Realme GT2
recenze

Realme GT2

Nechybí mu výkon ani styl
2

Novinka GT2 z dílny Realme přináší originální design, rychlé nabíjení a vysoký výkon v podobě procesoru od Qualcommu. Bude to ale stačit na úspěch?

Nedávno jsme na mobilenet.cz testovali Realme GT2 Pro, které oslní nejnovějším procesorem od Qulacommu i povedeným displejem. Jak je na tom o něco levnější sourozenec Realme GT2?

Realme GT2 – videorecenze

Technické parametry Realme GT 2 256+12 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce162,9 × 75,8 × 8,6 mm, 199,8 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 6,62" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát50 Mpx, LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 888, CPU: 1×2,84 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 660
PaměťRAM: 12 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ano, LTE: 1 000 / 150 Mb/s, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 12
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 0:33 hodin
DostupnostQ1 2022,

Obsah balení: vše, co si lze jen přát

Balení Realme GT2 je na dnešní poměry až nevídaně bohaté. Kromě telefonu obsahuje totiž také ochranné silikonové pouzdro, napájecí adaptér, UBS-A/USB-C kabel, sluchátka s 3,5mm jackem a redukci z 3 USB-C na 3,5mm jack.

Realme GT 2
Líbilo se nám
  • bohatý obsah balení

Konstrukční zpracování: stylové a praktické k tomu

Realme už v minulosti několikrát dokázalo, že je schopno vytvořit designově velmi zajímavé kousky a výjimkou není ani GT2. Novinka dorazila na test ve světle zeleném barevném provedení obohaceném o záda s texturou připomínající textilii. Díky tomu se novinka skvěle drží, nehrozí, že by vám vyklouzla z ruky a nemusíte řešit otravné leštění zad. Na druhou stranu zamrzí stále chybějící certifikace zvýšené odolnosti, kterou však nenajdeme ani u dražšího modelu GT2 Pro.

Umístění tlačítek hlasitosti na levý bok může některé uživatele zpočátku zaskočit, jedná se však jen o otázku zvyku. Rozhodně chválím i jejich umístění, díky kterému se nemusíte prstem natahovat podobně jako u nedávno testované Motoroly Edge 30 Pro. Po stránce kvality se můžete těšit na pěkně zpracovaný telefon, ačkoliv má „pouze“ plastový rámeček. Slot na spodní straně pojme dvě nanoSIM, nikoliv však paměťovou kartu.

Líbilo se nám
  • praktický povrch zad
  • zajímavý design
Nelíbilo se nám
  • bez zvýšené odolnosti

Displej: AMOLED se 120 Hz

Dominantou telefonu je 6,6palcový AMOLED displej s podporou až 120Hz obnovovací frekvence, kterou si umí telefon automaticky přepínat, ale také lze vynutit neustále aktivovaných 60/120 Hz. Kromě relativně malého průstřelu v levém horním rohu mně potěšil vysoký maximální jas či spolehlivá čtečka otisků prstů optického typu, která by však mohla být klasicky o něco výš. Novinka podporuje i boční vyjíždějící lištu s možností rychle spustit aplikace, přiznám se však, že jsem ji po dobu používání příliš nepoužíval a později úplně deaktivoval. Always-On pak podporuje několik druhů tapet a můžete si i vybrat, jaké informace se na něm mají zobrazovat (na výběr máte možnosti Čas, Datum, Baterie a Oznámení).

Realme GT 2
Líbilo se nám
  • spolehlivá čtečka otisků prstů
  • vysoký maximální jas + 120 Hz
Nelíbilo se nám
  • čtečka by mohla být výš

Zvuk: nezklame

Velký displej svádí ke sledování videí či hraní her, kdy přijde vhod i dvojice slušně hrajících stereo reproduktorů. V podobné cenové relaci lze sice sehnat i lépe hrající smartphony (například ASUS ZenFone 8), za kvalitu se však ani tak stydět nemusí. Za ústupek lze považovat absence 3,5mm jacku, který se u předešlé generace nacházel a místo by se pro něj jistě našlo.

Líbilo se nám
  • slušně hrající stereo reproduktory

Výkon hardwaru: stále oslnivý

Pro hráče a náročné uživatele si Realme přichystalo Snapdragon 888 a u testovaného telefonu i 12 GB RAM a 256GB úložiště. Ačkoliv se nejedná o v současnosti nejvýkonnější procesor od Qualcommu, je snad každému jasné, že po stránce výkonu rozhodně strádat nebudete a rozjedete jakoukoliv hru na vysoké detaily.

Líbilo se nám
  • výkonný hardware

Výdrž baterie: více než dostatečná

Předností Realme GT2 je velká 5 000mAh baterie, která zajistí zcela s přehledem jeden náročnější den a nabijete ji z 0 na 80 % zhruba za 25 minut. Bezdrátové nabíjení, které má například podobně drahý iPhone SE (2022), však schází.

Líbilo se nám
  • dobrá výdrž
  • rychlé nabíjení
Nelíbilo se nám
  • potěšilo by bezdrátové nabíjení

Konektivita: nic nechybí

Majitelé telefonu se mohou těšit na moderní Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2, GPS, GLONASS, Galileo, BDS, QZSS i NFC. Nechybí ani podpora 5G sítí pro rychlé datové přenosy.

Líbilo se nám
  • nic důležitého neschází

Fotoaparát: pestrobarevný svět

Fotovýbava Realme GT2 čítá celkem čtyři fotoaparáty. Na zadní straně se jedná o 50Mpx hlavní snímač o světelnosti f/1.8 s fázovým ostřením a optickou stabilizací, 8Mpx ultraširokoúhlý objektiv (f/2.2) a tak trochu zbytečný 2Mpx makro senzor, který by raději mohlo nahradit automatické ostření ultraširokoúhlého objektivu. Čelní stranu zase obývá 16Mpx selfie kamerka s clonou f/2.5.

Pokud bych měl pořízené snímky definovat jedním slovem, použil bych termín pestrobarevné. S aktivovanou AI (ale i bez ní) jsou snímky skutečně velmi saturované a snadno překonávají i pověstný Samsung. K reálném barevnému podání má tedy Realme GT2 alespoň v defaultním režimu opravdu daleko (viz snímek s krabicemi od stolních her). Pochválit lze naopak hlavní snímač za vcelku slušné množství detailů a špatně nevypadá ani portrétní režim. Noční fotografie jsou v dané cenové třídě průměrem, který nenadchne ani neurazí, podobně jako selfie.

Přestože novinka nedisponuje teleobjektivem, nabízí ve fotoaplikaci rychlé tlačítko pro dvojnásobné digitální přiblížení. U něj jsem se setkal se zvláštním bugem, který způsobil, že po přepnutí na 2× zoom nebyl fotoaparát schopen zaostřit. Bez manuálního přeostření by tedy fotka byla vždy rozostřená. Celkově není fotovýbava GT2 špatná (s ohledem na cenu), žádné zázraky však očekávat nelze. Pokud hledáte telefon primárně na focení, můžete si pořídit i kvalitnější alternativu.

Líbilo se nám
  • slušné množství detailů u hlavního snímače
  • solidní portrét i noční režim
Nelíbilo se nám
  • pro mnohé až extrémně saturované snímky
  • bug u 2× zoomu
  • zbytečné 2Mpx makro

Software: Android 12 a Realme UI 3.0

V telefonu najdeme svižně fungující Android 12 doplněný o nadstavbu Realme UI 3.0, která obsahuje řadu funkcí nad rámec Androidu 12, například v podobě již zmíněného bočního okna. Co příliš nepotěší, to je množství zbytečně předinstalovaných aplikací, jako je Facebook, Booking.com či Amazon Shopping a také starší prosincové bezpečnostní záplaty.

Líbilo se nám
  • svižný Android 12
Nelíbilo se nám
  • zbytečný bloatware
  • starší prosincové záplaty

Zhodnocení

Pokud toužíte po vysokém výkonu, 120Hz displeji s velkou uhlopříčkou a rychlým nabíjením, může být Realme GT2 velmi zajímavou volbou. Škoda jen absence zvýšené odolnosti, slotu pro paměťové karty či pouze průměrných fotoaparátů, které nemusí barevným podáním oslovit každého.

Realme GT 2 256+12 GB
Kde koupit nejvýhodněji

Realme GT 2 256+12 GB

Konkurence

Zajímavou alternativou může být Google Pixel 6, který nabídne zvýšenou odolnost, podstatně lepší fotoaparáty i ještě originálnější design.

Google Pixel 6 256 GB

Rozměry158,6 × 74,8 × 8,9 mm, 207 g
DisplejOLED, 6,4" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 3 840 × 2 410 px, 60 FPS
ProcesorGoogle Tensor, 2×2,8 GHz + 2×2,25 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor4 614 mAh

Za zmínku stojí také Galaxy A53, jež sice nenabídne tak rychlé nabíjení, zato má však certifikaci zvýšené odolnosti IP67 i kvalitnější fotovýbavu.

Samsung Galaxy A53 5G 256+8 GB

Rozměry159,6 × 74,8 × 8,1 mm, 189 g
DisplejSuper AMOLED, 6,5" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorSamsung Exynos 1280,
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GB, microSDXC
Akumulátor5 000 mAh
Foto: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
realme-gt-2
Klady
  • bohatý obsah balení
  • výkonný hardware
  • spolehlivá čtečka otisků prstů
  • rychlé 65W nabíjení + dostatečná výdrž
  • kvalitní 120Hz AMOLED panel
  • originální design + praktické provedení zad
Zápory
  • bez zvýšené odolnosti
  • čtečka otisku prstů by mohlo být výš
  • starší bezpečnostní záplaty a zbytečný bloatware
  • bug u 2× zoomu a zbytečné 2Mpx makro
Diskuze ke článku
Ben Ben
Ben Ben
Naposledy upraveno: 29. 3. 2022 10:03
Sem si rikal proc davaji Pixel 6 mezi konkurenci. Sem tak nejak cekal ze toto stoji tak 12k. A ono houby. Za tyhle penize se melo prodavat Pro. Za me nic moc teda.
O Pixelu nemuze byt rec. Ale to i ta A53 nabizi vic (IP, delsi podporu, kovovej ramecek) a za min penez. Smutny...
Petr Dörfler
Petr Dörfler
Zdravím. Momentálně řeším dilema, chci si pořídit nový telefon a rozhoduji se právě mezi Realme GT2 a Xiaomi 11T Pro. Telefony jsou to právě téměř totožné a zajímalo by mě, do kterého z nich jít. Jde mi o porovnání fotoaparátů, výdrže, výkonu, zvuku ze stereoreproduktorů a hlavně podpory, kde Xiaomi má zaručenou softwarovou podporu na 3 roky, což jsem u Realme nezaznamenal. Který z těchto dvou telefonů je více univerzální na hraní her, občasné focení na dovolené a výletech, sledování filmů a seriálů, brouzdání po netu atd..? Dekuji za odpověď

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze