Poco M3 Pro 5G
recenze

Poco M3 Pro 5G

Levná cesta k pořádnému telefonu
3

Značka Poco má v portfoliu Xiaomi jasný úkol. Nabízet co nejlépe vybavené telefony za co nejnižší cenu. A to se snaží svědomitě plnit i Poco M3 Pro 5G. Nabízí 90Hz displej, výkonný hardware a podporuje moderní mobilní sítě. Jeho cena je přitom bezpečně pod hranicí 5 tisíc korun.

Do letošního závodu o co nejlevnější telefon s podporou 5G se zapojila i značka Poco, která spadá pod Xiaomi. Model M3 Pro 5G nabízí spoustu funkcí, ale především je výkonný s kvalitním displejem a nestojí spoustu peněz. Máme zde tak dalšího adepta na skvělý poměr cena/výkon. Za necelých 5 tisíc korun se bude snažit držet krok i s náročnějšími uživateli. Bude se mu to dařit?

Technické parametry Xiaomi Poco M3 Pro 128 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce161,8 × 75,3 × 8,9 mm, 190 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,5" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, LED dioda, video: 1 080 × 1 920 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek Dimensity 700, CPU: 2×2,2 GHz + 6×2 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 11
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostčerven 2021, 5 500 Kč

Obsah balení: pouzdro nechybí

Ve žlutém prodejním balení naleznete vyjma samotného telefonu také USB kabel, který má na jedné straně USB-C a na druhé USB-A. Dále nechybí rychlonabíječka a silikonové ochranné pouzdro.

Líbilo se nám
  • pouzdro navíc

Konstrukční zpracování: síla jednoduchosti

Zástupce nižší střední třídy od Poco se v případě vzhledu nijak speciálně nesnaží. Jde obyčejnou, ale praktickou cestou, kdy dominantním materiálem je plast. Telefon tak nepůsobí nijak skvěle na první pohled, což navíc umocňuje obří logo Poco na zadní straně. Toho se výrobce, bůh ví proč, nechce vzdát.

Ačkoliv se hmotnost vyhoupla až na 190 gramů, mobil působí v ruce spíše lehčeji a díky tomu se i pohodlně drží. Jakmile jej však prvně uchopíte, zjistíte, že lesklá zadní strana přitahuje otisky prstů a prach. Telefon je vybaven USB-C na spodní hraně, zatímco 3,5mm jack je na horní hraně. Dostalo se také na čtečku otisků prstů, která je na pravém boku v kombinaci s vypínacím tlačítkem. Funguje velmi svižně a neomezuje vás nijak při práci.

Xiaomi Poco M3 Pro

Zpracování je překvapivě dobré. Nemusíte se obávat, že by výrobce šetřil tak, že by snad něco vrzalo. Kdepak, to si dnes nedovolí ani u levnějších modelů. Jen se samozřejmě musíte smířit s tím, že zvýšená odolnost proti vodě a prachu je v této cenové hladině ještě utopií.

Líbilo se nám
  • dobře padne do ruky
  • funkční čtečka otisků prstů
Nelíbilo se nám
  • fádní vzhled

Displej: kvalita pro všechny

Poco M3 Pro 5G přichází s opravdu kvalitním displejem. Na 6,5palcovém IPS zobrazovači totiž přináší velmi jemné Full HD+ rozlišení, což stále není v této kategorii standardem. I nenároční uživatelé si zaslouží mít dobře čitelný displej s jemným zobrazením, a to jim Poco M3 Pro 5G přináší. Spolehlivě funguje i automatická regulace jasu, přičemž jas samotný má velmi široký rozsah, což vyhovuje například i nočním podmínkám, kdy displej nijak nezáří. Navrch se displej může pochlubit i 90Hz obnovovací frekvencí.

Xiaomi Poco M3 Pro

Bohužel chybí funkce, která by vás informovala o zmeškaných událostech. Vrcholem je, že se displej rozsvítí při zmeškané události a lze jej probudit zdvihnutím či dvojitým poklepáním. Čelní stranu chrání sklíčko Gorilla Glass 3.

Líbilo se nám
  • skvěle čitelný
  • jemné rozlišení
  • 90Hz technologie
Nelíbilo se nám
  • neinformuje o zmeškaných událostech

Zvuk: hlasitě zespoda

Hlasitý reproduktor má dle očekávání Poco M3 Pro 5G jen jeden, a to na spodní hraně. Na vyzvánění se hodí skvěle, poslech hudby však opravdu nepotěší. Naštěstí nechybí 3,5mm jack na sluchátka, a tak si hudbu užije každý.

Xiaomi Poco M3 Pro
Líbilo se nám
  • 3,5mm jack

Výkon hardwaru: nebude vás brzdit

Čím vás Poco M3 Pro 5G rozhodně nezklame, to je výkon. Spoléhá se na služby procesoru Dimensity 700 a 6GB operační paměti. Jde o duo, které neztrácí dech ani u náročnějších her. Plně postačuje také 128GB interní paměť, ze které zbývá zhruba 107 GB pro vaše data. Nechybí ani slot pro až 512GB paměťovou kartu.

Líbilo se nám
  • výkonný procesor
  • velká interní paměť
  • podpora paměťových karet

Výdrž baterie: nezklame

Dva dny na nabití zařídí baterie s kapacitou 5 000 mAh, a to i při středně náročném používání. V tomto ohledu jsme tak s výdrží nadmíru spokojeni. Potěší rovněž 18W nabíjení, pomocí kterého nabijete celý telefon za zhruba 2 hodiny. Bezdrátové nabíjení se nekoná, ale v dané cenové třídě to vůbec nelze považovat za negativum.

Xiaomi Poco M3 Pro
Líbilo se nám
  • velmi dobrá výdrž na nabití

Konektivita: 5G vede

Poco M3 Pro 5G je po stránce konektivity velmi dobře vybavené. Disponuje Wi-Fi ac, Bluetooth 5.1 nebo 5G, což je za méně než 5 tisíc korun zásadní výhoda. S mobilem je možné také bezkontaktně platit díky NFC. Vaši polohu pak najdete vždy a spolehlivě díky pozičním systémům GPS, GLONASS a BeiDou. I s moderním telefonem ale můžete řešit různé potřeby drátově. Pro tyto případy je připraven konektor USB-C. Připomeňme, že mobil podporuje vložení dvou nanoSIM.

Líbilo se nám
  • 5G
  • podpora dvou SIM karet

Fotoaparát: na počet nehleďte

Zatímco displej, výkon či výdrž se výrobce snažil držet na výši, u fotoaparátů už musel ubrat. Ano, napočítáme sice hned tři na zadní straně, ale ne všechny si obhájí místo. Hlavní snímač má ještě vysoké 48megapixelové rozlišení, ale zbylé dva jsou zde spíše jen do počtu. Jak možná již tušíte, jde o 2megapixelový makro snímač a 2megapixelový portrétní objektiv.

Xiaomi Poco M3 Pro

Hlavní fotoaparát vás ale u běžných momentek nezklame, ideálně samozřejmě pořízených venku. V daný moment zachytí ostré a barevně vcelku věrné snímky. Přesně to, co uživatel od levného telefonu čeká. Zbylé fotoaparáty nijak nenadchnou a dobré fotografie nepořídí. Absenci dnes jinak běžného ultraširokoúhlého snímače ale nepovažujeme za větší nevýhodu. U levných telefonů mívají zpravidla velmi nízké rozlišení a nejsou příliš použitelné.

Ukázkové fotografie

Na čelní straně se v průstřelu nachází ještě 8megapixelový fotoaparát pro selfies. Jeho možnosti jsou omezené a kvalitnější fotografii pořídíte vždy venku za dostatečného světla.

Xiaomi Poco M3 Pro
Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu

Záznam videa je zcela standardní a jeho strop, co se kvality týče, představuje Full HD rozlišení a 30 snímků za vteřinu. Výsledné záběry působí trochu roztřeseně, občas smartphone špatně zaostří. V této třídě jde ale o běžný jev.

Líbilo se nám
  • solidní hlavní fotoaparát
Nelíbilo se nám
  • makro snímač má nízké rozlišení

Software: se známou nadstavbou

Prostředí je postaveno na Androidu 11 a nadstavbě MIUI 12.0.11. Pokud tedy znáte telefony Xiaomi nebo Redmi, budete ihned jako doma. Pakliže neznáte, chvilku možná budete bloudit, neboť nastavení je zcela překopané a vyžaduje nějaký čas pro zorientování. Optimalizace se tentokrát povedla velmi dobře, ale nepotěší například špatně řešené uspořádání prostředí při ovládání gesty, kdy se například klávesnice posune příliš do rohu a na jednotlivá tlačítka je nutné téměř vykloubit palec. Dodejme, že aktuálně se v telefonu nachází zářijové bezpečnostní záplaty.

Líbilo se nám
  • slušná optimalizace

Zhodnocení

Telefony Poco nadále ctí svůj směr – i Poco M3 Pro 5G tak nabízí spoustu muziky za málo peněz. Těšit se můžete na kvalitní displej, výkonný procesor či dlouhou výdrž. Špatně na tom není ani prostředí a lze říci, že i mírně náročnější uživatelé budou spokojeni. Zejména, když připočteme, že telefon zvládá i 5G. Vyložené zápory se hledají obtížně. Nenadchnou vás fotoaparáty, možná ani plastová konstrukce či zbytečně obří nápis na zadní straně. To však nijak zvlášť nevadí, neboť konkurence je na tom buď stejně, nebo ještě hůře.

Konkurence

Nabízí se například TCL 20 R, které má svěží vzhled a podporuje 5G. Jenže má horší fotoaparát, slabší baterii a výrazně horší displej, což při shodné ceně příliš nepotěší.

TCL 20 R 5G 128+4 GB

Rozměry164,3 × 75 × 9 mm, 186 g
DisplejTFT IPS, 6,52" (1 600 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 080 × 1 920 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek Dimensity 700, 2×2,2 GHz + 6×2 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor4 500 mAh

Sáhnout můžete také po velmi blízkém Realme Narzo 30 5G, které má identický procesor a takřka i displej. Má však při shodné ceně menší operační paměť, avšak může vás zlákat displejem.

Realme Narzo 30 5G 128+4 GB

Rozměry162,5 × 74,8 × 8,5 mm, 185 g
DisplejTFT IPS, 6,5" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek Dimensity 700, 2×2,2 GHz + 6×2 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor5 000 mAh

Foto: Michal Pavlíček, mobilenet.cz

xiaomi-poco-m3-pro
Klady
  • dobře padne do ruky
  • kvalitní 90Hz displej
  • výkonný procesor
  • 128GB interní paměť
  • dlouhá výdrž
  • podporuje 5G
Zápory
  • velmi obyčejný vzhled
  • průměrný hlavní fotoaparát
Diskuze ke článku
pan nasrany
pan nasrany
Proč máte ve specifikacích NFC: ne když NFC má?
Pc Wifi
Pc Wifi
trosku se tu michaji pametove verze... maji byt 4+64 nebo 6+128GB. Vy mate : RAM: 4 GB, vnitřní paměť: 128 GB...

zminene chybne NFC taky stale neporeseno, dle info NFC ma.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze