Realme Narzo 30 5G
recenze

Realme Narzo 30 5G

Dvojče k nerozeznání
2

Nižší střední třída je v posledních měsících územím, které úspěšně okupuje Realme. Najdeme v ní nespočet modelů a výrobci to stále nestačí. Nyní přidává Narzo 30 5G, které se snaží lákat na podporu rychlých moderních sítí a příznivou cenu kolem hranice 5 tisíc korun. Není to však přeci jen poněkud okoukaná taktika?

Máte pocit, že je telefonů Realme již poněkud hodně a orientovat se mezi nimi je složité? Pak vězte, že to nově bude ještě o něco těžší. Na českém trhu se objevilo Realme Narzo 30 5G, které jako by z oka vypadlo Realme 8 5G. Máme zde tak další telefon s velkým displejem, baterií se solidní kapacitou a slušným procesorem, přičemž hlavním lákadlem je cena kolem 5 tisíc a podpora 5G. Má však smysl o novince vůbec uvažovat?

Využijte jedinečnou slevu na nákup! Po zadání kódu mobilent78 na webu MP.cz získáte na tento kousek slevu ve výši 479 Kč. Kód může být použit jen 7×, tak neváhejte. Nakupovat se slevou můžete zde.

Technické parametry Realme Narzo 30 5G 128+4 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce162,5 × 74,8 × 8,5 mm, 185 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,5" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, LED dioda, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek Dimensity 700, CPU: 2×2,2 GHz + 6×2 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 11
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostsrpen 2021, 4 799 Kč

Realme Narzo 30 5G – videorecenze

Obsah balení

Řada Narzo se liší již prodejním balením. Výrobce dal vale žlutému odstínu a vsadil na světle modrou. Zatímco zevnějšek se proměnil, uvnitř najdete běžnou sestavu příslušenství. Dostalo se na nabíječku, USB kabel a praktické silikonové pouzdro.

Konstrukční zpracování: klasika s pěknými boky

Vzhledově vás novinka nijak zvlášť nemůže překvapit. Lesklá zadní strana je krásná, avšak přitahuje otisky prstů. Zaoblené boky prospívají pohodlnému držení a celkově se na dobré ergonomii podepisují i šikovně rozmístěná tlačítka. Velmi dobře funguje boční čtečka otisků prstů. Zvýšenou odolnost bychom u levnějšího telefonu hledali marně, ale Realme již tradičně nabízí v prodejním balení alespoň základní silikonové pouzdro.

Při bližším zkoumání však objevíte přeci jen snahu o jistou originalitu. Na rozdíl od celé zadní strany jsou samotné boky telefonu matné a mírně prohnuté, přičemž prohnutí směrem dovnitř je výraznější na spodní hraně. Jde sice jen o minimalistický prvek, ale v dnešní době je nutné ocenit i to málo, co přispívá k rozlišení jednoho telefonu od druhého.

Realme Narzo 30 5G

Za vyzdvihnutí stojí i minimálně vystupující modul s fotoaparáty na zadní straně. Telefon je tenký 8,5 mm a váží 185 gramů, což není nijak přehnané. Pakliže budete navíc používat i výrobcem dodávané pouzdro, dojde ke schování modulu s fotoaparáty.

Líbilo se nám
  • pěkné boky zařízení
  • spolehlivá čtečka otisků prstů

Displej: klasika s 90 Hz

Drtivou většinu čelní plochy zabírá 6,5palcový IPS displej, který patří k tomu lepšímu, co můžete u telefonů za 5 tisíc korun nalézt. Má jemné Full HD+ rozlišení, je dobře čitelný z úhlů i na slunci a pomyslným bonusem navíc je 90Hz obnovovací frekvence, což si můžete ale sami zvolit. Buď dáte přednost 60 Hz, nebo vše necháte na telefonu, případně vynutíte stabilně 90 Hz. V tomto ohledu tak nelze nebýt spokojen. K naprosté dokonalosti chybí ambientní režim, případně alespoň informační dioda.

Realme Narzo 30 5G
Líbilo se nám
  • 90Hz obnovovací frekvence
  • celkově kvalitní IPS panel
Nelíbilo se nám
  • někomu může scházet notifikační dioda

Zvuk: repráček osamocen

Oproti displeji zvuk nijak zvlášť nenadchne, neboť zázraky od jediného reproduktoru na spodní hraně čekat nelze. Chválíme, že se na těle nadále nachází 3,5mm jack, a tudíž nečiní žádný problém připojit i klasická drátová sluchátka.

Nelíbilo se nám
  • pouze jeden reproduktor

Výkon hardwaru: měl by stačit

Procesor Dimensity 700 dodává více než dostatečný výkon, který však z části brzdí jen základní 4GB operační paměť, což je mimochodem ten největší rozdíl proti jinak identickému Realme 8 5G, které disponuje 6GB RAM. Pro vaše data je připravena 128GB interní paměť a v záloze je i slot pro paměťovku, který lze využít i v případě, že v telefonu budete mít vložené dvě SIM karty.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • dostatek výkonu
  • slot pojme až 1TB kartu
Nelíbilo se nám
  • Jen 4 GB RAM

Výdrž baterie: až dva dny

5 000mAh baterie s podporou 18W drátového nabíjení bez problémů zajistí jeden náročný den používání, při troše snaze se však můžete klidně dostat na 1,5 až 2 dny používání na jedno nabití. Rychlost nabíjení nijak neoslní a plné nabití z 0 do 100 % trvá zhruba dvě hodiny. Bezdrátové nabíjení by u levného telefonu očekával zřejmě málokdo.

Realme Narzo 30 5G
Líbilo se nám
  • slušná výdrž

Konektivita: takřka bez chyby

V oblasti konektivity se Realme Narzo 30 5G nemá zač stydět, neboť nabízí časem ověřenou „klasiku“ v podobě Wi-Fi 5, Bluetooth 5.1 a také podporuje GPS, GLONASS, BDS, QZSS či evropské Galileo. Jak naznačuje samotný název, nechybí podpora 5G, což z Narza 30 5G dělá jeden z nejlevnějších telefonů s moderními mobilními sítěmi. Aby nedošlo k žádným mýlkám, novinka od Realme má i NFC a zvládá bezkontaktní platby.

Líbilo se nám
  • podpora 5G

Fotoaparát: žádná sláva

Na zadní straně vás mohl upoutat designově zdařilý modul s fotoaparáty, který evokuje přítomnost hned čtyř objektivů. Zdání ale klame, respektive Realme klame, počítat je nutné pouze se třemi fotoaparáty.

Realme Narzo 30 5G

Hlavní 48megapixelový působí za dobrých světelných podmínek poměrně slušně, avšak nelze se ubránit dojmu, že výrobce příliš tlačí na pilu a barvy ne vždy odpovídají realitě. Ideální není ani ostrost, která může působit uměle.

Zbylé dva zadní fotoaparáty jsou poměrně k ničemu, neboť mají nízká rozlišení a pro makro a portrétní snímky se tak moc nehodí.

Ukázkové fotografie

Nenadchne ani záznam videa maximálně ve Full HD rozlišení a se 30 snímky za vteřinu. Poslouží spíše jen jako nouzovka.

Realme Narzo 30 5G (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Výčet zakončuje 16megapixelový čelní fotoaparát, na který se spolehnout lze a výsledné selfies rozhodně neurazí.

Realme Narzo 30 5G
Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu
Líbilo se nám
  • 48Mpx hlavní snímač
Nelíbilo se nám
  • zbytečné 2Mpx senzory
  • pouze Full HD video

Software: nejnovější Android

Hardware dokáže prostředí Androidu 11 a nadstavby Realme UI rozpohybovat velmi slušně. Optimalizace se povedla a menší operační paměť běžní uživatelé rozhodně nijak nepocítí. Během používání v telefony byly dubnové bezpečnostní záplaty.

Líbilo se nám
  • Android 11
Nelíbilo se nám
  • starší bezpečnostní záplaty

Zhodnocení

Příchod Realme Narzo 30 5G na český trh je tak trochu záhadou. Jedná se totiž o identické dvojče jen nepatrně staršího Realme 8 5G a oba modely spolehlivě rozeznáte jen dle nápisů na zadní straně. Ve výbavě se rozchází jen RAM, a to ve prospěch Realme 8 5G, pro nějž aktuálně hovoří i kosmeticky příznivější cena. Máme zde tak novinku, která se příliš nevyplatí a je rozumnější sáhnout po Realme 8 5G. Celkově však Narzo 30 5G není špatným telefonem, potěší displejem, výkonem a takřka bezchybnou konektivitou.

Konkurence

Jak jsme již naznačili, pokud vás to táhne k Realme, zvolte aktuálně spíše Realme 8 5G, které je levnější a má větší operační paměť.

Realme 8 5G 128+6 GB

Rozměry162,5 × 74,8 × 8,5 mm, 185 g
DisplejTFT IPS, 6,5" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek Dimensity 700, 2×2,2 GHz + 6×2 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor5 000 mAh, doba nabíjení: 2:00 hodin

Konkurencí s podporou moderních sítí 5G je ještě Motorola Moto G 5G, která má větší operační paměť a je rovněž o něco levnější.

Motorola Moto G 5G

Rozměry166,1 × 76,1 × 9,9 mm, 212 g
DisplejTFT IPS, 6,7" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 750G, 2×2,2 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor5 000 mAh

Foto: Petr Vojtěch, mobilenet.cz

realme-narzo-30-5g
Klady
  • poměrně líbivý vzhled
  • dobře padne do ruky
  • kvalitní 90Hz displej
  • slušný procesor
  • dobrá výdrž
  • podporuje 5G
Zápory
  • menší operační paměť
  • slabší fotoaparáty
  • pomalejší nabíjení
  • zbytečný model k Realme 8 5G
Diskuze ke článku
Arnold22 Schwarzenegger
Arnold22 Schwarzenegger
Myslím že slušný kousek za ty peníze, jsem zvědavý co nachystá Realme za kousky do budoucna, myslím že to bude ještě zajímavý.
Patrik Bőhm
Patrik Bőhm
Trošku nechápu to porovnaní s Realme 8 a - slabší fotoaparáty, když je mají úplně stejné.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze