Spello Slim PD 10 000 mAh
recenze

Spello Slim PD 10 000 mAh

Menší, než se může zdát

Spello Slim PD 10 000 mAh se řadí mezi cenově dostupné powerbanky. Má tradiční kapacitu, příjemné hliníkové tělo a lákadlem mohou být hned tři výstupy umožňující nabíjet tři zařízení současně. Je to opravdu ta zásadní výhoda, nebo to v praxi vlastně nemá přílišné využití?

Powerbanku má dnes skoro každý. Mnohdy se hodí mít při sobě záložní zdroj energie pro případy, že se vám telefon vybije rychleji, případně nemáte přístup k elektrické energii. Na trhu najdete nespočet modelů napříč různými cenovými patry. V segmentu těch cenově dostupnějších se nachází i Spello Slim PD 10 000 mAh, kterou seženete zhruba za 500 Kč.

Za zapůjčení děkujeme společnosti Mobil Pohotovost, provozující internetový obchod MP.cz. Pokud v košíku zadáte slevový kód „sleva20“ (bez uvozovek), získáte na produkt 20% slevu.

Technické parametry Redmi PowerBank 10 000 mAh

Rozměry 139 × 66 × 14,5 mm
Hmotnost 249 g
Kapacita 10 000 mAh (3,7 V, 37 Wh)
Materiál hliníková slitina
Barevné varianty černá
Zvýšená odolnost ne
Vstup 1× micro USB (5V; 2 A), 1× USB-C (9V; 2 A)
Výstup 2× USB-A (5 V; 3 A a 9 V, 2 A), 1× USB-C
Signalizace LED
Cena cca 500 Kč

Obsah balení: příjemně malé

Prodejní balení je krásně úzké a nachází se v něm jen opravdu nezbytné věci. Samozřejmě samotná powerbanka, dále krátký propojovací kabel USB-A/USB-C a nakonec jen stručné manuály.

Spello Slim PD 10 000 mAh
Líbilo se nám
  • malé rozměry

Design a provedení: nádech dražších modelů

Spello se rozhodlo jít cestou oblých tvarů, díky čemu se powerbanka příjemně drží a přenáší. Současně je úzká, šířka je pouze 66 mm, výška 139 mm. Ve výsledku je tak tato powerbanka menší než běžné telefony.

Spello Slim PD 10 000 mAh

Zpracování je příkladné a výrobce dokonce nasadil tělo ze slitiny hliníku. Tak poctivé zpracování v tomto cenovém segmentu nebývá příliš obvyklé.

Spello Slim PD 10 000 mAh

Veškeré důležité prvky se shlukly na jedné hraně, výrobce velmi efektivně využil veškerý prostor. Nachází se zde celkem čtyři konektory. Dvojice USB-A je čistě výstupní, USB-C je vstupní i výstupní a nakonec je zde ještě závan historie v podobě microUSB pro nabíjení. Na samotném okraji je tlačítko a na něm čtveřice LED, které signalizují úroveň nabití powerbanky. Stisknutím tlačítka stav nabití snadno zkontrolujete.

Líbilo se nám
  • hliníkové tělo
  • bytelná konstrukce
  • notifikační diody
Nelíbilo se nám
  • vyšší hmotnost
  • zastaralý konektor
  • výstup jen skrze USB-A

Výkonnostní testy: nepříjemně překvapí

Oblíbenou informací u každé powerbanky je údaj o její kapacitě udávaný v mAh. Mnohem důležitější však je kapacita ve Wh. Důvod je jednoduchý, různé napětí powerbanky může zapříčinit, že reálná kapacita bude ve výsledku nižší a naopak. Spello udává 10 000 mAh, napětí 3,7 V a podstatná informace je, že zde máme kapacitu 37 Wh. Pro účely testování jsme zvolili Samsung Galaxy A34 s baterií o kapacitě 5 000 mAh (19,4 Wh). Mimochodem, identickou baterii používá třeba i Samsung Galaxy A54

Právě na příkladu s konkrétním telefonem si lze ukázat, jak by bylo mylné zaměřit se pouze na kapacitu v mAh. Z té bychom totiž mohli usoudit, že powerbanka snadno nabije daný mobil dvakrát. Kapacita ve Wh už ale naznačuje, že dvakrát to nebude. V lepším případě jednou a druhé nabití už nebude kompletní. K prostým hodnotám je navíc nezbytné připočíst i energetické ztráty a fakt, že telefon je během nabíjení zapnutý.

Jak jsme už naznačili, powerbanka disponuje třemi výstupními konektory. První USB-A dává maximálně 15 W, druhé USB-A 18 W a USB-C rovněž 18 W. V případě nabíjení tří zařízení současně dokáže powerbanka poskytnout výkon 20,5 W. My jsme využili výrobcem dodávaný kabel, a tím pádem tedy USB-A s 18 W.

Kapacita v mAh (napětí) Kapacita ve Wh
Spello Slim PD 10 000 mAh 10 000 mAh (3,7 V) 37 Wh
Samsung Galaxy A34 5 000 mAh 19,4 Wh

Powerbanku jsme pro účely testování nabili na maximum, což je indikováno tak, že během nabíjení svítí všechny čtyři diody současně. Telefon jsme měli po celou dobu zapnutý a test započal ve chvíli, kdy kapacita baterie klesla na 1 %. Podrobnější výsledky nabíjení a času můžete vidět v tabulce níže.

Samsung Galaxy A34
Nabití na 20 % 31 minut
Nabití na 50 % 1 hodina a 18 minut
Nabití na 66 % 1 hodina a 44 minut
Nabití na 80 % 2 hodiny 7 minut
Nabití na 100 % 2 hodiny 52 minut
Zbývající kapacita powerbanky? cca 25 % (1 svítící dioda)

Výkon 18W nijak zvlášť neoslní a nabití celého telefonu zabralo téměř tři hodiny. 20 % telefon dosáhl po 31 minutách, na 50 % to stihl za 1 hodinu a 18 minut, kdy powerbanka hlásila tři LED. Již při 66 % však stav powerbanky poklesl zhruba k 50 % (dvě LED). Když se na telefonu po 2 hodinách a 52 minutách ukázalo 100 %, na powerbance svítila již jen jedna dioda, což nebyla příliš dobrý zpráva.

Spello Slim PD 10 000 mAh

Telefon jsme opět vybili na 1 % a opětovně připojili k powerbance, která mezitím nebyla dobíjena ani nijak používána. Při 1 % svítila na powerbance jen jedna dioda. Proces nabíjení ještě ani pořádně nezačal a byl mu konec. Telefon se nabil jen na 3 % a powerbanka hlásila, že je kompletně vybitá.

2. kolo nabíjení


Samsung Galaxy A34
Nabití na 3 % 5 minut
Zbývající kapacita powerbanky? 0 %, zcela vybitá

Následně došlo samozřejmě na ověření rychlosti opětovného dobití powerbanky, které je i přes použití 66W nabíječky vcelku pomalé. Vycházet lze opět pouze z indikace pomocí čtyř blikajících diod. Celá powerbanka se dobila až po 4 hodinách a 47 minutách.

Líbilo se nám
  • tři výstupní konektory
Nelíbilo se nám
  • telefon nabila sotva jednou
  • nabíjení telefonu je pomalé
  • stejně tak opětovné dobíjení powerbanky

Zhodnocení: nepříjemný obsah v líbivém obalu

Powerbanka Spello Slim PD 10 000 mAh vypadá na první pohled dobře. Hliníkové tělo, útlé rozměry, oblíbená kapacita a příznivá cena, to vše jsou lákadla, která dokáží při výběru powerbanky rozhodnout. Bohužel vše vybledne v momentě, kdy zjistíte, že powerbanka má reálně výrazně nižší kapacitu, než kterou udává výrobce. 37 Wh a přesto nabijete mobil s necelými 20 Wh sotva jednou. Většina modelů s katalogovou kapacitou 10 000 mAh nabídne výrazně lepší výkony při nabíjení a ačkoliv dokáže Spello zaujmout třemi výstupními konektory, jsou zde reálně takřka k ničemu.

Spello Slim PD 10 000 mAh

Foto: Michal Pavlíček, mobilenet.cz

Klady
  • trojice výstupních konektorů
  • hliníkové tělo
  • rozumné rozměry
Zápory
  • reálná kapacita je skoro poloviční
  • proces nabíjení je pomalý
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze