Trojice telefonů Doro
recenze

Trojice telefonů Doro

Útok na seniory

S telefony pro starší uživatele se v posledních letech doslova roztrhl pytel. U nás známější značky nyní doplňuje i výrobce Doro. V redakci se nám sešly hned tři kousky, které zastupují klasiku, styl a dokonce i véčkovou konstrukci. Hodí se opravdu pro babičku či dědečka?

Není tomu tak dávno, co jsme si stěžovali, jak výrobci mobilních telefonů zcela zapomínají na naše starší občany či jen uživatele s horším zrakem. Před dvěma, třemi lety se konečně hnuly ledy a na náš trh vstoupily značky Aligator, Emporia či Mivvy se svými speciálními telefony pro seniory. Ty vynikaly sice malými, ale velmi dobře čitelnými a většinou monochromatickými displeji. Vhod přišlo i použití velkého fontu u písma. Ruku v ruce s čitelným displejem šla i klávesnice, která dostala obrovský prostor, čímž se jednotlivá tlačítka nejen dobře tiskla, ale zvětšit se mohly i popisky. Mezi prozatím méně významné hráče patří výrobce telefonů Doro, který se taktéž zaměřuje výhradně na telefony pro seniory. Nabízí se otázka, zda-li již trh není nasycen. Podobný dotaz si možná kladl i sám výrobce a velmi elegantně situaci vyřešil. V jeho nabídce nalezneme jak klasické telefony, které jakoby z oka vypadly konkurenci, tak i velmi stylové kousky, do kterých by nikdo ani neřekl, že jsou předurčeny seniorům. Asi největším lákadlem může být i seniorský telefon s véčkovou konstrukcí, který se rovněž v naší redakci zabydlel.

Doro 332gsm: stylový prcek

Doro 332gsm - oficiální fotografie

Prvním na řadě je Doro 332gsm. Na první pohled ovšem vůbec jako seniorský telefon nevypadá a ani na další pohled bych ho seniorovi přímo nedoporučil. V prvé řadě se jedná o poměrně malinký telefon. Rozměry činí 105 x 50 x 17 milimetrů. Skoro jej schováte do dlaně ruky. Velmi příjemná je i hmotnost 88 gramů. Design se opět nese v zaoblených hranách a tentokrát je k dispozici i v elegantní bílé barvě.

Ačkoliv je 332gsm o celé 2 centimetry menší než 341gsm, vměstnal na své tělo mnohem více kláves. To je další důvod, proč se telefon seniorům příliš nehodí. Výrobce to myslel bezpochyby dobře, ovšem v této kategorii telefonů platí mnohem více než jinde, že méně znamená více. Klávesa se šipkami je opět malá, ale zato kovová a prohnutá. Kolem ní se krčí čtveřice kláves. Dvě sluchátka jsou ještě na hraně s velikostí, titěrná kontextová tlačítka však již opravdu nevyhovují. Blok funkčních a alfanumerických kláves odděluje čtveřice malých tlačítek. Pod písmena A, B a C si lze přiřadit libovolné telefonní číslo. Čtvrté tlačítko s popisem SMS vás okamžitě přesune do menu zpráv.

Alfanumerická část je opět namačkána na sobě, což nemusí vyhovovat každému. Přechod mezi jednotlivými klávesami je sice jasně patrný, nicméně plnohodnotná mezera to není. Navíc tlačítko s hvězdičkou a mřížkou již doplácí na minimum místa. Jejich stisk je ale jistý a potěší i plastové provedení. Podsvětlení je tentokrát modré a ve tmě možná až zbytečně oslňuje. Další tlačítka naleznete po obvodu. Na levém boku jde o kolébkovou regulaci hlasitosti a klávesu rozsvěcující LED diodu na horní hraně. Krom světla na ni najdete i zamykací tlačítko. Zde mi přijde poněkud nešťastné, že Doro řeší zámek kláves na každém telefonu zcela odlišně.

Na levém boku se pak tradičně uvelebily konektory, kterými jsou nabíjecí a 2,5 mm audio konektor. Poslední konektor se nachází ještě na spodní hraně a slouží k nabíjení ze stojánkové nabíječky. Tu dokonce najdete přímo v základním balení. Příliš často ji ovšem využívat nebudete, neboť výrobce model 332gsm vybavil Li-Ion akumulátorem s úctyhodnou kapacitou 1000 mAh a pokud budete takřka jen na přijmu, vydrží telefon bez nabíječky i déle než týden.

Displej telefonu je stejný jako u druhého klasického modelu. Opět jde o barevný, pasivní zobrazovač o velikosti 37 x 27 milimetrů a rozlišením 128 x 96. Čitelnost textu je tedy výborná, ovšem s překreslováním je to velmi špatné. Cílové skupině uživatelů to ale zřejmě příliš vadit nebude. Prostředí telefonu je maximálně jednoduché. Úvodní obrazovku si můžete vylepšit jednou z předinstalovaných tapet. Měnit lze také téma. To spočívá v barvě pozadí a písma. Hlavní menu je zpracováno velmi pěkně, přičemž velká a barevná ikonka je doplněna o jasný a dostatečně velký popisek.

Technické parametry Doro PhoneEasy 332gsm

Konstrukce105 × 50 × 17 mm, 88 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejCSTN, ?" (128 × 96 px)
Fotoaparát
Chipset
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ?
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: ne, NFC: ne
Operační systém
Akumulátor1 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostlistopad 2010, 1 300 Kč

plus Plusy

  • stylový vzhled
  • pevná konstrukce
  • dokovací stanice v základním balení
  • dobře čitelný displej
  • hlasité vyzvánění
  • LED svítilna

minus Mínusy

  • pasivní a barevný displej
  • tlačítko SOS je příliš malé
  • všechna tlačítka jsou malá a špatně odlišená

Doro 341gsm: protáhlá klasika

Doro 341gsm - oficiální fotografie

Druhý v dnešní trojrecenzi je nejzákladnější modelem. Na první pohled vypadá velmi podobně jako jiné seniorské modely. Plastové tělo o rozměrech 125 x 52 x 15 milimetrů je jen o něco vyšší než obvykle. Hmotnost činí příjemných 99 gramů. Díky zaobleným hranám telefon dobře padne do ruky a nehrozí ani jeho vyklouznutí.

Přední straně dominuje blok s tlačítky. Tentokrát jich je nepatrně více, neboť kromě obvyklé alfanumerické části, šipek a sluchátek, přibyla i dvojice kontextových kláves. Notoricky známá výtka směřuje k směrovým šipkám, neboť i Doro je má nesmyslně malé. Přitom místo na dvě nezávislé klávesy by se našlo. Nyní je třeba se smířit, že dvojice šipek se musí spokojit se stejným místem, jako má například zelené či červené sluchátko. Klávesy jsou jinak vyrobeny z přiměřeně tvrdé pryže a jejich stisk je poměrně jistý. Mezi každým tlačítkem je mezera, což napomáhá ke snadnému odlišení. Popisky jsou jasně čitelné, nicméně dovedl bych si je představit ještě o něco větší. Celá klávesnice je jasně a dostatečně bíle podsvětlena.

Nad klávesnicí se nachází displej o rozměrech 27 x 37 milimetrů. Rozlišení činí 128 x 96 pixelů, kvalitou bych jej přirovnal například ke starým Siemensům řady x55. Okem jasně poznáte viditelný rastr, což ovšem v tomto případě vůbec nevadí. Zamrzet by mohlo použití pasivního barevného displeje, neboť překreslování je velmi pomalé. Výrobci by udělal lépe, kdyby použil obyčejný, černobílý displej. Naštěstí ale zvolil velmi dobře čitelné a navíc velké písmo. Velikost lze navíc v nastavení ještě upravit.

Po obvodu telefonu toho příliš nenalezneme. Na levém boku jde o dva konektory. Nabíjecímu dělá společnost 2,5 mm jack konektor. Potěší, že sluchátka jsou od výrobce v základním balení. Na horní hraně je přítomno vypínací tlačítko. Ještě jeden konektor je umístěn na spodní hraně a slouží pravděpodobně k připojení stolní nabíječky. Na zadní straně telefonu nechybí známé SOS tlačítko a hlasitý reproduktor. Pod krytem se skrývá Li-Ion baterie o kapacitě 850 mAh. Jelikož telefon nenabízí žádné moderní funkce, výdrž bez větších problémů šplhá i k sedmi dnům. Samozřejmě s rostoucím voláním se výdrž sníží.

Na rozdíl od modelu 332gsm si tentokrát nemůžete měnit tapetu či téma. Ačkoliv je displej dle výrobce barevný, setkáte se pouze s různými odstíny černé. Menu tedy vypadá naprosto shodně, jen postrádá barvičky.

Technické parametry Doro PhoneEasy 341gsm

Konstrukce125 × 52 × 15 mm, 99 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejCSTN, ?" (128 × 96 px)
Fotoaparát
Chipset
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ?
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ?, Bluetooth: ?, NFC: ne
Operační systém
Akumulátor850 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostlistopad 2010, 1 100 Kč

plus Plusy

  • pevná konstrukce
  • dobře čitelný displej
  • hlasité vyzvánění
  • velké klávesy
  • snadno přístupné SOS tlačítko

minus Mínusy

  • pasivní a barevný displej

Doro 409gsm: seniorské véčko

Doro 409gsm - oficiální fotografie

Doposud nevídaný počin. Seniorský telefon býval vždy klasický, snad jedinou výjimkou byl výrobce Emporia. Nicméně Doro nyní přichází s véčkovou konstrukcí. A hned na začátek je nutno říci, že jde o velmi zdařilý počin. Konstrukce je kvalitní a jako hlavní materiál byl použit měkčený plast, který velmi dobře padne do ruky a chrání telefon před všemožnými oděrkami. Rozměry telefon činí 98 x 50 x 19 milimetrů. Véčko tedy pěkně padne do dlaně. Hmotnost se zastavila na ještě relativně pěkných 110 gramech.

Ačkoliv jde o véčko, nedočkáte se dvou displejů. Naštěstí to výrobce nepodcenil úplně a v zavřeném stavu umístil na přední stranu dvě informační diody. Po obvodu telefonu naleznete kolébkovou klávesu regulující hlasitost a dvojice, již výše zmíněných konektorů. Zadní strana ukrývá SOS tlačítko a hlasitý reproduktor. Velmi spokojeni budete s kvalitou zpracování. Nikde nic nevrže a vůli nevykazuje ani kloub.

Po rozevření se teprve ukáže pravá velikost telefonu. Velkorysého místa se dočkala klávesnice i displej. Bohužel ne oba jej využily. Displej sice narostl do pěkné hodnoty 34 x 42 milimetrů, nicméně místo kolem něj je opravdu hodně. Potěšujícím faktem je kvalita displeje, která výrazně převyšuje oba výše prezentované modely. Rozlišení se zastavilo na hodnotě 176 x 220 pixelů a i senior určitě ocení velmi pěknou podívanou. Oceníte i kvalitní zobrazení z ostrých úhlů.

Klávesnice jakoby z oka vypadla modelu 341gsm. Všechna tlačítka jsou takřka na chlup stejně velká. Více prostoru dostala obě sluchátka a hlavně šipky. Klávesnici na Doru 409gsm tak již prakticky není co vytknout. Díky véčkové konstrukci navíc senioři nemusí řešit pro ně často zapeklitý problém - zamykání klávesnice. Stačí telefon zavřít a je po problému. Baterie v tomto modelu má kapacitu 800 mAh a udrží telefon v provozu zhruba 5 dní. Prostředí opět vychází ze základních modelů, jen vše vypadá díky kvalitnějšímu displeji lépe.


Technické parametry Doro PhoneEasy 409gsm

Konstrukce98 × 50 × 19 mm, 110 g, konstrukce: véčková, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,1" (176 × 220 px)
Fotoaparát
Chipset
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ?
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ?, Bluetooth: ?, NFC: ne
Operační systém
Akumulátor800 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostlistopad 2010, 1 300 Kč

plus Plusy

  • pevná véčková konstrukce
  • dobře čitelný a kvalitní displej
  • hlasité vyzvánění
  • opravdu velké klávesy
  • snadno přístupné SOS tlačítko
  • přehledný kalendář
  • indikační diody v zavřeném stavu

minus Mínusy

  • chybí vnější displej

Funkční výbava: když se opisuje

Popis funkční výbavy bude velmi stručný a prakticky pro všechny modely velmi podobný. Ani jeden model totiž nenabízí žádné pokročilé funkce. V menu si narazíte na kalendář, nicméně nabízí pouze denní náhled s možností přiřadit jednoduchý úkol. Výjimku tvoří je véčkový model 409gsm, který díky většímu displeji nabídne i měsíční náhled. Vhod může přijít i kalkulačka a potěší podpora SIM Toolkit. Telefonní seznam je vícepoložkový, pojme 300 kontaktů a můžete ke každému uložit až tři různá čísla. Editor zpráv je jednoduchý, nechybí odpočítávání či prediktivní zadávání textu pomocí slovníku Zi. Spolehnout se můžete i na dlouhé SMS. Na časté psaní však Dora nejsou, neboť rychlost zadávání znaků je velmi malá. To ovšem uživatelům, pro které jsou tyto telefony určeny, vadit nebude. Zajímavou funkcí je možnost některé funkce telefonu zakázat. Kromě telefonního seznamu můžete skrýt úplně vše, například i SMS zprávy.

Sledovaným kritériem při výběru telefonu pro seniora je vyzvánění. To musí být hlavně dostatečně hlasité. Tuto podmínku bezpečně splňují všechny tři modely. Na nejvyšší úroveň telefon uslyšíte po celém domě. Na výběr je několik různých melodií, z nichž jich je většina polyfonních. Nechybí však ani klasická zvonění, známá ze starých telefonů. Vlastní melodie lze nastavit i pro budík či zprávy. U modelu 409gsm je možné zvolit melodii také pro otevření a zaklapnutí.

Samostatný odstavec si zaslouží i notoricky známé tlačítko SOS. To se nachází na zadní straně a je snadno nahmatatelné, vyjma modelu 332gsm, kde se SOS tlačítko nepěkně zmenšilo. Pro jeho správnou funkčnost je však nutné provést správné nastavení. Je možné uložit až pět čísel, na která se telefon po stisku bude snažit dovolat. Vyplnit lze i textovou zprávu, která bude na daná čísla odeslána. V dalším nastavení lze upřesnit, kolikrát může být SOS tlačítko použito. Zcela bez pomoci však nezůstane ani člověk, který vyplnění potřebných informací zanedbá. V takovém případě se po stisku SOS tlačítka telefon optá, zda má vytočit tísňovou linku 112.

Závěrečné zhodnocení:

Telefony Doro mají velmi slušné ambice se na českém trhu neztratit. Asi největší ambice má véčkový model 409gsm, který přináší doposud nevídanou konstrukci. Oslovit může i základní model, který zaujme třeba protaženým designem či funkcí blokace služeb. U stylového modelu 332gsm mám však o budoucnost obavy. Seniorům se příliš nehodí a běžným lidem bude vadit velmi slabá výbava a nekvalitní displej.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze