Motorola Razr
recenze

Motorola Razr

Nejoriginálnější telefon za poslední roky
3

Originalita, vlastní nápad, vystoupení z davu šedé průměrnosti – to jsou věci drtivé většině dnešních telefonů cizí. Jako blesk z čistého nebe pak působí novodobá Motorola Razr. Její propracovaný design odkazující na model z přelomu století upoutá, stejně jako ohebný displej. Má v dnešní době šanci uspět i telefon, který neklade důraz na co nejlepší výbavu?

Začátkem 21. století mnozí z nás využívali telefony véčkových konstrukcí a mohli elegantně přijímat hovory rozevřením mobilu. Příchod dotykových telefonů však způsobil, že konstrukční rozmanitost takřka vymizela, už se zdálo, že budeme vídat jen obyčejné „placky“. Možnou renesanci však véčka zažívají s příchodem ohebných displejů. Píše se rok 2020 a přijmout hovor otevřením telefonu je opět možné, a to s dnes testovanou Motorolou Razr.

Technické parametry Motorola Razr (2019)

Kompletní specifikace
Konstrukce94 × 72 × 14 mm, 205 g, konstrukce: rozevírací, odolnost: ne
DisplejOLED, 6,2" (2 142 × 876 px)
Fotoaparát16 Mpx
ChipsetQualcomm Snapdragon 710, CPU: 2×2,2 GHz + 6×1,7 GHz, GPU: Adreno 616
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor2 510 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:16 hodin
Dostupnostduben 2020, 39 995 Kč

Motorola RAZR – videorecenze

Za zapůjčení Motoroly Razr děkujeme společnosti Alza.cz a.s., provozující internetový obchod Alza.cz, kde si smartphone můžete zakoupit.

Obsah balení

Exkluzivní Motorolu Razr najdete ve velmi netradičním balení, které vypadá jako vitrína. Z části je průhledné, tudíž vidíte dovnitř. Tam je vše úhledně srovnáno, v popředí je samotný telefon, v pozadí precizně zpracované látkové pouzdro, ve kterém je nabíječka, USB kabel a velmi dobře vypadající špuntová sluchátka. Pokud budete chtít připojit vlastní sluchátka, dostalo se také na redukci z USB-C na 3,5mm jack.

Motorola Razr (2019)

Konstrukční zpracování: vrže, ale vypadá fantasticky

Motorola Razr je skutečně novodobé vzkříšení legendy z roku 2004. Na první pohled zůstala zachována ikonická brada a relativně tenké tělo, což však platí jen v otevřeném stavu. Jakmile telefon opětovně zavřeme, vyhoupne se tloušťka na 14 milimetrů. Na druhou stranu, jde o totožnou míru v pase ve srovnání s původním modelem.

Vzhled telefonu patří k tomu nejoriginálnějšímu, co jsme za poslední roky mohli vidět.

Samotný vzhled telefonu patří k tomu nejoriginálnějšímu, co jsme za poslední roky mohli vidět. Motorola se nebála a skutečně se snažila podřídit vše designu. Máme zde ostře řezané linie kolem displeje i z venku, stejně tak venkovní displej. Důraz je kladen na lesklé materiály, které samozřejmě přitahují otisky prstů. Časté leštění povrchu bude denním chlebem. Potěší proto, že spodní část telefonu je již matná.

Pamětníci si jistě vybaví, že k původnímu RAZRu neodmyslitelně patřila leptaná klávesnice. Klasická tlačítka se dnes již nenosí, jenže snaha výrobce dovést vše k dokonalosti se projevila i zde. Stačí ve výbavě najít speciální funkci Retro mód a voila, máme před sebou původní RAZR. Dobrá, na leptanou klávesnici to nemá, ale dojem je to skutečně působivý a nostalgie pracuje na plné obrátky. Navíc nejde jen o hezký obrázek, retro prostředí je z části funkční. Drobnou kaňkou na kráse je, že si, celkem logicky, neporadí s českými znaky, místo kterých je pouze prázdné místo.

Retro mód

Do ruky padne nový Razr poměrně dobře, určitě vás ale překvapí jeho hmotnost. 205 gramů již v ruce jednoduše pocítíte. Jde však spíše o zvyk a po pár dnech si lze zvyknout. Totéž už bohužel nelze říci o bočních tlačítkách. Jsou z pochopitelných důvodů v horní části a je nutné se k nim natáhnout. Navíc jsou tenká a celkově se hůře tisknou, což je škoda. Naštěstí je nemusíte nijak často používat. Drtivou většinu obsluhy obstará otevření, zavření a čtečka otisků prstů. Ta je ideálně umístěna v bradě telefonu a funguje spolehlivě.

Na těle telefonu je jediný konektor, přičemž hned vedle USB-C se nachází hlasitý reproduktor. Za vypíchnutí stojí, že byste například marně hledali nějaký slot či šuplíček. Žádný Razr nemá. To mimochodem znamená nejen to, že nepodporuje paměťovku, ale ani klasickou fyzickou SIM kartu. Vždy je nutné si vyřídit eSIM kartu, což může být poněkud limitující.

Dost ale bylo vzhledu a zevrubného popisu, vás jistě zajímá, jak se Motorola popasovala s konstrukcí. Přeci jen, co se hýbe, to se kazí. A máme zde i ohebný displej, tedy stále relativně novou technologii. Samotné otevření telefonu lze učinit jednou rukou, ale chce to cvik a důvěru, že vám telefon nevyklouzne. Motorola Razr má silný pant – když překonáte odpor, provede zbytek otevření sám, což působí velmi stylově.

Motorola Razr (2019)

Opětovné zavření jde opět s trochou šikovnosti provést jednou rukou, přičemž u samotného konce vám opět pomůže mechanismus pantu. Po zavření je telefon pevný a díly se mezi sebou nijak nehýbají. To chválíme. Slušnou pevnost vykazuje konstrukce i po otevření. Problémem je ale proces otevírání a zavírání, který doprovází hluk. Jde o kombinaci šoupání displeje, který se posouvá (skvěle je to vidět u brady), a drobného vrzání. Jde o asi největší slabinu nového Razru. U telefonu za 40 tisíc korun nenadchne mírně vrzající kloub...

Líbilo se nám
  • originální vzhled
  • dobře padne do ruky
  • pant napomáhá při otevření
  • matná záda
Nelíbilo se nám
  • ohebný pant vyluzuje nežádoucí zvuky
  • lesklá čelní strana
  • chybí slot pro fyzickou SIM kartu

Displej: jeden ohýbací, druhý praktický

Přesuňme se k hlavnímu displeji, jinými slovy ohebnému OLED panelu s úhlopříčkou 6,2 palce a jemným rozlišením 2 142 × 876 pixelů. Displej je ve vrchní části vykrojen a ostré úhly byste marně hledali také na opačném konci. Jak mi to u běžných telefonů vadí, v případě RAZRu i tvar displeje zapadá do designové linie. Samotný zobrazovač je skvěle čitelný, navzdory tomu, že na něm nahmatáte i uvidíte dvě drobné vlnky, které jsou zde kvůli možnosti displej ohnout. Výborně funguje i čidlo regulace jasu. Jelikož displej není skleněný, ale plastový, je pocit při ovládání odlišný od běžných telefonů. Jakmile si zvyknete, že jde displej nepatrně zmáčknout při stisku, nebudete s tím mít sebemenší problém.

Neméně zajímavý je venkovní displej, zejména proto, že je se svými téměř 3 palci a rozlišením 800 × 600 pixelů velký, a tudíž i v praxi dobře použitelný. Jde mimochodem o zásadní výhodu oproti Samsungu Galaxy Z Flip. Venkovní displej je parádně čitelný a dokáže spoustu věcí. Při uzamčení zobrazuje všechny notifikace, přičemž prostým dotykem ikonky se dozvíte více. Telefon navíc díky šíření ultrazvukových frekvencí rozpozná, že se k němu blížíte a displej rozsvítí ještě dříve, než se telefonu dotknete.

Odemčení venkovního displeje chráněného sklem Gorilla Glass může proběhnout nejlépe čtečkou otisků prstů. Tahem zleva doprava se přesunete do fotoaparátu a skrze venkovní displej můžete fotit hlavním snímačem. Jako spoušť je vhodné využít boční klávesu s hlasitostí. Opačný tah prstem vás přesune k hovorům – můžete vytáčet čísla i využívat oblíbené kontakty. Telefonovat lze pohodlně v zavřeném stavu. Z hlavní obrazovky lze vytáhnout různé notifikace, uvidíte vlastně vše, co se běžně dostane do informační lišty. Tedy i hudební přehrávače či kartu Google Map. Na notifikace nelze z venkovního displeje reagovat, což je bohužel omezení dané Androidem. Výjimku tvoří SMS, na ně lze odpovědět přímo z menšího displeje, což je velmi praktické. V prvé řadě nejste nuceni telefon stále otevírat a za druhé menší displej si řekne o menší přísun energie.

Líbilo se nám
  • ohebný displej dobře reaguje…
  • … je rovněž velmi dobře čitelný
  • velmi praktický venkovní displej
  • telefon rozpozná, když se k němu blížíte
Nelíbilo se nám
  • drobné vlnky na ohebném displeji
  • nepravidelný tvar vnitřního displeje
  • nemožnost reagovat na notifikace z venkovního displeje (vyjma SMS)

Zvuk: solidní

Hlasitý reproduktor, jak již víme, je na spodní části brady, napravo od konektoru. Hraje vcelku obstojně a pro potřeby vyzvánění plně postačuje. Výstup do sluchátek je vhodný pro všechny nenáročné posluchače. Potěší vás výrobcem dodávaná špuntová sluchátka, která skvěle padnou do uší a dobře v nich drží. V případě snahy o připojení vlastních sluchátek jistě využijete dodávanou redukci na 3,5mm jack. U véčka, tím spíše skládacího, se zastavme u hovorů. Mikrofon máte při rozevřeném stavu přímo u úst a kvalita zvuku je tedy výborná. Nijak si nestěžovala ani protistrana.

Motorola Razr (2019)
Líbilo se nám
  • skvělá dodávaná sluchátka
Nelíbilo se nám
  • chybí 3,5mm jack

Výkon hardwaru: pro běžné potřeby stačí

Hardware skládací Motoroly bude stačit většině běžných uživatelů. Kombinace Snapdragonu 710 a 6GB operační paměti je solidní a stačí i na hraní většiny her. Při náročnější práci se však záda telefonu již vcelku zahřívají. Všechna vaše data musíte vměstnat do 128GB paměti (pro uživatele dostupných 107 GB), jak již víme, s paměťovkou nepochodíme.

Benchmark testy
Nelíbilo se nám
  • chybí slot pro paměťovou kartu
  • telefon se poměrně dost zahřívá
  • pouze průměrný procesor

Výdrž baterie: zřejmě maximu, co šlo

Venkovní displej telefonu se skutečně hodí pro uspoření cenné energie. Právě energii totiž budete často řešit. Do tenkého skládacího těla se vešla baterie s kapacitou jen 2 510 mAh. Při náročném používání má telefon problém vydržet od rána do večera. Střídmější používání vám však den zajistí. Dodávanou nabíječkou podporující Turbo Charge, která se mimochodem chlubí pleteným kabelem, zabere doplnění energie zhruba dvě a čtvrt hodiny, což není oslňující čas. Jedním dechem ale dodejme, že nejdelší dobu, více než půl hodiny, trvá dobití posledních 10 %. Ledacos naznačuje pouze 15W výkon. Bezdrátové nabíjení se vzhledem ke konstrukci samozřejmě nekoná.

Motorola Razr (2019)
Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 6 minut
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 14 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 25 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 39 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 55 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 70 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 85 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 94 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 106 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 136 minut
Nelíbilo se nám
  • slabší výdrž
  • nepříliš svižné nabíjení
  • chybí bezdrátové nabíjení

Konektivita: můžete se spolehnout

V oblasti konektivity vám Motorola Razr nabízí LTE, Wi-Fi se standardy ac, Bluetooth 5.0 či GPS s GLONASS. Samozřejmostí je také NFC. Drátovou konektivitu zajistí USB-C 3.0. Zapomenout však musíte na 5G a také klasické FM rádio.

Motorola Razr (2019)

V úvodu jsme si řekli, že telefonu chybí jakýkoliv slot pro klasickou fyzickou SIM kartu. Motorola Razr podporuje výhradně eSIM, kterou si tedy musíte nejprve pořídit. Buď můžete získat nové číslo, nebo na novou eSIM převést váš tarif. Předplacenku prozatím na eSIM dostat nelze. Přidání eSIM probíhá vcelku snadno – načtete QR kód a provedete přihlášení do sítě. Je potřeba vše udělat správně, jakákoliv chyba znamená, že si eSIM zcela zablokujete. Připomeňme, že eSIM je pevně svázaná s telefonem a nelze ji snadno přesunout do jiného.

Přidávání eSIM ke zprovoznění Motoroly Razr
Nelíbilo se nám
  • podporuje jen eSIM
  • absence 5G

Fotoaparát: spíše pro nenáročné

Trochu proti trendu jde Motorola v oblasti fotoaparátů. Na zadní, nebo chcete-li venkovní, straně je jen jeden fotoaparát s 16megapixelovým rozlišením, kterému společnost dělá pouze 3D senzor ToF. Hlavní snímač má slušnou světelnost f/1.7 a podává spíše průměrné výkony.

Motorola Razr (2019)

Vcelku dobrá je ostrost i barevná věrnost. Razr však bojuje s přepaly, a to až tak moc, že například obloha nevypadá příliš přirozeně. S ohledem na jeden fotoaparát musíte také zapomenout na vymoženosti typu bezztrátového přiblížení či ultraširokoúhlých snímků. Výhodou je, že hlavní foťák snadno využijete i pro tvorbu selfies. Pokud navíc fotíte osoby (rozumějte, telefon detekuje tváře), využije venkovní displej pro zobrazení usmívajícího se smajlíka. Drobná funkce, která však skutečně dokáže vykouzlit úsměv na tváři.

Ačkoliv hlavní fotoaparát poslouží i pro selfies, nad hlavním displejem se musí nacházet ještě jeden fotoaparát. Má 5 megapixelů a lze říci, že využíván bude primárně pro potřeby videohovorů, tím pádem je jeho průměrná kvalita plně postačující.

Selfie snímky, první pomocí hlavního fotoaparátu, druhý a třetí fotoaparátem nad displejem

Záznam videa u hlavního fotoaparátu je umožněn s elektronickou stabilizací obrazu a na výběr je dnešní klasika, což znamená 4K rozlišení se 30 FPS, nebo Full HD s dvojnásobnou porcí snímků za vteřinu. Kvalita je opět spíše průměrná, přičemž ve 4K rozlišení je obraz trhaný, ve Full HD je to lepší, ale telefon velmi často scénu přeostřuje.

Motorola Razr (testovací video) – 2160p, 30 FPS

Motorola Razr (testovací video) – 2160p, 30 FPS

Motorola Razr (testovací video) – 1080p, 60 FPS

Líbilo se nám
  • hlavní fotoaparát připraven spolupracuje s oběma displeji
Nelíbilo se nám
  • jen průměrné kvality hlavního fotoaparátu
  • chybí další snímače – ultraširokoúhlý, přiblížení atp.
  • slabší záznam videa

Software: klasický Android

Prostředí vás ničím nepřekvapí – jde o takřka čistý Android 10, který je přehledný a ukázkově optimalizovaný. Vše funguje přesně tak, jak potřebujete, a to včetně spolupráce obou displejů. Dobře jsou na tom také bezpečnostní záplaty, aktuálně platné k 1. červnu 2020.

Líbilo se nám
  • nejnovější Android
  • přehledné prostředí
  • perfektní optimalizace

Zhodnocení

Motorola Razr bude nesmazatelně zapsána do dějin historie mobilních telefonů. Jde o jeden z prvních počinů na poli skládacích telefonů, navíc ve veskrze originálním designu, který upoutá. Věřte, že pokud kdekoliv Razr ukážete, zaujme i ty, které běžný nový telefon nechává chladnými. A právě onen ikonický vzhled je tajnou zbraní této Motoroly. Jestli hledáte telefon, který rozhodně nebude mít každý a který bude okolí obdivovat, neváhejte.

Motorola Razr (2019)

Vše však není jen o vzhledu a u Motoroly Razr je nutné zmínit i negativa, která představuje především prozatím nedotažený mechanismus, který při práci vydává nežádoucí zvuky. Nepotěší ani slabá výdrž, pomalé nabíjení či nutnost využívat výhradně eSIM.

Zájemce však zřejmě ani to neodradí, možná i proto, že Motorola Razr na trhu nemá žádnou konkurenci. Vzdáleně podobný Samsung Galaxy Z Flip je sice o něco levnější, ale nemá velký i praktický venkovní displej a především, nevypadá tak zatraceně dobře.

Samsung Galaxy Z Flip

Rozměry87,4 × 73,6 × 17,3 mm, 183 g
DisplejSuper AMOLED, 6,7" (2 636 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 855 Plus, 1×2,95 GHz + 3×2,41 GHz + 4×1,78 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor3 300 mAh
Za zapůjčení Motoroly Razr děkujeme společnosti Alza.cz a.s., provozující internetový obchod Alza.cz, kde si smartphone můžete zakoupit.
motorola-razr-2019Inovátor
Klady
  • originální design
  • nostalgický retro mód
  • ohebný displej
  • dobře padne do ruky
  • konstrukce je poměrně pevná
  • praktický venkovní displej
  • hlavní fotoaparát má využití i pro selfies
  • velmi dobře optimalizované prostředí
Zápory
  • hlučný a vrzající pant
  • slabší výdrž baterie
  • telefon se vcelku zahřívá
  • pouze velmi průměrný hardware
  • slabší výkony fotoaparátu
  • chybí teleobjektiv a širokoúhlý snímač
  • nepodporuje 5G
Diskuze ke článku
Jan Kasik
Jan Kasik
Děkuji za recenzi
Krásnej telefon, konečně něco jiného než 6-7 palcové placky,
bohužel koupit si ho za ty koruny asi bych doma v kuchyni ,když tam zrovinka bude moje milená žena napadl omylem na nůž - asi 8x
Petr Šraier
Petr Šraier
Jako gadget dejme tomu OK. Cenu neřeším. Ale vrzání a nepoužitelnou češtinu (a jistě i jiné jazyky) určitě šlo vyřešit, jen chtít, což by člověk za ty prachy tak nějak očekával. ... :-P

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze