okoukané.

Konkurence

Patrně největším konkurentem bude LG G2. Již předloňský vlajkový model se doprodává za necelých 8 000 Kč, a přesto nabízí kvalitnější displej, lépe optimalizované prostředí, příslib aktualizací či úplnou podporu LTE. Nesrovnatelně lepší je také fotoaparát.

LG G2

Obdobně THL 2015 zatopí také HTC One (M7). Opět dva roky starý telefon, jehož cena klesla. Přesto nabízí o třídu lepší zpracování s kovovými materiály, skvělé stereo reproduktory, lepší displej i optimalizaci nebo podporu LTE se všemi pásmy.

HTC One (M7)

Dalším adeptem na lepší koupi je Huawei P7. Aktuálně již výběhový vlajkový model se chlubí kvalitnějšími materiály, lepším displejem, lépe optimalizovaným prostředím či podporou LTE. Cena je přitom vyšší jen o tisíc korun.

Huawei P7

A do čtveřice veterán, tentokrát Samsung Galaxy S4, který oproti THL 2015 nabídne lepší displej i fotoaparát, příslib aktualizací nebo bohatší výbavu. Nutno říci, že jeho cena je již vyšší o přibližně 1 500 Kč.

Samsung Galaxy S4
thl-2015
Klady
  • solidní hardware
  • přítomnost LTE
  • informační LED dioda
  • čtečka otisků prstů
  • bytelná konstrukce
  • kvalitní displej
  • bohaté základní balení
Zápory
  • méně přesná GPS
  • nedokonalé počeštění prostředí
  • nepodporuje NFC
  • pouze průměrný fotoaparát
  • slabší optimalizace prostředí
Diskuze ke článku
Lukáš
Dobrý den doporučil by jste mi tento telefon, nebo lenovo vibe x2?
Vojtěch Vymětal
Raději Vibe X2, případně bych si počkal na Lenovo P90 :)
Zdeny
Lenovo Vibe X2 je rozhodně lepší jak toto THL
Charles
Ale jo, tenhle telefon muze byt.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze