Motorola Razr 40 Ultra
recenze

Motorola Razr 40 Ultra

Véčko, které mění pravidla hry
5

Těžko lze najít více ikonická véčka než Razry od Motoroly, jejichž kombinované prodeje překročily stovky milionů kusů a novější generace využívají ohebný displej. Nedávno představená Motorola Razr 40 Ultra je rovněž vybavena ohebným displejem, dokonce o špičkové maximální obnovovací frekvenci 165 Hz, největší zajímavost však tak trochu paradoxně najdeme na vnější straně.

Série Motorola Razr 40 přinesla hned dva modely, přičemž testovaná verze Ultra již svým označením odkazuje na nekompromisní výbavu. Ta čítá ještě donedávna vlajkový procesor od Qualcommu, podporu bezdrátového nabíjení, ale také nevídaně velký 3,6" vnější displej. Jak se mi novinka používala v průběhu testování jako primární telefon a jaké jsou mé dojmy z využitelnosti velkého vnějšího displeje? To shrnu na řádcích níže.

Technické parametry Motorola Razr 40 Ultra

Kompletní specifikace
Konstrukce170,8 × 74 × 7 mm, 188 g, konstrukce: rozevírací, odolnost: IP52
DisplejPOLED, 6,9" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, video: 7 680 × 4 320 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 8 Gen1+, CPU: 1×3,2 GHz + 1×2,75 GHz + 4×2 GHz, GPU: Adreno 730
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: Wi-Fi 6E, Bluetooth: 5.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 13
Akumulátor3 800 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostčerven 2023, 23 999 Kč

Obsah balení: konvenční, ale úplné

Zatímco předešlý Razr dorazil v netradičním (avšak nepříliš environmentálním) balení z plastu, nejnovější Razr 40 Ultra obdržíte v běžně vypadající podlouhlé krabičce z recyklovaných materiálů využívající například i sójového inkoustu. Na druhou stranu však rozhodně není nudná, neboť je parfémovaná obdobně jako například nedávno testovaná Motorola Edge 40 a na dnešní poměry má i nevídaně bohaté příslušenství.

Na uživatele tak čeká například 33W adaptér s USB-A, ale rovněž i napájecí a datový USB-C/USB-A kabel, stejně jako všechny manuály a nástroj pro vytažení SIM slotu. Dalším překvapením je pak dvoudílné ochranné pouzdro z průhledného plastu, které se nacvakne a přilepí ke každé ze dvou částí véčka rozdělených pantem.

Líbilo se nám
  • včetně adaptéru, kabelu či krytu
  • obsah balení v souladu s environmentálním přístupem

Konstrukční zpracování: ideální společník do kapsy

Ačkoliv lze ohebné telefony obdivovat za promyšlená konstrukční řešení, mne osobně na „skládačkách“ typu véčko fascinuje to, jak jsou skladné. Výjimkou přitom není ani Razr 40 Ultra, která se vměstná do každé kapsy, ať už bude její majitel(ka) nosit upnuté rifle či si bude chtít rychle odložit Razr do kapsy od saka. Kromě nízké hmotnosti (188 gramů) je pak důležité zmínit i šířku 74 mm, která je ideální pro pohodlné používání a oceníte ji zejména v zaklapnutém stavu.

Razr 40 Ultra nedělá žádné ústupky ani po stránce použitých materiálů, na telefonu tak najdeme hliníkové rámečky v lesklém povrchové úpravě, které pěkně kontrastují s matnými skleněnými zády se sklíčkem Gorilla Glass Victus. To najdeme i vepředu (na vnějším displeji), z něhož velmi stylově vyčnívá dvojice fotoaparátů a výrobce nezapomněl ani na „průstřel“ pro LED přisvícení. Menším překvapením pro mě bylo, že v oblasti samotného pantu se nenachází žádný nápis či logo, to však najdeme již na zmíněné zadní straně.

Tuhost pantu je tak akorát, navíc umí držet telefon v různých polohách.

Spokojen jsem byl i s tuhostí pantu, která je akorát, k otevření tak není nutné vyvinout nepřiměřené úsilí. Pant umí navíc držet telefon v různých polohách a k automatickému kompletnímu rozevření dojde (měřeno od oka) zhruba v úhlu 140 stupňů. Od 60 stupňů pak zůstává telefon otevřený a nezaklapne se. S takto se chovajícím pantem pak se logicky pojí rovněž fakt, že telefon nelze již tak jednoduše zaklapnout, což ale ničemu nevadí. Otevírání a zavírání je stejně bezpečnější provádět obouruč. Ačkoliv je možné při troše snahy véčko rozevřít i jednou rukou, osobně bych byl v tomto ohledu opatrný a ohebný displej raději šetřil. Velkou pochvalu si pak výrobce zaslouží za samotnou oblast pantů, kde nenajdete žádnou mezeru.

Motorola Razr 40 Ultra

Musím vyzdvihnout i kvalitní haptickou odezvu, ale také velkou a velmi svižnou čtečku otisků prstů ve vypínacím tlačítku. Jeho umístění je mimochodem ideální pro používání v zavřeném i otevřeném stavu. Co se týče slotu na SIM, je na levém boku a vměstná se do něj pouze jedna nanoSIM, kterou je možné doplnit o eSIM. Nakonec zmíním menší slabinu oproti jihokorejské konkurenci, neboť se Razr 40 Ultra chlubí „pouze“ zvýšenou odolností dle IP52, což znamená, že není možné jej kompletně ponořit pod vodu.

Líbilo se nám
  • použití Gorilla Glass Victus
  • spolehlivá čtečka otisků prstů
  • matná povrchová úprava zad
  • ideálně tuhý pant
  • povedený design a odolnost dle IP52
  • skvěle padne do ruky
  • kvalitní haptická odezva
Nelíbilo se nám
  • konkurence umí odolnost dle IPX8

Displej: produktivita nejen uvnitř

Motorola Razr 40 Ultra se již na první pohled odlišuje od ostatních ohebných véček velikostí externího panelu, jehož uhlopříčka se zastavila na 3,6". Není tomu přitom až tak dávno, kdy byly takto velké displeje jedinými obrazovkami na telefonech, ostatně i první generace iPhonu měla „jen“ 3,5" obrazovku.

Je tak zřejmé, že nasazení podstatně většího displeje přineslo nové možnosti používání, podobně jako u ohebných telefonů typu tablet tak lze nyní i na Razru 40 Ultra vyřídit spoustu záležitostí bez potřeby zařízení rozevírat. To se pochopitelně pojí i se softwarovými možnostmi, potěší však, že Motorola v tomto ohledu telefon nijak nebrzdí a na vnější obrazovce není problém spustit aplikace, jako jsou třeba Google Mapy, Gmail, Telegram či videostreamovací aplikace. Zkrátka vše, na co si uživatel jen vzpomene. Některé aplikace nejsou defaultně roztaženy přes celou obrazovku, což lze vyřešit dlouhým podržením piktogramu čtverce ve spodní části. Pochopitelně to znamená, že může některý ovládací prvek „blokovat“ fotoaparát, v praxi jsem se však nesetkal s ničím, co by mě obtěžovalo a například i v již zmíněných Google Mapách jsou prvky umístěny tak, že se do nich lze strefit, přestože jejich významnou část zabírá „průstřel“.

Motorola Razr 40 Ultra
Ohyb v oblasti pantu se řadí k těm méně výrazným, během používání jej nebudete vnímat vůbec

Externí obrazovka nabídne kromě své velikosti a možnosti spuštění v podstatě jakékoliv aplikace také vysokou jemnost i zcela dostačující maximální jas pro komfortní používání venku. To stejné pak platí i pro vnitřní ohebný displej o uhlopříčce 6,9" a rozlišení 2 640 × 1 080 pixelů, jenž zaujme i vcelku nevýraznou „rýhou“ v oblasti pantu. S aktivovanou obrazovkou pak klasicky platí, že si této menší prohlubně vůbec nebudete všímat. Obrazovka je navíc typu LTPO, takže obnovovací frekvence umí spadnout až na 1 Hz a v některých případech vyšplhat až na 165 Hz (hraní některých her). Jako majitelé telefonů však příliš možností nastavení nemáte a vše si víceméně koriguje samotný telefon (jako je tomu třeba u iPhonů). Jedinou možností je aktivovat režim Standardní, kdy bude maximální obnovovací frekvence činit 120 Hz. Vnější displej by pak měl mít schopnost až 144Hz obnovovací frekvence, u něj však možnost nastavení chybí zcela, vše si tak řídí telefon.

U ohebného panelu pak chválím i za vcelku tenké rámečky či menší průstřel pro selfie kamerku, která se může hodit například při videohovorech, jinak je pochopitelně jednoduší pro pořízení selfies aktivovat primární snímač.

Líbilo se nám
  • vysoká obnovovací frekvence
  • skvělý maximální jas
  • tenké rámečky
  • technologie LTPO u ohebného panelu
  • nevídaně velký externí displej

Zvuk: stereo, jak se sluší a patří

Motorola Razr 40 Ultra je osazena dvojicí reproduktorů na horní a spodní straně (v rozevřeném stavu), které překvapily svou hlasitostí, ale i kvalitou přednesu, zejména pak velmi solidní basovou složkou. Na telefonu tak není problém sledovat videa či třeba i občas poslouchat hudbu. Stejně tak jsem byl spokojen s kvalitou hovorů. Zmínit pochopitelně musím i stylovou možnost ukončit/přijmout hovor rozevřením/zavřením telefonu.

Líbilo se nám
  • kvalitní reproduktory

Výkon hardwaru: osvědčený Snapdragon

V oblasti výkonu si nelze absolutně na nic stěžovat, neboť byl Snapdragon 8+ Gen1 ještě donedávna tím nejlepším, co měl Qualcomm v nabídce. Výkonu je tak více než dost, i když může být při delším hraní náročnějších her patrné zahřívání v horní části mobilu. Na druhou stranu se nejedná u ohebných véček o nic nezvyklého a rozhodně je komfortní telefon i nadále používat. Konfigurace 8 + 256 GB (jediná dostupná na našem trhu) by pak měla běžnému uživateli plně dostačovat, možnosti rozšíření úložiště jsou totiž pouze skrze cloud.

Líbilo se nám
  • vlajkový výkon

Výdrž baterie: za hodinku zpátky v akci

Razr 40 Ultra je osazen 3 800mAh baterií, což je na poměry ohebných véček solidní hodnota, stejně jako 30W drátové nabíjení doplněné o pomalejší 5W bezdrátovou alternativu zcela dostačující například pro nabíjení přes noc. S dodávaným adaptérem jsem pak telefon nabil z 3 % na 96 % za 50 minut, což je velmi slušné. Na 80 % přitom nabití ze 3 % trvalo 38 minut. Co se týče samotné výdrže, tak se jedná pouze o jednodenní zařízení a při náročnějším používání umí procenta baterie letět celkem rychle dolů, i proto přijde vhod relativně rychlé drátové nabíjení.

Líbilo se nám
  • podpora bezdrátového nabíjení
  • relativně rychlé drátové nabíjení
Nelíbilo se nám
  • bezdrátové nabíjení pouze výkonem 5 W

Konektivita: naprosto vše

Z vychytávek v oblasti konektivity nechybí 5G, Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.3, NFC a naprostou samozřejmostí jsou také navigační služby GPS, GLONASS, BDS či Galileo.

Líbilo se nám
  • bezproblémová konektivita

Fotoaparát: výbava střední třídy

Fotovýbava u skládacích smartphonů, zejména pak véček, nikdy nebyla extra silnou stránkou těchto zařízení a platí to i pro Razr 40 Ultra. Očekávání, že za cenu vlajkového smartphonu dostanete i regulérní vlajkovou fotovýbavu, by tak bylo trochu liché, neboť odpovídá spíše střední třídě, viz specifikace.

Hlavní snímač Ultraširokoúhlý objektiv Selfie kamerka (v ohebném displeji)
Rozlišení 12 Mpx 13 Mpx 32 Mpx
Velikost snímače 1/2,55" 1/3" ?"
Velikost pixelů 1,4 µm 1,12 µm 0,7 µm
Označení snímače OmniVision OV50A SK Hynix HI1336 OmniVision OV32B
Světelnost objektivu f/1.5 f/2.2 f/2.4
Ohnisková délka/rozsah ? mm (108˚) ? mm
Optická stabilizace ano ne ne
Zaostření PDAF AF fixní

Pořízené snímky jsou chvalitebné především za líbivé barevné podání, slušné množství detailů, na druhou stranu nastavení expozice mnohdy pokulhává (například nepřiměřeně tmavé kmeny stromů na přiložených fotkách) a HDR má do dokonalosti daleko. V nočních snímcích pak přijde vhod světelnost f/1.5 u primárního snímače, díky níž lze ze záběru vytáhnout velké množství detailů, zároveň však může být použitá clona důvodem k neostrostem u běžného (denního) focení. Ne každému také musí vždy vyhovovat místy zbytečné digitální doostřování.

Ukázka z hlavního snímače a ultraširokoúhlého objektivu (včetně maximálního 8× zoomu)
Ukázka portrétních a selfie snímků
Makro snímky vyfocené ultraširokoúhlým objektivem
Ukázka dedikovaného nočního režimu

Motorola Razr 40 Ultra 4K 30 FPS

V oblasti fotoaplikace si naštěstí není nač stěžovat, náhled se umí přesunout na základě ohnutí smartphonu a vnější displej (který poslouží rovněž jako náhled) lze také okořenit pěknou animací, která funguje k získání pozornosti focených, zejména pak dětí. Video je možné natáčet až ve 4K s 60 FPS v solidní kvalitě a k dispozici je i několik režimů, například možnost zachytit pouze uživatelem vybranou barvu, přičemž zbytek zešedne. Nakonec zmíním, že vůbec špatně nevypadají ani makro snímky pořizované díky AF ultraširokoúhlým objektivem.

Líbilo se nám
  • na véčko slušná fotovýbava
  • ultraširokoúhlý objektiv s automatickým ostřením
Nelíbilo se nám
  • horší nastavení expozice a digitální doostřování

Software: klasika od Motoroly

Kromě již zmíněných možností vnějšího displeje disponuje Razr 40 Ultra víceméně čistým prostředím Android 13 s příslibem tříleté softwarové podpory (tří velkých aktualizací i tří let bezpečnostních záplat). Oblíbeným prvkem jsou pak i různá gesta Moto a ve výbavě najdeme i Ready For, tedy obdobu režimu DeX, která konkurenčnímu véčku od Samsungu schází.

Líbilo se nám
  • solidní podpora
  • gesta Moto i Ready For

Zhodnocení

Motorola Razr 40 Ultra je skutečně zajímavě vybaveným véčkem, které ohromí především vnějším displejem a jeho použitelností, ale také výkonem či rychlým nabíjením. Menší zklamání může pro někoho představovat pouze průměrná fotovýbava či jen jednodenní výdrž, obě záležitosti jsou však ve světě ohebných véček stále běžným standardem, tudíž nelze Razru 40 Ultra příliš mnoho co vytknout.

Konkurence

Hlavní konkurencí je o něco levnější Galaxy Z Flip4 s odolností dle IPX8 a rychlejším bezdrátovým nabíjením. Drátové nabíjení je však pomalejší, stejně tak schází podpora režimu DeX, jehož alternativu Razr 40 Ultra nabízí.

Samsung Galaxy Z Flip4 256 GB

Rozměry84,9 × 71,9 × 17,1 mm, 187 g
DisplejSuper AMOLED, 6,7" (2 640 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 8 Gen1+,
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor3 700 mAh

Konkurentem je i Huawei P50 Pocket, který nabízí rychlejší nabíjení, na druhou stranu se musíte smířit s absencí bezdrátového nabíjení či zvýšené odolnosti.

Huawei P50 Pocket

Rozměry170 × 75,5 × 15,2 mm, 190 g
DisplejOLED, 6,9" (2 790 × 1 188 px)
Fotoaparát40 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 888, 1×2,84 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GB, nanoSD
Akumulátor4 000 mAh

Foto: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz

motorola-razr-40-ultraInovátor
Klady
  • solidní garance tříleté softwarové podpory
  • podpora režimu Ready For
  • kvalitní stereo reproduktory
  • ohebný panel s tenkými rámečky a podporou 165 Hz
  • výkonný procesor
  • rychlé drátové nabíjení
  • nebývale velký externí displej
Zápory
  • horší nastavení expozice a digitální doostřování
  • konkurence umí odolnost dle IPX8
Diskuze ke článku
Pc Wifi
Pc Wifi
"S dodávaným adaptérem jsem pak telefon nabil z 3 % na 96 % za 50 minut"
takze 33W nabijecka, 3800mAh baterka a takova cisla. No ac nerad, zas nahodim srovnani z jineho founu, 25W nabijecka, 4500mAh baterie, z cca. 9% do plna 1h10min + - drobky.
Vyrobci velmi radi delaji z lidi zjevne uz skoro tupce tim jak chtej ohromit velkym vykonem nabijecky, ktera tech 33W treba ani neumi dodat, nebo naopak je neumi pojmout telefon / baterie. Neverim jim uz ani nos mezi ocima.

U teto motorky je baterie dost slabota a i proto bych ji nebral. At do takoveho tela nekdo nacpe 5000mAh a pak to bude snad fajn...
PC Zos
PC Zos
Nejak vlhnú steny či sa mi zdá, podľa fotiek v interiéry?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze