Redmi PowerBank 20 000 mAh
recenze

Redmi PowerBank 20 000 mAh

Powerbanka z minulosti

Poslední roky nabíjíme stále více zařízení. Nejde už jen o mobil, ale přibývají i hodinky či sluchátka. Pro takové účely se hodí, aby powerbanka měla co možná nejvyšší kapacitu. Hodnota 20 000 mAh se proto jeví jako smysluplná. Powerbanka Redmi navíc nabízí i dostatek konektorů či příznivou cenu. Je ideálním adeptem pro nenáročné?

Kapacita 20 000 mAh by měla hravě vystačit na tři dobití běžného telefonu, což už z Redmi PowerBank 20 000 mAh dělá velmi zajímavou volbu. Na českém trhu se navíc nabízí za zhruba 750 Kč, řadí se tak k těm cenově dostupnějším.

Za zapůjčení děkujeme společnosti Mobil Pohotovost, provozující internetový obchod MP.cz. Pokud v košíku zadáte slevový kód „sleva20“ (bez uvozovek), získáte na produkt 20% slevu.

Technické parametry Redmi PowerBank 20 000 mAh

Rozměry 150,5 × 73,6 × 15,1 mm
Hmotnost 400 g
Kapacita 20 000 mAh (3,7 V, 74 Wh)
Materiál tvrzený matný plast
Barevné varianty černá
Zvýšená odolnost ne
Vstup 1× micro USB (5V; 2,6 A), 1× USB-C (5V; 2,6 A)
Výstup 2× USB-A (5,1 V; 2,4 A)
Signalizace LED
Cena cca 750 Kč

Obsah balení: to už vidět nechceme

V méně tradičním červeném balení se nachází samotná powerbanka, dále nezbytné manuály a nakonec propojovací kabel. Právě ten nás zavede zpátky do minulosti, neboť na jedné straně je zakončen microUSB. Takové kabely by už opravdu mohly zcela zmizet z trhu.

Redmi PowerBank 20 000 mAh
Nelíbilo se nám
  • microUSB kabel

Design a provedení: jednoduchý a praktický

Xiaomi u cenově dostupné řady Redmi hledí především na praktický a čistě účelový design. To platí i v případě powerbank. V případě tohoto modelu zde máme celoplastové tělo, které je na horní a spodní hraně hladké, mírně zaoblené, zatímco boky mají lehkou texturu. Díky ní se powerbanka lépe drží.

Velikostně na výšku se 153,5 mm odpovídá dnešním telefonům, a to dokonce spíše těm menším. Tloušťka je 27 mm a hmotnost se zastavila na 420 gramech, což je skvělá hodnota s ohledem na kapacitu.

Redmi PowerBank 20 000 mAh
Indikace stavu nabití powerbanky

Na těle powerbanky jsou jen nezbytnosti. Levý bok je prostorem pro velké tlačítko, kterým zkontrolujete stav nabití. Informace jsou předávány prostřednictvím čtyř diod, tedy tak, jak jsme u levnějších powerbank zvyklí. Na přední hraně je sestava čtyř konektorů. Vstupní jsou však pouze dva. Velmi zbytečně je zde microUSB, což naznačoval už přibalený kabel, o kterém jsme hovořili výše. Nabíjet powerbanku však naštěstí lze i dnes běžným USB-C. Naopak nabíjení elektroniky řeší jen dvojice výstupních USB-A. Potřebujete tak vždy kabel s USB-A, což je dnes občas velký problém.

Líbilo se nám
  • jednoduchý vzhled
  • bytelná konstrukce
Nelíbilo se nám
  • zastaralý konektor
  • výstup jen skrze USB-A

Výkonnostní testy: solidní výsledky

Pokud kupujete powerbanku, zřejmě se často orientujete dle kapacity udávané v mAh. Mnohem důležitější však je kapacita ve Wh. Důvod je jednoduchý, různé napětí powerbanky může zapříčinit, že reálná kapacita bude ve výsledku nižší a naopak. Redmi PowerBank 20 000 mAh má 74 Wh, napětí tedy činí 3,7 V. Pro účely testování jsme zvolili mobilní telefon Samsung Galaxy A34 s baterií o kapacitě 5 000 mAh (19,4 Wh). Mimochodem, identickou baterii používá třeba i Samsung Galaxy A54.

Redmi PowerBank 20 000 mAh

Pokud bychom čísla jen velmi jednoduše sečetli, dospěli bychom k názoru, že telefon powerbankou nabijeme zhruba 3,5krát. Navíc je ale potřeba připočíst i energetické ztráty během nabíjení a samozřejmě také to, že během nabíjení je telefon zapnutý, nikoliv zcela vypnutý.

Kapacita v mAh (napětí) Kapacita ve Wh
Xiaomi Redmi PowerBank 20 000 mAh 20 000 mAh (3,7 V) 74 Wh
Samsung Galaxy A34 5 000 mAh 19,4 Wh

Powerbanku jsme před testováním zcela nabili, což je indikováno tím, že všechny čtyři diody svítí a ani jedna nebliká. Telefon jsme měli po celou dobu zapnutý a test započal ve chvíli, kdy kapacita baterie klesla na 1 %. Podrobnější výsledky nabíjení a času můžete vidět v tabulce níže.

Samsung Galaxy A34
Nabití na 10 % 23 minut
Nabití na 30 % 41 minut
Nabití na 40 % 53 minut
Nabití na 50 % 1 hodina 7 minut
Nabití na 75 % 1 hodina 26 minut
Nabití na 100 % 2 hodiny 12 minut
Zbývající kapacita powerbanky? cca 60 % (3 svítící diody)

Nabíjení spadá do kategorie průměrně rychlých. Celý telefon jsme dobili za necelých 135 minut, tedy 2 hodiny a čtvrt. Po prvním kole nabíjení blikaly na powerbance tři diody, avšak již delší dobu, a to zhruba od 75 % kapacity mobilu. Je nasnadě, že kapacita se tak pohybuje maximálně kolem dvou třetin powerbanky.

Mobilní telefon jsme opět vybili na 1 % a opětovně připojili k powerbance, která mezitím nebyla dobíjena ani nijak používána. Při zahájení nabíjení tedy na powerbance blikaly tři diody. I druhé kolo nabíjení proběhlo obdobným způsobem a nabití mobilu skončilo za 2 hodiny a 9 minut, tedy nepatrně dříve. Na powerbance však ke konci druhého nabíjecího kola blikaly již jen dvě diody.

Samsung Galaxy A34
Nabití na 10 % 22 minut
Nabití na 30 % 40 minut
Nabití na 40 % 52 minut
Nabití na 50 % 1 hodina 6 minut
Nabití na 75 % 1 hodina 25 minut
Nabití na 100 % 2 hodiny 9 minut
Zbývající kapacita powerbanky? cca 30 % (2 svítící diody)

Opět jsme telefon vybili, powerbanku odložili a připravili se na 3. kolo nabíjení. U něj jsme očekávali, že neproběhne celé, což se ukázalo jako správný předpoklad. Nabití telefonu skončilo po 1 hodině a 23 minutách, kdy byla kapacita baterie mobilu na 64 %. Powerbanka Redmi PowerBank 20 000 mAh tak dnešní průměrný mobil dobije spolehlivě více než 2,5krát, což je slušné.

Samsung Galaxy A34
Nabití na 10 % 22 minut
Nabití na 30 % 41 minut
Nabití na 40 % 52 minut
Nabití na 50 % 1 hodina 9 minut
Nabití na 64 % 1 hodina 23 minut
Zbývající kapacita powerbanky? 0 %

Vyzkoušeli jsme také opětovné dobití powerbanky. Využívali jsme k tomu USB-C na jejím těle a nabíjeli nabíječkou s 66 W, ačkoliv tolik powerbanka nedokáže využít. Ke kompletnímu nabití došlo po 6 hodinách a 36 minutách.

Líbilo se nám
  • telefon dobila více než 2,5krát

Zhodnocení: kdysi by byla fajn

Redmi PowerBank 20 000 mAh vypadá nenápadně, ale svou práci odvede. Její lehce nadprůměrná kapacita dovoluje nabíjet mobil více než dvakrát a ještě zbude místo třeba na nějaké to příslušenství. Do karet powerbance hraje i příznivá cena. Kaňkou na kráse naopak je, že výstupními konektory jsou jen USB-A, což dnes už není vůbec praktické. Naopak jsme se zde dočkali zbytečného a zastaralého microUSB. Nepotěší ani zbytečný kabel v balení, který je zakončen microUSB. Ve výsledku je tak rozhodně lepší se poohlédnout po jiné powerbance s identickou kapacitou, která za podobné peníze nabídne i výstup prostřednictvím USB-C.

Redmi PowerBank 20 000 mAh

Foto: Michal Pavlíček, mobilenet.cz

Klady
  • praktický vzhled
  • bytelná konstrukce
  • solidní reálná kapacita
Zápory
  • nemá USB-C výstup
  • zbytečný konektor microUSB
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze