Sony WF-XB700
recenze

Sony WF-XB700

Pro milovníky basů jako stvořená
2

Trh s opravdu bezdrátovými sluchátky nezanechal chladným ani japonského výrobce Sony, který nedávno představil cenově dostupný model Sony WF-XB700. Sluchátka za cca tři tisíce korun cílí na posluchače, kteří mají rádi výraznější basy a zároveň ocení zvýšenou odolnost. Jak sluchátka fungují a jaké jsou mé zkušenosti z dlouhodobého používání? To vám rád prozradím v této recenzi.

Hledáte sluchátka s dlouhou výdrží, zvýšenou odolností a kvalitním zvukem z dílny renomovaného výrobce? Nová Sony WF-XB700 představují zajímavou volbou a navíc nestojí mnoho. Bude to stačit na získání pozornosti zákazníků v záplavě dalších bezdrátových sluchátek?

Technické parametry Sony WF-XB700

Hmotnost (pouzdra/sluchátka) 46 g/8 g
Barevná provedení modrá, černá
Připojení Bluetooth 5.0
Kodeky SBC, AAC
Délka poslechu (dle výrobce) až 9 hodin hudebního poslechu, až 5 hodin hovoru
Celková délka poslechu (při dobíjení z pouzdra) 18 hodin poslechu, 10 hodin hovoru
Obsah balení sluchátka, USB-C/USB-A nabíjecí kabel, příručka pro rychlý start a silikonové náušníky několika velikostí
Výrobcem doporučená cena 2 499 Kč

Konstrukční zpracování: japonská kvalita

Sony WF-XB700 zaujmou originálním designem. Mají pouzdro s průhledným víkem a sluchátka jsou netradičního tvaru, který si můžete detailně prohlédnout na fotografiích. Na první pohled zajímavá konstrukce se zákonitě projeví na tom, jak nasazená sluchátka vypadají – mírně vyčnívají a kvůli hmotnosti 8 gramů mají občas (zejména při sportovních aktivitách) tendenci pomalu vyklouzávat z uší. Může se pochopitelně jednat pouze o můj případ, pokud však se sluchátky chcete primárně sportovat (nabízí výšenou odolnost IPX4), doporučuji si nejprve vyzkoušet, jak vám sedí. V případě použití v kanceláři u stolu nebo při běžné chůzi jsem pak nezaznamenal žádný problém. Oceňuji také, že při nasazení sluchátek s nimi nemusíte nijak kroutit a při krátkodobějším poslechu do jedné hodiny o nich v uších v podstatě nevíte a jsou pohodlná.

U sluchátek potěší zvýšená odolnost IPX4.

Samotné pouzdro je mírně baculatější a po otevření vám dá sluchátka na odiv v celé jejich kráse. V této cenové třídě výrobci často šetří na pantu víka, což naštěstí není případ Sony. Víko má ideální tuhost a nezdá se, že by se měl pant rozviklat po pár měsících. Díky průhlednému plastu máte navíc přehled o diodě v pouzdru mezi sluchátky a také o diodách ve sluchátkách samotných. Pokud se sluchátka nabíjí, svítí diody červeně. Jakmile jsou plně nabita, diody zhasnou. Sluchátka v pouzdru navíc přidržuje magnet, takže nevypadnou. Na zadní straně potom na uživatele číhá USB-C.

Líbilo se nám
  • kvalitní zpracování
  • originální design
  • zvýšená odolnost IPX4 (pouze sluchátek)
Nelíbilo se nám
  • v určitých situacích mají tendenci vyklouzávat z uší

Zvuk: basy, ale s mírou

Pokud se řadíte mezi posluchače hudebních žánrů, kterým dominují basy, budete s naladěním Sony WF-XB700 spokojeni. Jedním dechem však dodám, že byste neměli očekávat nijak extrémně hutné basy, což je podle mého názoru dobře. Basová složka naštěstí není natolik výrazná, aby překryla zbytek zvukového spektra, takže si užijete vyvážených a přirozeně znějících středů a čistých výšek. Z kodeků je k dispozici AAC a SBC, což je běžný standard u sluchátek v této ceně. I tentokrát platí, že pokud chcete kvalitnější zvuk, musíte investovat do dražších sluchátek (ideálně s podporou LDAC), případně poslouchat přes kabel.

Sony WF-XB700
Z kodeků je k dispozici standardní AAC a SBC.

Pro většinu posluchačů, kteří používají Spotify jako hlavní zdroj hudby, je však kvalita naprosto dostačující. Sluchátka jsem používal s několika telefony (s automatickým přepínáním mezi zdroji signálu však nepočítejte) a neměl jsem problém s kvalitou přenosu ani ve smyslu výpadků/šumu. Ani při sledování videí na YouTube nebo Netflixu jsem nezaznamenal výraznější zpoždění, které by sledování znepříjemňovalo.

Během vyřizování několika desítek hovorů jsem neměl problém ani s kvalitou hovorů. Protistrana mě zpravidla slyšela jasně a zřetelně. Pokud však voláte s někým, kdo má hlubší hlas, dočkáte se mírného digitálního zkreslení.

Líbilo se nám
  • kvalitní zvuk
  • výraznější basy
  • nízká latence při sledování videí

Funkce a ovládání: jednodušší už to být nemohlo

Veškerou kontrolu obstarávají hardwarová tlačítka na okraji vnější části sluchátek z matného plastu. Tlačítka jsou snadno nahmatatelná palcem a zastávají všechny důležité funkce, jako je pozastavení/spuštění přehrávaní, přeskočení na další skladbu či návrat k skladbě předchozí. Uvedené funkce obstarává pravé sluchátko. Levým pak krátkým/dlouhým podržením zvyšujete/snižujete hlasitost. Pokud chcete přijmout/ukončit hovor, lze využít obě sluchátka. Na rozdíl od podstatně dražších Sony WF-1000XM3 zde nelze nijak dodatečně měnit nastavení pomocí aplikace.

Sony WF-XB700
Líbilo se nám
  • snadné ovládání

Výdrž baterie: nadprůměrná

Výrobce slibuje až 9hodinovou výdrž při přehrávání hudby a celkem 5 hodin telefonních hovorů. Z dlouhodobého používání mohu potvrdit, že to odpovídá realitě, v případě poslechu hudby jsou na tom ve skutečnosti sluchátka ještě o trochu (několik desítek minut) lépe.

Sony WF-XB700

Zpravidla tak budete sluchátka nabíjet pouze jednou za čas, k plnému nabití je však potřeba si vyhradit přibližně 3 hodiny. Pokud byste však potřebovali, můžete po pouhých 10 minutách nabíjení poslouchat dalších 60+ minut. Nabíjení probíhá výhradně skrze USB-C, cívka pro bezdrátové nabíjení chybí, což však není žádným překvapením vzhledem k ceně.

Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž
  • možnost rychlého nabití během 10 minut

Zhodnocení

Sony WF-XB700 jsou podařená sluchátka, která nabízí dlouhou výdrž, kvalitní zvukový projev i zvýšenou odolnost IPX4. Cena 2 499 Kč v rámci akce do konce července (cena by se následně neměla příliš zvednout) plně odpovídá výbavě. Jedinou nevýhodou může být samotný tvar sluchátek, který nemusí vyhovovat každému (z praktického či estetického hlediska), což je ovšem „problémem“ takřka všech (bez)drátových sluchátek.

Sony WF-XB700

Konkurence

Velmi zajímavou, avšak podstatně dražší, alternativou jsou vylepšená sluchátka Samsung Galaxy Buds+. Za 4,5 tisíc korun nabídnou skvělý zvuk, nadprůměrnou výdrž a kompaktnější pouzdro, navíc rovněž s podporou bezdrátového nabíjení.

Pokud se neobejdete bez ANC (aktivního potlačení okolního hluku), doporučuji zvážit nákup Sony WF-1000XM3, majitelům iPhonů (a dalších Apple produktů) zase AirPods Pro.

Klady
  • zvýšená odolnost
  • dlouhá výdrž
  • kvalitní zvukový projev
Zápory
  • mohou občas vyklouzávat z uší
Diskuze ke článku
Never Tell
Never Tell
Sluchátka jsem si koupil a zdaleka z nich nejsem tak nadšený, jako recenzent. V textu se nezmiňuje absence transparentního režimu ani vskutku nekvalitní zpracování hodinek (plast je levný, nevypadají pěkně a z uší poměrně dost trčí, ne, že by jenom lehce vyčnívaly.

Nikomu nedoporučuju rozhodovat se ohledně koupi právě díky této recenzi!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze