Prestigio MultiPhone 7600 DUO
recenze

Prestigio MultiPhone 7600 DUO

Povedený zápisník

Prestigio je známo svou plejádou zařízení se zajímavým poměrem cena/výkon, model MultiPhone PAP7600 DUO není žádnou výjimkou. Tentokrát se však zaměří na zákazníky vyžadující velkou úhlopříčku, máme tedy tu čest s tabletofonem. Dokazuje to 6palcová úhlopříčka, vhod přijde také zajímavý flipový kryt, který poslouží i jako jednoduchý stojánek.

Nepřehlédněte:

Značka Prestigio by se mohla časem stát synonymem pro zařízení s velkou úhlopříčkou displeje a zajímavým poměrem cena/výkon. Ne vždy to ovšem vyšlo dle očekávání, občas byl největším problémem samotný displej, jindy zase fotoaparát nebo ne zrovna ideální optimalizace systému. Ani dnes recenzovaný tabletofon Prestigio MultiPhone PAP7600 DUO není bez chyb, oproti svým předchůdcům se však Prestigio některým chybám vyvarovalo. Pojďme se tedy společně podívat na to, jak si novinka vedla v našem dlouhodobém testu.

Prestigio MultiPhone PAP7600 DUO na oficiálních snímcích

Technické parametry Prestigio MultiPhone 7600 DUO

Kompletní specifikace
Konstrukce166,5 × 84,4 × 8,4 mm, 191 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6" (720 × 1 280 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 096 × 3 072), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6589T, CPU: 4×1,5 GHz, GPU: PowerVR SGX543MP4
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor2 600 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:32 hodin
Dostupnostkvěten 2014, 7 148 Kč

Obsah základního balení

  • mobilní telefon Prestigio MultiPhone PAP7600 DUO
  • flipové „stojánkové“ pouzdro
  • nabíjecí adaptér do zásuvky
  • datový kabel s microUSB koncovkou
  • špuntová sluchátka
  • návody, příručky, záruční list
Obsah základního balení

Prestigio MultiPhone 7600 DUO – rychlý videopohled

Design a konstrukce: zaoblený a plastový

V dnešní době, kdy jsou všechny mobilní telefony napříč výrobci podobné jako vejce vejci, je těžké vyrobit designově zajímavý přístroj. MultiPhone PAP7600 DUO vsází na jednoduché detaily, zakulacené rohy a nízká tloušťka pak napomáhají k lepšímu úchopu zařízení. I tak se ale lidé s menší rukou občasným přehmatům stejně nevyhnou, to je ale všeobecná daň telefonů s velkou úhlopříčkou displeje. Když se podíváme na Prestigio MultiPhone PAP7600 DUO jako celek, zamrzí trochu použité materiály. Telefon je totiž kompletně plastový, samozřejmě až na sklo kryjící displej. Kvalita zpracování je však na velice dobré úrovni. MultiPhone PAP 7600 DUO sice nenabídne unibody konstrukci, zadní kryt je snímatelný, přesto je díky mnoha západkám velmi pevně ukotven.

Prestigio MultiPhone PAP7600 DUO

Přední stranu tabletofonu pochopitelně zaplňuje displej, prostor nad, i pod displejem je však účelně rozvržen, nevadí tedy ani poněkud širší rámeček. Je ale nutno dodat, že zde je nižší cenovka znát, dražší telefony mají rámeček užší. Prostor nad displejem zaplňují průzory integrovaných čidel (senzor přiblížení a senzor okolního světla), nezapomnělo se ani na sekundární kameru pro videohovory. Nad senzory se pak nachází designově hezky ztvárněná mřížka sluchátka a reproduktoru. Pochválit musíme také notifikační LED diodu, ta, ač na první pohled působí nenápadným dojmem, je velmi výrazná, příchozí notifikace tedy rozhodně nepřehlédnete. Prostor pod displejem zaplňují kapacitní tlačítka pro ovládání displeje, Prestigio tedy nesáhlo pro krok v této době obvyklý, tedy umístění tlačítek do samotného prostředí telefonu. Tlačítka jsou ve standardním rozložení, vlevo tedy nalezneme tlačítko pro vyvolání kontextové nabídky, uprostřed tlačítko pro návrat na domovskou obrazovku a napravo nalezneme šipku pro návrat o krok zpět.

Prestigio MultiPhone PAP7600 DUO ze všech stran

Podíváme se také na boky telefonu. Na levé straně telefonu nalezneme ve vrchní části dvoupolohové tlačítko pro regulaci hlasitosti, hned pod ním si své místo našlo tlačítko pro odemknutí, respektive zamknutí displeje. Tlačítko pro odemknutí, respektive zamknutí není umístěno příliš vhodně, v prvních dnech si ho často budete plést s kolébkovým tlačítkem, navíc pro praváky není umístění na levé straně příliš praktické. Když k tomu připočteme velikost zařízení, občasným podhmatům se zkrátka nevyhnete. Pochválit ale musíme mírný zdvih a jistý stisk, omylem tedy tlačítka určitě nezmáčknete. Na vrchní straně zařízení nalezneme vstup pro microUSB kabel, hned vedle se pak nachází 3,5milimetrový jack konektor. Pravá strana, stejně tak ta spodní, je naprosto prázdná, žádné ovládací prvky zde tedy nenalezneme. Na spodní hraně v její levé části nalezneme jenom miniaturní vstup mikrofonu.

Prestigio MultiPhone PAP7600 DUO

Zadní části v její vrchní části dominuje čočka 13Mpx fotoaparátu s autofokusem, tomu sekunduje poměrně výkonná přisvětlovací LED dioda. Přibližně uprostřed zadní strany nalezneme popisek NFC, v tomto místě je ukrytá i samotná anténa pod krytem. Spodní část zadní strany hostí logo společnosti Prestigio, to je opět plastické. Posledním zajímavým místem zadního krytu je spodní pravá část, zde naleznete „výdech“ hlasitého reproduktoru, o jehož kvalitách si povíme později. Jak jsme již zmínili, zadní kryt je snímatelný, jeho ukotvení je však velmi poctivé. Abyste kryt sundali, budete muset překonat odpor 30 plastových západek, pro celkové sejmutí je tedy nutné „objet“ nehtem po celé délce jeho obvodu.

Ještě než se podíváme, co se skrývá pod krytem, zastavíme se na chvíli u jeho zpracování. Po vzoru Samsungu se jedná o velmi tenký plastový díl, který je snadno poddajný, respektive ohebný. Zajímavé je také jeho provedení. Kryt je sice plastový, nabízí však měkčenou a matnou povrchovou úpravu, na které sice neuplývají otisky prstů, na druhou stranu ho budete muset častěji otírat od ulpívající mastnoty z vašich prstů. Díky pogumované úpravě telefon dobře padne do ruky, riziko vyklouznutí telefonu se navíc snižuje na minimum.

Prestigio MultiPhone PAP7600 DUO

Pod zadním krytem nalezneme opravdu rozměrnou baterii s kapacitou 2 600 mAh. I když je baterie poměrně tenká, zabírá přibližně 50 % celé vnitřní části, což je vzhledem k ne úplně velké kapacitě dost. Nad baterií pak naleznete nezbytné sloty. Jako první je zde slot pro SIM kartu o standardní, tedy mini, velikosti. Uprostřed se nachází slot pro microSIM kartu a hned vedle ní slot pro microSD kartu. Telefon tedy podporuje funkci dualSIM, jedna z karet ovšem musí být ve velikosti micro. Další nevýhodou je, že pro vyjmutí jakékoliv karty (tedy včetně microSD karty) musíte vyjmout i samotnou baterii, což je trochu škoda a práci to zbytečně zdržuje.

Detaily

Hodnotit ergonomii držení u takto velkého zařízení je velice obtížné, před nákupem však důrazně doporučujeme (pokud to bude možné) vyzkoušet si telefon „na vlastní kůži“. Nepotěší především velká šířka zařízení, konkrétně 84,4 milimetrů. Zbylé rozměry jsou následující: 166,5 milimetrů na výšku, tloušťka je velice příjemných 8,4 milimetru. Hmotnost se zastavila na hodnotě 191 gramů, což je vzhledem k velikosti zařízení pochopitelná hodnota. Nutno ale dodat, že v ruce se váha rozprostře natolik, že ve výsledku působí MultiPhone PAP7600 DUO mnohem lehčím dojmem. Jak tedy zhodnotit zařízení jako celek? Prestigio MultiPhone PAP7600 DUO je sympatický telefon, komu se líbí zakulacené hrany, toho design telefonu potěší. Potěší rovněž celková kvalita konstrukce a ergonomie ovládacích tlačítek, zamrzí však použité plastové materiály a také umístění tlačítka po vypnutí/zapnutí displeje, respektive telefonu samotného.

Flipové pouzdro: příjemný nadstandard

V krátkosti se také podíváme na zajímavé příslušenství ve formě flipového pouzdra. To obdržíte přímo v základním balení, jedná se tak o příjemný benefit navíc, za který byste jinak museli zaplatit další peníze navíc. Telefon do pouzdra jednoduše vklouzne, plastové bočnice se postarají o jeho spolehlivé ukotvení. I když máte kryt nasazený, stále můžete fotografovat, svítit si přisvětlovací LED diodou, nebo ovládat tlačítka na levé straně. Zastíněn samozřejmě není ani hlasitý reproduktor. Kromě toho, že pouzdro chrání samotný displej a zadní kryt telefonu, poslouží i jako jednoduchý stojánek. Pouzdro lze totiž přibližně v jeho polovině „zlomit“ a telefon tak vyklonit a položit na vrchní část krytu, který slouží jako podložka.

Flipové pouzdro lze použít i jako stojánek

Vzhledem k tomu, že na této části není žádný hmatatelný předěl, telefon na svém místě drží jenom díky „odporu“ semišové vrstvy. Kromě toho, že je pouzdro funkční a designově celkem povedené (na jeho přední části dokonce nalezneme samotné logo výrobce), je navíc také aktivní. Po jeho odklopení se tedy displej automaticky rozsvítí, po jeho zaklapnutí displej automaticky pohasne. Pochválit musíme také „kloub“ pouzdra, ten je optimálně poddajný, proto mu nevadí ani časté ohýbání, nestane se tedy, že by pouzdro nepěkně „odstávalo“. Celkově působí pouzdro robustním a kvalitním dojmem, za tento zajímavý doplněk tedy musíme Prestigio pochválit.

Baterie a výdrž: tak takhle ne

Jak již víme, Prestigio MultiPhone PAP7600 DUO nabídne uživatelsky vyměnitelnou baterii s kapacitou 2 600 mAh. To není moc už na první pohled, zvláště pak s přihlédnutím na velký displej a poměrně výkonný procesor. Obavy se nakonec potvrdily, při běžném používání (při obvyklém vytížení, zahrnujícím pár hovorů, 2 hodiny brouzdání po internetu, zapnutou synchronizace na pozadí, pořízení několika snímků a videoklipů) lze MultiPhone PAP7600 DUO považovat maximálně jednodenní tabletofon, což je běžné u smartphonů, u tabletofonů jsme zvyklí na lepší výsledky, a to právě díky možnosti dosazení většího akumulátoru.

Prestigio MultiPhone PAP7600 DUO

Pokud máte ovšem v úmyslu využívat Prestigio jako navigaci do automobilu, nebo se chystáte orientovat pomocí Map v neznámém městě, ubývá rychlost doslova před očima. Provedli jsme také standardizovaný test výdrž, kdy telefon streamoval za pomocí Wi-Fi HD video o rozlišení 720p, v telefonu byla vložena pouze jedna SIM karta s přihlášením k síti 3G, aktualizace byly vypnuty a jas displeje byl nastaven na 50 %. Zvuk byl směřován do sluchátek, hlasitost byla nastavena na 50 %. Video bylo přehráváno celkem 6 hodin a 42 minuty, což je nadprůměrný výsledek. Nabíjení z úplného vybití na 80 % trvá 1 hodinu a 52 minut, k úplnému nabití si vyčleňte 2 hodiny a 32 minut.

Zvuk: žádné překvapení

Po zvukové stránce telefony/tablety od Prestigia nepřekvapí, jedná se o běžný průměr. MultiPhone PAP7600 DUO bohužel není žádnou výjimkou. S hlasitostí to ještě tak špatné není, příchozí notifikace rozhodně nepřeslechnete, kvalita zvukového výstupu je ale špatná, pokud si tedy trochu nepohrajete s ekvalizérem. Podobná situace platí i po připojení sluchátek a je jedno, jestli používáte standardně dodávané pecky, nebo sluchátka vlastní. Zvuková stránka zkrátka není nic, čím by se Prestigio mohlo chlubit a na poslouchání vašich oblíbených skladeb tak doporučujeme doplňkové zařízení.

Hlasitý reproduktor

Displej: za očekáváním

Prestigio MultiPhone PAP7600 DUO nabídne 6palcový IPS displej s HD rozlišením, konkrétně tedy 1 280 × 720 pixelů (245 ppi). Vzhledem k takto velké úhlopříčce je HD rozlišení poněkud riskantní, do jisté míry se tento fakt projevil i během dlouhodobého testování. Displej Prestigia není špatný, každopádně rastr je viditelný na první pohled. Na druhou stranu, podání barev je na velice dobré úrovni, za to můžeme poděkovat technologii IPS, barvy jsou tedy živé a dostatečně kontrastní. Černá samozřejmě není tak černá jako v případě AMOLED displejů, jiných výtek ale v tomto ohledu nemáme.

Za displej se Prestigio MultiPhone PAP7600 DUO stydět nemusí

Velmi dobré jsou také pozorovací úhly displeje, výtku ovšem máme k maximální intenzitě jasu, ta totiž není nijak ohromující, spíše naopak. Například takový displej Asusu Fonepad Note 6 se dokázal „rozsvítit“ mnohem jasněji. Čidlo okolního světla však funguje spolehlivě, nemusíte se tedy obávat nechat vše na automatice. Celkově displej nijak zásadně nezklame, ovšem ani nenadchne. Samotné nižší rozlišení displeje bychom vzhledem k nižší ceně zařízení byli ochotni akceptovat, nízký jas však celkový dojem poměrně kazí.

Krátce se zastavíme také u ergonomie a možnosti personalizace displeje. Takový Samsung nebo třeba již zmíněný Asus nabízí speciální režimy, díky kterým se displej zmenší na požadovanou velikost a jeho ovladatelnost jednou rukou je tedy mnohem snazší. I když i Prestigio v nastavení ukrývá položku „Jedna ruka“, moc toho v ní nenalezneme. Prestigio si nedělalo hlavu se speciálními režimy, zmenšit velikost displeje můžete pouze u aplikací kalkulačka a vytáčení, tedy číselníku. Pokud danou aplikaci spustíte, číselník se zkrátka zmenší a je lépe ovladatelný, to je ovšem vše. Vzhledem k tomu, že u tabletofonů jsou speciální režimy velkou přidanou hodnotou a jsme na ně u konkurence zvyklí, hodnotíme laxní přístup Prestigia negativně.

Hardware: příjemné překvapení

O výkonnostní složku Prestigia MultiPhone PAP7600 DUO se stará čtyřjádrový procesor MediaTek MT6589T s taktem 1,5 GHz, tomu sekunduje 1 GB paměti RAM. Jako grafický akcelerátor Prestigio použilo čip PowerVR SGX544MP. Uživatelská paměť se ustálila na velmi nízké hodnotě, konkrétně na 4 GB. I když MultiPhone PAP7600 DUO obsahuje slot na paměťové karty, představovali bychom si alespoň paměť 8, nejlépe 16 GB. Celkově výkon zařízení bez problému dostačuje na hraní i náročnějších her, problém vždy nastane u nízké uživatelské paměti. Samozřejmě, data některých aplikací můžete přesunout na paměťovou kartu, nejde to však u všech. Malá paměť je celkově nejzásadnějším nedostatkem, tohoto jinak povedeného tabletofonu. V průběhu testování jsme nenarazili na žádný problém v oblasti kompatibility her či aplikací.

Co se týče plynulosti, nemáme žádné výhrady. Telefon se nezasekává, animace jsou plynulé a vše funguje až nad očekávání dobře. Samozřejmě jen do té doby, než si telefon začne stěžovat na málo volné paměti. Prestigio ale nebudeme pouze chválit, občas se nám totiž stalo, že se některé aplikace zaseknou. Naštěstí se ale nejedná o velký problém, stačí pár vteřin počkat a telefon funguje dál, na samovolné restarty jsme za celou dobu testování nenarazili. Na závěr hodnocení hardwaru se ještě můžete podívat, jak si telefon vedl v různých typech benchmarků.

Výsledky benchmark testů

Uživatelské prostředí: „syrový Android“

Prostředí telefonu obstarává známý Android ve starší verzi 4.2.1 Jelly Bean. Jak to bude s případnými aktualizacemi, zatím není jisté, buďme tedy rádi za to, co momentálně telefon nabízí. Žádné překvapení ale nečekejte, Prestigio sáhlo po téměř čistém a syrovém Androidu, ve kterém naleznete pouze několik drobností od Prestigia navíc, o těch ale až později. Jak jsem již zmínil, jelikož se prostředí nemusí potýkat s žádnou na výkon náročnou uživatelskou nadstavbou, je pohyb v něm rychlý a bez jakýchkoliv záseků. Za to Prestigio rozhodně chválíme, animace ani rychlé posouvání stránek telefonu nedělají sebemenší problém.

Uživatelské prostředí

Zaměříme se také na předinstalované aplikace. Hned po spuštění telefonu vám Prestigio nabídne paletu aplikací, které můžete rovnou nainstalovat a pár dalších, které můžete stáhnout. Jedná se o opravdu velmi rozsáhlý seznam aplikací, proto raději přikládáme screenshoty, na kterých si celý proces aktivace nového Prestigia můžete prohlédnout. Aplikace samozřejmě instalovat ani stahovat nemusíte, a pokud si nechcete v telefonu zabírat zbytečně místo, jednoduše tento krok přeskočíte. Vybrat si můžete také pouze některé z nich. Je fajn, že vás Prestigio nenutí stahovat to, co nechcete. Z doplňkově doinstalovatelných aplikací potěší 90denní zkušební verze navigačního programu Navitel Navigator, která funguje bez problémů.

Uživatelské prostředí

Samozřejmě nechybí i paleta již předinstalovaných aplikací, které nemusíte ani stahovat, ani instalovat, ty jsou ovšem pouze základní, tak jak je najdete v naprosto čistém Androidu. Co potěší je implementace lišty s rychlými přepínači. Tato lišta je posuvná a nabízí celkem 3 stránky, na kterých naleznete opravdu vše potřebné. Za tento způsob vyřešení rychlých přepínačů Prestigio chválíme. Také notifikační lišta je stejná, jak ji známe z ostatních Androidů. Přepínači na vrchní straně vymažete zmeškané události nebo se dostanete do nastavení. Základních obrazovek máte k dispozici celkem 5, jejich kompletní přehled po prvním spuštění (včetně všech nainstalovaných aplikací s předchozího kroku) je k nahlédnutí na následujících screenshotech. Procházení obrazovek ovšem není cyklické, vždy se musíte vrátit zpět na požadovanou obrazovku.

Čeština nebo Angličtina?

Telefony Prestigio mají jednu nepříjemnou vlastnost, s počeštěním si totiž výrobce příliš práce nedal. Co máme konkrétně na mysli? V nastavení nalezneme spoustu položek, které nejsou ani české, ani anglické, jde zkrátka o takovou „zpatlaninu“, která nedává smysl. Vzhledem k tomu, že Prestigio zařízení nejsou na tuzemském trhu úplnými nováčky, bylo by příjemné, kdyby se výrobce těchto „dětských“ chyb velmi brzy zbavil.

Pohybová gesta: snaha se nepovedla

Jak již víme, Prestigio MultiPhone PAP7600 DUO nenabízí po vzoru své konkurence žádná sofistikovaná zobrazení, respektive zmenšení displeje pro snazší ovládání displeje jednou rukou, i přesto vám práci usnadní (tedy alespoň se snaží) a to především díky pohybovým gestům. Těch je v nabídce rovnou sedm, ještě než se ale dostaneme k jejich funkčnosti, opět musíme připomenout špatné počeštění. Orientace podle názvů gest je poměrně složitá, Prestigio sice nabídne i „výukový“ program ve kterém se snaží jejich význam vysvětlit, právě zde ale narazíme na špatný překlad. Proto se na nabízená gesta podíváme trochu podrobněji v následujícím přehledu, v krátkosti si vysvětlíme také jejich funkčnost.

Nabízená gesta ve výsledku příliš nepotěší
  • Odemčení Promixy: Toto gesto funguje pouze v případě, že máte displej uzamčen přetažením po displeji. Po rozsvícení displeje (například po odklopení dodávaného pouzdra) stačí přejet dlaní ruky přes senzor umístěný vedle mřížky hlasitého reproduktoru, displej se pak automaticky odemkne. Toto gesto však nefunguje příliš spolehlivě, dost často se stane, že posunem do boku aktivujete widget, který spustí aplikaci fotoaparát.
  • Obrácením aktivujete reproduktor: Toto gesto využijete při hovoru, telefon stačí otočit displejem na podložku a automaticky se aktivuje hlasitý reproduktor. Pokud chcete hlasitý reproduktor opět deaktivovat, stačí telefon opětovně otočit do původní polohy. Toto gesto jsme v praxi využívali dosti často, funguje bez jakéhokoliv problémů.
  • Přijetí hovoru Promixy: Toto gesto využijete při příchozím hovoru. Stačí telefon zvednout z podložky (nejčastěji stolu) a přiblížit ho k uchu. Hovor se automaticky spojí bez toho, aniž byste se museli dotknout displeje. I toto gesto fungovalo v praxi bez problémů.
  • Telefon s vytáčením Promixy: Opět gesto, které se váže k telefonní aplikaci. Pokud máte na displeji zobrazený kontakt nebo jeho protokol, stačí telefon přiblížit k tváři a telefon automaticky vytočí hovor s daným kontaktem. Toto gesto si Prestigio vypůjčilo od telefonů značky Samsung, jeho funkčnost je ale opět dílem náhody. Někdy funguje spolehlivě, někdy je jednodušší stisknout tlačítko pro vytočení hovoru.
  • Příchozí hovor Promixy: Znáte to, někdo vám volá, ale vy nemáte čas na to hovor přijmout. V případě, že máte aktivní toto gesto, stačí přiložit dlaň nad senzor nad displejem a obrazovka pohasne. To je ale vše. Telefon vyzvání i nadále, a pokud dlaň od displeje oddálíte, displej se opět rozsvítí. Opravdu nechápeme, co Prestigio tímto gestem zamýšlelo, každopádně jeho funkčnost je prakticky nulová.
  • Obrácením ztlumíte vyzvánění: Naopak toto gesto funguje naprosto spolehlivě, při příchozím hovoru stačí otočit telefon displejem dolů. Displej pohasne a zvuky se utlumí, jedná se tedy o mnohem lepší alternativu k předchozímu gestu.
  • Aktivace fotoaparátu Promixy: Další gesto funguje v případě, že jste v galerii a prohlížíte si nějaký snímek či obrázek. Opět stačí přejet po displeji dlaní a telefon automaticky spustí aplikaci fotoaparát.

Kdybychom měli zhodnotit gesta jako celek, Prestigio příliš nepochválíme. Ze sedmi nabízených gest funguje zhruba trojice, zbylá gesta jsou opravdu velmi „náladová“. Není jisté, jestli jde o chybu konkrétního kusu, nebo špatnou optimalizaci, každopádně z původní radosti z množství nabízených gest se stává spíše nepříjemné překvapení. Za konkurencí tak Prestigio stále velmi pokulhává.

Multimediální funkce: velký displej výhodou

Velký, 6palcový displej, přímo vybízí ke konzumaci multimediálního obsahu. Prestigio hned při úvodním spuštění nabídne ke stažení několik her, mezi kterými nechybí Asphalt 6, Modern Combat 4 nebo třeba Wonder Zoo. Problémy s hrami nastanou však hned při úvodních instalacích, jelikož se jedná o poměrně datově náročné aplikace, Prestigio uživatele nutí k uvolnění místa v systému.

Multimediální funkce

Kromě zajímavých her zdarma Prestigio nabídne také dvojici přehrávačů hudby, ten standardní a také ten od Googlu, tedy Hudbu Play, která nabídne špičkovou synchronizaci s vašimi dalšími zařízeními s Androidem. Integrovaný přehrávač videoklipů zvládne všechny běžné formáty, pro lepší zážitek, nebo pro sledování vašich oblíbených videoklipů však doporučujeme stažení některého z alternativních přehrávačů. Zvláště při přehrávání videoklipů oceníte dodávané pouzdro, které poslouží jako praktický stojánek.

Pro prohlížení vašich snímků nebo fotografií se opět můžete spolehnout na dvojici aplikací, konkrétně na Galerii a Fotky od Googlu. Opět se nám standardní aplikace Galerie od Prestigia zdála přehlednější, aplikace Fotky je zase lepší pro synchronizaci vašeho obsahu. Do multimediálního obsahu můžeme započítat také aplikaci eReader Prestigio pro čtení vašich knih, nebo aplikaci Handlight která poslouží jako jednoduchá svítilna.

Fotoaparát: selfie letí

Ještě než se podíváme na kvalitu pořízených fotografií, zaměříme se na umístění čočky fotoaparátu. Ta je umístěná téměř na hraně, nechtěnému zakrytí prstem byste se tedy měli vyvarovat. Bohužel, jak je v dnešní době zvykem, čočka je znatelně vystouplá nad okolní povrch telefonu. Mechanickému poškození se bude snažit zabránit plastová obruč zadního krytu, která vystupuje ještě desetinku milimetru nad samotnou čočku, přesto časem nějakému škrábanci nezabráníte, a to se velmi negativně podepíše na kvalitě výsledných fotografií.

Prostředí aplikace fotoaparát

Fotoaparát samotný nabízí slušné rozlišení, konkrétně 13 Mpx. Sekunduje mu poměrně výkonná přisvětlovací LED dioda, tu samozřejmě můžete využít i jako svítilnu. Fotoaparát disponuje také autofokusem. Papírově to vypadá velmi dobře, ani realita není úplně špatná. Fotografie mají věrné podání barev, ostrost je také na poměrně dobré úrovni, horší je to ovšem s přepaly, kterým se ne vždy vyhnete. Samozřejmě, i Prestigio má rádo světlo, s ubývajícím světlem klesá hlavně ostrost snímků. Celkově ale hodnotíme kvalitu pořízených snímků kladně, oproti prvním telefonům značky Prestigio, které jsme testovali, ušel výrobce kus cesty, a teď nemáme na mysli pouze zvýšení počtu megapixelů. Celkově jsou barvy fotografií mnohem věrnější.

Čočka fotoaparátu vystupuje nad okolní povrch

Co ovšem chválit nebudeme je rychlost ostření. Například u makro snímků telefonu trvá opravdu velmi dlouho, než na blízký předmět zaostří. Pokud budete fotit vzdálenější scény, na podobné problémy nenarazíte, pomalejší přeostřování se opravdu týká pouze makro snímků. Zajímavý je ovšem také přední, respektive sekundární fotoaparát pro pořizování autoportrétů. Ten nabízí velmi vysoké rozlišení, konkrétně 8 Mpx. Takové rozlišení běžně mnozí výrobci nabízejí u svého hlavního fotoaparátu. Je jasné, že i Prestigio pochopilo, že pořizování autoportrétů je v poslední době velmi oblíbené. Všechny příznivce selfie si tedy přijdou na své.

Ukázkové fotografie v plném rozlišení

Videokamera

Kromě pořizování fotografií můžete natáčet také videoklipy, konkrétně ve FullHD rozlišení, tedy 1 920 × 1 080 pixelů při 30 snímcích za vteřinu. Opět musíme pochválit věrné podání barev a snímkovací frekvenci. Dodáme, že 20sekundový záběr v maximálním rozlišení zabere v paměti zhruba 70 MB. Výslednou kvalitu můžete posoudit sami na následujícím ukázkovém příkladu.

Navigace: neztratíte se

Prestigio se o vás postará i co se týče navigace, nabídne totiž dnešní standard ve formě GPS čipu. Nechybí dokonce ani elektronický kompas, který pomůže s orientací na mapě. Fixace satelitů v případě studeného startu je otázkou zhruba 30 vteřin, v případě aktivované aGPS se jedná řádově o vteřiny, a to i v případě husté městské zástavby.

Mapy a Navigace od Google

Vzhledem k obrovskému displeji se MultiPhone PAP7600 DUO rovnou nabízí jako automobilová navigace, pro tyto případy je od Googlu vybaven aplikací Google Navigace, která ovšem ke svému chodu potřebuje internetové připojení. Pokud byste přeci jen ocenili alternativu v podobě off-line navigace, Google Play nabízí hned několik možností. Pro běžné prohlížení mapy postačí aplikace Mapy, která internetové připojení ke svému chodu také potřebuje, část map si ale ve vybraných zemích můžete uložit do mezipaměti.

Telefonní funkce: dle očekávání

Ať už telefon nabízí cokoliv, jeho primární funkce zůstává už po dlouhá léta stejná: volání a psaní krátkých textových zpráv. V tomto ohledu nemá Prestigio téměř žádný problém. Prostředí aplikace pro volání odpovídá neupravené verzi Androidu. Kontakty jsou řazeny dle jména nebo příjmení. Mohou být obohaceny obrázkem. Pokud je kontakt provázán s Google účtem, ihned vidíte, zda je dotyčný online. Přidávat můžete několik čísel, adres i elektronických adres. Kontakty můžete samozřejmě synchronizovat také s Facebookem.

Telefonní funkce

Prestigio MultiPhone PAP7600 DUO, jak už název napovídá, přináší podporu dualSIM. To je v poslední době vyhledávaná vlastnost mobilních telefonů a oprávněně. Samozřejmě můžete být na příjmu s oběma čísly zároveň, bez toho by celé řešení postrádalo smysl. Prestigio si na správu SIM karet připravilo speciální položku přímo v nastavení telefonu. Ta je pojmenovaná Správa SIM, v tomto nastavení si můžete zvolit, jaká SIM karta bude plnit funkci primární a jaká bude tím pádem sekundární. Nastavit si můžete také datové přenosy pro jednotlivé SIM karty.

Pokud telefonujete z první SIM karty, je funkce druhé omezena a volanému se ozve hláška o nedostupnosti. Pokud jste na internetu pomocí datových sítí na jedné SIM kartě, druhá je klasicky dostupná, pokud hovor zvednete, načítání internetové stránky se pozastaví a po ukončení hovoru můžete v prohlížení pokračovat. Rozdíl mezi kvalitou hovorů není žádný, zvuk je vždy čistý a ani volající si na žádné konkrétní problémy nestěžovali. Také příjem signálu je na velice dobré úrovni.

Zprávy a e-mail

Zapomenout nesmíme ani na SMS zprávy a e-mailovou poštu. Klávesnici si můžete vybrat ze dvou možností, konkrétně tu klasickou, která je součástí všech telefonů s operačním systémem Android, tak také tu standardně dodávanou Prestigiem (Prestigio Keys), která nabízí více možností, ale na druhou stranu působí poněkud přeplácaným dojmem. Užší jsou také „chlívky“ pro písmenka. Doinstalovat můžete i některou z mnoha desítek alternativ, které naleznete na Google Play. K primární aplikaci pro psaní zpráv nemám výtky, rychlost je naprosto bezproblémová. Jinak vše funguje tak, jak má a jak byste u podobného telefonu očekávali.

Zprávy a e-mail

To samé platí pro aplikace e-mail a Gmail, které jako vždy pracují skvěle. Díky obrovskému displeji je psaní opravdu pohodlnou záležitostí. Rozebírat dopodrobna aplikace pro e-mailovou komunikaci nemá příliš smysl, fungují dle očekávání, jako na každém jiném telefonu s operačním systémem Android.

Konektivita a internet: NFC nechybí, LTE ano

Konektivita Prestigia zahrnuje téměř vše, vrchol dnešní nabídky, LTE, však bohužel chybí. Základy v podobě GPRS a EDGE jsou samozřejmostí, MultiPhone PAP7600 DUO však samozřejmě přidává technologie HSPA+ (42 Mb/s) a HSUPA (5,76 Mb/s). Nebylo vynecháno ani Wi-Fi (a/b/g/n/) či Bluetooth ve verzi 4.0. Při prohlídce zadního krytu jsme již zmínili přítomnost NFC – za to Prestigio musíme pochválit.

Pro prohlížení internetových stránek si Prestigio připravilo standardní dvojici prohlížečů, nechybí tedy ten klasický, který v podání Prestigia důvěrně známe, ale také Google Chrome, který se, mimochodem jako všechny další služby od Googlu, pyšní perfektní a bezproblémovou synchronizací, v tomto případě s vaší stolní verzí prohlížeče. Srovnávat rychlost obou prohlížečů nemá příliš smysl, výkonnostně Prestigio nemá větší problém, proto si i s náročnými prohlížeči, respektive stránkami, poradí bez jakýchkoliv problémů.

Závěrečné hodnocení: bude to mít těžké

Co říci závěrem? Prestigio MultiPhone PAP7600 DUO je tabletofon plný protikladů. Nejdříve ale budeme chválit. Už při prvním setkání s telefonem vás překvapí skvěle zpracovaná konstrukce, která nijak nevrže a nevydává různé nepříjemné zvuky. Navíc máte možnost telefon rozebrat a to včetně baterie, což je oproti konkurenčním řešením značná výhoda. Pochválit musíme přední 8Mpx fotoaparát, ani hlavní fotoaparát s rozlišením 13 Mpx nepodává špatné výsledky. Co velmi chválíme, je integrace NFC, které se stává stále více oblíbenější. Hlavním tahákem je ale pro cílovou skupinu uživatelů samozřejmě úhlopříčka displeje, 6palcový displej přímo vybízí ke konzumaci multimediálního obsahu nebo po brouzdání na internetu. Většině uživatelů se bude hodit i podpora dualSIM, to je ovšem u telefonů Prestigio běžné. Nakonec, i samotná cenovka zařízení potěší, 7 000 Kč je cena opravdu konkurenceschopná.

Zaslouží si vaši pozornost?

Jak jsme ale již zmínili, MultiPhone PAP 7600 DUO má ale také dost nedostatků. Tím zásadním je velmi nízká uživatelská paměť, tento omezující fakt vás bude doprovázet na každém kroku a podpora paměťových karet špatný dojem nezachrání. Zamrzí také nižší rozlišení displeje a slabší jas, především na přímém slunečním svitu toho moc neuvidíte. Špatná je také výdrž novinky, i když se jednodenní smartphony stávají běžnou součástí našich životů, Prestigio jistě mohlo kapacitu baterie navýšit, popřípadě dosadit po vzoru konkurence nějaký úsporný režim. Pokud do hry zapojíte GPS nebo hraní náročných her, procenta baterie mizí doslova před očima a během pár hodin je nutné MultiPhone PAP7600 DUO znovu nabíjet. Zmínit musíme také problémy s překladem. I když se jedná víceméně o drobnosti, donutilo nás to zamyslet se nad tím, jak moc Prestigio bere tuzemské zákazníky vážně. Nejedná se totiž o chybu pouze tohoto zařízení. Chybějící LTE jsme ochotni vzhledem k ceně zařízení odpustit, stejně jako použití plastových materiálů.

Na konec našeho závěrečného hodnocení se tak může zdát, že mínusy převládají nad plusy, nemusí to tak ale být pro všechny. Prestigio MultiPhone PAP7600 DUO má jistě šanci na to uspět a to především u uživatelů, kteří chtějí levný tabletofon a těm, kterým nevadí „syrové zařízení“ bez podpory různých vychytávek, jako jsou třeba speciální režimy zobrazení displeje. Pro nákup hovoří odladěnost a cena, proti pak nízká uživatelská paměť a horší výdrž baterie. Na závěr se podíváme ještě na konkurenci, i ta je totiž na poli tabletofonů poměrně velká. Jen ale, téměř vždy, musíte počítat s vyšší cenovkou. Na druhou stranu téměř ve všech případech nabídne konkurence lepší displej a větší uživatelskou paměť. Konečný ortel je tedy na vás.

Asus Fonepad Note 6

Zajímavým konkurentem pro dnes recenzované Prestigio MultiPhone PAP7600 DUO je Asus Fonepad Note 6. Ten za cenu přibližně 8 000 Kč nabídne dvoujádrový úsporný procesor Intel Atom Z2580 a nebo třeba 6palcový displej s FullHD rozlišením. Fotoaparát nabídne rozlišení 13 Mpx, zamrzí naopak chybějící NFC, kterým Prestigio disponuje. Po Asusu sáhnou především ti, kteří potřebují jemnější displej a také ti, pro které je důležitý stylus. Tím totiž Asus disponuje, pero jednoduše ukryjete přímo v těle telefonu. Stylus navíc napomůže k ručně psaným poznámkám.

Asus Fonepad Note 6

Sony Xperia Z Ultra

Pokud se vám Prestigio ani Asusu nelíbí, můžete se poohlédnout u Sony, konkrétně se nabízí stále velice zajímavý model Xperia Z Ultra za cenu zhruba 11 300 Kč. Za tuto cenu dostanete obří, konkrétně 6,44palcový displejs FullHD rozlišením. Potěší rovněž čtyřjádrový procesor s taktem 2,2 GHz, 8Mpx fotoaparát a 2 GB paměti RAM. Velkou výhodou většiny novějších Xperií je navíc voděodolnost a prachuvzodrnost, Xperia Z Ultra není výjimkou. Oproti Prestigiu navíc nabízí celo-skleněné provedení a hliníkové bočnice, to je rozhodně luxusnější alternativou k běžnému plastu. Největší nevýhodou je tedy absence přisvětlovací LED diody.

Sony Xperia Z Ultra

HTC One max

Další alternativou je model One max od HTC. Ten v současné době pořídíte za zhruba 14 500 Kč. Nabídne 5,9 palcový FullHD displej, čtyřjádrový procesor s taktem 1,7 GHz a 2 GB paměti RAM. Vnitřní paměť 16 GB můžete rozšířit pomocí paměťových karet microSD až o dalších až 64 GB. Mnohé by mohla zaujmout čtečka otisků prstů na zadní straně pod čočkou fotoaparátu, ta ale není zrovna praktická. Luxusně působí také hliníkové provedení. I přesto se hmotnost zastavila na 217 gramech. Baterie nabídne mnohem větší kapacitu, konkrétně 3 300 mAh.

HTC One max

Nokia Lumia 1320

Pokud se vám nezamlouvá operační systém Android, můžete se poohlédnout po tabletofonu v podání Nokie, konkrétně po Lumii 1320 s operačním systémem Windows Phone 8 za přibližně 7 500 Kč. Za tuto částku dostanete 6palcový IPS displej s HD rozlišením, 1 GB paměti RAM a 5Mpx fotoaparát. Baterie nabídne velkorysou kapacitu 3 400 mAh.

Nokia Lumia 1320

Nokia Lumia 1520

Alternativou nejenom k Prestigiu MultiPhone PAP7600 DUO, ale i k Nokii Lumii 1320 je vyšší model od stejné značky, Lumia 1520. Cena je podobná jako u HTC One max, tedy zhruba 15 000 Kč. Za tuto cenu dostanete 6palcový displej s FullHD rozlišením, čtyřjádrový procesor Qualcomm MSM8974 s taktem 2,2 GHz a také 20Mpx fotoaparát. Interní paměť se zastavila na hodnotě 32 GB, bez problému jí rozšíříte pomocí paměťových karet microSD. Paměť RAM se ustálila na hodnotě 2 GB. Baterie nabídne kapacitu 3 400 mAh, tedy ještě více, než nabízí HTC One max a Sony Xperia Z Ultra.

Nokia Lumia 1520
prestigio-multiphone-7600-duo
Klady
  • odladěné prostředí
  • výrazná notifikační LED dioda
  • nadprůměrný fotoaparát
  • poměr cena/výkon
  • podpora NFC a dualSIM
  • uživatelsky vyměnitelná baterie
  • flipové pouzdro v základním balení
  • konstrukční zpracování
  • podpora paměťových karet
Zápory
  • horší výdrž baterie
  • malá uživatelská paměť
  • starší verze operačního systému
  • horší jas a rozlišení displeje
  • pouze plastové materiály
Diskuze ke článku
Jarek
4GB vnitrni pamet. To at jdou do rite uz.
Lukáš Tankovič
Lukáš Tankovič
Preco davate do konkurentov telefony ako Z Ultra, HTC One Max a Lumiu 1520? niektore z nich su 2x tak drahe ako toto Prestigio......
Galaxy Grand2
Za podobnou cenu raději Galaxy Grand2, který má sice jen 5,25" displej, zato má veledůležitou podporu sítí LTE, Android 4.3 (s možností budoucího 4.4), 8GB interní paměti a 1,5GB RAM a všeobecně kompatibilní SoC snapdragon, místo SoC mediatek, který je v recenzovaném mobilu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze