Tecno Camon 18 Premier
recenze

Tecno Camon 18 Premier

Ambiciózní nováček
8

Malý český rybníček začíná být nebývale bohatý na různé čínské výrobce. Nejnověji to u nás zkouší značka Tecno Mobile, jejíž historie sahá do roku 2006. Vůbec poprvé se s ní setkáváme i na českém trhu, a to rovnou s vybavenějším modelem Camon 18 Premier, který láká na AMOLED displej, periskopový fotoaparát či obří úložiště.

Na českém trhu se zjara 2022 objevila nová čínská značka Tecno. Jakožto nováček se nežene do prémiových segmentů, ale do střední třídy přibyla novinka Camon 18 Premier. Za necelých 9 tisíc korun láká na AMOLED displej, periskopový fotoaparát nebo nadprůměrnou 256GB paměť. Vypálí zaběhlé konkurenci neznámá novinka rybník?

Technické parametry Tecno Camon 18 Premier

Kompletní specifikace
Konstrukce163,8 × 75,9 × 8,2 mm, 200 g, konstrukce: klasická
DisplejAMOLED, 6,7" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx
ChipsetMediaTek helio G96,
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: ?, Bluetooth: ?, NFC: ano
Operační systémAndroid 11
Akumulátor4 750 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostduben 2022,

Tecno Camon 18 Premier – videorecenze

Obsah balení: překvapivě bohaté

V poměrně obyčejně vypadajícím prodejním balení se nachází vše, co byste do začátku mohli potřebovat. Jde o samotný telefon, USB kabel, koncovku nabíječky a dokonce i drátová sluchátka a ochranné silikonové pouzdro.

Líbilo se nám
  • pouzdro v balení

Konstrukční zpracování: matný povrch

Camon 18 Premier působí na první pohled poměrně hodnotně a mohutně. Na obou stranách telefonu je matné sklo, které je příjemné na dotyk a současně velmi dobře vypadá. Tedy jen do chvíle, než telefon uchopíte, pak se na něm objeví otisky prstů. Dodejme, že rám mobilu je mírně zaoblený, dobře padne do ruky, ale je již plastový. Stejně jako u dalších čínských výrobce, i tento smartphone má monstrózní nápis, avšak naštěstí pouze v případě, že na telefon nasadíte ochranný kryt.

Ergonomie není špatná, ale 200 gramů je jednoduše už docela dost a po chvilce je telefon v ruce těžký. Doporučujeme jej tak spíše do pánských dlaní, dámy by se měly poohlédnout přeci jen jinde. Zvýšená odolnost se nekoná. Samotné zpracování je však robustní a dojem kazí jen masivní modul s fotoaparáty, kvůli kterému se telefon kývá, a to i ve chvílích, kdy je nasazeno výrobcem dodávané pouzdro.

Tecno Camon 18 Premier

Ovládací prvky jsou pohodlně dostupné jednou rukou, a to včetně čtečky otisků prstů, která se nachází na pravém boku. Funguje spolehlivě a váš prst rozpozná už při velmi krátkém dotyku, což znamená, že vás nebude při práci nijak brzdit.

Líbilo se nám
  • originální vzhled zadní strany
  • dobře fungující čtečka otisků prstů
Nelíbilo se nám
  • větší rozměry a hmotnost

Displej: příjemně kvalitní

Lákadlem bude dozajista 6,7palcový AMOLED displej s Full HD+ rozlišením a 120Hz obnovovací frekvencí. Syté podání barev a skvělá čitelnost je něco, co je ve střední třídě rozhodně vítané. Stejně jako rozumně malé rámečky či velmi precizně umístěný průstřel pro čelní fotoaparát. Oproti tomu můžete počítat s režimem Always-On a mít všechny podstatné informace neustále na očích. O ochranu displeje se stará blíže nespecifikovaní sklíčko.

Tecno Camon 18 Premier
Líbilo se nám
  • 120Hz obnovovací frekvence
  • AMOLED panel
  • Always-On

Zvuk: podprůměrný

Zvukově si telefon nevede zrovna dobře, reproduktor je pouze na spodní hraně a hraje, řekněme spíše podprůměrně. Poslech hudby je tak vhodnější realizovat skrze sluchátka, kdy potěší, že na těle zůstal 3,5mm jack.

Tecno Camon 18 Premier
Líbilo se nám
  • 3,5mm jack
Nelíbilo se nám
  • slabší zvuk

Výkon hardwaru: velká paměť vše nezachrání

Jistá zastaralost panuje v případě hardwaru, kdy je nasazen procesor Helio G96 od MediaTeku. Nepatří již ke zcela výkonným, ale že by vás brzdil se rovněž říci nedá. Situaci z části zachraňuje 8GB RAM a především velkorysá 256GB interní paměť, která rozhodně není běžnou v této třídě. Po prvním zapnutí zbývá zhruba 231 GB pro vaše data. Výhodou je také fakt, že když do telefonu vložíte paměťovku, nadále zůstane prostor pro dvě nano SIM karty.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • velká interní paměť
Nelíbilo se nám
  • jen průměrný procesor

Výdrž baterie: klasický průměr

Baterie má kapacitu 4 750 mAh, což je zhruba průměrná hodnota, která nám zajistila pohodlnou celodenní výdrž, od časného rána do pozdního večera. Nabíjení je možné výkonem 33 W a zabere zhruba hodinku, což je solidní. Na bezdrátové nabíjení se nedostalo, což však není výtka, v této cenové hladině se běžně tato vymoženost nevyskytuje.

Tecno Camon 18 Premier
Líbilo se nám
  • dobrá výdrž

Konektivita: 5G chybí

Po stránce konektivity je Tecno Camon 18 Premier vybaveno dobře. Nechybí mu samozřejmě LTE, Wi-Fi, Bluetooth a také NFC, telefon tak zvládá i bezkontaktní platby s Google Pay. Vaši polohu pak najdete vždy a spolehlivě díky pozičním systémům GPS, GLONASS a BeiDou. I s moderním telefonem ale můžete řešit různé potřeby drátově. Pro tyto případy je připraveno USB-C. Podporu dvou nano SIM karty jsme si již prozradili, a tak zbývá dodat, že s ohledem na zastaralý procesor telefon nezvládá moderní sítě 5G, a to je při ceně bezmála 9 tisíc korun škoda.

Líbilo se nám
  • NFC
Nelíbilo se nám
  • nepodporuje 5G

Fotoaparát: zajímavá nabídka

Dost možná hlavním trumfem modelu Camon 18 Premier bude sestava fotoaparátů, které jsou na zadní straně celkem tři. Primární snímač s 64 megapixely je od Samsungu, ale nemá optickou stabilizaci obrazu. Výsledné snímky jsou však příjemně ostré i barevně věrné, v tomto ohledu zejména za dobrých světelných podmínek není co vytknout. V noci jsou již snímky lehce zašumělé.

Tecno Camon 18 Premier

Sekundární 12megapixelový fotoaparát je ultraširokoúhlý, avšak pozor, neumí fotit v poměru 4:3. Specialitou tohoto snímače je pokročila stabilizace pomocí gimbalu, což je výhoda, zejména oproti spíše užšímu záběru. Jste-li zvyklí na skutečně ultraširokoúhlé záběry, Camon 18 Premier vás nenadchne.

Ukázkové fotografie

Naopak lákavý je periskopový objektiv s 8 megapixely, který ve střední třídě není vůbec obvyklý. Nepostrádá optickou stabilizaci a umí pětinásobně přibližovat bez ztráty kvality. Výsledky jsou poměrně slušné, hodí se však především na denní snímky. V interiérech je kvalita spíše pokulhávající.

O seflíčka nemusíte mít starost, neb je připravena 32megapixelová čelní kamerka od Samsungu, která vás kvalitou nezklame.

Tecno Camon 18 Premier

Menší zklamání panuje u videa, kdy je vrcholem 2K rozlišení s nepříliš dobrou plynulostí.

Tecno Camon 18 Premier (testovací video) – 2K, 30 FPS

Líbilo se nám
  • širokoúhlý objektiv s gimbalem
  • periskopový objektiv s OIS
Nelíbilo se nám
  • širokoúhlý objektiv se spíše užším záběrem
  • nepodporuje 4K video

Software: fatální chyba

Nijak nás nepotěšilo uživatelské prostředí, které je zastaralé, a to s Androidem 11 + lednovými bezpečnostními záplatami. Takto si nováček dobré jméno rozhodně neudělá. Ještě více zamrzí poměrně masivní nadstavba HiOS se spoustou zbytečných aplikací a nepřehledným uspořádáním. Lepší by mohla být též optimalizace a vrcholem je, že má Tecno problémy s českou lokalizací. Zejména v nastavení narazíte na zcela náhodné položky, které jsou anglicky, i když máte nastavenou češtinu. Neodpustím si jednu perličku, kdy Tecno přeložilo slovo „Back“ při úvodním nastavování telefonu do češtiny jako „Zadní“.

Nelíbilo se nám
  • starý Android
  • horší optimalizace
  • špatná lokalizace

Zhodnocení

Tecno Camon 18 Premier je na první pohled zajímavý telefon, který dokáže upoutat vzhledem i částí výbavy. Především pak periskopovým objektivem, AMOLED displejem nebo obří pamětí. Bezpochyby tak zamíří do rukou mnoha zákazníků. Jedním dechem je však třeba dodat, že jde o telefon za bezmála 9 tisíc korun a v této kategorii je konkurence nebývale silná. Novinka od Tecna totiž má hned několik neduhů v čele s absencí 5G. Více zamrzí opravdu nepovedené prostředí, starší procesor nebo nepodpora 4K videa.

Tecno Camon 18 Premier
Kde koupit nejvýhodněji

Tecno Camon 18 Premier

Konkurence

Z konkurence se nabízí například nový Samsung Galaxy A33, který stojí stejně a má sice menší paměť a chybí mu periskopový objektiv, ale nabízí výrazně lépe zpracované prostředí, kvalitnější hlavní fotoaparát a je odolný proti vodě a prachu.

Samsung Galaxy A33 5G

Rozměry159,7 × 74 × 8,1 mm, 186 g
DisplejSuper AMOLED, 6,4" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorSamsung Exynos 1280,
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor5 000 mAh

Jako dalšího konkurenta vybíráme Redmi Note 11 Pro 5G, který má velmi slušně našlápnuto. Má obdobný displej se 120 Hz, stereo reproduktory a navrch přihazuje výrazně svižnější nabíjení. Dokonce je ještě o tisícovku levnější.

Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G

Rozměry164,2 × 76,1 × 8,1 mm, 202 g
DisplejAMOLED, 6,67" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát108 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 695, 2×2,2 GHz + 6×1,7 GHz
Paměťúložiště: ?, microSDXC
Akumulátor5 000 mAh

Nakonec zmiňme Poco M4 Pro 5G, které sice nemá AMOLED displej, ale jinak vám nabídne výkonnější procesor, lepší prostředí, 5G i 4K videa za nižší cenu.

Xiaomi Poco M4 Pro 5G 128+6 GB

Rozměry163,6 × 75,8 × 8,8 mm, 195 g
DisplejTFT IPS, 6,6" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek Dimensity 810, 2×2,4 GHz + 6×2 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor5 000 mAh, doba nabíjení: 0:59 hodin

Foto: Petr Vojtěch, mobilenet.cz

tecno-camon-18-premier
Klady
  • zajímavý design zadní strany
  • kvalitní 120Hz AMOLED displej
  • velká 256GB paměť
  • periskopový objektiv
  • rychlé 33W nabíjení
Zápory
  • vysoká hmotnost
  • špatná lokalizace do češtiny
  • jen průměrné fotoaparáty
  • nepodporuje 5G
  • nezvládá 4K video
Diskuze ke článku
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
V textu máte zastaralý a nepříliš výkonný procesor a naopak slušnou RAM, ale v +/- to máte přesně naopak.

Jinak je to krám, za ty neduhy to nestojí.
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Zbytečný krám s hromadou chyb a bloatware.. Šanci mu nedávejte.
Tomáš Vrábel
Tomáš Vrábel
HiOs vyzerá ako veľmi lacná napodobenina magic/emui/miui/coloros/......
Pc Wifi
Pc Wifi
Nelíbilo se nám - malá operační paměť
ty blaho pokud je 8GB malo, tak nevim kolik je hodne... 16GB ?
Ale jo, to znelibeni pasuje k celkove urovni clanku na tomto webu...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze