Samsung Galaxy M23 5G
recenze

Samsung Galaxy M23 5G

Poněkud drahý pokus
1

Řada Galaxy M od Samsungu stojí vždy poněkud stranou vedle úspěšnější série Galaxy A. Přesto by neměla být opomíjena. Letošní Galaxy M23 má třeba 120Hz displej, dlouhou výdrž baterie, solidní procesor a navrch přihazuje podporu 5G.

Letošní Samsung Galaxy M23 stojí na pomezí nižší střední a střední třídy. Jeho cenu tlačí nahoru především podpora 5G, což je právě ono vysvětlení aktuální české ceny kolem 6,5 tisíc korun. Na druhou stranu telefon může zaujmout. Má velkou baterii, solidní displej i výkonný procesor. Samozřejmostí je pak osvědčené a povedené prostředí od Samsungu. Otázkou je, zda to bude stačit.

Technické parametry Samsung Galaxy M23 5G

Kompletní specifikace
Konstrukce165,5 × 77 × 8,4 mm, 198 g, konstrukce: klasická
DisplejTFT IPS, 6,6" (1 080 × 2 408 px)
Fotoaparát50 Mpx
ChipsetCPU: 4×2 MHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ?
Operační systémAndroid 12
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnost, 7 499 Kč

Obsah balení: tradiční klasika

V malé prodejní krabičce toho moc nenajdete. Kromě telefonu jde o nezbytné návody a USB kabel. Bohužel chybí i tak základní a potřebná věc jako nabíječka.

Nelíbilo se nám
  • chybí nabíječka

Konstrukční zpracování: baculatý sympaťák

Vzhled Samsungů se v posledních letech nijak zásadně nemění, a to minimálně v řadě Galaxy M a Galaxy A. Zástupce z řady M však přeci jen poznáte, dost často jsou totiž baculatější. Pohled do tabulky specifikací však dokládá, že jde spíše jen o vizuální a pocitový vjem, protože tloušťka 8,4 mm není nijak hrozná. Líbí se nám, že zadní strana je matná a neulpívají na ní otisky prstů.

Rozmístění prvků po obvodu mobilu je tradiční a s telefonem se sžijete za pár minut. Na pravém boku je velká klávesa spojená se čtečkou otisků prstů. Ta funguje rychle a spolehlivě. Na levém boku je pouze dlouhý šuplíček pro dvě nano SIM karty a paměťovku. Nejedná se tak o neoblíbený hybridní slot.

Samsung Galaxy M23 5G

Zpracování je bytelné, telefon působí robustně a je vlastně škoda, že zrovna tady Samsung šetřil a nenasadil zvýšenou odolnost. Kaňkou na kráse je také vystupující modul s fotoaparáty, kvůli kterému se smartphone při položení mírně kývá.

Líbilo se nám
  • bytelná konstrukce
Nelíbilo se nám
  • chybí zvýšená odolnost

Displej: šetřilo se

Samsung tentokrát přikročil k nasazení pouze IPS panelu, což bohužel znamená nižší kontrast a horší čitelnost venku ve srovnání s AMOLEDy. Jinak na ploše 6,6 palců operuje Full HD+ rozlišení a dokonce 120Hz obnovovací frekvence. Bohužel chybí funkce Always-On a o zmeškaných událostech vás telefon neumí nijak informovat. O ochranu se stará sklíčko Gorilla Glass 5.

Samsung Galaxy M23 5G
Líbilo se nám
  • 120Hz obnovovací frekvence
Nelíbilo se nám
  • hodil by se AMOLED

Zvuk: klasika

V případě zvuku se Samsung nijak speciálně nesnažil. Zapomeňte na stereo reproduktory, jeden jediný je na spodní hraně. Naopak 3,5mm jack se pro tentokrát ještě udržel, hledejte jej na spodní hraně.

Samsung Galaxy M23 5G
Nelíbilo se nám
  • chybí stereo reproduktory
  • 3,5mm jack

Výkon hardwaru: škoda malé RAM

Jihokorejský výrobce tentokrát nasadil solidně výkonný Snapdragon 750G. Bohužel vše tak trochu kazí jen 4GB RAM, zde Samsung nesmyslně šetřil. Standardní je pak 128GB úložiště, ze kterého zbývá po prvním zapnutí 111 GB volných. Naštěstí jsou ale podporovány až 1TB paměťovky, o místo tak nouze nebude.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • solidní procesor
  • podporuje paměťové karty
Nelíbilo se nám
  • malá RAM

Výdrž baterie: slušný průměr

Možná byste čekali, že baterie bude trhat rekordy, jenže kdepak. Galaxy M23 5G má vcelku standardní kapacitu 5 000 mAh. Na každý pád se ale výdrž bezpečně pohybuje kolem 1,5 dne, přičemž dostat se k nabíjení obden není nereálné. Bohužel ani s nabíjením to není kdovíjak růžové a vrcholem je průměrný výkon 25 W, avšak v balení žádná nabíječka není. Bezdrátové nabíjení chybí, avšak to telefonu střední třídy vyloženě vyčítat nelze.

Samsung Galaxy M23 5G
Líbilo se nám
  • solidní výdrž
Nelíbilo se nám
  • chybí nabíječka

Konektivita: na vše připraven

Konektivita nepředstavuje žádný problém, telefon je totiž vybaven NFC pro bezkontaktní platby, Bluetooth 5.0 i navigačními systémy GPS, GLONASS, BDS či Galileo. K dispozici je také Wi-Fi s podporou pásem 2,4 i 5 GHz. Samozřejmostí je i mobilní konektivita v sítích 5G, které fungují u všech českých operátorů. Zvládá také pracovat se dvěma nanoSIM.

Líbilo se nám
  • nic důležitého neschází

Fotoaparát: průměrná trojice

Slušně je Galaxy M23 5G vybaven v případě fotoaparátů. Běžné focení zajistí poslední dobou tradičně 50megapixelový hlavní snímač, v jehož případě však zamrzí, že chybí optická stabilizace obrazu. Výsledné snímky jsou během dne velmi slušné, a to nejen barevnou věrností, ale i ostrostí. Chybějící stabilizace se projeví večer, v noci a obecně za nedostatku světla, kdy se častěji dočkáte rozmazaného nebo zašuměného snímku.

Dále je připraven 8megapixelový ultraširokoúhlý fotoaparát. I snímky z druhého fotoaparátu nijak nezklamou. Snad jen s výjimkou noci, kdy ve tmě nepochodíte. Výčet zadních fotoaparátů zakončuje jen spíše nepoužitelný 2Mpx makro objektiv.

Ukázkové fotografie

Videa lze natáčet maximálně ve 4K při 30 FPS, což je vcelku dobré, ale přesto je lepší si videa pouštět jen na telefonu.

Zbývá doplnit, že čelní kamerka s 32 megapixely je v drobném průstřelu displeje a zvládne pořídit rychle a kvalitně žádané selfíčko.

Líbilo se nám
  • obstojně kvalitní hlavní snímač
Nelíbilo se nám
  • chybí OIS u hlavního fotoaparátu

Software: perfektní

Galaxy M23 5G je zářnou ukázkou toho, že v případě aktualizací Samsung spolehlivě přechází od slov k činům. Těšit se tudíž můžete na Android 12 a nadstavbu One UI 4.1. Prostředí je nadále přehledné, snadno se v něm zorientujete a denně oceníte, že jihokorejský výrobce umí optimalizaci dotáhnout k dokonalosti. Takto si představujeme dobře odladěný mobil střední třídy. Aktualizace zabezpečení vám pak budou chodit pravidelně každé tři měsíce, nyní jsou platné k letošnímu červenci.

Líbilo se nám
  • perfektní optimalizace
  • pravidelné aktualizace

Zhodnocení

Samsung Galaxy M23 5G je povedeným telefonem střední třídy, který dokáže nabídnout správné fungování v kombinaci s dobrou výdrží a podporou 5G. Je však škoda, že Samsung na některých místech nesmyslně šetřil. V prvé řadě je zde horší IPS displej, malá operační paměť nebo balení bez nabíječky. V konkurencí nabité střední třídě to tak Galaxy M23 5G bude mít mimořádně složité.

Konkurence

Konkurencí je totiž i stájový Samsung Galaxy A33 5G, který je sice o tisíc korun dražší, avšak má větší operační paměť a výrazně lepší displej.

Samsung Galaxy A33 5G

Rozměry159,7 × 74 × 8,1 mm, 186 g
DisplejSuper AMOLED, 6,4" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorSamsung Exynos 1280,
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor5 000 mAh

Zmínit můžeme také Realme 9 5G, která je dokonce levnější a nabízí stejný displej. Má kvalitnější selfie kamerku, ale naopak postrádá ultraširokoúhlý fotoaparát.

Realme 9 5G 128+4 GB

Rozměry164,3 × 75,6 × 8,5 mm, 191 g
DisplejTFT IPS, 6,6" (2 412 × 1 080 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 695, 2×2,2 GHz + 6×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor5 000 mAh

Foto: Michal Pavlíček, mobilenet.cz

samsung-galaxy-m23-5g
Klady
  • podporuje 5G
  • 120Hz displej
  • slušná výdrž
  • nehybridní slot na karty
Zápory
  • jen IPS displej
  • chybí nabíječka v balení
  • malá RAM
Diskuze ke článku
Ben Ben
Ben Ben
Tak za ty prachy by to byl fajn telefon. Kor když v akci brzo pujde blíž k 5k.
Ale 4GB RAM je málo. Respektive to tak do telefonu za 4k max. Kolem 6k už to má trošku šlapat. Navíc s tím solidním procesorem by to bylo fajn.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze