Samsung Galaxy Buds FE
recenze

Samsung Galaxy Buds FE

Sluchátka lákající cenou
5

Cena je pro mnohé až na prvním místě a uvědomuje si to samozřejmě i Samsung. V jeho nabídce existuje řada Fan Edition, kde se výrobce snaží dbát právě na dostupnost a současně i dobrou výbavu. Sluchátka Galaxy Buds FE vyjdou na zhruba 2,5 tisíce korun, skvěle sedí v uších a nechybí jim ANC.

V segmentu bezdrátových sluchátek je Samsung jako doma, avšak dospodu se soustředil spíše na prémiové kousky a ti, kteří chtěli sluchátka od Samsungu, avšak maximálně v hodnotě několika málo tisíc, měli smůlu. To se na sklonku letošního roku s příchodem Galaxy Buds FE mění. Nabízí se za výraznější dostupnější cenu a Samsung se snažil zachovat většinu předností z řady Buds. Je to recept na úspěch?

Technické parametry Samsung Galaxy Buds FE

Hmotnost 40 g včetně pouzdra
Výdrž bez ANC 9 hodin (sluchátka)
30 hodin (s pouzdrem)
Možnost vypnutí ANC ano
Uživatelsky vyměnitelná baterie ne
Konektivita Bluetooth 5.2
Bezdrátové nabjení ne
Obsah balení sluchátka, plastové pouzdro, nabíjecí USB kabel
Barevné varianty černá, bílá
Cena 2 700 Kč

Obsah balení: nic podstatného nechybí

V menší krabičce se kromě samotných sluchátek a pouzdra nachází dobíjecí kabel s krátkými manuály. Nic dalšího v zásadě není zapotřebí.

Samsung Galaxy Buds FE
Líbilo se nám
  • vše potřebné připraveno

Konstrukční zpracování: hezké a sedící

Na první pohled je zřejmé, že máme co dočinění se špuntovými sluchátky, která jsou menší vzhledem ke konstrukci bez nožičky. Samsung se však v rámci designu rozhodl navrátit ke tvaru s malou špičkou. Tento nenápadný prvek na každém sluchátku zajišťuje, že lépe sedí v uších, což mohu potvrdit. Skutečně málokterá sluchátka mi drží a nepadají a Galaxy Buds FE patří mezi ně.

Líbí se mi rovněž dobře plocha pro dotykové ovládání. Je dostatečně velká a prst umístíte vždy přesně. Špunty se nabízí v grafitově tmavém a bílém odstínu. Ať zvolíte kteroukoliv variantu, pouzdro bude vždy bílé a lesklé. Výsledek nepůsobí vůbec špatné. Bílé pouzdro zvenku a grafitově černá barva sluchátek a vnitřku pouzdra vytváří zajímavou kombinaci.

Samotné pouzdro o hmotnosti 40 gramů je zpracováno až překvapivě precizně. Mechanismus otevírání pomáhá jak při otevření, které je pozvolné, tak při zavírání, jež je tiché a neslyšíte hlasité cvaknutí plastu jako u jiných sluchátek s cenou kolem 2 tisíc korun. K dokonalosti chybí vyšší odolnost, neboť Galaxy Buds FE plní pouze certifikaci IPx2, což sotva stačí na slabý déšť. Na těle pouzdra se samozřejmě nachází USB-C, který je výhradním zdrojem energie.

Líbilo se nám
  • velmi povedené pouzdro
  • nízká hmotnost
  • pohodlné nošení
Nelíbilo se nám
  • takřka žádná zvýšená odolnost

Zvuk a ovládání: cílovku rozhodně potěší

Párování skrze Bluetooth 5.2 probíhá velmi snadno. Stačí sluchátka vyjmout z pouzdra, čímž se aktivují. Pokud máte telefon Samsung, do zhruba tří vteřin vám je telefon automaticky nabídne ke spárování. Následně vás provádí celým procesorem i instalací doprovodné aplikace, jež následně pomáhá s nastavením.

Párování sluchátek je snadné a rychlé, zejména s telefony Samsung

Jak jsme si již řekli, ovládání je svěřeno do rukou dotykových ploch na sluchátkách. Jeden dotyk pozastaví/spustí přehrávání, dvojité poklepání přeskočí skladbu, trojité naopak vrátí skladbu předchozí. Pokud vám bude někdo volat, dvojitým poklepáním hovor přijmete, jedním klepnutím jej odmítnete. Dlouhým přidržením prstu na sluchátku měníte režimy propustnosti zvuku.

Samsung Galaxy Buds FE

V aplikaci od Samsungu můžete snadno zjistit aktuální nabití sluchátek a pouzdra, mimochodem toto pak dobře umí i widget od Samsungu na hlavní obrazovce, dále můžete vybrat či nastavit ekvalizér + režimy propustnosti zvuku. Tím se rovnou dostaneme k aktivnímu potlačení okolního hluku (ANC), kdy Samsung slibuje odstranění až 98 % zvuků z okolí. V praxi funguje režim opravdu perfektně a z okolí neslyšíte v podstatě vůbec nic. Můžete si však zapnout i transparentní režim, který propustí hlasy z okolí, případně i hlasité zvuky, aby vás například venku nic neohrozilo.

Na těle každého sluchátka jsou hned tři mikrofony, tudíž není sebemenší problém vyřídit hlasové hovory v dostatečné kvalitě. Protistranu slyšíte zřetelně a žádný problém během testování nereportovala ani opačná strana.

Samsung Galaxy Buds FE

Celkově lze zvukový projev v rámci dané cenové kategorie hodnotit jako velmi dobrý. Při poslechu nezanikají jednotlivé tóny a je patrný důraz na hloubky. Pokud si ale pro srovnání rovnou pustíte výrazně dražší špuntová sluchátka, rozdíl bude slyšet. Galaxy Buds FE však hrají tak, že jim nelze prakticky nic vytknout.

Líbilo se nám
  • přesné ovládání
  • slušný režim ANC

Baterie: slušná výdrž

Ve sluchátkách se nachází baterie s kapacitou 60 mAh, jež umožní poslouchat reálně zhruba 6 hodin s aktivním režimem ANC. Pakliže se bez něj obejdete, výdrž se natáhne na 8 až 9 hodin, což je ideální, neboť sluchátka pohodlně vydrží takřka celý pracovní den. Další energii přináší pouzdro, konkrétně jde o 479 mAh, díky čemuž může celková výdrž činit zhruba 22 hodin s ANC, případně 30 hodin bez něj. Nabití zcela vybitých sluchátek a pouzdra skrze USB-C zabere přibližně hodinu a půl. Je škoda, že se již nedostalo na bezdrátové nabíjení, díky kterému je možné sluchátka nabíjet klidně i na cestách bez kabelu skrze mobil s reverzním bezdrátovým nabíjením.

Samsung Galaxy Buds FE
Líbilo se nám
  • dobrá výdrž
Nelíbilo se nám
  • chybí bezdrátové nabíjení

Zhodnocení: Samsung jde správným směrem

Samsung si zavčasu uvědomil, že chce-li obstát i v segmentu bezdrátových sluchátek, musí nabídnout cenově dostupnější model. A to se povedlo. Galaxy Buds FE totiž nabízí papírově podobné parametry jako dražší kousky, avšak cena je těsně nad hranicí 2,5 tisíc korun. Nejvíce oceňujeme skvělé nasazení do uší, dobrou výdrž, kvalitní zvuk nebo rychlé párování. Kaňkami na kráse je absence bezdrátového nabíjení a vyšší odolnosti.

Samsung Galaxy Buds FE

Konkurence

Mezi konkurenty lze vypíchnout Xiaomi Redmi Buds 4 Pro, která jsou o zhruba tisíc korun levnější, avšak výbavou velice podobná. Nemají však ta precizně zpracovanou krabičku, což ale vyváží právě zmíněná cena.

Několik stovek můžete ušetřit v případě, že vás zaujmou Huawei FreeBuds 5i. Ta mají možná líbivější krabičku s o něco vyšší odolností proti vodě, což se může hodit.

Foto: Michal Pavlíček, mobilenet.cz

Klady
  • perfektní zpracování
  • velmi dobře sedí v uších
  • kvalitní zvuk včetně ANC
  • slušná výdrž
  • rychlé a snadné párování
Zápory
  • chybí bezdrátové nabíjení
  • nízká odolnost proti vodě
Diskuze ke článku
Zdislav Jankovský
Zdislav Jankovský
Hrají na svou cenu více než dobře, ale v hlučnější prostředí jsou se zapnutým ANC v podstatě nepoužitelné. Živím se jako svářeč a při zapnutém ANC to vydává neposlouchatelné zvuky. A bez ANC je to v pohodě a nechrčí, ale pasivní izolace okolí mi přijde horší než u Buds plus. Které jsem chtěl těmito nahradit.
Jakub Dufka
Jakub Dufka
Absence Qi nabíjení v řádu korun (v již existující krabičce) je neomluvitelná...
Zdeněk Cacek
Zdeněk Cacek
To už bych jako alternativu volil Samsung buds2.
Mají QI nabíjení, zní lépe, a dají se sehnat o 1000kc levněji. 😉
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
S takovou odolností proti vodě je na sport v zimě (kulich) vůbec nemá smysl kupovat.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze